aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2012: a national board of review díjai Németh Barna
2012. december 05. 21:19:00

Kategória: film 10 komment

Újabb illusztris társaság elismerései a New York-i és a Los Angeles-i kritikusok díjai között, ami egyelőre békén hagyta az állóvizet. Persze még korai lenne elkiabálni, de én már felkészültem, hogy idén is százszor kell leírnom ugyanazt a címet. Hát ti készen álltok-e százszor elolvasni?

national-board-of-review.jpg

Legjobb film: Zero Dark Thirty
Legjobb rendező: Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty)
Legjobb férfi főszereplő: Bradley Cooper (Napos oldal - Silver Linings Playbook)
Legjobb női főszereplő: Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Legjobb férfi mellékszereplő: Leonardo DiCaprio (Django elszabadul - Django Unchained)
Legjobb női mellékszereplő: Ann Dowd (Szolgálatkészség - Compliance)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Rian Johnson (Looper - A jövő gyilkosa)
Legjobb adaptált forgatókönyv: David O. Russell (Napos oldal - Silver Linings Playbook)
Legjobb animációs film: Rontó Ralph (Wreck-It Ralph)
Breakthrough Actor: Tom Holland (The Impossible)
Breakthrough Actress: Quvenzhané Wallis (A messzi dél vadjai - Beasts of Southern Wild)
ejtsd: "khavenzsané"
Legjobb elsőfilmes rendező: Benh Zeitlin (A messzi dél vadjai - Beasts of Southern Wild)
Legjobb idegen nyelvű film: Szerelem (Amour)
Legjobb dokumentumfilm: Searching for Sugarman
Legjobb színészgárda: A nyomorultak (Les Miserables)

Spotlight Award: John Goodman (Az Argo-akció - Argo)
Freedom of Expression Award: Central Park Five és Promised Land
Különdíj a filmkészítés több területén elért kiváló eredményéért: Ben Affleck (Az Argo-akció - Argo; rendező, színész, producer)

A szervezet toplistái (ABC-rendben)


FILM
Argo, Beasts of Southern Wild, Django Unchained, Les Misérables, Lincoln, Looper, The Perks of Being a Wallflower, Promised Land, Silver Linings Playbook

KÜLFÖLDI FILM
Barbara, Intouchables, The Kid with a Bike, No, War Witch

FÜGGETLEN FILM
Arbitrage, Bernie (Börni az eszelős temetős), Compliance, End of Watch, Hello I Must Be Going, Little Birds, Moonrise Kingdom, On the Road, Quartet, Sleepwalk with Me

Címkék

independent ben affleck dij kathryn bigelow bradley cooper jessica chastain dijszezon dijszezon 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr384949790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vektor. (törölt) 2012.12.05. 21:33:36

A Zero Dark Thirty tarolása a kritikusok díjátadói után véget fog érni. Az Oscar eddigi történetében mindössze egyszer fordult elő, hogy egy rendezőt egymásután két munkáért is díjazzák, akkor sem ilyen rövid idő leforgása alatt. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a Zero Dark Thirty legkevésbé sem Oscar-barát, nélkülöz minden összetevőt, ami egy győzelemhez szükséges és nincs mögöttük az "adjunk egy nőnek rendezői Oscart" kampány, ami nagyban segítette a Hurt Lockert, plusz 2012 sokkal erősebb, mint 2009... Ha a ZD30 végigtarolja a díjszezont, akkor elfelejthetünk minden teóriát, amit idáig a versennyel kapcsolatban felállítottunk.

Én azt tudom elképzelni, hogy vagy teljesen ellentmondanak a kritikusoknak (Les Mis), vagy kiválasztják a filmet, amit kritikusok is favorizálnak (Lincoln). Vagy jön Harvey és mindenkit megtréfál a Djangoval, vagy a SLP-vel.

Atkakukac1989 2012.12.05. 21:35:27

Hmm, nyert DiCaprio? Ez azért üdítő egy kicsit. Oscaron úgy sincs esélye, ahogy az előzetesekből leszűrtem, túl harsány lesz a játéka az Akadémiának.

Tóth Nándor Tamás 2012.12.05. 21:40:51

Nagyon köszönöm az angol címeket!

Atkakukac1989 2012.12.05. 21:43:51

@Vektor.: A Lincolnt baromi esélyesnek látom. Abszolút Oscar barát produkció. Nem akarok jósolgatni, de ha legjobb film lesz, nem fogok meglepődni. Illetve megértem a döntést.

Továbbá bízom abba, hogy jó film is legyen az előbbieken felül.

Németh Barna 2012.12.05. 21:52:52

@Vektor.: Még sosem fordult elő, hogy női rendezőt díjaztak. Aztán egyszer mégis. Még sosem fordult elő, hogy színes bőrű rendezőt díjaztak. Aztán egyszer mégis. Még sosem fordult elő, hogy noname francia rendezőt díjaztak. Aztán egyszer mégis. Folytassam?:)

Az elképzeléseid közül max a másodikkal vagy a harmadikkal tudok egyetérteni. Mostanában nem szoktak totálisan szembemenni, max. ha nagyon csípi a szemüket a leginkább favorizált film. De a ZDT-ben sem melegek, sem pucér seggű nők nincsenek, és még a zsidókat/afrókat sem bántja.

Vektor. (törölt) 2012.12.05. 22:09:30

@Németh Barna: Én csak arra hagyatkozok, amit hallottam a filmről, ezért lenne jó mihamarabb megnézni. Elvileg van benne pár hosszabb jelenet, ami az Akadémia tagjai számára túlságosan sokkoló lehet, plusz a film felépítése sem kedvez nekik.

Ha láthatnám a filmet, okosabb lennék, mert nehéz úgy lavírozni a kritikák között, hogy ne spoilerezzem el magamnak a nagyját (és itt most nem a végkifejletre gondolok :)), de közben tisztában legyek az esélyeivel. Tudom, hogy ez nem a legjobb hely ilyen kérdésre, de van rá bármi esély, hogy még az Oscar-gála előtt eljut Magyarországra a Zero Dark Thirty?

Németh Barna 2012.12.05. 22:22:14

Oké, de szerinted jobban viselik, mint egy háromórás, kosztümös nótázást? Zömében 50 feletti férfiakról beszélünk, akiknek java az "új Hollywood" filmjein nőtt fel. A Weinstein/Bob Fosse/Zeta-Janos combjai kombináció még leszaladt a torkukon, de ez a LesMis se nem formabontó, se nem újszerű - arról nem is beszélve (ha már statisztika), hogy a hatvanas évek közepe óta ilyen jellegű/típusú musical még nem nyert.

A Lincolnra jóval nagyobb esélyt látok, bár ott is hatalmába kerít az ez már nem az az Akadémia érzés. A ZDT, az Argo vagy a Silver viszont tökéletesen passzol ehhez az új imázshoz.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.06. 06:50:16

@Vektor.: Sajna nem sok. :\ Ugyanez a helyzet a The Masterrel is. Mindkettőre rákérdeztem az összes forgalmazónál, de csak a fejüket rázták, illetve egyikük annyit mondott, hogy a The Master nagyon drága, nem lehet kigazdálkodni.

Vektor. (törölt) 2012.12.06. 14:21:00

@Zalaba_Ferenc: Akkor csak abban reménykedhetünk, hogy a screenerek kiszivárognak a gála előtt. Gáz.

K. Kálmán 2012.12.06. 15:13:13

@Zalaba_Ferenc: Nekem mondjuk a ZDT nem nagyon hiányzik, de arra azért kíváncsi vagyok, hogy ha ne adj Isten elnyeri az Oscart, akkor sem forgalmazzák-e idehaza. (Persze az eleve szórakoztatóbb Argo totális hazai visszhangtalansága jogosan veti fel a kérdést: kell-e a magyarnak bármilyen Közel-keleti témájú mozi?)
Apropó: volt olyan Legjobb Film-nyertes mű az elmúlt 25 évben, ami itthon nem került mozikba?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása