aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: the following [pilot] (2013) Németh Barna
2013. január 28. 20:17:00

Kategória: tv 3 komment

Ha Kevin Williamson és a horror szó egy mondatba kerül, valószínűleg mindenkinek a Sikoly-széria ugrik be elsőként. Persze időközben beköszönt még az immár negyedik évadát fogyasztó Vámpírnaplók is, de Williamson legújabb sorozata kapcsán jobb a fentebb említett moziszéria farvizén maradni. Lássuk, miért!

the following.jpg

Ahogy anno a Sikoly, úgy a The Following is a műfaj hosszú idő alatt kialakult szabályaival és kliséivel játszik, és ahhoz hasonlóan ez sem csinál belőle titkot. Sőt, a bevezető epizód végén maga a sorozatgyilkos sorolja fel, hogy a néző mit és hogyan fog látni. Így aztán kell egy kiégett zsaru (Kevin Bacon), aki évekkel ezelőtt elkapta a tucatnyi lányt kegyetlenül kivégző irodalomprofesszort (James Purefoy), majd távozott az FBI kötelékeiből, és kollégái rosszallása ellenére könyvet írt az esetről.

Az irodalmár megszállottja közben a börtönben várja kivégzését, de sikerül szöknie, mire a szövetségiek visszacsalogatják a pohár fenekére egyre többet pislantó ex-ügynököt. Mindenki ferde szemmel néz rá, de ő a gyilkos elme mindentudójaként rögtön beleveti magát a munkába - és egy zöldfülű kezdő személyében (Shawn Ashmore) még rajongót is talál magának. Hamarosan aztán kiderül, hogy a gyilkos nem tétlenkedett a börtönben, hanem alaposan kidolgozta visszatérése részleteit... Innen indul maga a sorozat, hogy aztán további töltényeket puffogtasson el a klisétárból. De hogy senki kedvét se szegjem, ahogy építi, Willaismon úgy is rombolja le saját szabályait. Így mire véget ér a pilot, a történet ötször csavarja meg önmagát, és legalább annyi meglepetés éri a nézőt, mint ahányszor a számításai bejönnek.

Az persze nyilvánvaló, hogy egy egész szériát nem lehet csupán csavarokra építeni, úgyhogy a továbbiakban valami mást is kell nyújtani, mert az már többször is bebizonyosodott, hogy a nézőt állandó kétségek között tartani nem mindig kifizetődő. A sorozat egyéb erényeit nézve talán még működhet is a dolog. Először is érdekes a szereposztás: mind Bacon, mind Purefoy jó választás. Rendesen kitöltik figuráik sztereotípiáit, ráadásul olyan karaktert kaptak, amire lehet építeni. A nyomozó egyszerű, már-már beszűkült világát kiválóan ellensúlyozza a gyilkos romantika-imádata és megszállott rajongása Poe szenvedésábrázolása iránt. Erre a párosításra az alkotók pedig egy kellőképpen thrilleres, és a kereskedelmi tévéktől szokatlanul véres világot építettek fel, amibe még egy remek kis femme fatale-t is sikerült becsempészni Natalie Zea személyében (hozzá természetesen mindkét férfinek van valami köze).

Azt persze még nem lehet tudni, hogy ebből mi valósul meg, de a pilot kisebb-nagyobb baklövések ellenére is elérte célját.rating-7.gif

poster_thefollowing.jpg

Címkék

sorozat thriller kevin bacon serial james purefoy kevin williamson 7csillagos tv kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr105049792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

todie2d 2013.01.28. 23:46:44

poe-szal nagyon nem volt szukseges szerintem, bacont amugy szeretem, de a pilotban kicsit gyenge volt, purefoy szuper, mint mindig.

viszont (SPOILER) a pilotnak koszonhetem a szivemnek egyik legkedvesebb "meglepetes halalt"... felnevettem oromomben:D

Németh Barna 2013.01.29. 07:59:45

@todie2d: Valami kellett, Poe pedig ismert :)

Németh Barna 2013.01.30. 08:26:46

Megvolt a második rész is. Már nem szórják esztelenül a csavarokat, de még mindig a szabályok szerint játszanak. Kicsit visszavett a tempó, de még mindig kíváncsi vagyok a továbbiakra. 6/10

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása