aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: drágán add az életed! [die hard] (1988) Cseh Dániel
2013. február 05. 16:05:00

Kategória: film 29 komment

Los Angeles, 1988. Limuzin fordul be a Nakatomi irodaház parkolójába, felhúzott ablakain át dübörög a Run D.M.C.. Az autóból kiszállva John McClane még szív egy mélyet cigarettájából, miközben a lábai előtt tornyosuló épületet méri végig. Nem is sejti, hogy negyed évszázaddal később éppen ötödik elcseszett napját várják majd milliók világszerte, hogy neve pont lesz egy szakasz végén, és nagy kezdőbetű egy új, napjainkban is tartó szakasz elején. Mire McClane megsebezve, összetörve, de győztesen kisétál az épületből, nem csupán Hans Gruber és kompániája tűnnek el a föld színéről, de velük együtt sírba száll az elpusztíthatatlan egyszemélyes hadseregek ideje, hogy teret kapjon az új szenzáció: az érző, vérző hős.

PDVD_040.jpg

A nyolcvanas évek végére az akciófilmek szerelmesei belefáradtak a fáradhatatlan félistenek látványába. Egészen addig elképzelhetetlen volt bármilyen mélységről beszélni velük kapcsolatban, a szűkös eszköztárral dolgozó testépítők néha ugyan tenyerükből etettek meg egy őzgidát, de csak hogy újult erővel vethessék bele magukat a vérgőzös csatározások sűrűjébe, és csípőből tüzelhessenek mindenre, ami mozog. 1987-ben Richard Donner és Shane Black nem kevés sikerrel küldött két rendőrt John Matrix, Rambo és a Reagan-éra kevesebb hírnévre vergődött titánjai ellen, de az igazi áttörést egy évvel később egy New York-i rendőr hozta el az angyalok városába(n). McClane attól volt különleges, hogy nem volt különleges, semmilyen értelemben sem. Egy átlagos fizikumú rendőr átlagos gondokkal, akinek legnagyobb felfedezése, hogy a hősiesség nem növekszik egyenes arányban a testfelépítéssel.

A Drágán add az életed! kultikus sikerének titkát nem őrzi hét lakat, éppen csak néhány tehetséges ember nyújtotta legjobbját a mindig rosszkor, rossz helyen lévő főszereplővel ellentétben a lehető legjobbkor. Az addig leginkább A simlis és a szende sorozatból ismert Bruce Willis, az első filmszerepében briliáns alakítást nyújtó Alan Rickman, és a Ragadozó sikerével köztudatba robbant John McTiernan mellett a Roderick Thorp regény elemeit a kor szavát meghallva mesterien átrendező forgatókönyv írói, Steven E. de Souza és Jeb Stuart, a feszültséget tanítani való profizmussal adagoló Michael Kamen zeneszerző, és a kiválóan összeválogatott mellékszereplő gárda egyaránt átlagon felüli teljesítményt nyújtott, még ha utóbbiak legtöbbjének a film nem csak karrierjük kezdetét, de végét is jelentette.

Mi sem igazolja jobban a film által fektetett új alapok létjogosultságát, mint a lábnyomába lépni igyekvő, többségében persze porba hulló próbálkozások sokasága, még ha néhány, mint a Jan de Bont által rendezett Féktelenül vagy a tárgyalt film folytatását is rendező Renny Harlin Függő játszma című filmje eredményes vállalásnak is bizonyultak. Mégis az újragondolt piszkos tizenkettő élére álló Alan Rickman volt az, aki hosszú idő után először nem valami rosszul értelmezett felelősségtudattól vezérelt bosszú, hazafiasság vagy szent cél nevében indított offenzívát a Joseph Yoshinobu Takagi vagyonát őrző páncélszekrény ellen, hanem közönséges kapzsiságból. A zseniális jelenet, melyben Hans és Karl éppen csak nem röhögik el magukat, miközben félrevezetik a szövetségieket indítékaikkal kapcsolatban, a mindenkori antagonisták motivációit olcsón megúszni igyekvő filmek gyomorszájára mért legsúlyosabb ütés.

Legalább ennyire forradalmi ideának számított a fekete lyukakból végtelenül ömlő koporsótöltelékek helyett névvel, háttérrel, egyéni személyiségjegyekkel ellátott fegyvereseket küldeni a főhős ellen, aki ráadásul balszerencséjére Hans jobbkezének öccsét iktatja ki először, ezzel egy olyan halálos fenyegetést hozva saját fejére, ami csak sorozatos szerencséjének köszönhetően nem gyűri őt maga alá. A halk szavú Karl a játékidő során többször okoz fejtörést McClane számára, mint a társaság egésze, hol ravaszul kerül a harc hevében fejvesztve menekülő rendőr háta mögé, hogy aztán egy szellőzőaknába kényszerítse, hol egy teljes emelet üveglapjaival borítja be a mezítláb túlélni próbáló hős kényszerű játszóterét, hol pedig némán kivárja, míg McClane fejében összeáll a kép, és ekkor szorítja sarokba, hogy aztán az utolsó percekben halottaiból feltámadó gyilkológép hullája végül a túlzás határvonalán terüljön el.

Hans, Karl, Argyle és a Twinkies éves bevételének jelentős részéért felelős Powell jelenléte azonban hiábavaló volna John McClane, illetve Bruce Willis nélkül. A folytatásokban egyre vadabb lóra ültetett rendőrtiszt a játékidő során csak néha rugaszkodik el a realitás talajától, a később rutinná érő magabiztosságot ekkor még hírből sem ismerő Willis minden mozdulata hozzátesz a legendává éréshez. A kor megfáradt ideáljaitól nem is eshetne távolabb egy férfi, aki nem a hazájáért megy háborúba, és nem halott bajtársait torolja meg, csak túszul ejtett feleségét akarja magához ölelni a nap végén, hogy hazamehessenek gyermekeikhez. Nem szaval buzdító monológot a végső ütközet előtt, nem pazarol színpadias perceket a felkészülésre, miközben zúgnak a fanfárok, csak talpára tekeri koszos trikóját, bízva abban, hogy nem vérzik el, és maradék két töltényét ügyesen osztja be. És ha már így alakult, az a legkevesebb, hogy megenged magának egy pusztító egysorost. Ennyi jár.

Az elmúlt 25 esztendő kérdőjeleket nem tűrően igazolta, hogy a John McTiernan rendezésében készült klasszikus által képviselt koncepciónak helye van az akciófilmek történelmében. Őfelsége titkos ügynöke is meghajolt akarata előtt, a XXI. század eddigi egyetlen, magának helyet szorító akcióhőse is hasonló szellemiségben fogant, de még a T-800-as modell is megtanult érezni, mire második alkalommal érkezett vissza a jövőből. Miközben a Drágán add az életed! előtti akciófilmek sztárjai már kétes sikereiket is csak önmaguk paródiájukként élik meg, a megfakult VHS szalagok, az egészen abszurd módon divatra vergődő fehér trikók, és a tény, hogy e sorok írójának egyébként filmszerető szülei ma már csak John McClane kedvéért váltanak mozijegyet, mind azt igazolják, hogy a sokszor meggyötört hadnagy képtelen kimenni a divatból, hiszen azt ő maga írja.rating-10.gif

tumblr_lzd6bpdc3T1r9zwt2o1_500.jpg

Címkék

kritika bruce willis die hard action john mctiernan alan rickman 10csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr725062621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.05. 16:10:55

Épp a hetekben néztem újra mind a négy filmet: a legtöbbet a negyedik öregedett, ugyanis olyannyira függ az akkori technológiától, hogy pillanatok alatt túlhaladottá vált. De az első rész örök, mert szerves dolgok: izom, csontok és vér, valamint szellem csap össze egymással, és ahogy Dani is írta, egy korszak vége és kezdete is egyben.

És imádom azt a fickót, aki a nagy ütközet előtt mar magának egy csokit.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.05. 16:21:05

Van egy érzésem, hogy elég sokan letolják a Die Hardokat a nagy nap előtt :D én hétvégére terveztem mind a 4 részt. De jó volt ezzel az írással is felidézni John McClane történetét :)

todie2d 2013.02.05. 16:53:20

jujjdejo, remeljuk halalos fegyver 4 kritika is lesz majd :P

:)

szkristof92 2013.02.05. 17:03:02

Tökéletes film, remek kritika.

McCl@ne 2013.02.05. 17:05:57

Most, hogy megvannak a jegyek az éjféli IMAX vetítésre, már csak neki kell ugrani a sorozatnak, ami szerintem ma meg is fog történni! Ennél jobb felütés nem is lehetne hozzá!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.05. 17:19:08

ez volt az eredeti plakátja?!
bitang jól néz ki!

Atkakukac1989 2013.02.05. 18:30:00

@doggfather: ugyanerre gondoltam, istenkirály ez a plakát :D

Gőbölös Ákos · http://filmek.kepregeny.net 2013.02.05. 19:45:46

Nálam az örök kedvenc a 3. felvonás, de persze a többi is bitang jó!

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.02.05. 20:34:40

Karácsonykor megint megnéztük, nagy kedvenc. A második nekem szintén 100 %-os. Itt véget is részemről ez a franchise.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2013.02.05. 21:18:41

Azt mondom, pontozzunk!

Die Hard - 10/10
Die Hard 2 - 9/10
Die Hard: With a Vengeance - 8/10
Live Free or Die Hard - 8/10

(Utóbbinál a mozi változat 7, az Unrated 9.)

szkristof92 2013.02.05. 21:32:40

Die Hard: 10/10
Die Hard 2: 9/10
Die Hard: With a Vengeance : 10/10
Live Free or Die Hard - 8.5/10

McCl@ne 2013.02.05. 22:03:51

Die Hard - 10/10
Die Hard 2 - 9/10
Die Hard: With a Vengeance - 8/10
Live Free or Die Hard [Unrated] - 9/10

Így újranézés előtt egyelőre, nem mintha nem tudnám leforgatni újra bármelyik részt :D

Nebameg 2013.02.05. 22:39:04

I - 10/10
II - 7/10
III - 10/10
IV - 8,5/10
@McCl@ne: Naná, h menne hadnagy!

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2013.02.05. 23:31:55

yippie kai yay - hogy egy híres klasszikust idézzek :D

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2013.02.06. 00:30:48

Erdekesseg gyanant: a Die Hard 3 forgatokonyvet eredetileg a Halalos Fegyver 4-nek irtak, ezert is "fekete-feher" buddy-cop mozi az eszmeletlen sok egymasnak odamondogatassal, mig a DH3-nak eredetileg szant sztorit Fektelenul 2-kent forgattak le vegul.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2013.02.06. 00:34:13

Tökéletese egyetértek a cikkel:)
Ez ideillik abszolút:
www.youtube.com/watch?v=OTyw6cq86kY

Minden idők egyik legjobb - ha nem a legjobb:) - tribute-ja a Die Hard sorozathoz:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.06. 08:37:31

@tom991: köszi a választ!

Akkor is bitang ha csak alter. :D

Egyébként számaim:

1.10/9
2.10/8
3.10/10
4.10/7

És az utolsó cserkész (ami nálam amolyan majdnem die hard, vagy die hard 3.5 10/11!!)

dutch 2013.02.06. 08:57:56

1: 10/10 (kár, hogy 10-ből csak 10-et lehet adni :)
2: 8,5/10 (kevésbé ambiciózus, de nagyon korrekt folytatás)
3: 9,5/10 (gyerekként ez volt a kedvencem, most már inkább az első rész, de akkor nagyon szorosan követi, majdnem egy szinten van nálam)
4: 5/10 (másodjára végig sem tudtam nézni, nagyon nem hozza a hangulatot)

Az ötödiket nagyon feleslegesnek gondoltam, a trailerek viszont felkeltették az érdeklődést, hátha jó lesz.
És doggfather-nek igaza van, a 4-est simán elcserélném az Utolsó cserkészre :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.02.06. 10:13:33

Hát ehhez én csak ezt tudom hozzátenni:

youtu.be/OTyw6cq86kY

Kíváncsi vagyok, kiegészítik -e az ötödik résszel :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2013.02.06. 10:14:52

Na most látom, hogy más is belinkelte :-) Mindegy, a jóból sose elég :-)

savrola 2013.02.06. 10:54:25

1. 10 - legendás, utánozhatatlan;
2. 7 - tele van bakival, jó sztori, de gyenge kivitelezés;
3. 9 - ugyanolyan kiváló film és jó hangulata van, mint az elsőnek, de azért még sem ugyanaz;
4. 8 - szintén kiváló filmnek tartom, de akkor már nehéz volt újat mutatni ebben a műfajban, pláne ebben a sorozatban;
5. akik már látták nem feltétlenül voltak elájulva tőle, de nem akarom elvenni senki kedvét.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2013.02.06. 10:56:18

@savrola: "5. akik már látták nem feltétlenül voltak elájulva tőle, de nem akarom elvenni senki kedvét."

Link or it didn't happen.

savrola 2013.02.06. 11:48:31

@Cseh Dániel: Parancsolsz? És nem az angol szövegedet nem értem, hanem a hitetlenkedésedet.

szkristof92 2013.02.06. 12:00:13

@savrola: Ő csak szimplán a forrást kéri számon, ahol a "nem voltak elájulva" infót szedte. Nem nagy kérés.

savrola 2013.02.06. 12:03:45

@szkristof92: Öcsém, ennyi kockát! :D Mit linkeljek azon, hogy ismerőseim voltak a cast&crew vetítésen, és szóban elmondták nekem, hogy nem voltak elájulva tőle? Csak akkor történik meg valami, ha nyoma van az interneten? Na jó, hagyjuk egymást! Köszi!

szkristof92 2013.02.06. 12:14:17

@savrola: Azt a leborult szivarvégit egy puszta kérdéssel kiérdemeltük ezt a lekezelő hangnemet? Ezt kellett volna írnod a szerkesztő úrnak, idegeskedés helyett, mert piszkosul nem volt evidens, hogy az infód onnan származik és nem pedig valami tucatfórum berkein lévő, trailerből összegányolt teóriákból.
Én is köszönöm szépen (főleg az argumentum ad personam-ot) remélhetőleg neked is további csodaszép napod lesz attól, hogy totál feleslegesen szóltál be valakinek.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása