aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: kettős játszma [shadow dancer] (2012) Takács Máté
2013. január 08. 09:36:22

Kategória: film 6 komment

Az 1990-es évek elején az IRA-tag Colette McVeigh (Andrea Riseborough) az MI5 kezére kerül. Hogy elkerülje a börtönt és így gondoskodhasson kisfiáról, a nő belemegy, hogy informálja a titkosszolgálatot a terrorszervezet tevékenységéről.

shadow_dancer_small.jpg

Hogy is szokott ez lenni? A kettős játszmát űző illető lába alatt forrósodik a talaj, a szervezet beáldozná, az összekötője azonban nem hajlandó erre. A kémfilmek sémája aligha variálható, jóformán minden esetben a lebukás veszélye jelenti a bonyodalom ugródeszkáját. A deszka végére azonban jelen film sosem akar két lábbal kiállni: a feszültségkeltés lényegében abban merül ki, hogy Colette a kagylón csüng, miközben valaki közeledik felé, de ez is csak a várhatóan magas telefonszámla miatt nyugtalanító. Azzal pedig, hogy a Kettős játszma nem teremti meg a szükséges feszültséget, halálos ítéletét írja alá: csaknem unalomba fullad.

Ez azért kiábrándító, mert Tom Bradby forgatókönyvíró saját könyvét adaptálta, melyben közvetlen közelről tudósított az olvasóknak, méghozzá az északír béketárgyalásokról és az IRA tűzszünetéről. Aha! Itt a baj: a béketárgyalás és a tűzszünet két olyan fogalom, ami nincs köszönőviszonyban a pattanásig feszült hangulattal. A lassú lefolyás márpedig csak akkor tolerálható, ha közben egyre mélyebbre szippant és kétségek közé ránt a cselekmény. Ez mind hiányzik. Nincs tapintható célvonal, ahová a film meg akar érkezni, ámbár a terrorizmus nem az a kifejezetten rendszerezhető dolog, úgyhogy inkább csak amiatt éri meg reklamálni, hogy a konfrontációk valójában csak ígéretek maradnak, egyes fordulatokat pedig már a kanyarból látni. Persze úgy is fel lehet fogni, hogy a Kettős játszma szakít a konvenciókkal, hogy kicsit másféle kettős ügynök-történetet mesél el, csak éppen mire kialakítaná a saját csapását, hirtelen vége is lesz.

Abban viszont mindenképpen sikert arat –és lehet, hogy tulajdonképpen nem is volt más célja–, ahogy szemlélteti (a ne feledjük: terrorista) Colette kéretlen szituációját, melyben gyermeke érdekében családja, fivérei ellen kénytelen munkálkodni. Erről Riseborough átéléssel teli alakítása gondoskodik; a tekintetében megbújó, közönnyel álcázott félelme helyenként képes áttelepülni a nézőre és a további, jellegzetesen ír színészi arcokkal (David Wilmot, Domhnall Gleeson, Aidan Gillen) kiegészülve ez tesz róla, hogy a Kettős játszma ne múljon el nyomtalanul, de a hasonló elemekkel operáló filmek között végső soron megmarad az eredeti címben hivatkozott árnyéktáncosnak.

Ja, amúgy Clive Owen is szerepel benne.

shadow_dancer_hun_poszter.jpg

Címkék

kritika bbc berlin thriller 5csillagos drama paramount clive owen sundance berlinale gillian anderson eurocinema spy movie brit flick britflick vertigo media domhnall gleeson andrea riseborough euro cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr585004837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.08. 09:40:54

clive owen nagy kedvenc, szomorúan olvasom, hogy nem jó a film. :S

nincsbasten 2013.01.08. 09:42:10

én konkrétan elaludtam rajta

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.08. 09:47:00

@doggfather: Attól másnak még tetszhet, hogy nekem nem, de Clive Owen-kedvelőként valóban ne számíts sok jóra. "and" megkülönböztetést kapott, azaz ő az utolsó név a végefőcímben. Ez summázza szerepe jelentőségét.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.08. 14:42:09

@Takács Máté: Ettől még a plakát mintha némileg túldimenzionálná a színész szerepét. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása