aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: out of reach Takács Máté
2012. december 23. 17:51:26

Kategória: film 10 komment

A karácsonyt közvetlenül megelőző héten öt országos premier lépett az észak-amerikai körforgásba, ám A hobbit: Váratlanul utazásnak egyik sem érhetett nyomába; még úgy se, hogy Peter Jackson filmje erősen visszaesett. A Jack Reacher című akciófilm érdektelen, de megfelelő eredménnyel lépett a második helyre, a dobogót pedig Judd Apatow negyedik rendezése, a 40 és annyi zárja. A leszakadozó újdonságok között megtalálható a Szörny Rt. 3D-s változata, a Szekatúra című vígjáték a Cirque de Soleil: Egy világ választ el.

jack_reacher_small.jpg

ÚJ FILMEK
Tom Cruise egy évvel ezelőtt visszajutott a csúcsra a Mission: Impossible: Fantom protokoll kiváló teljesítményének köszönhetően, vagy legalábbis esélyt kapott rá, hogy visszanyerje régi önmagát a jegypénztáraknál. Ennek szellemében a Paramount pontosan a negyedik lehetetlen küldetés hétvégéjére időzítette a Jack Reacher (hazai bemutató: január 3.) című akciófilmet, melyben Cruise Lee Child regénysorozatának főszereplőjét formálja meg – nem kis hőbörgést kiváltva a könyvek kedvelőinek körében, hiszen Reacher egészen más alkat a leírtak szerint, mint az 50 éves színész. A kritikusok is döntő kérdést csináltak a dologból, de az összképet végső soron inkább kedvező elbírálásban részesítették, a visszajelzést szolgáltató nézők pedig kifejezetten kedvelték a látottakat. A kezdet 15 millió dollár körül alakult, ami december utolsó, sok-sok dollármillióval kecsegtető napjai előtt korántsem számít olyan alacsony összegnek, ami okán vészharangot kellene kongatni. A 60 millió dolláros költségvetés ebből a pozícióban játszva meglesz, mi több, egyelőre a 100 millió dolláros eredmény sem tartozik a lehetetlen végkimenetelek közé – de a négy évvel ezelőtti Valkűr 80 milliót meghaladó bevétele nem kéne, hogy gondot jelentsen, és a franchise-zá váláshoz is elengedhetetlen. Tekintve, hogy az előzetes és a poszter is rá volt kihegyezve, semmint magára a filmre, kijelenthető, hogy Cruise-ra még számít az amerikai közönség. Ez jó hír az áprilisban debütáló Feledésnek is.

Judd Apatow-t elég sok kritika éri legújabb filmje, a 40 és annyi (This Is 40; hazai bemutató: január 31.) kapcsán. Negyedik saját rendezését ugyanis kritikusok és itt-ott kommentelő nézők is egyfajta hiúságprojektnek titulálták, hiszen a vígjáték területén külön fogalommá vált filmes a komplett családját belepakolta a Felkoppintva ezen folytatásféleségébe, és még csak nem is nagyon mond az egésszel semmit – azaz az öncélúság mezejére téved. Így fordult elő, hogy a Rotten Tomatoes-on most bizony rothadt paradicsom jutott osztályrészül, ráadásul a nézőket sem mozgatták meg Paul Rudd és Leslie Mann "gazdag fehér ember"-problémái. A 40 és annyi 12 millió dollárt gyűjtött közel 3000 moziból, ami a nem oly nagy elvárásokat inkább csak alulról súrolja. Az erőteljes kezdés persze jelen esetben sem feltétel ahhoz, hogy tisztességes kört fusson végül a több mint 130 perces vígdráma; a 35 milliós költségvetéssel aligha lesz gond, ám 50 millió dollárnál nem valószínű, hogy sokkal többet gyűjt.

Már szerdán mozikba küldte a Szekatúra (The Guilt Trip; hazai bemutató: március 7.) című komédiát az igen zsúfolt év végi naptárral rendelkező Paramount. Seth Rogen és Barbra Streisand road movie-ja azonban hidegen hagyta a mindkét főszereplő bázisközönségén túliakat, és pusztán 1-1 milliót hozott a pénteket megelőző két napon. A hétvégén sem sikerült igazán ötödik sebességbe kapcsolnia, így csak a tízes élmezőny második feléig jutott valamivel 5 millió feletti hétvégi eredménnyel. Ez kétezer dolláros mozinkénti átlagos bevételt jelent, szóval igencsak elsodorta az ár a Nász-ajánlat rendezőnőjének kritikailag is szapult munkáját. A 40 milliós gyártási költségnek legfeljebb jó, ha a fele remélhető a bevételi oldalon.

A Disney vérszemet kapott Az oroszlánkirály 3D-s verziójának 2011 szeptemberében elért sikere láttán, és nyomban be is jelentettek fél tucat további régi mesét, ami átesik a térhatású kezelésen. Idén a Pixar könyvtárát is utolérte a sorsa; a Némó nyomában úgy jutott csupán 40 millióig az ősz folyamán, hogy egy ideig minden idők legsikeresebb animációs filmjének számított, szóval aligha érheti egereséket meglepetésként, hogy a jóval kevésbé kultivált Szörny Rt.-re (Monsters, Inc.) minimális érdeklődés mutatkozik csupán. 2001-ben ugyan méretes számokat produkált Mike és Sully kalandja, az azóta eltelt idő nem termelt olyan nagy új közönséget a filmnek, mint a Toy Story vagy akár Némó esetében. Az egymillió dollár alatti szerdai nyitónapon a csütörtök sem segített, a szokványos péntek-vasárnap pedig 5 milliót tartogatott a több mint 2600 moziban látható felmelegítés számára. Összesen tehát 6,5 millió dollárral toldotta meg első körben 256 milliós korábbi eredményét a film, és most lehet izgulni azon, hogy az ünnepek alatt és között magára találjon kicsit, mert különben még aggodalmat okozhat a jövő nyáron esedékes előzmény-film esélyeit illetően.

A Paramount harmadik (mérsékelten) országos bemutatóját jelenti a hétvégére a Cirque de Soleil: Egy világ választ el (Cirque de Soleil: Worlds Away) című film, amely a népszerű címbeli társulat előadásaival tarkított fantázia-dokumentumfilm-szerűség. Andrew Adamson, a Shrek és a Narnia krónikái rendezőjének munkája napi két előadással fut 840 moziban, ahonnét az elmúlt három nap alatt 2 millió dollárra tett szert. Tekintve e 3D-s produkció rendhagyóságát, túlzottan nem lehet számon kérni rajta ezt az indifferens nyitányt, de a 18 milliós költségvetésnek még a felére sem számíthat az amerikai piacon a vegyes kritikákban részesített film.

400 ezer dollárt és nagyon erős átlagot produkálva rajtolt el mindössze 5 moziban a díjszezon-kedvenc Zero Dark Thirty. A Sony január 11-én mutatja be országosan Kathryn Bigelow filmjét.

KORÁBBI FILMEK
A hobbit: Váratlan utazás 113 millió dollárral zárta első hetét. A Warner terjesztése most újabb hétvégét tölthet el az élen, jóllehet nyitánya alaposan fogyatkozott: 55% feletti csökkenése cseppet sem jó jel, és éppenséggel nagyon hasonló Peter Jackson azonos körülmények között bemutatott King Kongjának második heti veszteségeihez. Azt követően a 2005-ös blockbuster helyzete konszolidálódott némileg, ráadásul most egy narniai krónika sem zavarja köreit A hobbitnak, úgyhogy a 37 milliós második hétvége nyomán tíz nap alatt összegyűlt 150 millió dollár még jócskán fejlődhet. Valószínűleg harmadjára is győztesen fog kiemelkedni a film, de mindenképpen rajta kell tartania a szemét Tarantinón. Az viszont biztosra vehető, hogy 300 millió dollár alatt zárja majd kapuit az új trilógia első fejezete.



VÉGSZÓ & AMI JÖN
A top 10 összesített bevétele 100 millió dollár közelében alakult, ami 2008 óta a leggyengébb teljesítmény az esztendő 51. hétvégéjén. A helyzet egyenesbe hozásához kedden, azaz december 25-én még három film száll versenybe. A legnagyobb esélyes a Django elszabadul; Tarantino két és háromnegyed órás, korhatáros mozija a karácsony valószínűtlen nyertese lehet. A nyomorultak ugyancsak 100 millió dollár feletti végeredményért ácsingózik, ám a legtöbb moziban mégis a Szülői felügyelet nélkül című vígjáték debütál – Billy Crystal és Bette Midler főszereplésével.

cím | becsült moziszám | nyitónapi előrejelzés (december 25., kedd)
Django elszabadul | 3010 | $14,000,000
A nyomorultak
| 2808 | $12,500,000
Szülői felügyelet nélkül
| 3558 | $5,500,000

A TOP 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 1 A hobbit: Váratlan utazás
$36,7m $149,9m
2 ú Jack Reacher
$15,6m $15,6m
3 ú 40 és annyi
$12,0m $12,0m
4 2 Az öt legenda
$5,9m $79,7m
5 3 Lincoln
$5,6m $116,8m
6 ú Szekatúra
$5,4m $7,4m
7 ú Szörny Rt.
$5,0m $262,4m
8 4 Skyfall
$4,7m $279,8m
9 5 Pi élete
$3,8m $76,2m
10 3 Alkonyat: Hajnalhasadás, 2. rész
$2,6m $281,6m

Címkék

disney box office comedy animation hobbit tom cruise action pixar judd apatow seth rogen paul rudd leslie mann children movie 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr224978948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dean6 2012.12.23. 18:09:37

A Jack Reacher könyveket én imádom,igyekszem is elolvasni az összeset,remélem,hogy jól fog hozni,és trilógia lesz belőle.
Azt hittem,hogy a Hobbit majd nagyot fog robbantani,de valahogy ez elmaradt.A worldwide bevételre kíváncsi leszek,igazán frissíthetnék.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.23. 19:01:48

Én ugyan örülök annak, hogy a 40 és annyi lesz nálunk moziban (a remek Ki nevet a végén?-nel szemben), de vajh ki döntött úgy a UIP-nál, hogy ez a film, a Pitch Perfect viszont nem kell a magyar közönségnek? Ez utóbbiban sincs név, viszont témájával könnyebben eladható, ráadásul jó is.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.23. 19:02:24

Vagy izé, Paul Rudd és Megan Fox itthon névnek számít?

dipresso 2012.12.23. 19:10:34

A szokásos nulla hétvége. Most legalább annyi esze volt a fejeseknek, hogy alacsony költségvetésű filmekkel tömték meg ezt a pár napot (ha már: arról lehet tudni valamit, hogy Peter Jackson filmje mennyibe került?).
A hobbit 300 millióját kicsit gyorsan zártad ki. A King Kong a második hétvégéje után még duplázta a bevételét, ez most is összejöhet.
Amúgy 433 milliónál van világszinten, vagyis küzd azért, hogy nemzetközi szinten a Skyfallt lenyomja. Tegye fel a kezét, aki erre pénzt tett volna. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.23. 19:16:59

@Zalaba_Ferenc: nem, fox max jó nőnek, Rudd meg a csávó a jóbarátokból.

Andrews 2012.12.23. 20:00:41

Érdekes hogy alig nézik a Hobbitot szinte. Biztos szerepe van ennek a negatív kritikusi átlagokhoz is meg az iskolai lövöldözés is nem sokkal premier előtt volt.
Itt sokan 1.5 milliárd feletti végösszeget tippeltünk, most úgy néz ki nagyon örülhetnek, ha a milliárd meglesz.

A 48fps nem hozott akkora forradalmat és pénzt mint annó az Avatar 3D-s újdonsága. Mert ott azért ültek be a filmre annyian sok új ember is. Bevitte őket a moziba a torrentektől az új látvány. Itt ez nem jött be, igazt kevés moziban is volt még. Ma már a 3D pedig nem újdonság.

Nyomorultakra kíváncsi leszek, hogy mennyit fog hozni, vevők e az emberek egy 67. remake-re. :) Én is csak dvd-n fogom meglesni. Meg a 99%-os énekélés is fura számomra még ha musical is.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.23. 20:26:44

@dipresso: Kéz. Hetek óta azt mondogatom, hogy Amerikában nem lesz 300, Amerikán kívül viszont meglesz a milliárd A hobbitnak.

Andrews 2012.12.23. 21:09:02

Amerikában a képregények a menők. 90%-ban behozzák költségüket s nagy profitot hoznak a nagy képregény gigaprodukciók. Lásd még annó pl pókember trilógia, Superman Returns is, amik nem épp a szuperhős filmek netovábbjai, mégis hozott a kasszára USA-ban, hisz saját gyermek. Potterek, Gyűrűk Ura-k sose hoztak sokat az USA-ban mindegy milyen filmek is voltak épp. De ennek ellentettje meg pl. a Star Trekre igaz.

NorthopViggo 2012.12.23. 22:21:19

@Andrews: Bocs, hogy beleszólok, de a Superman Returns nagyot bukott, Amerikában is, kívül is, világszinten is.

Amúgy én most ha 1 milliárdról van szó, még a Skyfall-nak drukkolok, hogy izzadja már ki magából azt a pár tízmilliót ami hiányzik még.

Andrews 2012.12.23. 23:28:44

Azért mert drága volt. De nézték. Majdnem hozott 400 milliót. De hát 270-be került. Kicsit elnézték.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása