aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: jack reacher (2012) Zalaba_Ferenc
2013. január 03. 14:21:44

Kategória: film 34 komment

Jack Reacher amolyan köd előttem, köd utánam figura; egyedül a köztes időben hagy nyomot, s ha szerencsés vagy (értsd: nem rosszfiú), akkor nem rajtad. A volt katonai rendészt egy ötszörös gyilkossággal megvádolt sniper hívatja magához, s a hívószóra Reacher úgy jelenik meg, mint Kampókéz, aztán mire a kerületi ügyész annyit mondana, hogy "viszlát a bíróságon", a titokzatos kopó már le is leplez egy masszív konspirációt az ámokfutás hátterében. 

Az arányokkal van itt a gond. No nem azzal, melyen a fél internet csámcsog, miszerint Lee Child majd másfél tucat krimijének főszereplője egy két méter magas, szőke monstrum, míg Cruise-nak még ahhoz is lábujjhegyre kellett állnia, hogy puszit nyomjon Nicole Kidman nyakára: nagyon is létező színészi kvalitásaival Cruise ugyanis képes határozottságot sugározni, és még azt is elhiszem neki, hogy ötösével nyomja le a fele annyi idős srácokat - persze, csak ha provokálják. Ezúttal az író/rendező Christopher McQuairre hagyta el a mérleget, mert a filmjében nem igazán passzol a komoly thrillert ígérő, gyakorlatilag néma csöndben zajló nyitány ahhoz, a Coen-testvéreket idéző fürdőszobai bunyóhoz, melyben a Reacherre támadó, nem túl okos rosszfiúk gyakorlatilag egymást ütik ki.

Önmagában ez is, az is mesteri, ám így párban inkább hat mesterkéltnek, hisz ahogy a film újra meg újra stílust vált, úgy ütközik ki egyre jobban az, hogy mennyire megcsinált ez az egész produktum. A Jack Reacherben nincs egy természetesnek ható párbeszéd, vagy akár egy intuitív mozdulat, de még a cselekmény fordulatai is olyan simulékonysággal csusszannak ki a történetmesélő kalapból, mintha egy nagyon profi, de unott arcú bűvész ezredik fellépését látnám. 

Cruise tehát teszi a dolgát: minden beszólásra van egy instant klasszikus replikája, és az ügyet is olyan játszi könnyedséggel göngyölíti fel, mintha csak egy fogkrémtubus lenne. Hogy ebben hol van az izgalom, hol van az eredetiség, azt senki se tudja, de ezek a ponyvák nem is arról ismeretesek... hanem az olyan járókelőkről, akik simán elrejtik a bűnözőket soraik között, mert az cool?

Címkék

kritika thriller tom cruise 5csillagos werner herzog robert duvall richard jenkins adaptation rosamund pike crime movie jack reacher

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr954995972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2013.01.03. 14:43:19

Egyáltalán nem ismerem ezt az egész jelenséget, de a leírások alapján akár Jack Bauer is lehetne...

A fogkrémtubus-duma lol :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.03. 15:37:39

nem ismerem az eredeti regényt, és a film se keltette fel túlzottan az érdeklődésemet a trailer-ekkel, és most te se nagyon ajánlottad.
lehet ez a film nekem kimarad...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.03. 16:04:20

Bámulatos egyébként, hogy ez a film mennyire nem érdekli az egész blogoszférát. De az is lehet, hogy csak a mi olvasóinkat hagyja hidegen.

McCl@ne 2013.01.03. 16:17:53

@Zalaba_Ferenc: Ha valami kap egy 5|10-et, arról mit lehet beszélni? Mert ha lehúzol valamit 2-re, vagy kap egy 9-est mondjuk, akkor az érdekes.
Én olvasgatom a többi kritikát is, szerintem túl sokan lovagolnak azon, hogy nem olyan, mint a regénybeli karakter. Valahol örülök neki, hogy ennyi ember olvasta a könyvet, de valahol meg azt gondolom, hogy a lóf@szt olvasta ennyi ember, csak látták, hogy ezt írja a többi és verik magukat, mert Cruise-t utálni divat.
Plusz a legfőbb oka annak, hogy nem ír ide senki az az, ami általában szokott lenni ilyenkor, amikor még nem látták az emberek a filmet: hogy nem látták az emberek a filmet.
Lehet, hogy egy nagy szar az egész, de akkor az Empire és a Total Film ugyanakkorát tévedett. Nekem már az is öröm, ha egy akció/thrillerben meghalnak a civilek és nem csak vállon/combon lövik őket, mert elmondhatatlanul elegem van már erre a mindenre ráhúzott pc baromságból.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.03. 16:41:57

@McCl@ne: Hidd el, elég régóta látogatom ezt a blogot (meg másokat is) ahhoz, hogy lássam, mi hozza lázba az embereket, és mi nem. :) Már önmagukban a trailerekhez, képanyagokhoz jött kommentek - illetve azok hiánya - is beszédes, és az, hogy egy filmet láttak vagy nem láttak az emberek, soha nem volt visszatartó tényező abban, hogy a róluk szóló írásokat kommentálják. Hisz itt a bejegyzések nagyja olyan filmekről szól, amit még nem láttak az emberek.

Mint láthatod, én nem utálom Cruise-t, viszont a film azért elég PC, de majd magad is meglátod, miért.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.03. 19:10:01

@Zalaba_Ferenc: lehet (csak lehet), hogy a könyvek nem eléggé ismertek, kedveltek itthon, nem?!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.03. 19:12:57

@doggfather: Eddig 13 jelent meg magyarul. Szerinted?

Dean6 2013.01.03. 20:39:21

Én olvasom folyamatosan a könyveket,ezért vártam is nagyon. Teljesen jó adaptáció lett,a történet érdekes,az akciók jól néznek ki,de igazából nem erre volt kiélezve. Cruise teljesen jó volt. Nálam 7/10. Néhol kicsit lassú folyású a történet,de szerintem egy jelenet sem volt felesleges.
Itthon biztosan alig ismerik a karaktert. Lee Child évente ad ki kb egy könyvet,és eléggé le vannak maradva a megjelenéssel idehaza,ez is azt bizonyítja,hogy kevés a kereslet rá.

victor vacendak 2013.01.04. 00:17:17

ha egy regény vagy képregény vagy videójáték az "áldozat", akkor megszokhattuk, hogy a szereplőgárdát az esetek 99%-ában még véletlenül sem a fizimiska alapján válogatják. így aztán, nem lep meg, hogy egy töklámpa eredetileg 2 méteres karaktert játszik.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.01.04. 06:29:50

@Dean6: marhára le vannak maradva, ha 17 könyvből 13 megjelent már... Ráadásul kettőből már második kiadás is volt.

@Zalaba_Ferenc: én nem tudom, mennyire hiányzik Reachernek a vászon, de sose éreztem úgy, egyik könyv után sem, hogy ezt mindenképp látom kéne. Sőt. Az érdeklődés a film iránt abbam a pillanatban ki is aludt, amint találkoztam vele és láttam, ki a címszereplő. Persze megnéztem a trailert, de teljesen érdektelennek találtam ebben a kontextusban. Ha nem akarnák az az egyik kedvenc karakteremet ilyen hülyére herélve belegyömöszölni a filmbe, lehet, hogy tetszene, de így képtelen vagyok elvonatkoztatni.

Ficus Cucis 2013.01.04. 07:35:44

Én kérek bocsánatot, de a 17 könyvből 16 már megjelent magyarul és a 17. is jön áprilisban...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.04. 08:00:16

A moly.hu szerint is 16 jött ki, szóval tényleg nem. :)

moly.hu/szerzok/lee-child

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.04. 08:13:14

@Zalaba_Ferenc: a wikiben, pláne a magyarban egyáltalán nem szabad megbízni.

@chipanddale74: nap kommentje. :D

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.04. 08:25:02

@Zalaba_Ferenc: Meg lehet, ha megbizonyosodsz róla, hogy nem egy kb. 5 éve frissített cikket olvasol. Ebben is árulkodó, hogy: "61 óra (Megjelenés 2010 tavaszán)" Mondjuk elég ritkán találni up-to-date cikkeket...

Sonay 2013.01.04. 08:52:17

Szerintem jó film volt, egyenesen felüdülés az új Bond, vagy a Bourne hagyaték után. Tom is rendben volt, igaz, a könyvek alapján máshogy néz ki Reacher, de teljesen jól eljátszotta. Nálam 8/10 a film.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2013.01.04. 09:23:32

@Sonay: Egyetértek, üdítő élmény volt. Hiányoznak az ilyen filmek a mozikból, ez pedig minden hibájával együtt az elejétől a végéig lekötött. Megnéznék egy folytatást, kár, hogy nincs rá sok esély.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.04. 09:33:36

@J. Bauer: Aszongyák az okosok, hogy ha elküzdi magát 80 millióig, és mellette nemzetközi szinten se bőg le, akkor van esély a folytatásra.

www.boxofficemojo.com/movies/?page=main&id=oneshot.htm

2013.01.04. 19:18:30

@McCl@ne: "Valahol örülök neki, hogy ennyi ember olvasta a könyvet, de valahol meg azt gondolom, hogy a lóf@szt olvasta ennyi ember, csak látták, hogy ezt írja a többi és verik magukat, mert Cruise-t utálni divat."

És hát kurvára igazad van. Nem csak Tom Cruise esetében, de úgy általában így csinálnak a legtöbben.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2013.01.04. 22:12:04

Megnyugtató, hogy jönnek a jó vélemények is, a Jack Reacher ugyanis nagyon jó film. Egyetlen komolyabb hibája, hogy bő 20 perccel hosszabb, mint kellene, de ezzel együtt is egy kellemes meglepetés volt, amiben persze lehetett szerepe a lehúzó kritikáknak is. Kifejezetten okos krimi, ami végig jól adagolja a feszültséget, az akciók és a humor is működnek, Rosamund Pike nem annyira, de Jack Reacher karaktere megérdemelne még pár filmet. Ami azt illeti, jobban örülnék egy folytatásnak, mint egy ötödik Ethan Hunt kalandnak.

McCl@ne 2013.01.04. 23:06:28

Jack Reacher: 8|10
Hiánypótló film, kemény, ugyanakkor laza, nagyon átjön a hangulata, abszolút az Empire írásával értek egyet és hüledezve látom, hogy a hazai kritikusok nem látnak benne többet! Rohadt jó volt, bárcsak minden film ennyire lenne gyenge! A humora is 90%-ban működik, de természetesen foglalkozzatok csak a maradék tízzel, úgyis annyi a minőségi és szórakoztató akciókrimithriller a piacon, hogy jogos a sárba tiprás a semmiért :D Röhej.
Werner Herzog tipródik valami sötét kabátban és motyog kettőt, ő aztán hú de nagy alakítás és telitalálat, de az első számú fogdmegének tizenkettőegytucat szerepéből karaktert faragó Jai Courtney játékát meg se említsük, mert hát őt kötelező utálni :)
Remélem az új Die Hard is pont egy ilyen 5|10-et kap itt :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.05. 00:00:40

@Cseh Dániel: Kifejezetten okos krimi? Reacher felhívja a csajt: "ott vannak a rendőrök?" "aha" "akkor most elmondom, hogy az egyik a rosszakkal van. kiült már az arcodra a megdöbbenés? elkezdtek rád gyanakodni? ne hívjalak vissza öt perc múlva, amikor már elmentek? persze, minek, hisz ők is ugyanolyan buták, mint az a film, amiben játszanak." Bocs. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.05. 00:10:12

@McCl@ne: Ami másnak semmi, az szerintem az utóbbi évtized egyik legcikibb jelenete (a buszmegállós elvegyülős), melyet valamilyen számomra felfoghatatlan okból a film egyik moneyshotjának szántak olyannyira, hogy még a trailerbe is bevették (akkor még azt gondoltam, hogy azok az emberek tudnak valamit a szituról, akik elrejtik, de nem: teljesen autodidakta módon csinálnak belőle Robin Hoodot). És az időzítés is nagyon kínos, hisz az elmúlt években elég rendesen megszaporodtak a lövöldözések mindenfelé Amerikában, és mostanság a rendőrségre egyre kevesebben néznek úgy, mint ellenségre, inkább afféle mentsvárra.

Amúgy én nem emeltem ki Herzogot, mivel ugyanolyan szürke volt, mint mindenki ebben a filmben - kivéve Cruise-t. Csak hát önmagában ő kevés. Abban viszont egyetértek Danival, hogy adnék még neki esélyt, a figura ugyanis jó, csak ne botladozzanak már úgy körülötte, mint ebben a filmben.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2013.01.05. 06:54:41

@Zalaba_Ferenc: Ha azt mondtam volna, hogy hibátlan film, tíz pontot adok rá, nem nyolcat. Tény, hogy nem nézek meg minden szart, de a fősodorbeli filmektől én nem azt szoktam meg, mint amit a Jack Reacher adott, és itt most a krimi vonalra gondolok, például arra a jelenetre, amikor Cruise és Pike az irodában szépen összerakják a puzzle darabkáit. Belekötni nyilván bele lehet sok dologba, amit kiemeltél, abba is, az is tény, hogy a buszmegállós jelenet is szokatlan volt, de a The Dark Knight vagy a Skyfall is hemzseg a hasonló hülyeségektől, mégsem tartja a nagyközönség ostoba filmnek. Mert ugye azok a hajók elég faszán felrobbantak volna a valóságban, és Silva terve is millió ponton bicsaklott volna meg, de ezek nem dokumentumfilmek. :)

(Ha már igazán zavaró írói hibáról beszélünk, az egyik mellékszereplő például kapott egy kidolgozatlan, bazári fordulatot, amit annak ellenére sem varrtak el végül, hogy ígéretet tettek rá. De még ez is kevés ahhoz, hogy erre a filmre közepesként tudjak gondolni.)

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2013.01.05. 09:27:07

Az említett telefonos rész szerintem egy okos húzás, abból szempontból mindenképpen, mert a gyakorlott nézőnek eddigre nyilvánvaló, hogy valaki benne van még a buliban, erre McQuarrie rákontráz: igen barátocskám, jól sejted, de vajon melyik a kettő közül? :)
Vagy ott van az a rész, amikor Cruise kötelező alapon leveszi az ingét és úgy tűnik, hogy jön az elmaradhatatlan szerelmi jelenet, erre ebből is egy remek poént csinálnak. Már csak az ilyen pillanatok is mindenképp kiemelik a filmet az átlagból.

McCl@ne 2013.01.05. 11:03:31

Igen. A Skyfall zseblámpázós faszságán vagy Silva kissé túl olajozott tervén 100-szor jobban felhúztam magam, mint a Jack Reacherben bármin.
De az is nagyon tetszett, ahogy a már említett ingledobós jelenetet kiforgatták, meg persze az is, hogy a trailer-ben marhára nem tetszett, hogy ebbe a filmbe is került egy ilyen kötelező "megvédem az ártatlan lányt a kocsmai suttyóktól" jelenet, és persze az sem egészen az, aminek látszik...

Tudnék hibákat említeni, nem is hunyok szemet felettük, de ennyi pozitívum mellett nagyon elbaszott embernek érezném magam, ha ezekre koncentrálnék.

Regggie 2013.01.05. 22:23:53

Nekem tetszett. Sokkal jobb moziélmény volt, mint a CGI-áradat Pi. Eszem ágában sincs hasonlítgatni a kettőt, de mivel 1 nap eltéréssel néztem őket, így egyértelmű, hogy melyik szórakoztatott jobban.

Dean6 2013.01.06. 20:17:20

@McCl@ne: Társulok,minden szavával egyet értek. Remélem lesz folytatás,szívesen látnám vásznon a többi történetet is. Anyagilag végül is sikeres lesz.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.08. 23:00:07

Jó volt a film, tetszett, hogy valódi krimi, bírtam az autós üldözést, a lövöldözést, a kézitusákat - nem maradt ki semmi. Annál a jelenetnél ugyanakkor értetlenül néztem én is, mikor a szökevény pártjára állnak a járókelők. Próbáltam hirtelen a sapkás fickó helyébe képzelni magam, de nem jött össze semmi... bár Reacher megérkezése a megállóba nem volt hétköznapi, biztos az tetszett nekik nagyon. A nő telefonos jeleneténél pedig a hunyó nem tudott lépni a másik jelenlévő miatt, ellenben azután nem sokkal (másnap?) nagyon is lép...

szlgykalman 2013.01.11. 03:58:36

Szeretem a könyveket és a film is tetszett kifejezetten. Nekem kicsit az autó üldözés lógott ki a könyvek világából, de igazából nagyon jól volt megvalósítva.
A fürdőszobai verekedés meg tipikus Lee Child könyves megmozdulás, amikor szépen leírja a bunyóknál, hogy fordítható a helyszín a saját előnyére. Pl.: ne kezdj kis helyen baseball ütővel verekedni.
Ami meg az elvegyülős részt illeti, csak tipp az eddig olvasott könyvek alapján, de szerintem azok veteránok lehettek. Többször szokott Reacher/Child építeni a rendőrség és a hadsereg ellentétére.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.18. 14:36:23

Végre pótoltam, és jól tettem, jó kis krimi ez.

A legjobb, mikor egyik fejével veri a másikét, nah azon mosolyogtam. :D

És egy hajszállal, de jobb, mint közepes film szerintem.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása