aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2012: a svéd filmintézet díjai Németh Barna
2013. január 22. 11:33:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Távolodjunk el kicsit az Oscar cécótól és nézzük meg, mi újság északon. Mostanában egész jó arányban érkeznek meg hazánkba is a Svéd Filmakadémia kitüntetettjei, és talán 2013-ban sem törik meg a lendület. Kár volna, némelyik kifejezetten intenzív filmélménynek ígérkezik. Nyertesek (ismertetők és angol feliratos trailerek kíséretében) kattintás után...

ätasovadö.jpg

Äta sova dö (Eat Sleep Die)
Az est legnagyobb nyertese egy sokszor visszatérő kérdést boncolgat, csak egy kicsit másképpen. A bevándorlásról van szó, de az Eat Sleep Die egy későbbi fázist mutat be, méghozzá egy Kelet-európai asszony életét, aki már beilleszkedett a svéd társadalomba. Illetve majdnem, hiszen éppen most veszti el állását és ez kemény döntések elé állítja őt. A filmet az Amerikai Filmintézet is beválasztotta éves fesztiválprogramjába, és a tengerentúli kritikusokat is sikerült meggyőznie, hogy itt most nem egy újabb szenvedéstörténettel van dolgunk.

Díjak: Legjobb film, legjobb rendező (Gabriela Pichler), Legjobb forgatókönyv (Gabriela Pichler), Legjobb női főszereplő (Nermina Lukac)

Call Girl
Valós eseményeken alapuló régimódi politikai thriller a hetvenes évek stílusában, ami egy jókora botrány hátterét igyekszik feltárni. Az ügy közel negyven évvel ezelőtt robbant ki és magával sodort több befolyásos politikust és más nagy hatalmú férfiút, akiket nem csak hogy prostituáltakkal, de fiatalkorú prostituáltakkal hoztak kapcsolatba. A maga kendőzetlen északiságával a film a tavalyi Torontói Filmfesztiválra is beverekedte magát.

Díjak: Legjobb operatőr, Legjobb látványtervezés, Legjobb kosztümtervezés, Legjobb hang

Avalon
Szép kis fesztiválkörutat és még szebb elismeréseket tudhat maga mögött ez a "nyugdíjas thriller", amiben egy hatvan körüli partiszervező rendezi meg a teniszezők hetét egy békés kis panzióban, ahol újra találkozhat nővérével is. Csakhogy a frissen nyírt pázsiton elfogyasztott koktélok idilljét alaposan elrontja némi véres gyilkosság és a vele járó kellemetlenségek özöne. Hullák és skandináv humor, az ilyesmit szoktuk szeretni.

Díjak: Legjobb férfi főszereplő (Johannes Brost), Legjobb férfi mellékszereplő (Peter Carlberg)

A további díjazottak között ott van a legjobb női epizódszereplőként kitüntetett Ulla Skoog, aki a Dom över död man (Last Sentence) című filmben nyújtott alakításáért vehette át az elismerést. A film arról az újságíróról szól, aki elsőként hívta fel a svéd társadalom figyelmét a fasizmus veszélyeire a harmincas években. A legjobb vágás és a legjobb filmzene díja a Palme című dokumentumfilm alkotóihoz vándorolt, ami - mint ahogy a címből sejthető - a merénylet áldozatául esett svéd miniszterelnök, Olof Palme életét és korát mutatja be. Érdekes, hogy a legjobb dokumentumfilm díját mégsem ez, hanem az Oscarra is felterjesztett Searching for Sugar Man kapta, míg a legjobb külföldi film díja Michael Haneke gyűjteményét gazdagítja az Amour című alkotásért.

Címkék

dij dijszezon eurocinema dijszezon 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr505034020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása