aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: die hard - drágább, mint az életed [a good day to die hard] (2013) #2 Cseh Dániel
2013. február 14. 22:55:00

Kategória: film 34 komment

"...e sorok írójának egyébként filmszerető szülei ma már csak John McClane kedvéért váltanak mozijegyet..."

Úgy tartják, nem igazán elegáns cselekedet, ha az ember önmagát idézi, de a Drágán add az életed! című filmről írt kritikám lezárását kénytelen vagyok feleleveníteni, ha érzékeltetni akarom azt a dühöt, elkeseredettséget és felháborodást, ami bennem kavarog. A széria általam ismert legelkötelezettebb rajongójának, a bátyámnak köszönhetem, hogy hátulgombolós koromban jártam meg először a Nakatomi épület minden emeletét, így a Drágább, mint az életed mindkettőnk megelőlegezett bizalmát élvezte. Nem estünk kétségbe, amikor felmerült John Moore és Skip Woods neve, hiszen Len Wiseman sem volt jó ómen, mégis kellemes csalódást okozott, a februárra időzített premier okát (R) is tudni véltük jó előre, és minden platformon igyekeztünk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy John McClane ötödik alkalommal készül megjárni a mozivásznakat. Az éjféli IMAX premier vetítéséről kibotorkálva tudtuk, hogy ez a feladat mától visszájára fordul, és a családi filmnézést is lemondtuk. Ekkora a baj.

AGDTDH - AE.jpg

John McClane ugyanis nem tért vissza. Az a John McClane, akit 1988-ban megismertünk, akiért négy filmen át szorítottunk, és akit utoljára a Creedence Clearwater Revival dalának felcsendülésekor láthattunk meggyötörten, nem kapott szerepet az ötödik részben. John McClane most egy faszkalap. Egy esztelen, szívtelen buldózer. Egy olyan, elvileg sokat tapasztalt ember, aki felpofoz valakit azért, mert nem beszéli az angolt Moszkvában. Olyan ember, aki kis híján lelöveti magát, amikor magára hívja a menekülő terroristák figyelmét, s teszi ezt minden ok nélkül. Olyan ember, aki a lányával csacsog telefonon, miközben életveszélyben lévő fiát igyekszik megmenteni. Olyan ember, aki hosszú perceken át poénkodik, miközben fiának hasából egy 10 centiméteres fémdarab áll ki. Egy ostoba barom, aki néha a semmiből jön rá teljesen átláthatatlan dolgokra, máskor nem látja a fától az erdőt. Egy olyan tuskó apja, akit ilyen értelmi képességekkel nem a CIA, de egy kisegítő középiskola sem vehetne fel soraiba. Ezért a párosért kellene nekünk, nézőknek szorítanunk. 

Egy olyan filmben, aminek nincs eleje, nincs közepe, nincs vége. A film szó definícióját is legfeljebb technikai értelemben meríti ki, egymás mögé hányt, igénytelenül megírt, és meg nem írt jelenetek végeláthatatlan sora, ami úgy kezdődik, mintha már egy órája tartana, de ha egyetlen másodperccel hosszabb volna, az már bőven kimerítené az emberkísérlet fogalmát. A filmvilágban persze előfordulnak balesetek, de olyat ritkán látni, hogy egy vezető cég aranytojást tojó tyúkja megzápult förtelmet présel ki magából, ami nem egyszerűen rossz, hanem konkrétan értékelhetetlen, minősíthetetlen. Nincsenek benne jó és rossz pillanatok, helyette egységében feldolgozhatatlan borzalom, aminek soha nem lett volna szabad megtörténnie, ilyen formán pedig a rajongókkal és a nézőkkel szemben elkövetett legnagyobb tiszteletlenség a filmtörténelem során. Akár Die Hard filmként, akár akciófilmként próbáljuk értékelni, mindenképpen bukásra ítéltetett, mert egyik értelmezésében rongál, gyaláz és pusztít, másik értelmezésében pedig egyszerűen feldolgozhatatlan.

Még kapaszkodni is képtelenség bármibe. Tény, hogy Marco Beltrami zenéje kifejezetten erőteljes, de ennek kellene örülnünk? Vagy annak, hogy, ahogy az utólag belegondolva kifejezetten elnéző kritika is írja, a nagy számok törvénye alapján a pofáját soha be nem fogó főszereplő néha véletlenül mond valami vicceset, de erre egyrészt jut tucatnyi, végtelenül kínos megnyilvánulás, másrészt valószínűleg csak Dörner György ízes káromkodásának köszönhető? Esetleg be kéne érnem azzal, hogy felismerhető helyszíneken játszódik a film néhány jelenete? Vagy attól kellene hasra esnem, hogy kapunk egy valóban élvezetes autós üldözést a film első harmadában, ami végig kizökkentő mozzanatokkal van kikövezve, és a pocsék operatőri munkának hála az egyetlen érzés, amit legtöbbször kivált a nézőből, az a hányinger? A gonoszok? Visszasírhatjuk a második rész felskiccelt zsoldosait. A forgatókönyv? Sajnos a mai napig nem készült el. A motivációk? Nincsenek, senkinél, mindenki csak sodródik az árral, mert az remek móka. A fordulatok? Mire megtörténnek, már a kutyát sem érdeklik, teljesen logikátlanok, semmin nem változtatnak, csak még zavarosabbá teszik a történteket. Az akciók műanyagok és elnagyoltak, de még mindig ezerszer jobban járunk velük, mint amikor bármelyik szereplőnek szóra nyílik a szája.

Nem is érdemes számvetést készíteni arról, mit kellett volna máshogy csinálni. Mindent. Az egész film egy rákos sejtből fejlődött ki, egy alapjaiban elrontott, félreértelmezett, félvállról vett hozzáállás szülte. Hogy a Fox hogy engedhette meg magának az anyagilag jól teljesítő negyedik rész után, hogy két, messze földön hírhedten tehetségtelen amatőrt a film közelébe enged, hogy Bruce Willis, és egyáltalán bárki hogy bólinthatott rá minderre, hogy hogy engedhette ki bárki a kész filmet a stúdió falai közül, az mint a történelem legnagyobb rejtélyeinek egyikeként fog megmaradni az utókor számára. Hiába is tagadnám, hogy ezeket a sorokat a méreg írja helyettem, mert ép ésszel felfoghatatlan, hogy ez a rettenet hogy fordulhatott elő, az okozott károkat felmérni még korai lenne, ahogy a folytatásról beszélni is, de úgy gondolom, mindenki, aki a Die Hard-filmek vagy akár az akciófilmek iránt minimális tiszteletet tanúsít, személyes sértésnek kell, hogy tekintse az Drágább, mint az életed című katasztrófát.rating-0_1.gif

poster_diehard5_03_hun.jpg

Címkék

kritika bruce willis die hard action sequel mary elizabeth winstead 0csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr475080695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.14. 23:00:39

"Olyan ember, aki kis híján lelöveti magát, amikor magára hívja a menekülő terroristák figyelmét, s teszi ezt minden ok nélkül."

Ezt elvileg azért teszi, hogy a terroristák ne a helyi zsarukra lőjenek, hanem rá, mert izé... rajta úgy sem fog a golyó.

mikice 2013.02.14. 23:17:34

Az első véháes-kalóz-Dáj-Hárd-Vass-Gábor-Helyey László óta vagyok elkötelezett (belövöm: 1975-ben születtem)híve John McClane-nek. Az újat még nem láttam, sajnos, csak hétfőn kerülök mozi közelébe, de most, ezt olvasva elkezdtem félni. Hajaj. Ráadásul volt egy hír, hogy a pécsi Vidámpark játékait elvitték a forgatásra, hogy a halott Pripjaty sohasem használt vidámparkát imitálja. Én meg ott nőttem fel, mármint a pécsi Vidámpark környékén. Mindez potyára, tényleg? Ráadásul szó esett a hatodik részről is, de John McTiernan épp börtönbe megy. Szóval?

szkristof92 2013.02.14. 23:42:17

Az AE hasábjain eddig még nem látott csillagértékelést pont egy Die Hard filmnek kell nyitnia. Szomorú.

isvaen 2013.02.14. 23:59:03

@Zalaba_Ferenc: lásd a die hard 3 végét a kanadai határnál: jól eltereli a figyelmet zeuszról.

TomPowell25 2013.02.15. 00:16:39

@Zalaba_Ferenc: jaj, hát ezek a srácok mindig pont ellentétesen osztályozzák a filmeket, ahogy azok megérdemelnék, úgyhogy nem meglepő.

Egyébként mindkét kritikával egyet tudok érteni, én is nagy Die Hard fan vagyok és az, hogy még a minimális elvárásaimat is képtelen volt teljesíteni az már gáz. Egyszeri akciófilm lett egy DH filmből, ezt is megértük. Nálam 5/10, de nem kizárt, hogy a fenti pontszámot is eléri rövid időn belül.

Péter Miskolczi 2013.02.15. 01:58:50

Majdnem egyetértek a kritikával, azért egy 4-est nálam elér, de én a méreg helyett egyszerűen sajnálatot érzek azokért akik munkát öltek ebbe a filmbe. Komolyan elszomorít, hogy mások ezért megfeszültek és keményen dolgoztak itthon, hogy jó legyen pedig már úgy tűnik, hogy a forgatókönyvnél halálra volt ítélve a dolog. Willist is sajnálom mert nagyon jó színész (bár mostanában rengeteg szarban is van - köztük az értékelhetetlen Felültetvében), jobban megválogathatná kikkel dolgozik, John McClane figurája persze eszméletlenül jól áll neki, úgyhogy sajnálom, hogy itt még magát a karaktert is sikerült elrontaniuk.

Bérgyilkos Bohóc 2013.02.15. 06:10:26

Most már nagyon gondolkodom, hogy lemondjam a szombati IMAX jegyeket :( Bár én továbbra sem szar filmre, hanem tucat akciófilmre számítok.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2013.02.15. 08:27:32

Hát igen, az új Die Hard annyira rossz, amire jóérzésű ember soha nem számítana. A széria Batman & Robinja, de azon legalább kínomban tudtam röhögni, ez csak fájt. Elvi alapon abszolút egyetértek a 0 csillagos értékeléssel.

SPOILER

Szegény Sebastian Kochnak is színészi mélypont ez a film. Amikor rajtakapják az uránraktárban és úgy próbál zavarodottságot mutatni, hogy összevissza pislog meg köhécsel, annál szarabb alakítást neves színésztől még életemben nem láttam.

SPOILER VÉGE

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2013.02.15. 09:00:41

@Zalaba_Ferenc: Igen, de úgy emlékszem, hogy a moszkvai rendőrség egyetlen járőrkocsival vonult fel a várost szétromboló páncélkocsi ellen, aminek mindkét derék rendőrét azonnal szitává lőtték Árpáék, McClane pedig ezután kezdett el úgy integetni, mint egy idióta.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.02.15. 09:09:05

A kritika minden szava igaz.
A Die Hard meg négy részes (nem nyitok vitát :-).

Repce Manó 2013.02.15. 14:16:18

A Lenyűgöző teremtményeket nem néztétek meg?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.15. 14:19:07

@Repce Manó: Jelentem, én láttam. Kisebbfajta csoda... NOT!

K. Kálmán 2013.02.15. 15:02:34

Ez után a kritika után egyre jobban kíváncsi vagyok erre a filmre. Úgyhogy egy nézőt már biztosan szerzett a nullapontos kritika! :)

Wolfeone · http://mozgokepdetektivek.blog.hu 2013.02.15. 18:38:27

Az előzetes alapján pedig voltak reményeim, hogy azért legalább a 4. résznél nem lesz rosszabb, de a kommenteket olvasva...
Talán csak azért nem fogok holnap csalódottan kijönni a moziból, mert eleve azzal a tudattal ülök be, hogy egy klasszikus filmsorozat kivégzését fogom megnézni. Mivel 1 pozitív kritikát se olvastam (ami nem is emlékszem hogy valaha is lett volna ennyire 100%-os arányban), legalább meglepődni már nem fogok.

freddyD 2013.02.15. 20:53:30

A valóban eszméletlenül jó autós üldözés miatt nem tartom jogosnak a 0 pontot, de 2-2,5 fölé én sem mennék. Döbbenetes film volt. Ha egyedül lettem volna a moziban, végigordibálom a filmet, hogy ezt mégis hogy gondolták komolyan...

Legkésőbb, mikor a végén a helikopterpilóta

SPOILER

belerohan a házba, ott végem volt. Mégis miért tartotta ezt egy jó ötletnek?

Péter Miskolczi 2013.02.15. 22:48:58

freddyD:

SPOILER

Amúgy eszméletlenül szarul van vágva a film, egy csomó kínos snitt kivan tartva több ideig mint kéne, ezáltal még kínosabbá válik. De szerintem ott az van, hogy a csaj meglátja, hogy McClane fia kinyírta az apját és erre bedühödik és kamikaze akcióba kezd. Amit én nem értek, amikor ott vannak abban a bálterembe és belépnek, kinéznek az ablakon és látszik, hogy a szemközti épület tetején ott van egy helikopter. Később lezúzzák a gonoszt aki 3 másodperc múlva feltűnik a helikopternél amit csak úgy tudok elképzelni, hogy tud képes teleportálni magát...

freddyD 2013.02.16. 06:41:48

@Péter Miskolczi: Ha kamikaze akciónak szánta, akkor ritka hülye ötlet volt. És legalább egyértelműbbé tehették volna, hogy "Akkor is elkaplak" vagy valami. Még egy ilyen kínos mondat már nem ártott volna a filmnek.

A te jogos észrevételedet még annyival egészíteném ki, hogy teljességgel abszurd, hogy a belváros közepén elkezdenek lőni helikopterrel lőni valamit, miután már megvan nekik, amit akartak. Mi a büdös francért hívnák fel magukra így a figyelmet, csak azért, hogy 2 hülye fickót kinyírjanak?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.16. 07:08:44

SPOILER!

A csaj teljesen elveszíti a fejét, mielőtt helikopterestül rontana a házba, valami olyasmit mond, hogy "ezt érted teszem, apa", szóval úgy dönt, magával viszi a McClane-famíliát a halálba.

Amúgy ahogy a körülöttem lévőket kérdezgettem, senkinek nem tűnt fel, hogy a nagy helikopter elől elugrás során McClane BEMUTAT a csajnak... meg az egész kibaszott franchise-nak. Ja, szarul volt vágva.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.16. 07:10:36

@freddyD: Kinek a figyelmét hívnák fel? Ez a film egy olyan alternatív univerzumban játszódott, ahol Moszkvában nincsenek rendőrök (illetve talán ha egy járőrkocsi), és a bűnözők helikopterről lőhetik a toronyházakat: az emberek le se szarják (odalent sétálgatnak az utcán).

freddyD 2013.02.16. 09:20:30

@Zalaba_Ferenc: Hát ez az, hogy senkiét. De én hülye ember, ilyen abszurd gondolatokkal konfrontálódtam folyton, pedig igazad van, tök értelmetlen.

Komolyan mondom, nem is tudom mikor bosszankodtam ennyit moziban. Talán a Rubber alatt, de ott legalább tudtam, hogy ez iszonyat nagy hülyeség is lehet, így legalább magamat okolhattam.

freddyD 2013.02.16. 09:28:22

Jah, amúgy a mostani VOX-ban van egy interjú a rendezővel. Zseniális így utólag elolvasni.
Többek között azt mondja, hogy már a negyedik részt is ő rendezte volna, de nem volt megelégedve a forgatókönyvvel :D

Illetve a producer ilyet szólt: "Az apa-fia szálból kiderül, hogy amilyen jó zsaru volt az elmúlt évtizedben, olyan pocsék szülő".

Igen, ez az alibis félmondat a filmben kifejezetten nagy nyomot hagyott bennem. Úristen, szinte megkönnyeztem, annyira megható volt. Átéreztem minden bajukat.

Én már egyébként azt sem értem, hogy a papa tulajdonképpen mit akart Moszkvában? De most komolyan. Mert a tárgyalásra kétlem, hogy be akart/tudott volna menni, akkor meg mi? Várost nézni, mint ahogy mondta? Ki akarta szabadítani? Hogyan? Az egész filmből kiírhatták volna a karakterét és nem tűnt volna fel senkinek

Kovács Erzsébet 2013.02.16. 09:51:19

@freddyD: Na, a Rubber az pedig épp ilyen akart lenni. Zseniálisan nézőbosszantó film.

isvaen 2013.02.16. 09:56:33

@Zalaba_Ferenc: érdekes lehet ez a világ. nálunk a tyúklopásért, meg jedinek öltözött egyetemistáért is a TEK-et hívják. lehet, mi élünk rossz dimenzióban. :o)

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2013.02.16. 17:16:06

Egy komment a Facebookról:

"Mi az, répát eszik és táncol? Tapsi-Hapsi... ja nem, az egyik főgonosz a Die Hardból"

Ez talált. :D

isvaen 2013.02.17. 00:37:19

harmadmagammal sikerült féláron megnézem, és bevallom, ennyit rég nevettünk filmen. amerikain meg pláne. ennyi logikátlan (john és az ő felbukkanása, utazása, megérkezése, csatlakozása a történetbe, majd giccses fináléja), következetlen (mozkva csernobil alsó hangon is 1000 km, de egy maybach gyorsaságával, kiváló GPS-ével egy kellemes őszi este alatt leküldhető) cselekményt (moszkvában randalírozni, védett tanút gond nélkül elvonszolni, kamarás ivánt következmény nélkül leütni, csernobilt hip-hop kipakolni), dialógot (hol a flopy, hol a flopy, melóztam, ahelyett hogy mcclane jr.-t neveltem volna), színészi játékot (döglegyet leszámítva egy hiteles arc se volt benne) rég láttam egy moziba sűrítve. egy hiteles azért volt: a csecsenekből kinézem, hogy ennyi fegyvert tartanak a csomagtartóban.
túl szigorú a kritika, persze megértem, hisz én az átriumos mozijegyemet lefóliázva tartom a dH3-ról, de ez a filmvilág már nem az, ami egykoron volt (lásd olyan suta és buta filmeket, mint avengers és társai + minden sikerfilm). willis koros, újszülött gyereke van, kb 10 éve enerváltan játszik minden filmben, ami nyilván nem mentség, de ha a mai szkriptesek ennyire képesek, ő sem viszi túlzásba. szóval neki ez egy vakáció volt, ami közben leküldte a nyári kötelezettségét a stúdió felé.

a beintés igazán vicces volt, akárcsak az orosz G-k, s ha mást nem is, azt mindenképp lehetett volna értékelni, hogy mcclane még ennyi pia után is pontosan tud lőni+ budapest belvárosában tényleg sorban mentek végig - deák tér talán kicsúszik innen. :o))))1 szó mint 100: 10%-ra jó ez, meg arra, hogy a plázák ne üresen álljanak télvíz idején.

isvaen 2013.02.17. 01:08:30

@isvaen: nem tudom, szabad-e itt ilyet, de pestiest kritikáját (részlet alább) mindenki olvassa el. vizer vagy nem látta a filmet, vagy az iróniája kapott rövidzárlatot az első mondat után, vagy a forgalmazó túl sokat fizetett a Pe-nek, hogy csak jót és azt is okosan... botrány...

"...Ráadásként egy tábornok meg akarja ölni az épp Moszkvába látogató amerikai elnököt, és persze nukleáris fegyverrel is kavarnak, mert az oroszok már csak ilyenek. Szeretik a vodkát, a sós halat és az urániumot."

"Az ír John Moore (A Főnix útja, Ellenséges terület) hozza mindazt, amit az előző részek hoztak, sőt tempóban és látványban talán még többet is."

Repce Manó 2013.02.17. 09:01:21

Az, hogy a film gyenge, az egy dolog, de nem értem, hogy nekem miért kell teljes árú jegyet váltanom, ha a filmet csonkolt képarányban vetíti a mozi? Most ennek mi értelme van, hogy lelóg alul meg felül egy sáv a filmből?

Repce Manó 2013.02.17. 09:03:03

Konkrétan Nyíregyháza Cinema City mozijáról beszéltem.

cvcvcvcvcvv 2013.02.17. 21:37:58

persze hogy szar a film, hisz ez az első része amibe magyarok is vannak :dddddd

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása