aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2012: a rendezők szakszervezetének díjai Németh Barna
2013. február 03. 07:41:00

Kategória: film tv 19 komment

A pillanat, amitől azt vártuk, hogy rendet tesz ebben a kusza díjszezonban. Ha Steven Spielberg nyer, a Lincoln az Oscar fődíjáig masírozik. Viszont ha Ben Affleck nyer, akkor nem ez lesz a statisztikák éve, ráadásul az lesz az a pillanat, amikor Michael Haneke határozottan Oscar-esélyessé válik a rendezői kategóriában. De ha Ang Lee vagy a másik két jelölt nyer, akkor a zűrzavarból még nagyobb káosz lesz, az Oscar pedig egy hatalmas lutri.

directors_guild_of_america.jpg

Legjobb rendező
Ben Affleck (Argo)
Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty)
Tom Hooper (Les Miserables)
Ang Lee (Life of Pi)
Steven Spielberg (Lincoln)

Próbálom lefordítani: Az Argo nyeri az Oscart. A rendezői Oscar pedig?

Legjobb rendező (dokumentumfilm)
Malik Bendjelloul (Searching for Sugar Man)
Kirby Dick (The Invisible War)
David France (How to Survive a Plague)
Lauren Greenfield (The Queen of Versailles)
Alison Klayman (Ai Weiwei: Never Sorry)

Legjobb rendező (tévéfilm vagy minisorozat)
Greg Berlanti (Political Animals)
Philip Kaufman (Hemingway and Gellhorn)
Kevin Reynolds (Hatfields and McCoys)
Jay Roach (Game Change)
Michael Rymer (American Horror Story: Asylum - Dark Cousin)

Legjobb rendező (sorozat - dráma)
Michael Cuesta (Homeland - Pilot)
Jennifer Getzinger (Mad Men - A Little Kiss)
Leslie Glinka Glatter (Homeland - Q&A)
Rian Johnson (Breaking Bad - Fifty-One)
Greg Mottola (The Newsroom - Pilot)

Legjobb rendező (sorozat - vígjáték)
Louis C.K. (Louie - New Year's Eve)
Mark Cendrowski (The Big Bang Theory - The Date Night Variable)
Bryan Cranston (Modern Family - Election Day)
Lena Dunham (Girls - Pilot)
Beth McCarthy-Miller (30 Rock - Live from Studio 6H)

További díjazottak:

Legjobb rendező (reality): Brian Smith (Master Chef #305)
Legjobb rendező (show műsor): Glenn Weiss (66th Annual Tony Awards)
Legjobb rendező (napi sorozat): Jill Mitwell (Between Heaven and Hell)
Legjobb rendező (gyerekműsor): Paul Hoen (Let It Shine)
Legjobb rendező (reklámfilm): Alejandro Gonzales Inarritu (Anonymous Content - Best Job/Proctor&Gamble)

ÉLETMŰDÍJ: Milos Forman

Címkék

dij dijszezon dijszezon 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr315059731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.03. 08:01:14

Ja, ennyi szakmai és egyéb díj után kénytelenek lesznek az Argónak adni az Oscart, ha már rendezőként nem jelölték Afflecket. Egyáltalán hogy következhetett ez be? :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.03. 08:02:00

(Mindezek ellenére mégis el tudom képzelni azt, hogy végül a Napos oldal tarol - Russell-lel együtt.)

Vektor. (törölt) 2013.02.03. 08:06:07

Haneke, mint az első rendező, aki idegennyelvű filmért kap rendezői Oscart? Ez lenne az elmúlt évtized(ek) legjobb döntése az Akadémia részéről. :)
A kérdés az, hogy kire fognak azok szavazni, akik az Argot favorizálják, ez fogja eldönteni azt a versenyt, akár győz az Argo, akár nem.

Még mindig nem vagyok 100%-ig meggyőződve az Argo sikerében, és nem is leszek addig a pillanatig, amíg nem győz a WGA-nal. Ha ott leveri a Lincoln ezerszer erősebb forgatókönyvét, akkor vége a versenynek.

Vektor. (törölt) 2013.02.03. 08:19:57

Amit viszont most már teljesen kizárom, hogy a Lincoln nyerhet, még akkor is, ha Kushner győz a WGA-nál. Olyan, mintha a jelöléseken kívül nulla támogatottsága lenne Spielbergéknek. A Life of Pi is hasonló cipőben jár, de nekik még ott van a BAFTA, ahol az Argo legnagyobb riválisai. Ha ott is győz az Argo, akkor csak egy igazi meglepetésfilm lehet az Oscaron, a Silver Linings Playbook. Harvey győzhet nulla fontos díjjal a háta mögött, a Life of Pi és a Lincoln viszont nem.

ungverjaland 2013.02.03. 10:24:13

Hát ezek után ezt már 99%, hogy az Argo behúzza az Oscar-on. Mondjuk más kérdés, hogy mennyire lehet komolyan venni egy olyan díjat, ahol Tom Hooper is jelölik legjobb rendezőnek... Az szintén más kérdés, hogy mit látnak sokan az Argo-ban, amit én nem. Korrekt akció-thriller. Ennyi. A Zero Dark Thirty folyamatos mellőzése szerintem már nekik kellene, hogy kínos legyen. Az egyetlen pozitív dolog, hogy ha az Argo nyer, akkor valóban nagy az esélye, hogy Haneke-nek adják a legjobb rendezői díjat.

Vektor. (törölt) 2013.02.03. 10:56:41

@ungverjaland: Azért nem olyan nagy. Az Argora szavazó tagok inkább a Spielberg-Lee-Russell trióra fognak voksolni a rendező kategóriában.

ungverjaland 2013.02.03. 11:38:33

@Vektor.: Szerintem nem. Mivel az Argo hozza a legjobb filmet, az Amour pedig a legjobb idegen nyelvűt, amíg a Lincoln és a SLP egymás között elosztják a színész díjakat, a Life of Pi-nak meg maradnak a technikai díjak. Ha a legjobb idegennyelvű filmet megkapja az Amour, akkor szerintem valószínűbb, hogy megkapja a legjobb rendezőt is, szerintem rajta kívül inkább Spielberg esélyes, én nem nagyon látom rá az esélyt, hogy Russell vagy Lee elvigye a díjat. Az más kérdés, hogy az igazságérzetem úgy diktálja, hogy igazán ideje már elismerni az Akadémiának is amit Haneke a pályafutása során letett az asztalra, legfőképp ezzel a filmmel is. De én remélem, hogy azért még lesznek meglepetések.

Wintermoots (törölt) 2013.02.03. 12:26:38

csakhogy.
az argo nem fog színészi oscart kapni, egyetlen mellékszereplőt jelöltek csak. technikai kategóriákban semmiképpen sem tarolhat, ráadásul ami nagyon fontos, operatőri jelölés sincs. rendezői jelölés sincs.
marad tehát a legjobb film és a legjobb adaptált forgatókönyv.
és itt a kérdés, hogy színészi díj (sőt érdemi jelölés), operatőri jelölés, érdemi technikai díj nélkül mennyire lesz hiteles, hogy egy jól megcsinált kissé felszínes szórakoztató akciófilm nyeri a díjat művészileg legalább valamivel fajsúlyosabb és legalább olyan jól megcsinált filmekkel szemben, csak azért, mert ben affleck kedvenc lett valami miatt?
mindenesetre oscart nem fogja jobb színben feltüntetni...

Wintermoots (törölt) 2013.02.03. 12:31:10

@Wintermoots:

hasonló példát nem is tudnék. az ütközések legalább komolyabb témával foglalkozott és több volt a színészi jelölése.
szóval ha az argo nyer, röhejes lesz

Wintermoots (törölt) 2013.02.03. 12:40:13

valahol amúgy szánalmas az, hogy egy átlagosan jó akciófilmet halmoznak el díjakkal ilyen-olyan szervezetek, mert még ha egy mestermű lenne, de hát nem az.

Németh Barna 2013.02.03. 12:54:54

Ha az Argo nyer, viszi a forgatókönyvet és viszi a vágást is (mint a Crash, ami egyébként sokkal harmatosabb filmecske volt). Ezen kívül a férfi mellékszereplők versenye sem olyan lefutott, mint azt sokan hiszik. Éppen Alan Arkin okozott pár éve meglepetést egy tuti biztosnak tűnő versenyben. Azt nem mondom, hogy most is ez történik, de benne van a pakliban.

eßemfaßom meg áll 2013.02.03. 13:11:11

@Wintermoots: alapvetően ez az egész dijverseny szánalmas

Vektor. (törölt) 2013.02.03. 13:27:26

@ungverjaland: Kezdjük ott, hogy a tagok nem elhanyagolható része meg sem nézi az Amourt, szimplán mert idegen nyelvű, és nincs benne egy ismert színész sem. Továbbá Haneke közel sincs olyan státuszban Hollywoodban, mint más, korábban elbukott, idegen nyelvű filmekkel versenyző rendezők (Fellini, Bergman, Almodóvar, Ang Lee). Nem véletlen, hogy 85 év alatt egyszer sem nyert rendező idegen nyelvű filmért, még Ang Lee sem 2000-ben Tigris és sárkányért, pedig akkor minden létező díjat bezsebelt a Oscar kivételével.

Minden észérv az Amour sikere ellen szól, sokkal jobban megoszthatja az Akadémiát, mint a vetélytársai. Ami versenyben tartja Haneke-t, az az őrült díjszezon, de ne tegyünk úgy, mintha ő lenne a főesélyes. Lee és Spielberg sokkal nagyobb nevek, a filmjeik könnyebben fogyaszthatók, és látványosabbak, továbbá rengeteg jelölést kaptak. Ahhoz, hogy Haneke ne egy őrült tipp legyen, meg kellene nyernie a BAFTA-t, ami nem lesz egyszerű feladat, hiszen ott az Amourt nem is jelölték a legjobb filmre.

Németh Barna 2013.02.03. 13:37:15

@eßemfaßom meg áll: Alapvetően az lenne, de akkor minden verseny az. Viszont amíg beemel a köztudatba olyan jó filmeket, amiket pénzzel nem lehet oda bemarketingelni, addig hasznos. Ráadásul ez az egész cécó képes párbeszédet generálni filmekről - oké, nem olyan magvasakat, mint hogy milyen kezdőbetűvel írják a Star Trek címében szereplő szavakat, vagy hogy feltűnik-e Superman harmad-unokatestvére a következő rebootban, de azért generál. És ez jó.

ungverjaland 2013.02.03. 15:11:11

@Vektor.: Egyetértek sok midenennel, DE. 1. Amennyiben nem jelölték volna az Amour-t a legjobb rendező kategóriában is, akkor nyilván nem lenne esélye, de valahogy csak bejutott a legjobb 5 rendező közé, míg Affleck és Bigelow nem, így egyrészt sokan megnézték addig, másrészt még többen utána. 2. Nyilván Haneke Hollywoodban egy senki, ugyanakkor még Bergman sem volt egyszer sem jelölve mind legjobb film, mind idegennyelvű film kategóriában a rendezés mellett. Persze az is nyilvánvaló, hogy Ang Lee sem futott volna be, ha nem angol nyelvű filmeket rendezne. 3. Amúgy én sem azt mondom, hogy főesélyes, csak nagyságrendekkel nagyobb esély van rá, mint az Oscar történetében bármikor, pont azért mert idén egyik filmnek sem jön össze a nagy tarolás, ha minden így alakul. Ilyen esetekben pedig talán meglépi ezt az Akadémia, legalább verheti a mellét, hogy "nézzétek külföldi kapta a legjobb rendezői díjat, ilyen még sosem volt!". Jobban hangzik, mint, hogy "kiosztottunk még egy díjat Spielberg-nek/Ang Lee-nek". Ez nem jelenti, hogy komoly pénzeket raknék rá, de nagyobb meglepetést is el tudok képzelni. A tavalyinál biztos izgalmasabb lesz.

eßemfaßom meg áll 2013.02.03. 16:30:32

@Németh Barna: "de akkor minden verseny az"

a francokat. Egy csomó verseny objektiven mérhető teljesítményen alapul, ezek a filmes cuccok kb a szépségversenyek szintjén vannak, idén a szöke természetes fog nyerni, jövőre egy ázsiainak kell.

eßemfaßom meg áll 2013.02.03. 16:32:32

@Németh Barna: Ja igen, milyen párbeszédeket geneál? Mint itt? nagy veszteség lenne az emberiségnek ezek elmaradása :)

K. Kálmán 2013.02.03. 16:40:10

Ez egyre érdekesebb lesz. De nem is tudom, valami azt súgja, hogy a Lincolnnak lesz még beleszólása az Oscar-estbe.

Vortumnus (törölt) 2013.02.03. 22:48:33

a problémát én abban látom, hogy az argo a forgatókönyv-oscart semmilyen körülmények között sem érdemli meg, a film legfőbb hibája éppen az volt, hogy a forgatókönyv nem volt túl erős. tehát az mindenképpen meg nem érdemelt díj lesz.
ha viszont azt nem kapná meg, akkor tényleg bukik az egész, mert akkor a film sem kaphat, nincs mire, nem jelölt rendező, nem díjazott forgatókönyv, max. 1 díjazott mellékszereplő nem érhet oscart.
tehát itt vagy meg nem érdemelt díj lesz, vagy nem nyer az argo.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása