aeon flux

ready for the action now, danger boy?

(jó)hír: új mozi nyílik Németh Barna
2012. november 05. 09:52:00

Kategória: film 5 komment

Mostanában leginkább csak mozik bezárásáról adtunk hírt, úgyhogy a sok rossz mellé jöjjön egy kellemes esemény is: A hamarosan újranyíló Átrium Film-Színház (Budapest, Margit körút 55.) egy egész napos, igazi retro hangulatú vetítéssorozattal kedveskedik a közönségnek november 7-én. Részletek kattintás után...

November_7_az_Atriumban.jpg

Mikrokino és a VJ Centrum Budapest szervezésében "A vendég, aki benézett és 46 évig maradt" címmel tart egész napos programot az Átrium Film-Színház. A műsor gerincét filmvetítések képezik, köztük archív híradó- és propagandafelvételek, szovjet klasszikusok, valamint egy mai, hollywoodi minőségű orosz sci-fi. A vetítéseket beszélgetések kísérik, amelyek során szakértők igyekeznek megismertetni a jelenlévőkkel a kort, amikor kötelező volt megünnepelni a szocialista forradalmat. Mindeközben a filmszínház kávézójában videoinstallációk, super 8-as és animációs filmek, valamint egyéb szocialista dizájnelemek tarkítják a teret, a vendégek pedig a retro-büfé kínálatával ismerkedhetnek - a vodka, a traubi és a zsíros kenyér kovászos uborkával garantált.

A program

14.00 - Híradók, dokumentumfilmek a szocializmusból, orosz és magyar nyelven
Mai szemmel már mérhetetlenül átlátszónak látjuk azokat a propagandafilmeket, amelyek a szocializmus küszöbön álló hódításáról, a nyugati kapitalizmus végnapjairól, a rendszer és a vezér imádatáról szólnak. Pedig a film műfaja tényleg ijesztő hatással bírt a tömegekre.

16.00 - Szállnak a darvak (r.: Mihail Kalatazov), orosz nyelv, magyar felirattal
Kalatazov legismertebb munkája, amely első szovjet filmként elnyerte a Cannes-i Arany Pálmát. A Sztálin utáni olvadás egyik első megnyilvánulása, hogy egy háborús film szólhatott emberi esendőségről, szerelemről, az addig látott egydimenziós hősök helyett.

18.00 - Ember a felvevőgéppel (r.: Dziga Vertov), némafilm, élőzenei kísérettel
Vertov avantgárd dokumentumfilmje Kijev, Moszkva és Odessza egy napját ábrázolja a hajnali ébredéstől késő éjig, hőse azonban maga a felvevőgép. Keretes, önreflektív alkotás, amelyben elemi erővel jelenik meg a filmkészítés öröme, a modernitásba, a tudományba vetett hit. A némafilm vetítését élő zongorakíséret teszi teljessé!

20.00 - Lakott sziget / Inhabited Island (r.: Fjodor Bondarcsuk), orosz nyelv, magyar felirattal
Arkagyij és Borisz Sztrugackij (ők írták a Tarkovszkij-által feldolgozott Sztalkert is) monumentális sci-fi-regényéből forgatott 36 millió dolláros büdzséjű szuperprodukció, amely a vizuális trükkök mellett filozófiai-társadalomkritikai kérdéseket is felvet. Ha valaki még mindig lesajnálva beszél a kortárs orosz filmről, a Lakott szigetláttán bizonyosan revideálja véleményét.

22.30 - DJ Kanada Káosz
Az egyik legeredetibb lemezlovas a hazai undergroundban, szégyentelen diszkót, lüktető funkot éppúgy kever, mint szélsebes szvingeket vagy a hetvenes évek nagyjait. A lényeg: tánc legyen és mulatság.

A támogatói jegyek árai:
csoportos - 500 Ft
egy filmre - 800 Ft
egész napra - 1500 Ft

És hogy mi lesz később? Az immár 11 éve üresen álló Átrium igazi kis kultúrközpont kíván lenni. Saját színházi produkciói mellett színvonalas befutott, és még az előtt álló társulatok sikeres produkcióit fogadja majd a 300 férőhelyes termében, az újonnan kialakított 11x14 m-es színpadon, ahol a színházi előadások mellett a film, a kortárs tánc és cirkusz, a kamarazene, a dzsessz, hétvégén pedig gyerekprogramok is helyet kapnak.

Címkék

hir muveszet filmhir magyarvalosag mozihir

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr884889736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-creeper- 2012.11.05. 12:50:47

Ez nagyon fasza! Kár, hogy csak a hétvégén megyek a fővárosba, mert a vodka-traubi-kovászosuborkás zsíroskenyér csomag több, mint csábító!

freddyD 2012.11.05. 14:04:47

Adhatna rendszeresen régi klasszikusokat, már mióta vágyom ilyenre

freddyD 2012.11.05. 14:07:48

OFF: Utolsó műszak beszámoló várható?

freddyD 2012.11.05. 18:44:33

@Zalaba_Ferenc: Hoppá...Én kérek elnézést

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása