aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: lincoln, a vámpírvadász Takács Máté
2012. november 18. 17:54:12

Kategória: film 5 komment

Mozikba került az Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész, egy rendkívül sikeres filmsorozat záróakkordja, azonban az igazán érdekes történet mégsem a messze 100 millió dollár felett nyitó fantasyhez fűződik: Steven Spielberg új filmje, a Lincoln kiváltképp erős forgalmat bonyolított, s a díjszezon egyik várható éllovasaként e jó kezdet szinte ajándék.

lincoln_small.jpg

ÚJ FILMEK
Harry Potter után Bellától és Edwardtól is búcsút vesznek a mozinézők, hiszen végéhez ért a Twilight saga. A 2008-ban, meglepően magas, de korántsem a végső határt jelentő bevételi szinten megkezdett hódító út öt filmre nyúlt, s e öt film nagyjából egységes népszerűséget mutatott a rajongók körében. Stephanie Meyer agyszüleménye felvette a versenyt Potterrel: 280-300 millió dollár között mozgott a franchise egy darabra jutó amerikai bevétele, ami tényleg elismerésre méltó kitartást takar a nézők részéről. A franchise legjobb nyitánya a 2009-es Újholdhoz köthető: az akkori 142,8 millió dollár a harmadik legjobb volt az öröklistán (A sötét lovag volt az első), s most, az Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész (The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2; hazai bemutató: már a mozikban) első hétvégéjét zárva már az is marad. A végső felvonás ugyanis csak kevéssel toldotta meg a fejezet tavalyi első felének számait, egészen pontosan 141,3 millió dollárt kasszírozott az elmúlt három nap folyamán, ami tetemes összeg, ám hangyányit csalódást keltő. Egyrészt az éveken át húzódó szériáknál a köztudottan befejező részek mindig a legmagasabb kezdést produkálták (Star Wars, A sötét lovag, Harry Potter), utóbbi esetében pedig egyenesen a legmagasabb végösszeget is, s tekintve, hogy a 300 millió dollár még könnyebben megfejelhető, az Alkonyattól is elvárható lett volna, hogy most olyan pályára áll, ami 325-350 millió dollár közé vezeti a finist. Így viszont tökéletesen megbizonyosodhatunk arról, hogy fix bázisról van szó, amit aligha lehet bővíteni  egyébként a Rotten Tomatoes-on az egyes részek kritikai konszenzusánál is mindig erre a végkövetkeztetésre jutnak a weblap szerkesztői. A 141 milliós start után meglehet, még a korábbiaknál is gyorsabb elpártolásra van kilátás, s így a Hajnalhasadás 1. rész 280 millió dollár körüli záróösszegére nyílik csak kilátás, de tekintve, hogy a legélvezhetőbb epizódnak titulálják a legtöbb helyen Bill Condon filmjét, talán kicsit összeszedi magát, és megközelíti a 300 milliót. A Summit viszont, 120 milliós költségvetés ide vagy oda, így is boldog lehet, de csak addig, amíg érdemi produkció híján nem szünteti meg a Lionsgate e külön logót. A film világszinten 341 millió dolláron áll, egyetlen hétvégét követően.

Steven Spielberg nem zárt túl jó évet tavaly, legalábbis ami a bevételi listákat illeti, hiszen a mozimágus jelzővel gyakran illetett mindenható rendező-producer két munkája is híján maradt a 100 milliós lécnek a karácsonyi szezonban, olyankor, mikor amúgy a Tintin kalandjaihoz és a Hadak útjánhoz hasonló családi mozik mindennél könnyebben csúsznak. Igaz ami igaz, előbbi nem éppen az amerikai közönség popkultúrájának részét képező alapanyaggal bír, utóbbi pedig mégiscsak egy háborús dráma, bár ilyesmit tíz-tizenöt évvel ezelőtt még nem kellett számításba menni. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt, mikor az Amistad nagyobb felhajtás nélkül bírt 44 millióig (mai értéken 75 millió) felkapaszkodni, a Ryan közlegény megmentéséből pedig az év legnézettebb filmje vált. Ezen oldalával, vagyis a tavalyi kettőstől eltérővel folytatta a sort a direktor úr a Lincoln (hazai bemutató: január 31.) című életrajzi drámával, ami egyike jó pár régóta dédelgetett projektjének (bár neki csak olyan van). A két és fél órás történelmi tabló meglepő módon komoly érdeklődést váltott ki az amerikai közönségből, lévén 21 millió dolláros összeggel hallatta hangját a zajos blockbusterek tombolása közepette (és mindezt csupán 1775 filmszínházból). Ez az összeg csaknem kétszerese annak, amit a Box Office Mojo egyébként megalapozott módon jósolt a filmnek, de szinte az összes prognózist felülmúlja kisebb-nagyobb mértékben. Az amerikai elnökök portréi nem rendelkeznek éppenséggel fényes box office-múlttal, bár kétségtelen, hogy a 20. század második felének vezetőiről készült darabok (Nixon, W.) jóval kevésbé vonzóak alapvetően is, mint a történelmibb időkkel, jelen esetben a polgárháborúval fűszerezettek. Az elnöki életrajzok mellett a történelmi drámáktól sem lehet sokat remélni manapság, szóval a Lincoln sok mindenre cáfolt rá sikeresen. Lelkesen világítanak rá egyes elemzők, miként múlta felül a film a nyár 3D-s akciófilmjét, az Abraham Lincoln, a vámpírvadászt, de ez persze csak szórakoztatás, már csak azért is, mert teljesen más közönséghez szól a két film. A Lincolné történetesen a box office nyelven szólva kifejezetten idős korosztályt célozza meg, akik hálás közönségnek bizonyultak Hollywoodnak az elmúlt pár hétben  és megmutatták, hogy érdemes "felnőtt" filmekkel is nagyobb babérokra törni. A Disney által forgalmazott (nemzetközileg Fox), 65 millió dollárból készült produkció kiváló szájhagyományra számíthat, így a 100 millió dolláros szint is könnyen megvalósulhat, hát még ha Daniel Day-Lewis helyett az eredetileg tervezett, most oly népszerű Liam Neeson játszaná a címszerepet!

Péntek óta több mint 500 moziban látható A kezelés (The Sessions; hazai bemutató: január 10.) című vígjáték, ami ugyancsak pályázik némi kézzelfogható elismerésre a különféle szakmai szervezetektől. Sajnos azonban a Fox Searchlight ezúttal nem gazdálkodott jól: a film mozinkénti átlagos bevétele alaposan lesilányodott.

Ezzel szemben top 10-es, vagyis egymillió dollár feletti bevétellel járó helyezést ért el a Jab Tak Hai Jaan címre hallgató bollywoodi romantikus film. A három órás produkciót 161 moziban mutatta be az indiai importokra szakosodott Yash Raj Films.

KORÁBBI FILMEK
James Bond tekintélyt parancsoló belépője után átadta helyét a vámpíroknak és farkasoknak, ám a Skyfall azért korántsem fújt teljes visszavonulót: a Sony akciófilmje 41 millió dolláros második kört jegyez. Ez ugyan több mint 50%-os zuhanást takar, olyan magasságból, ahová a film előzőleg került, jóformán elkerülhetetlen volt. A jó szájhagyomány kiteljesedését így majd az elkövetkezendő hetekben tapasztalhatjuk meg, jelen pillanatban inkább csak a tempóra érdemes koncentrálni: a film tíz nap alatt bevétel tekintetében beérte a tíz évvel korábbi Halj meg máskor!-t, egy hét múlva pedig a 200 millió dolláros korláttal fog viaskodni. A 007-es 670 milliónál jár globálisan.

skyfall620_02.jpg

18 millió dollár gyűlt össze Rontó Ralph számláján forgalmazása harmadik hetében. A Disney animációs mozija 120 millió dollár felett jár, vagyis egyelőre előnyt élvez az Aranyhaj és a nagy gubanccal szemben ami ugye egészen 200 millióig kúszott, de komoly küzdelem vár rá Az öt legenda című DreamWorks-produkcióval, ami már szerdán támad.

Több száz új mozi ellenére a Kényszerleszállás 42%-ot ereszkedett, ami nem túl jó hír a Paramountnak. Robert Zemeckis filmje nem hozza azt a fajta nézői elégedettséget, ami Az Argo-akciót 19 milliós start után 100 millió közelébe repítette, így rendkívüli erőfeszítésekbe fog telni a későbbiekben a forgalmazó részéről, hogy kilenc számjeggyel zárja kapuit a film az Oscar-gálát követően. A Denzel Washington főszereplésével készült dráma 61 millió dollárnál tart három hétvége után.

VÉGSZÓ & AMI JÖN
Ahogy az várható volt, a hétvége ott van minden idők legnagyobbja között: a top 10-re 240 millió dollár feletti összeget költöttek az amerikai nézők, ami a 6. legerősebb bevételt jelenti a rangsorban (idén volt már erősebb is a Bosszúállók premierjekor). A hálaadás hete ugyancsak a rekordkönyvekbe kívánkozik: az így sem szellős kínálatba szerdán csatlakozik be Az öt legenda című animációs film, ami teljesen az ünnepekre lett szabva (még a húsvéti nyúl is feltűnik benne, pedig ő még várhatna fél évet), de bemutatkozik a Pi élete is; a Fox költséges kalandfilmje nyilván hosszú távú érvényesülésben bízik, de szükséges a meggyőző start a rossz sajtó elkerüléséhez. A harmadik premier a régóta halogatott Red Dawn lesz, amelyben észak-koreai invázió fenyeget egy amerikai kisvárost. Hogy ez a sztori mennyire rezonál a mai fiatalokkal, az erősen hajnali ködbe burkolózik.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés (péntek-vasárnap)
Az öt legenda | 3500 | $30,000,000
Pi élete | 2700 | $17,500,000
Red Dawn
| 2600 | $8,000,000

A TOP 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 ú Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész
$141,3m $141,3m
2 1 Skyfall
$41,5m $161,3m
3 15 Lincoln
$21,0m $22,4m
4 2 Rontó Ralph
$18,3m $121,5m
5 3 Kényszerleszállás
$8,6m $61,3m
6 4 Az Argo-akció
$4,1m $92,0m
7 5 Elrabolva 2.
$2,1m $134,6m
8 8 Pitch Perfect
$1,3m $61,1m
9 ú Jab Tak Hai Jaan
$1,2m $1,2m
10 9 A maflás
$1,2m $41,0m

Címkék

fantasy lincoln box office drama spielberg romance twilight daniel day-lewis

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr754913109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repce Manó 2012.11.18. 18:14:40

"A franchise legjobb nyitánya a 2009-es Újholdhoz köthető: az akkori 142,8 millió dollár a második legjobb volt az öröklistán (A sötét lovag mögött)"

Volt a kettő között még egy Pókember 3 is 151 millióval.

K. Kálmán 2012.11.18. 18:32:15

Nagyon örülök, hogy a kedvező kritikai visszhang mellett Lincoln a pénztáraknál is sikert arat. Hiába, korai még leírni Spielberget!

dipresso 2012.11.18. 18:39:00

Szerintem pont azt hozta a Hajnalhasadás kettő, ami ebben benne volt. Tudom, hogy mindenhol jöttek a példákkal, de azért nem ugyanaz. Példul Star Wars vagy Harry Potter: mindegyiknél iszonyat nagy tömegek mentek el az első filmekre. HP 1 ma simán 400 milla fölött lenne, a Jar Jaros bohóckodás (elnézést, lehet, hogy valakinél nagy kedvenc, de ugyanmár...) pedig már akkor 400 millió fölé jutott. Aztán esett a nézőszám, amiből végül a befejező részek visszahoztak valamit. Itt viszont az első rész lett a bemelegítés, ami a második résznél elérte a plafont és azóta sikerült is kábé ezen a szinten maradni. Vagyis egyszerűen nem volt honnan visszacsábítani nézőket, és a tinicsajok már egymást se tudták jobban letaposni az első hétvégén. Arról nem beszélve, hogy a nagyjából állandó nagyságú közönség milyen agymosáson mehetett át az évek alatt. A 300 ettől még simán meglehet.
Viszont nemzetközileg most dobták csak rá a helyes tábortűzre a benzines kannát, ahogy idén már sokadik alkalommal láthattuk.

Andrews 2012.11.18. 19:16:39

No azért Daniel Day-Lewis sose játszott még rosszul. :) Meg hát Amerikában Lincoln nem kicsit híres egyrészt egyik legnagyobb elnökük másrészt egyik legnagyobb rendezőjük rendezte. Külföldön lesz e siker az a kérdés. Láthatjuk hogy a Bond filmek és a Gyűrűk Ura, Harry Potter sorozat egyes részei is igazából mindig is USA-n kívül voltak sikeresek. Kérdés a Hobbit megtöri e ezt?

Andrews 2012.11.18. 19:19:29

Nemrég vettem észre hogy 150 perc körül lesz a Lincoln. Nem lesz az sok neki? A War Horse ennél rövidebb volt és ott is kellett volna vágni azért... Valaki itten látta e már?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása