aeon flux

ready for the action now, danger boy?

gonosz halott: mondj nemet a cgi-re! Zalaba_Ferenc
2013. január 07. 21:02:00

Kategória: film 36 komment

Miközben aggódó tekintetünket újra meg újra a honi korhatárbizottságra vetjük abban bízva, hogy nem totózza ki a magyar mozikból egy X-es kategóriával az utóbbi évek egyik legkeményebbnek ígérkező filmjét, addig annak direktora, az elsőfilmes Fede Alvarez nyilatkozataiban tovább fájdítja a szíveket és/vagy csorgattatja (sic!) a nyálat.

Kiderült ugyanis, hogy a filmben nem lesz CGI: minden jelenet, minden hentelés valódi trükkök (maszkok, protézisek, folyadékok és más nyalánkságok) felhasználásával készült. Utoljára talán a szép emlékű Slither volt ennyire bevállalós, és még abban is rengeteg CGI-effektust láthattunk. Allvarez nem tagadja, hogy CGI-vel minden olcsóbb és gyorsabb lett volna (így viszont a filmet 70 napig forgatták), de ők a valódiság érzetére törekedtek, no meg új megoldásokat, trükköket akartak kifejleszteni. És ha ez nem lenne elég, az ifjú direktor minden idők legvéresebb lezárását ígéri.

Hiszem, ha látom. Ha látom.

Címkék

horror remake sam raimi evil dead bruce campbell diablo cody special effects

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr775004068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sütemény1975 2013.01.07. 21:16:15

Vegre! Valakinek van batorsaga ezt bevallalni manapsag, amikor mar a froccseno ver, a tuz es a viz is soxor cgi.

metalos 2013.01.07. 21:21:31

"Hiszem, ha látom. Ha látom."

Valamilyen úton-módon csak látni fogjuk. :) De moziban valóban jobb lenne. Viszont BD-n mindenféleképp beszerzem majd.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.07. 23:54:18

Visszahozzák a 80-as évek érzetét, csak most a mai technikával (most nem a CGI-re értem) sokkal jobb lesz. Így kéne ezt csinálni. Ezért is vagyok oda a 80-as évek filmjeiért, mert ott érződött igazán a nagyravágyás a rendezőkben, amit meg is oldottak a CGI elárasztása nélkül. (gondolok itt a robbanásokra, de a vér is idevehető, ami éppen aktuális)

A számítógépes trükkök épp oly ártalmasak, mint hasznosak.

ilovebubbles 2013.01.08. 07:24:05

A CGI miatt lett szerintem szar az Expandables 2 is. A film végén már sírni lett volna kedvem a folyamatosan kilógó lóláb miatt. Szóval örülök a hírnek.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.08. 09:39:18

@ilovebubbles: igen :S sajnos ott is hátrány lett belőle. Mondjuk ettől függetlenül is imádtam a filmet :D

kaamir 2013.01.08. 09:54:45

Nehéz elhinni, hogy ezek a tekergőző indák a trailerben nem pixelből vannak. Nekem ez inkább marketingfogásnak tűnik (meg amúgy is hót mindegy, hogy CGI, vagy nem, legyen jó/hihető azt kész)

Mészáros Laci 2013.01.08. 10:09:37

...én meg remélem, hogy kitiltják. Mi a szarnak ilyen film?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.08. 10:18:26

@Mészáros Laci: Mert nem lehet mindig Keresztapákat készíteni... csak, hogy egy jól bevált mondatot használjak :D

kell a népnek, kell a horrorkedvelőknek.

Mészáros Laci 2013.01.08. 10:54:08

@REMY:

a horror pont ugyanaz a műfaj, mint a pornó, csak más agyterületet ingerel. az egyikben még több vér, még durvább kínzások, a másikban még több sperma, még nagyobb mellek és péniszek, és mindig egyre újabb és izgalmasabb dolgok kellenek.

de mind a kettő nagyon erős jelzés, hogy valahol mélyen valami gond van az ember lelkével, amivel kezdeni KELL valamit...

-creeper- 2013.01.08. 11:02:57

@Mészáros Laci: nekem nincs bajom azzal, hogy téged ezek a műfajok, illetve azok képviselői teljes mértékben hidegen hagynak, életedet pedig minden bizonnyal érzed annyira teljesnek, hogy ne érezd ezen műfajok beengedését szükségesnek, de gondolom, abban megegyezhetünk, hogy a békés egymás mellett élés érdekében mindehhez Tőled csupán annyira van szükség, hogy Te meg ne legyél ellendrukkere a film bemutatásának.

Mészáros Laci 2013.01.08. 12:15:09

@-creeper-:

"életedet pedig minden bizonnyal érzed annyira teljesnek, hogy ne érezd ezen műfajok beengedését szükségesnek"

nem-nem, szó nincs arról, hogy teljes lenne az életem :-) csak arról, hogy ezeken a túl-ingerlő műfajok NAGYON látszik, hogy pótlékok, és amíg az ingerlés szintje fokozható, addig elfednek fontos dolgokat. nekem nyilván más nehézségeim vannak, vagy más "pótlékokat" használok.

még azt sem mondom, hogy tiltsuk be a horrort és a pornót. csak azt, hogy minden alkalommal, amikor (enyhülésért) a pótlékainkhoz fordulunk, legyünk tudatában annak, hogy ezzel nem oldottuk meg azt, amivel gondunk van. nem túl jó hasonlat, de az jutott eszembe, hogy a whiskey-öblögetés tényleg elmulaszstja a fogfájást, egy időre, és így az ember hajlamos lemondani a másnapi fogorvost, "hiszen már nem is fáj."

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.08. 12:26:14

DE én például semmit nem akarok pótolni egy horrorral :D ha jó a film, akkor kapok tőle 90-120 perc szórakozást :D nincs lelki bajom stb ...

Azért egy kicsit kezdünk túlzásba esni ;)

kaamir 2013.01.08. 12:39:28

@REMY: "amíg az ingerlés szintje fokozható" - nekem inkább ez a bajom a horrorral. Annyira kitolták már a tűréshatárt az elmúlt években, hogy kb. egy élvenyúzást is csak ásítással konstatál a néző. Előbb-utóbb a legdurvább erőszak is bagatell lesz, ennélfogva hatástalan. Bele se merek gondolni, hogy a következő generációk mit tartanak majd sokkolónak és botrányosnak.

-creeper- 2013.01.08. 12:49:21

@Mészáros Laci: Mondanivalóddal így, ebben a formában már egyetértek, ámbár, ha egykor bármiféle pótlék is volt tudat alatt a horror vagy bármiféle film vagy egyéb médium számomra, mára mindegyikük csupán időtöltés, szórakozás, még ha a bűnösebb fajtából is való.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.08. 12:49:38

Mondjuk, ha elnézzük a mai horrorfilmeket, (és nem a ZS kategóriára gondolok, amik IMDB-n kb 2-3 pont) akkor látjuk, hogy manapság inkább a lélektani horrorfilmek élveznek előnyt. Nincs egy jó slasher film, nincs egy jó trancsír film. Sok "horrort" néző fiatal a Paranormal Activityre élvezkedik, holott egy iszonyat gáz film.

Sokkoló és botrányos, a 80-as évekbeli horror volt, de akár a 70-es évek közepe is idevehető, amikor a slahser felütötte a fejét. Azért egy Rémálom filmben vagy egy Péntek 13-ban volt brutalitás. Emellett még az akció filmekben is ömlött a vér. Manapság inkább kisebb lett az inger, és ezért készülnek gyengébbnél gyengébb horrorfilmek.

Mára elég 1-2 hirtelen zaj és "igaz történet" felirat és már is kész a kasszasiker...

Mészáros Laci 2013.01.08. 13:14:07

@-creeper-:

"mára mindegyikük csupán időtöltés, szórakozás, még ha a bűnösebb fajtából is való."

nem akarok túl hosszan lelkizni, de érdemes észrevenni a finom különbséget az idő TÖLTÉSE és az idő MÚLÁSA között, ha már a magyar nyelv ad ennyi szabadságot :-)

jópár évvel ezelőtt egy szakmai előadáson egyszer valaki bemutatta a legújabb mobil plaformra írodott játékokat, majd a végén az összefoglalóban egy szóval TIME-KILLER-nek nevezte őket. Ez azért hátborzongató, nem? Élünk itt pár évtizedet, TIME-KILLER-ekkel múlatjuk az időt, majd amikor közeledig a vége, pánikba esünk, hogy aztakurva még nem akarok elmenni.

Mészáros Laci 2013.01.08. 13:18:37

@-creeper-:

...meg az akciófilmek is hasonló pótlékok, meg a számítógépes játékok, amelyek a való életben fáradságos munkával elérhető sikerélményt nyújtják gondosan kiszámított, és a függőséget épp fenntartó adagokban.

Azt hiszed dönthetsz? Nem igazán.

Vámos Miklós, aki talán még a legszínvonalasabb és legnézhetőbb tévéműsorokat készítette, egyszer elmesélte, hogyan készültek a kb tíz éve "LEHETETLEN" címmel futó tévéműsorának adásai. Először elment ahhoz az emberhez, akivel akarta csinálni a műsört és egy vagy két napot végigbeszélgettek. Utána összegyűjtötték a sztorikat, amiket hallott, és elmondta a beszélgetőpartnerének, hogy melyik történetet hozza be a műsorba, és melyiket ne. Mint tapasztalt dramaturg, még azt is megmondta, hogy hol kell befejezni a történetet, melyikből kéne valamit kihagyni, hol kellene valamit hozzátenni. Ezután mi leültünk a tévé elé és azt láthattunk, hogy a látszólag ráérős beszélgetésekben egy fordulatos, érdekes, izgalmas élet bontakozik ki. Elgondolkodtunk: velem miért nem történnek ilyenek? Miért nem bírom ilyen frappánsan elmondani? Vámos Miklós legsikeresebb műsora, a Lehetetlen arra a logikára épült fel, hogy másfél percenként kis poén, három percenként nagy poén. Ezzel a módszerrel lehetett csinálni egy nagyjából egyórás egyórás műsort, úgy, hogy az végig lekösse a nézőket.

Szóval a döntés arról, hogy végignézel-e egy műsort, már rég a profi szerkesztők kezében van, nem a tiedben. A szabadságod annyi, mint az alkoholistáé, aki úgy dönt, hogy iszik még egyet.

-creeper- 2013.01.08. 13:49:32

@Mészáros Laci: Tisztában vagyok vele - az előzőekben nem véletlenül emeltem ki, hogy a mondanivalóddal az adott formában már egyetértek. Manipuláció van manipulációval, ebből áll tulajdonképpen az egész világ, de ha ezt tudván pörögsz rajta naphosszat, és közben csak bosszankodsz, akkor fújhatod a tudományod. Szerintem ezt megfelelően megtárgyaltuk, én itt jobban nem kívánok belemenni.

Hallgasd meg a Márti dalát az Anna & The Barbies és Kiss Tibi előadásában, ott van minden, ami fontos az életben. Meg az Evil Dead. :)

karnak 2013.01.08. 19:12:27

@Mészáros Laci:
... és ez baj?

Nem feltétlenül gondolom - bár te sem mondtad hogy "baj", vagy "probléma" - hogy valaki valamiért nem akar gondolkodni, úszik az árral, nem akar dönteni bizonyos kérdésekben. Akár x órára, akár y percre.

Nem mindenkinek és mindig fontos, hogy ezt érezze, vagy ezzel éljen - mármint a döntés lehetőségével - sőt, ahogy fogalmazol azt gondolom fölényeskedő, szinte mindentudó, pedig nem így van.

Az hogy te mit tartasz pótléknak egyébként, és mi az ami valaminek a mezsgyéje szerinted, az messze áll attól hogy úgy általában úgy is legyen egyébként.

Az hogy véleményed van helyes, de az hogy kiragadsz példákat ezzel önigazolsz és ítélkezel, ez helytelen:)

vargafe 2013.01.08. 21:11:27

Ismét valaki, aki nem tudja, mit jelent a "(sic!)", és hogy mikor használandó...

freddyD 2013.01.09. 07:29:22

Attól mert X-es besorolást kapna, miért katapultálná ki magát a mozikból? Én ezt nem teljesen értem. Én emlékszem már ilyen besorolású filmre, pl mintha az Idióták is így ment volna évekig. Igaz, hogy kisebb mozikban, de akkor is. Meg a Pesti Estekben is ott volt az X-es jelzés magyarázata, tehát miért raknák ki, ha nem mehetne ki így is a mozikba?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.09. 07:31:41

@freddyD: A Cinema City nem venné fel a kínálatába, és mivel ők fedik le a mozikból származó bevételek kb. 80%-át (éljen a monopólium!), ezért gyakorlatilag nem lehetne kigazdálkodni a bemutatót.

freddyD 2013.01.09. 07:38:49

@Zalaba_Ferenc: Wtf? Mi az, hogy nem veszik fel a kínálatba? Mitől lettek ezek ilyen erkölcsösek?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.09. 07:43:50

@freddyD: Ez már szerintem kezdetektől így van. Anno ezért nem mutattuk be a Mártírokat, illetve néhány Fűrész-epizódról is ezért kellett lemondaniuk a mozilátogatóknak.

-creeper- 2013.01.09. 08:28:00

@Zalaba_Ferenc: Egészen pontosan csak a hatodikról - az ötödik besorolására most fejből nem emlékszem, de az is pörgött nagyvásznon, majd a biztos X-es hetedik, 3D-s rész is futott, igaz, a legkorábbi vetítés 18 órakor kezdődött.

Szóval nyomják, ha látnak benne pénzt. Ennyit az erkölcsösségről. :)

shred 2013.01.09. 08:59:36

Emberek, le a kalappal a kommentjeitek előtt, régen olvastam ilyen kulturált, értelmesen fogalmazott és élvezetes vitát bármilyen blogon. Köszi az élményt:)

Mészáros Laci 2013.01.09. 09:33:23

@-creeper-:

Nem, nem pörgök, és még kevésbé bosszankodom :-)
Csak apropót láttam.

Nem az a függő, aki pornót / horrort néz, vagy számítógéppel játszik, nem az az alkoholista, aki kocsmába jár (a haverjaival találkozni, vagy egyszerűen csak munka után bedobni egy sört).

Az a függő, aki a nehézségei elől menekül a függésébe, mert akkor valamilyen intenzív inger elnyomja a belső zúgolódást. Aki azért játszik a számítógéppel, mert könnyebben sikerélményhez jut. Aki azért vitatkozik fórumokon, mert itt mindig igaza van és okosabbnak látszik, mint a többiek (hogy a magam portáján is söpörhessek kicsit), pedig valójában erről szó sincs.

-creeper- 2013.01.09. 11:21:00

@Mészáros Laci: Bizony, létező jelenségről beszélsz - tudom, hogy az okosak a nőknek feltalálták a divatot, a férfiaknak pedig a sportot, hogy egyrészt mindkét nemet lekössék, másrészt azért, hogy az egyén kevésbé munkálkodjon azon, hogy megvalósítsa saját magát, inkább kösse le magát azzal, ahogy ezt mások teszik éppen, aztán jól utánozza le őket - eképp lehet egy ideálisan irányítható társadalmat egyik akolból a másikba vezényelni, miközben észre sem veszik, hogy ugyanezek az okosok kizsákmányolják őket. Zabáld a kokakólát, fald a mekis sajtburgert, bámuld Hollywood népbutító szarjait, fogyassz, herdálj, szenvedj, aztán gyorsan patkolj el, mert kell a hely a következőknek, akik, csakúgy, mint te, egész életüket annak szentelik majd, hogy a mi pótléktermékeinket vegyék tömegszám, és azért dolgoznak, hogy ezt megtehessék ergo ezért élnek.
Tudod, mennyire utálom, amikor egy többnapos nyaraláskor, vagy egy egyszerű délutáni/esti összejövetelen a többiek előveszik az okostelójukat, és az idő fájdalmasan nagy százalékában ilyen-olyan, értelmesnek látszó indokkal basztatják? Eszméletlenül nagy mértékben blokkolják a valódi emberi kommunikáció gördülékenységét, tartalmasságát ezek a szánalmas kütyük és az általuk észrevétlenül kialakított függőség.

Épp ezért igyekszem odafigyelni arra, hogy minél kevesebb mértékben váljak a pótcselekvések, vagy az általad említett time-killerek áldozatává, hiszen ahogy felhívtad rá a figyelmet, szeretném inkább eltölteni, semmint múlatni az időmet, ugyanígy szándékomban áll minden problémát a gyökerénél kezelni, nem pedig rálapátolni néhány pótlékpornót, hátha az abban hallható lihegés és nyögés elnyomja a gondok okozta esetleges ordító csendet. Vannak platformok, ahol ezen hozzáállásom és az igazsághoz, valamint annak felfedéséhez való kitartó ragaszkodásom miatt kifejezetten nem vagyok népszerű, cserébe sosem kell lesütnöm a szemem, amikor a tükörbe nézek, úgyhogy nekem ez így pont klafagányos.

Tehát amikor azt írom, várom az Evil Dead tavaszi bemutatóját és drukkolok, hogy ezt hazánk is megérje, akkor azt csupán azért teszem, mert kíváncsi vagyok, ez az alkotógárda miféle fikciós művet dobott össze így harminckét évvel egy legenda születése után, pusztán szórakoztatási céllal. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.09. 11:38:23

@-creeper-: Biztos van ott egy olyan klauzula, hogy X-est nem... csak ha 3D-s. :D

Atrox 2013.01.10. 14:53:47

@-creeper-: "Tudod, mennyire utálom, amikor egy többnapos nyaraláskor, vagy egy egyszerű délutáni/esti összejövetelen a többiek előveszik az okostelójukat, és az idő fájdalmasan nagy százalékában ilyen-olyan, értelmesnek látszó indokkal basztatják? Eszméletlenül nagy mértékben blokkolják a valódi emberi kommunikáció gördülékenységét, tartalmasságát ezek a szánalmas kütyük és az általuk észrevétlenül kialakított függőség."

És még le is néznek, mert neked csak primitív telefonod van, nem vágod fejből a legújabb alkalmazások verziószámát, ma még nem néztél rá a facebookra (ha rajta sem vagy, az már giga gáz), és dálután mondjuk edzéssel töltöd az idődet, nem pedig újabb képeket, zenéket, érdektelen dolgokat osztasz meg a világgal és nem lájkolsz halálra minden faszságot :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása