aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ókori mozi: nulladik rész Kovács Erzsébet
2013. január 13. 12:23:00

Kategória: film 23 komment

A bizonyítványom magyarázása helyett hadd kezdjem gyorsan két friss hírrel.

I. Ha szeretted Brad Pittet a Trójában, akkor most elkezdhetsz örülni. Vagy mégsem? Azt csicsergik a kismadarak, hogy a Warner az egyre bronzosabb ráncú valahai férfibálványt szemelte ki arra, hogy eljátssza a stúdió legújabb, nagyszabású, bibliai témájú filmjében Jézus Krisztust. Ja, nem is, Poncius Pilátust. 

II. Ha szeretted Vin Dieselt a... khm... akármiben, akkor most elkezdhetsz örülni. Egy régi álom látszik valóra válni (már legalábbis Dieselé), ugyanis tavaly december végén akadt egy stúdió, amelyik rábólintott a színész vagy évtizedes ötletére: szintén nagyszabású trilógiában (!) elmesélni Hannibál és a pun háborúk történetét.

bowiepilate.jpg

(Igen, van ilyen film.)

Pilátusra visszatérve kérdezhetitek, hogy minek nekünk egy újabb film, ami előreláthatólag úgyis a tévé húsvéti műsorában fog kikötni a végén. Arra ott van már Mel Gibson Passiója, nem? (Azt csak zárójelben merem mondani, hogy a fent említett kismadarak arról is csicseregnek mostanában, hogy a stúdiók mind egymásra állnak elő Biblia-adaptációkkal: Aronofsky rendezi Russell Crowe-t Noé szerepében, a szcientológia pártolása hírébe hozott Will Smith Káin és Ábel testvérharcát akarja rendezni, Verhoeven Jézusról, az emberről készül forgatni Roger Avary szkriptjéből, és magának a Warnernek is van még két terve: egy egyelőre elakadt film a Makkabeusokról Mel Gibsonnal, és egy másik, Spielbergnek szánt darab Mózesről. Ez utóbbi ráadásul a Fox és a Scott Free projektjével, a Ridley Scott által rendezendő Exodusszal áll élet-halál versenyben.)

Nos, úgy tűnik, ez egy revizionista Passió lesz. A forgatókönyvíró, Vera Blasi éveken át bújta a forrásokat, mire megírhatta Poncius Pilátus, azaz lánykori nevén Lucius Pontius Pilatus, a római lovag élettörténetét, akinek üstökösszerű katonai és politikai pályafutása akkor vett végzetes irányt, amikor Tiberius császár az előre megígért könnyű és gazdag egyiptomi helytartóság helyett a lázongó, egyistenhitű Júdea provinciát jelölte ki számára. Hogy a tapasztalatlan idegen megkeveredhetett az egymással és Rómával vitázó zsidó irányzatok közepette, azt már az evangéliumokból ismerős kézmosás jelenete is erősen sejteti ("Mosom kezeimet!"), leginkább azonban az úgynevezett apokrif szövegek akarják felmenteni Pilátust (értsd: azok a névtelen, de bibliai státuszra pályázó ókori irományok, amelyek azért nem kerültek be a bőrkötéses családi Bibliába, mert, izé, nem többek egy csomó bikapotyadéknál). De hát a Gladiátort is a történelmi hűségéért szerettük, ugye? Ugye, hogy ugye.

Ellenben a másik sztorit jól dokumentálták nekünk már a római történetírók. A kor két nagyhatalma, Karthágó és Róma kiszorítósdijáról, az Alpokon átkelő Hannibálról, akinek már az apja, Hamilkar Barkas is rómait evett reggelire, és a (spoiler!... nem, inkább nem mondom el) végről tudni lehet mindent. Reménykedjünk, hogy a pletykák szerint megdöbbentően intelligens Diesel jól bánik majd ezzel a csakugyan epikus történettel, amely világok és kultúrák harcáról szól, nem úgy, mint anno valaki egy másikkal. (Hallod, Oliver Stone?)

Ám addig is lássuk, mit kezdett Hollywood a közelmúltban mindazzal, amit kétezer évvel ezelőtt tettek vagy meséltek. A következő részekben ókori tárgyú filmeket veszek tollhegyre. Lesz köztük régi ismerős, de kategóriafeszegető kakukktojás is, én pedig jól megmondom, mi igaz, mi nem abból, amit a képernyőn látunk, és hogy szeresd-e vagy utáld. Legközelebb várhatóan egy hét múlva jelentkezem mindenki kedvenc gyúrós filmjével, igen, a 300-zal! (További filmjavaslatokat szívesen fogadok a kommentekben.) Stay tuned!

"Ceterum censeo Carthaginem delendam esse." (Egyébként pedig úgy vélem, hogy Karthágót meg kell semmisíteni. - az idősebb Cato)

dieselhannibal.jpg(Forrás.)

Címkék

mel gibson will smith brad pitt russell crowe ridley scott spielberg paul verhoeven historical vin diesel darren aronofsky

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr845013625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.13. 12:30:24

Én szívesen olvasnék egy elemzést az Alexanderről, azt a filmet ugyanis nagyon szeretem (legalábbis a majd négy órás végső vágást :), de arra is kíváncsi vagyok, hogy látja egy nő a Spartacust, minden idők legférfiasabb moziját. :)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2013.01.13. 12:37:07

@Zalaba_Ferenc: De jó ezt olvasni, olyan sokan nem szeretik, és a mozi verzió alapján talán tényleg nem is olyan nagy film, de a négy órás változat... Az valami fantasztikus. Imádom minden percét, általában félévente egyszer megnézem, sajnos nem hivatalos formátumban. És Vangelis csodálatos zenéjéről se feledkezzünk meg. Ízig-vérig tökéletes történelmi/életrajzi film :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.13. 12:40:26

@Lord Picard: A Trója rendezői változatával szemben ez tényleg hozzátesz a sztorihoz. Az egyik legjobb director's cut, amit valaha láttam - még ha nem is ez a hivatalos director's cut. Szerintem meg is nézem valamikor. :)

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2013.01.13. 12:53:17

@Zalaba_Ferenc: Valóban. Még azt mondják, a Mennyei királyság DC-je is sokkal többet tesz a filmhez, de még nem volt szerencsém hozzá. Álmodozok róla, hogy majd egyszer BD-n is megjelenik itthon a Nagy Sándor DC, mert többek között Rodrigo Prieto operatőri munkája kiállt a BD-ért.

szkristof92 2013.01.13. 13:02:43

@Lord Picard: A Mennyei királyság DC-je elképesztően jó, konkrétan egy közepecske történelmi akciómoziból csinál egy olyan filmet, aminek nemcsak vizuális szépsége de történet és karakterbeli mélysége is van.

clive. 2013.01.13. 17:15:51

Aronofsky Noéja és Verhoeven Jézus filmje számomra az érdekes ezek közül. Előbbit láthatom, utóbbi gondolom még csak tervezési fázisban van, és nem biztos, hogy megvalósul.
Mel Gibbson Makkabeus filmje is érdekes lenne, de hát ezt nem jegelték?

Kovács Erzsébet 2013.01.13. 18:15:09

Verhoevené botrányfilm lesz, az egyszer biztos. Én arra leszek kíváncsi, vajon mit szól hozzá majd az amerikai álszentség.

zolij 2013.01.14. 08:07:36

Azért a Bibliánál történelmi hűségről beszélni erőteljesen túlzás. Főleg hogy az általad bikapotyadéknak nevezett Apokrif iratok közül több csak azért nem kerül bele a Bibliába, mert nem egyezett a később létrejövő egyház érdekeivel.

zolij 2013.01.14. 08:13:01

Másrészt a történelemnek van egy olyan kellemetlen tulajdonsága, hogy a győztesek írják, azaz fogalmunk sincs hogy a pun háborúk történetét mennyire ferdítették el a rómaiak.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.14. 09:03:51

@zolij: evvel az apokrifes dologgal egyetértek, nem egészen világos, hogy a posztíró honnan vette a bikás részt???

Kovács Erzsébet 2013.01.14. 11:59:26

Már vártam, hogy valaki észreveszi ezt az apró kis oldalvágást. :-) Nos, egyetemi órákon volt alkalmam foglalkozni az apokrifekkel is, a latin történetírókkal is (üsse kavics, leírom még egyszer, hogy latin és ógörög szakot végeztem). Persze, hogy forráskritikára szorul minden szöveg, amihez valamennyi érdek is fűződött. Egyrészt azonban a pun háborúkat nemcsak a római történetírók örökítették meg, hanem feliratok, szenátusi dokumentumok stb. stb. is.
Másrészt pedig a bibliai apokrifek esetében, bár elsőre jó ötletnek tűnik azt feltételezni, hogy a későbbi Egyház érdekeitől mentes, a "valóságot" feljegyző szövegeket kapunk, kiderül, hogy ott sem más a helyzet, ha az ember végigolvassa őket. Legfeljebb azt lehet mondani, hogy az apokrifek más, szélsőséges kisközösségek érdekeit tükrözik: van köztük sok gnosztikus szöveg, amelyekhez képest az evangéliumok üdítően hétköznapiak és realisták; aztán olyan is, amelyik a modern kereszténységhez képest elképesztően szigorú önmegtartóztatást hirdet, meg olyan is, amelyik ennek a szöges ellenkezőjét... sőt, hogy a tárgyhoz visszatérjünk, egyes apokrifek valószínűleg éppen antiszemita jellegű indokokból mosdatják Pilátust, hogy a születő kereszténységet elhatárolják a zsidóktól és közelebb hozzák a nemzsidókhoz (rómaiak, görögök stb.). Talán hihetetlenül hangzik, de az összes közül éppen a később kanonizált szövegek a legföldhözragadtabbak, a legegyszerűbbek, a leginkább olyanok, hogy minden más infó nélkül róluk feltételeznéd, hogy a legközelebb állhatnak a "valósághoz".
Egyébként erről, mármint annak a világnak a vallási sokszínűségéről röviden majd még szeretnék beszélni a sorozat egyik későbbi filmjénél.

zolij 2013.01.14. 12:42:13

@Kovács Erzsébet: persze, én sem mondtam, hogy az apokrifek a tömény igazságot hordozzák, de azért a posztban levőnél árnyaltabb a kép.

Kovács Erzsébet 2013.01.14. 12:52:36

Az nem kifejezés, hogy árnyaltabb, hiszen a vallástudománynak és az ókorkutatásnak külön mellékága foglalkozik ezzel. De az bajosan fért volna bele egy rövid hírbe, nem igaz? Azért egy mondatban lehet érzékeltetni, hogy Dan Brownon kívül kevesen hiszik, hogy a katolikus egyház rettenetes igazságokat titkolt volna el a világ elől.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.14. 13:18:07

@Kovács Erzsébet: azért van különbség a között, hogy nincs értékük ahogy te állítottad azzal a bikás mondattal, vagy, hogy tele vannak titkokkal ahogy brown szereti hitetni. ;)

Van a kettő között azért nem kevés lehetőség ;)

Kovács Erzsébet 2013.01.14. 13:46:24

@doggfather: Hát, izé, értéktelen, vagy inkább nem valós ("a bunch of bullshit"), de azért nagyon is érdekes titkokkal... Szívesen nyálaztam végig jópár apokrifet, de azért sokat nem adok rájuk azon túl, hogy érdekes olvasmányok. Körülbelül ugyanezt gondolom erről a készülő Pilátus-filmről is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.14. 14:09:11

@Kovács Erzsébet: a biblia egy jó része is inkább érdekes, semmint értékes...

Kovács Erzsébet 2013.01.14. 14:25:25

@doggfather: Hát igen. Épp ezért szoktam furcsállni, amikor például gnosztikus apokrifeket lobogtatnak Dan Brown és társai, akik a Biblia szintén vallásos, de más vallási irányzat nézeteit közvetítő részeit ócsárolni szokták. Az apokrifekben sincsen több "valóság", vagy történelemhűség.

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2013.01.14. 15:30:29

Erre szoktam mondani, hogy történelem nincs csak történészek vannak...
Amúgy Pilátussal kapcsolatban, ha vki nem olvasta volna, Karel Capek (a lágyító v-t mindenki képzelje oda) Pilátus krédója című kis novelláját, nagyon ott van; a Krisztus utolsó megkísértését meg erőteljesen várom elemzésre :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.14. 16:22:43

@Kovács Erzsébet: rendben, de szerintem kevesebb se, szted meg kevesebb. ;)

Kovács Erzsébet 2013.01.15. 13:35:03

@doggfather: A kérdés az, hogy mit tekintünk "valóságnak". Azt, hogy mi történt valójában Jézussal és a tanítványokkal? Hogy volt-e felesége, például? Vagy azt, hogy milyen különböző hitű őskeresztény kisközösségek voltak? Hogy miben hitt például egy olyan közösség, amely a nézetei jó részét a későplatonikus filozófiától kölcsönözte? Vagy mindkettőt?
Ha az Egyház álláspontjától független, emberi Jézus élete érdekel, akkor nem az apokrifeket ajánlom, hanem Vermes Géza (a tudomány által is elismert) könyveit. Ő az evangéliumokból és a posztbiblikus zsidó magyarázatokból, kommentárokból rakta össze Jézus, a zsidó vallástanító (a.k.a. rabbi) életét.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.15. 13:40:32

@Kovács Erzsébet: köszi az ajánlást, ismerem a szerzőt, de nem biztos, hogy mindenki.

Kovács Erzsébet 2013.01.15. 13:50:37

@doggfather: Hát, akkor ezennel is ajánlom mindenki figyelmébe, aki még rajtunk kívül követte ezt a threadet. :-)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása