aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: dredd (2012) Cseh Dániel
2013. január 09. 09:00:00

Kategória: film 37 komment

Amikor a kilencvenes évek derekán Sylvester Stallone leemelte sisakját, majd ajkán olasz akcentussal, háta mögött a vigyorgó Rob Schneiderrel azt találta mondani, hogy ő maga a törvény, kevesen gondolták volna, hogy a 2000 AD kockáin feltűnt igazságosztó valaha kiköszörülheti ezt a csorbát a vásznon. A második próbálkozást hirdető, alacsony költségvetésről és kevésbé ismert nevekről szóló információk okozta keserű szájízt némileg ugyan édesítette a mind a képregény, mind pedig a borostás akciófilmek rajongóinak kedvező besorolás, de a pozitív kritikák ellenére a film eddig alig hozta vissza költségeinek felét. A Parlux Entertainment jóvoltából mindezek ellenére mi is nagy vásznon, magyar szinkronnal élvezhetjük a filmet, mert, félreértés ne essék, a Dredd számára akad hely a legjobb képregényfeldolgozások panteonjában. 

dredd_hun.jpg

A jövőben járunk, az Egyesült Államok népességét megavárosok olvasztótégelye egyneműsíti, miközben a tort ülő bűnözéssel a bírák vívnak szélmalomharcot. A büntetőtörvénykönyvből kilúgozott finomkodásoknak hála a bírák akár a helyszínen is meghozhatják, és végre is hajthatják akár a halálos ítéletet, de tekintélyüket alacsony létszámuk rombolja. A messze földön hírhedt Dredd egy napon zöldfülű, emberfeletti képességekkel bíró társat kap maga mellé, sorsuk pedig egyenesen a rettegett drogbáró, Ma-Ma karjaiba sodorja őket. Csapdába esnek egy 200 emeletes épületben, ahol a lakók túlnyomó többsége rájuk vadászik, az egyetlen kiút pedig a legfelső szinten található.

Lefutván a kötelező kört, fogadjuk el, hogy a Dredd alapjaiban sok hasonlóságot mutat a A rajtaütés című indonéz akciófilmmel, de ez egyrészt a véletlen (és az alacsony költségvetés) műve, másrészt teljesen irreleváns tényező. A sokakat foglalkoztató kérdést már most megválaszolva a Dredd ugyanis lényegesen többet, és maradandóbbat nyújt hasonlóan szerény eszközeivel, mint az olykor megbotránkoztatóan bárgyú írói megoldásokkal operáló ikertestvére. Pete Travis rendező munkája a kompromisszum szót hírből sem ismeri, hősei úgy tüdőzik le a minden öncélúságtól mentesen vérgőzös levegőt, mintha nem volna holnap. A kényszerűen, mégis eredményesen minimalista Karl Urban, és a bájos, a feladatra épp hogy alkalmas Olivia Thirlby párosa közötti kémiának hála már az első negyed óra elteltével a keresztnevükön szólítanánk őket. Ha lenne nekik.

Bár meglátszik az alacsony költségvetés, a legkevésbé sem zavaró, a sajátos látványvilág, és atmoszféra hamar a néző jó barátja lesz, a lakosságot tizedelő drog pedig kiváló apropót szolgáltat néhány lassított felvételhez. Emeletről emeletre ritkulnak a párbeszédek, derékig ér a töltényhüvelyek tengere, a politikai korrektséget percenként áldozzák fel az erre teljes joggal kiéhezett közönség szórakoztatásának oltárán, ugyanakkor a retinát, és dobhártyát kíméletlenül igénybe vevő lőpárbajok változatossága, és a közéjük ékelt váltások, fordulatok, bátor megoldások egy pillanatra sem engedik, hogy a végeredmény monotonná legyen. Mire Dredd feljut a 200. emeletre (mert efelől egy percig se legyen kétségünk), szomorúan pillantunk az óránkra, és még szomorúbban a bevételi adatokra, mert alig van rá esély, hogy Pete Travis vállalása folytatást fialjon.

Ez önmagában is elkeserítő tény, hiszen a Dredd az utóbbi évek egyik legélvezetesebb akciófilmje, de ha felismerjük, hogy küldetésének tekintette, hogy elhozza a tabukat, és cenzorokat arcon röhögő, stílusában modern, felfogásában klasszikusokat megidéző akciófilmek új aranykorát, és elbukott, akkor temethetjük csak igazán tenyerünkbe az arcunkat. A film esetünkben nem művészet, hanem ipar, és mint olyan, financiális alapokon nyugszik, de minden akciófilm-kedvelő embert arra buzdítok, váltson jegyet erre az úthengerre, és teljes önmegadással hagyja, hogy a bírák a székbe passzírozzák. Ki tudja, lesz-e még rá valaha alkalma... rating-8.gif

poster_dredd_hun.jpg

Címkék

kritika comics action karl urban dredd 8csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr505003668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.09. 09:05:59

spoileres????

Mert akkor nem olvasom el!

-creeper- 2013.01.09. 09:20:56

"(...) ha felismerjük, hogy küldetésének tekintette a tabukat, és cenzorokat arcon röhögő, stílusában modern, felfogásában klasszikusokat megidéző akciófilmek új aranykorának elhozatalát, és elbukott, akkor temethetjük csak igazán tenyerünkbe az arcunkat"

Nem tudom, ki hogy van vele, én az ilyen gondolatokért járok ide.

kaamir 2013.01.09. 09:28:49

Az év talán legjobb szórakozása, olyan akciódömping, mint néhány éve a Taken. Nekem talán a végéről hiányzott valami csavar, és azt vártam (talán SPOILER), hogy a csaj képességei nagyobb szerepet kapnak. 7.5/10

ChaIIenger 2013.01.09. 10:15:54

Nekem teljes mértékben a The Punisher 1-2 jutott róla eszembe. Ott is kifogásolták sokan (első rész) hogy, nem volt elég hű a képregénybeli karakterhez, nem volt elég erőszakos. Aztán jött a folytatás, ahol patakzott a vér, de valami mégis hiányzott és olyan erős B filmes hatást árasztott magából. Vagyis egyik sem volt az igazi :) Így látom a két Dredd filmet is. Mind a kettőben vannak jó dolgok...csak össze kellene gyúrni.
Ettől függetlenül szeretem az említett 4 filmet.

Regggie 2013.01.09. 10:34:45

A zúzás jó volt benne, de egyébként se füle se farka, az egész egy épületben játszódik, nincs eleje, nincs vége, a karakterekről szinte semmit nem tudunk meg. Azon meg csak nevettem, amikor - spoiler lehet - nagy nyugodtan kiugrottak a falon tátongó lyukon, miközben fingjuk nem volt arról, hogy mi van alattuk. 1,5 óra kikapcsolódásnak elmegy, de utána rögtön el is felejti az ember.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.09. 10:36:04

Ha csináltam volna Legnagyobb meglepetés listát, akkor az első helyre került volna a film. Tényleg úgy ültem neki, hogy tízen X év után újra készítenek egy Dredd filmet? Nézzük...
Magyarán semmi elvárás, és mégis annyit adott, hogy elképesztő. Nem egy csúcs film, de az igazi akciófilmek hangulatát visszaadta, ami a 80-as években volt jellemző. Nem pakolták tele a történetet extra/ felesleges dolgokkal (beszédek, filozofálások stb).

todie2d 2013.01.09. 10:41:22

nalam az ev meglepetese volt, zero elvarassal ultem le ele es rogton beszippantott az autos uldozesnel, konkretan a hit and run resznel, ott mar sejtettem, hogy jofele lesz ez. vegig szorakoztam a filmet, az akciojelenetek nagyszeruek voltak, a lassitasra adot indok meg zsenialis volt. nagyon egyben volt a film, tetszett, hogy nem monumentalis volt a storyline es nem vilagmegmentesrol es nagy eszmekrol szolt. latvany teljesen jo volt, fogonosz, mellekszereplok (avon barksdale) szinten. nagyon ritkan van instant ujranezes ingerem, itt volt es engedtem is neki... masodszorra meg jobban bejott;)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.09. 11:31:18

Remek kis akciófilm: kompromisszummentes, jól felvezetett, egyszerű, hatásos.

Ám nem hibátlan.

SPOILER!!!

- A két bíró egy foglyot kísér magával, akit esetenként a forgatókönyv kényelmesen lepasszol vagy simán csak elnémít, pedig abban a jelenetben, melyben Dredd 10 rá leselkedő figurát tréfál meg egy trükkel, csak egyet kéne nyikkannia ahhoz, hogy Dreddből és Andersonból szita legyen. De nem teheti, ugyanis abban a jelenetben eltűnik. (Megoldás: "te most itt maradsz", és bezárják egy szobába.)

- A film végén Ma-Ma likvidálása nagyon hatásos, egyben csúnyán elbaszott jelenet. Ha csak simán kihajítják a 200. emeletről, akkor talán nem jut eszébe kitépni a karjából a szívpöccre reagáló detonátort, de mivel századannyira lelassított időben repül, már az első 1-2 emelet alatt megfordulhatott volna a fejében az, hogy "ha én ezt innen kiveszem, akkor a cucc úgy érzékeli, hogy meghaltam és bumm!". Megoldás: lassító nélkül röptetik meg a banyát.

- Ez csak apróság, de a nagy golyószórós támadás során, mikor az egyik lyukat üt a falba, és beszűrődik a fény (odakinn egyébként már éjszaka van, ööö), akkor Dredd simán kiugrik a megnagyobbított léken anélkül, hogy megnézné, mi van alattuk. Még szerencse, hogy egy kültéri gördeszkapálya. (Megoldás: baszki, nézz körül, mielőtt kiugrasz. baszki, jelezd egy táblával a forgatókönyvben, hogy "odakinn gördeszkapálya", és nem érzem az egészet ilyen "ne mááár!"-nak.)

Ezen kívül még olyan dolgokba tudnék belekötni, hogy a bíráknak tényleg nincs repülőalkalmatosságuk, amit segítségül hívhatnának a fentiekben említett pályáról? És ha a bírák létszáma tényleg olyan alacsony, hogy a felmentősereg mindössze két fő, akkor a film végén mit lebzsel ott rengeteg fickó, amikor már minek?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.09. 11:32:18

Még egy apróság, de ez már a szinkron hibája: a Mega City One-ból a magyar hang Metropoliszt (illetve egyszer Egyes Metropliszt) csinált. Superman dühös lesz!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.09. 11:33:28

@Regggie: Hoppá, ezt a hozzászólást előbb el kellett volna olvasnom, mielőtt én is felrovom. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.09. 12:02:46

@ChaIIenger: a Punisher: war zone-ból nem hiányzik semmi, max a promó.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.09. 12:32:51

"mert, félreértés ne essék, a Dredd számára akad hely a legjobb képregényfeldolgozások panteonjában. "

Lesz ezek szerint év vége felé felülvizsgálata a top 25nek??

Ugye idén jön több, mint féltucatnyi képregényfilm.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.09. 13:08:47

@doggfather: Nem hinném. De majd egy öt év múlva megint előszedjük. Lassan a 150-es filmlistám is megérett az átszervezésre. :)

clay 2013.01.09. 14:33:53

Engem egy dolog zavart:

Spoiler

A fekete rab foglyul ejti a lányt a saját fegyverével, majd amikor ki is akarja végezni ugyanezzel, leszakítja a karját. A csaj ezt megelőző beszólásából kiderül, hogy tudta előre, hogy ez fog történni. De akkor miért nem szállt szembe vele már a liftben?

dipresso 2013.01.09. 16:17:12

Gusztus dolga ez a 8 pont. Nem zavar, nálam azért bőven kevesebb az annyi, attól függetlenül, hogy nem unatkoztam, mert kétségtelen, hogy van egy varázsa az ilyen mélyebb koncepciót nélkülöző puffogtatós filmeknek. Sokat gyilkolnak benne, és a felnőtt besorolás is jót tett neki. A logikai hibák felett is többé-kevésbé átsiklottam, annyira jelen esetben nem érdekelt. A sztori viszont rendkívül suta és főleg érdektelen (leginkább a gonosz oldalról, egyébként nem indítanának rosszul az elején), ahogy a karakterek is, a lassítások alatt pedig olyan mennyiségű és minőségű effektet tolnak az ember arcába, hogy az ájulás kerülgetett. Ha a tökéletes akciófilmet egy arcnak képzeljük el, akkor ez olyan, mint a plakáton Dredd: egy morcos száj, annál semmivel nem több, viszont az legalább végig nagyon morcos.

Benedek Szénási 2013.01.09. 18:37:11

jobb mint a raid? :OO hát azé ennyire nem jó film :D

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2013.01.09. 19:01:33

@Benedek Szénási: A The Raid azért nem rakta olyan magasra azt a lécet.

Az, hogy annak idején 7 pontot adtam rá, csak a csillagos/pontos/százalékos értékelési rendszerek feleslegességét bizonyítja, mert egyrészt nem ér annyit, másrészt a Dredd nem csak ennyivel jobb nála.

batboy 2013.01.09. 20:56:52

@Zalaba_Ferenc: abszolút egyetértek, vegytiszta laboratóriumi darab, vér és boldogsághormon ontására egyaránt alkalmas löket.

nyilván nem hibátlan, de nem ezen okok miatt bukott meg. asszem írok a gyártó cégeknek egy személyes köszönőlevelet, ha már pénzük nem lesz, legalább erkölcsi elégtételt kapjanak. :D

info@dnafilms.com
info@imglobalfilm.com
shibani.kapur@relianceada.com

Sütemény1975 2013.01.09. 21:26:57

Erosen tulhajpolt. Semmi kulonos. A regi sokkal elvezhetobb.

lehuto 2013.01.10. 02:29:00

Csak a többrendbeli Raides összehasonlítás kedvéért: a Raidet – ha jól tudom – 2011. márciusában kezdték forgatni, a Dreddet meg 2010. novemberben. Egyébként szerintem mindkettő fasza lett. Mellesleg Karl Urban mellett a kiscsajt is nagyon jól kiválasztották a szerepre.

Grifter 2013.01.10. 05:23:07

Jelentkezem, én vagyok az aki szerette (sőt, jelenidő) a régi Dredd-et, persze szigorúan eredeti nyelven, mert magyarul botrány, az biztos.

Azt pedig előre leszögezhetjük, hogy az újnak a látvány, vagyis a parasztvakítás (hiánya) tett be, hiába írja le minden kritikus, hogy mennyire jó amúgy.
Engem is riaszt, pedig én asztán baromi jól tudom, hogy ez sokkal jobban hajaz az eredetire, mint a másik.

A moziban meg ott leszek ^^

Grifter 2013.01.10. 05:27:03

Jah, és a "csaj" neve Anderson, vagyis helyesen Judge Anderson és Death meg az ABC robotok mellett (előbbit nem ismerheti a filmes közönség, utóbbi reinkarnációja volt Rico testőre a régiben) ő a negyedik sarokköve a képregényes világnak - nevezzük nevén, ennyit megérdemel. (Batman mellett se egy srác van, tetszik tudni.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.10. 12:18:24

bitang jó volt a film, végre megnéztem és egyetértek a posztolóval, tényleg top képregényfilm.

Azt a raid-es összehasonlítást meg nem értem.

Raid: rendőrök menekülnek egy toronyházból.

die hard: egy rendőr szembeszáll a gonoszokkal egy toronyházban, közben egysorosokkal gyilkol és ledobálja a rosszakat az emeletről.

Melyikre hasonlít jobban a Dredd??

mert sztem a die hardra sokkal inkább, mint a raid-re.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2013.01.10. 12:52:24

@doggfather: A premierek közelsége okán kerül a két film sokszor egy kalap alá, meg azért a Die Hard karakterábrázolásban, összetettségben, forgatókönyvben magasan a másik kettő felett van, és összességében minőségileg is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.10. 13:31:28

@Cseh Dániel: értettem, hogy miért, csak annyira más a két film (raid, dredd) stílusa, hangulata, hogy a párhuzamot nagyon erősnek éreztem, erre próbáltam utalni egy hasonlóan erős párhuzammal. ;)

Benedek Szénási 2013.01.10. 16:32:50

@Cseh Dániel: hát szerintem messze rosszabb film a Dredd főleg azért mert a Raid mégis csak egy indonéz alkotás, tudom hogy Dredd se sok milliárd dollárból készült de azért figylembe kell venni:D és nekem a Rajtaütés verekedéses sokkal jobban tetszettek mint a bíró hiper masinájának mindenféle lőszerei

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.10. 18:42:06

@Benedek Szénási: azért mert indonéz kisebb az elvárás?!
tehát egy gyengébb filmet is jónak bélyegzel meg?!

Vagy mit is szerettél volna ezzel mondani?!

Benedek Szénási 2013.01.11. 15:30:17

@doggfather: nah jó most már akkor kimondom a Dredd egy kalap szar a Raid ugyanabban ezerszer jobb. sokkal akciódúsabb. ugyan éppen ezért mert INDONÉZ a szereplőket néha nehéz megkülönböztetni pl. a ruhájuk miatt is, de én nem ájulok el Karl Urban játékától sem. A Rajtaütésben legalább a szereplő gárda olyan,hogy képességeike kamatoztathatják a filmben. és sokkal jobb ez a kis egyszerű drogtanya mint a 200 emeletes szuperül lezárt csoda

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.11. 17:24:14

@Benedek Szénási: a raid egy verekedős film, ez meg egy lövöldözős, ne is lehet rendesen összehasonlítani őket...

Benedek Szénási 2013.01.11. 17:42:46

@doggfather: "párhuzamot nagyon erősnek éreztem"

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.11. 17:46:10

@Benedek Szénási: igen én írtam, továbbra is tartom, hogy eröltetett ez a raid vs dredd dolog.

Nekem mind2 bejött, de másért.

A raid-ben a verekedések nagyon jók voltak a Dredd-ben meg a főszereplő volt jó, meg a dumái lazák.

szkristof92 2013.01.13. 23:21:45

Egyszerű, de hatásosan és stílusosan megcsinált akciózás, kemény brutalitással. 8/10

ki vagyok találva 2013.01.20. 00:43:54

!!!!SPOILER!!!!

@Zalaba_Ferenc:
"- A film végén Ma-Ma likvidálása nagyon hatásos, egyben csúnyán elbaszott jelenet. Ha csak simán kihajítják a 200. emeletről, akkor talán nem jut eszébe kitépni a karjából a szívpöccre reagáló detonátort, de mivel századannyira lelassított időben repül, már az első 1-2 emelet alatt megfordulhatott volna a fejében az, hogy "ha én ezt innen kiveszem, akkor a cucc úgy érzékeli, hogy meghaltam és bumm!". Megoldás: lassító nélkül röptetik meg a banyát."

Nem jól gondolod, mert a slow-mo nem az időt lassítja be hanem az időérzékelést, azaz az agyat. Szóval biztosan eszébe jutott amit írtál, de mire egy az 1 tizedmásodperces gondolatmenet lefutott az agyában addigra leért. Épp ezért lőtte be a bíró valószínűleg, mert ha nem teszi akkor "van ideje" kitépni.

ki vagyok találva 2013.01.20. 00:45:06

elírtam, szóval:
*de mire az az 1 tizedmásodperces

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása