aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: alkonyat - hajnalhasadás, 2. rész [the twilight saga: breaking dawn, part 2] (2012) Kofrán Gergely (törölt)
2012. november 17. 09:14:00

Kategória: film 21 komment · 1 trackback

Eljött a nap, amit a világ mély érzésű tinilányainál talán csak a rendszeresen moziba kényszerített pasijaik vártak jobban: bemutatták a Twilight saga utolsó felvonását. Ahogy itt a blogon is beszámoltunk róla, az érdeklődés cseppet sem lanyhult a sorozat iránt: a Hajnalhasadás 2. sorra döntögeti az előző részek rekordjait. Az Alkonyat sikere akár meglepő is lehetne, tekintve, hogy cselekményt csak nyomokban tartalmaz, a mitológiája (hogy tudniillik a vámpír az éppen olyan, mint a málészájú szomszéd srác, csak jobb képű és flittereset izzad) pedig körülbelül annyira vehető komolyan, mint Hajdú Péter együttérzési rohamai, mindenesetre tetszik vagy sem, Stephanie Meyernek olyan kamaszlélek-húrokat sikerült megpendítenie, amelyek egy csapásra a sikerlisták élére röpítették Edward és Bella sorstragédiáját.

Ami viszont még meglepőbb, hogy egy több szempontból is röhejes alapanyagból ötödik nekifutásra egészen nézhető filmet sikerült forgatni. Igaz, Kristen Stewart és Robert Pattinson minden tőlük telhetőt megtettek ez ellen, valódi szerelmespárként sincs köztük több kémia, mint egy szabad bölcsész órarendjében (ez megmagyaráz bizonyos fejleményeket a magánéletükkel kapcsolatban). A csillámfaszvámpír érzelmei komolyodását egyre lejjebb hunyt szemhéjjal és egyre zavartabban kitátott szájjal jelzi, Bella arcmimikája pedig minden valószínűség szerint hitelesebb lett volna, ha Kristen helyett a Pixarra bízzák a karakter animálását.

A mellékszereplők között viszont szép számmal találunk tehetséges színészek által megformált, szórakoztató karaktereket. Lee Pace (Halottnak a csók) örök lázadó vámpírja és Wendell Pierce (A drót, Treme) néhány szavas „üzletembere” kifejezetten üdítő jelenség, de a már korábbról ismert főgenya Volturi-klán sem szégyenkezhet: Michael Sheen egy relatíve kétdimenziós szerepben is képes lubickolni, és a kissé háttérbe szorított, ám szokás szerint remek Christopher Heyerdahlnak is jut legalább egy nagyszerű pillanat.

További üdvös fejlemény, hogy a karakterek többé-kevésbé életszerű motivációkkal rendelkeznek; a történetmesélésnek ezt a követelményét a korábbi epizódok meglehetősen nagyvonalúan kezelték. Na jó, azért kicsit ijesztő lenne életszerűnek titulálni például Taylor Lautner meggyőzően szerelmes pillantásait egy cirka hét éves kislány irányába, de tényleg nehéz lenne jobb kifogást találni, hogy valamiképp a történet része maradhasson alapvetően feleslegessé vált karaktere.

A húsz-huszonöt egymás felé futó statisztáról készült nagytotálok igyekeznek minden epikusságot kiölni a végső összecsapásból, de ennek ellenére ez elég pofásra sikerült; a film utolsó harmada kifejezetten izgalmasnak és fordulatosnak nevezhető, pláne saját pedigréjéhez mérten. A legvége pedig ügyesen foglalja keretbe a Twilight-filmeket, a minden testnyílásukból könnyező rajongóknak egyenesen katartikus élményt nyújthat.

A felsorolt pozitívumok elismerése mellett ki kell jelentenem, hogy a Hajnalhasadás 2. nem jó film. A világa a sötétkék szűrők és a borongós égbolt dacára végig bugyirózsaszín árnyalatú marad, és néhol még ennél is giccsesebb megoldásokkal operál. Az előzményeinél határozottan jobban sikerült, akár egy kívülállót is képes lekötni másfél óra erejéig, de a Hajnalhasadás 2. megtekintése leginkább a rajongóknak javallott: ők valószínűleg úgy fogják érezni, hogy méltó módon zárja le a történetfolyamot.rating-5.gif

kövess minket facebookon és twitteren!

poster_twilight_breakingdawn2_hun.jpg

Címkék

kritika horror vampire 5csillagos romance twilight robert pattinson kristen stewart teenager flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr124911102

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkonyat: Hajnalhasadás – 2. rész / The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 (2012) 2012.11.22. 14:05:03

The Cullens: First Class Van rá egy papír kétszázasom, hogy Stephanie Meyer nem kapott elég péniszt tinédzserkorában, és a csillapíthatatlanul tomboló libidójából fakadó frusztrációk később egy olyan ocsmány és kontrollálhatatlan szörnyeteget keltette...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.17. 09:32:23

Örülök annak, hogy a rajongókat legalább a végén nem hagyták cserben a készítők, és most teljesen őszintén mondhatják, hogy mennyire jó is a film (az előzőekhez képes legalábbis). Én viszont majd ezt is csak itthon nézem meg, ahogy az előzőeket.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2012.11.17. 09:50:08

Hát mi nem ugyanazt a filmet láttuk.
2/10, de csakis azért, mert a nagy "csavarján" akkorát röhögtem (az egész mozival együtt), mint talán még soha. Az jólesett :-)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.17. 09:59:53

Megnéztem az első filmet (borzalmas volt), elolvastam félig az első könyvet (mintha egy 12 éves lány naplója lett volna: borzalmas, de nagyon autentikus volt), és ugyan ez az egész, mint film, kurvára irritál, de azért leborulok Meyer előtt, mennyire jól és az ő nyelvezetüket használva tudta egyetlen sztoriba sűríteni a tinédzserlányok összes félelmét és vágyait. Csupán azt nem értem, hogy ez hogy tud értelmes, felnőtt embereket is lekötni - mit lekötni, valóságos rajongóvá tenni. De majd ők megmagyarázzák, ha erre járnak. :)

Spawn85 2012.11.17. 10:27:23

Tegnap megnéztem én is. (Elsősorban Kristen Stewart miatt, ahogy a többi részt is). Az előző résznél határozottan jobb volt, de azért ez sem életem filmélménye volt.

A film végi csatajelenet tényleg pofás volt. Az utána jövő fordulatnál viszont az egész mögöttem ülő sor felkiáltott moziban, hogy "Nooo!!!" :)

TomPowell25 2012.11.17. 10:51:31

Ja, éjfélin a nagy fordulatot követve az egész mozi felröhögött, meg kiabált (elsősorban a férfiak), hogy "Neem! Ilyen nincs!", de Michael Sheen vihorászásán is jót derültünk.:)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.17. 11:09:59

Mivel nem hinném, hogy valaha végigülöm ezt a sagát, valaki két SPOILER címke között felvázolná, hogy pontosan miről van szó?

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2012.11.17. 11:18:43

@Zalaba_Ferenc: Szerintem ezt látni kell. Hidd el, tanulságos :-)

Sütemény1975 2012.11.17. 11:19:49

most már én is kiváncsi lennék, mi a nagy fordulat :)

TomPowell25 2012.11.17. 11:47:21

Én azért nem feltétlenül kívánom senkinek, hogy ezért végigülje/szenvedje ezt a filmet, úgyhogy íme:

GIGA SPOILER!!!!

Miután megtörténik a stúdiószagú, gyenge CGI-al megfejelt, de jó tempójú és viszonylag látványos csata, amiben hullanak a szereplők mindkét oldalon (persze azok, akik a trióhoz képest kicsit is szimpatikusak voltak), Michael Sheen karakterét is lefejezik, majd lángra lobbantják, kiderül hogy az egész haddelhadd egy látomás volt, és mindenki él és virul. Ezek után pedig fogják magukat a rossz arcú, csuklyás gonoszok, és kényelmesen elsétálnak, hogy láthassuk a nyáltengerben fuldokló befejezést.

GIGA SPOILER VÉGE!!!!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.17. 12:00:02

@TomPowell25: Jézusom...

SPOILER ON

Színtiszta Dallas... Színtiszta Vadállatok. Amúgy meg ilyen húzásokat (az egész csak álom volt) a szebb napokat látott horror-franchise-ok sokadik részében szoktak ellőni az erre fogékonyak nagy örömére.

SPOILER OFF

TomPowell25 2012.11.17. 12:23:55

@Zalaba_Ferenc: Bizonyos értelemben az Alkonyat is a horror kategória, csak ez a franchise sosem látott szebb napokat.:)

Thunderstick 2012.11.17. 12:24:19

Tényleg, Vadállatok kritika nem lesz?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.17. 12:31:28

@Thunderstick: Most már nem hiszem. Nincs aktualitása. Meg aztán nem is túl emlékezetes darab: se nem jó, se nem rossz.

Vektor. (törölt) 2012.11.17. 12:58:45

@TomPowell25:

SPOILER

"Tökéletes" befejezés, a sorozathoz kiválóan passzol a létező leglustább csavar. Én sem bírtam volna ki hangos röhögés nélkül, ha megnéztem volna a moziban.

kifordított nagyanyó 2012.11.17. 13:30:33

Nem tudom a közönség mit szól de tényleg fura a végén hogy gyakorlatilag nem történt semmi.:))
De legalább nem nyírták ki a fele bandát.

Repce Manó 2012.11.17. 20:35:33

28 éves férfi létemre sosem tudtam olyan nagy ellenszenvvel gondolni erre a sorozatra, mint amennyit kap különféle íróktól és főleg férfi kritikusoktól. Bár én magam is aláírom, hogy a film is és a könyv is, mivel volt szerencsém kettőhöz, kifogásolható minőséget képviselnek, de távolról sem akkorát, amekkora feneket kerítenek a leírásához. Most lehet engem utálni, de a maga módján a Bosszúállókon nem szórakoztam olyan jót, mint az Alkonyat - Hajnalhasadás 2. részén. Bár eddig minden epizódot maximum közepesnek ítéltem, ez a rész egyszerűen magával ragadott épp a fent említett finálé végett. Azt pedig egyszerűen megszoktam, hogy Bella és Edward között lévő szerelem az olyan sótlan, hogy már-már töltelékként hat számomra. Ám a két részre osztott sztorinak ezen epizódja valahogy jobban bejött. Ahogy a két Harry Potter befejezésnél is a két órás játékidők ellenében is csonkának éreztem őket, itt ez csak az első részre volt jellemző. A Hajnalhasadás 2-nek volt eleje, felvezetése, cselekmény kibontakozása és egy nagyszabású befejezés valóban nem világbajnok effektusokkal, de némileg több feszültséggel. Én speciel a Volturinak rajongója vagyok ebből a világból és spin off filmet is szeretnék tőlük, épp ezért szeretem ezt a részt, mert itt bontakozik ki a legjobban ez a klán, amely néhol már félelmetes, de ennek ellenére nem estem abba a hibába, hogy horrorként nézek a franchise-ra, mert nem az. Ez egy romantikus kalandfilm inkább.

Sokan kritizálják, hogy meggyalázza a vámpír kultuszát és, bár a romantikus töltet inkább új megközelítésbe helyezi ezt a szexualitástól fűtött fogalmat, ezzel még lehet vitázni, de általában azt veszik elő, hogy miért csillognak? Szerintem ez a gyönyörűséget, a lény vonzó mivoltát akarja szimbolizálni, ahogy Edward, mint vámpír részéről az önmegtartóztatást, felelőtlen szexuális életet, az egész sorozat pedig a felelősségről és a felnőtté válásról szólhat a tinilányok, mint harmadik világbeli problémáján túl. Első epizód szerelembe esés, második epizód szakítás, harmadik részben a problémák közös megoldása, negyedik rész házasság, gyerek, felelősség stb... mindezt vámpíros köntösben. Ja és a másik probléma, hogy azért vannak porcelánból, hogy alacsony korhatárral is vetíthető legyen, bár szerintem a random főhős letört feje ugyanolyan hatást ért el, mint ha vérzett volna.

Egy dolog van azonban, amit én sem megmagyarázni, sem megérteni nem tudok, de senkinek nem szúrja a szemét, pedig vámpíros témában nekem talán még szokatlanabb, mint a csillogás, ami egyébként annyira kis szerepet kap a filmben, hogy nem értem, mit lovagolnak rajta sokan. Ez a fajsúlyosabb tényező pedig a vámpírok egyedi adottságai... tudom már! Bella esetében a pajzs szerep egyértelműen az anya, mint védő szerepe van és talán csak ehhez körítés, hogy a többieket is inkább X-Men jellemzőkkel ruházta fel. Ez kínt oszt, azt lát mindent, amire valaha gondoltál, ha megérint, az befolyásolja a hangulatod, emez előre látja a jövőt. Ki van ez találva, ha az ember egy kicsit gondolkodik rajta, nyilván én sem ezt nézem orrba szájba, de ez az utolsó film utolsó szekvenciája felhúzta a film értékelését.

N.Pisti 2012.11.17. 23:28:06

moziban mögöttem csaj: az egész csak látomás volt??? pedig már majdnem sírtam.

a többi néző csak röhögött.

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2012.11.18. 18:32:08

Én sem ezt, sem a Harry Potter őrületet nem értettem. :-)

Vulpes 2012.11.19. 01:24:13

Repce Manó:
A legeslegnagyobb baj az, hogy az összes film végletekig unalmas! Ahogy leírtad az első rész a szerelembe esés tini módra. Minden ok nélkül történik, ezt elfogadom, de csak akkor, ha megtörténik! Ne érts félre, semmi bajom sincs a szerelmi történetekkel, például az Időutazó feleségét imádtam. Ott nem kellett 5 film ahhoz, hogy elmeséljen a szerelembe esést, a szakítást, az újra összejövést, a házaséletet, a problémákat, s mindezeket megfűszerezte fantasztikus fikcióval. Az Alkonyat szériából csak az első 2 filmet láttam, de már ezek is bőven elegek voltak ahhoz, hogy mégcsak fontolóra se vegyem a többi megnézését. Bellánál visszataszítóbb jellemmel megáldott női karaktert még nem sikerült írnia senkinek sem. A színésznő egyébként még jól is néz ki, bár alakítása már korántsem jó. Mondjuk ha a könyvben tökéletesen passzív, érzelem nélküli szivacsnak írták le, akkor tökéletes munkát végez.

Repce Manó 2012.11.19. 08:42:26

@Vulpes:
Én az első részt csajokkal néztem, a másodikat meg azért szerettem, mert végig szenvednek benne és az jutott eszembe, hogy másnak is van gondja :D Black és Death metalt is ezért hallgatok :D Valóban a filmtörténelem egyik legsótlanabb párosával van dolgunk, ezért úgy igazán nem is nagyon tudtam én sem a szerelmi töltetre fókuszálni, mert hiába kap több jelenetet, nincs fajsúlya. Minden mást viszont elfogadhatónak, sőt a Volturit egyenesen jónak tartom a filmben, akiknek sikerül így az utolsó epizódra kiteljesedniük és bár megkapják a kötelezően giccses, de ugyanúgy semmilyen szerepüket Bella és Edward, valahogy úgy éreztem, hogy máson is van hangsúly.

Amúgy a könyvben sehogy nincs leírva Bella karaktere, mert az ő szemszögéből íródik Egyes szám első személyben, ezért és a jellemtelen átlagossága miatt tud könnyen azonosulni vele az átlagosan frusztrált tinilány, amiből a bevételi adatok alapján jó sok van. A filmnek ezt a semmilyenségét valahol sikerült lekövetnie, csak éppen férfi szemmel képtelenség azonosulni vele.

Zoda_zoda 2012.11.19. 15:33:47

@Repce Manó: Csak azért csillognak, mert Stephenie Meyer nem volt tisztában vele, hogy a vámpírmitológiában a delikvensek belehalnak a napfénybe. Ezt a kedves írónő egy interjúban volt képes nyilatkozni. Nos, nem mondanám, hogy túl átgondolt lenne a sorozat, pont emiatt sem. Csak annyi ötlete volt a nőnek is, hogy mi tehet sikeressé egy ilyen sorozatot.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása