aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: rise Takács Máté
2012. július 23. 23:11:41

Kategória: 29 komment

A rendkívüli figyelemmel kísért A sötét lovag: Felemelkedés nem döntött rekordokat, ettől függetlenül nagyon erős forgalmat bonyolított egy igencsak körülményes hétvégén.

A rendkívüli figyelemmel kísért A sötét lovag: Felemelkedés nem döntött rekordokat, ettől függetlenül nagyon erős forgalmat bonyolított egy igencsak körülményes hétvégén.

ÚJ FILMEK
A közkedvelt képregényhős, Batman történetébe meglehetősen szokatlan páros lehelt új életet 2005-ben: a Mementóval figyelmet nyerő Christopher Nolan és a Schumacher-féle választásoktól eltérően egy filmsztárnak korántsem nevezhető színész, Christian Bale. A Batman: Kezdődik! komoly kritikai- és közönségsikert aratott, így a folytatás térnyerése a bevételi listákon biztosítottnak látszott már akkor. Ezt azonban a Warner Bros. nem bízta a véletlenre, hiszen máig emlékezetes felvezetőkampánnyal támogatta meg A sötét lovagot, központi elemének a főhős ellenlábasát, Jokert téve meg. A figura rendkívüli népszerűségre tett szert, amely népszerűségnek két végletén az őt alakító Heath Ledger idő előtti halála, illetve Oscar-díjat ért szerepformálása áll. A 2008-as film akkor minden idők legmagasabb nyitóhétvégi eredményét produkálta, és a korábbinál is nagyobb ovációnak hála sokáig maradt a toplista élmezőnyében, míg végül az akkori második helyig vitte az észak-amerikai bevételi listán, egészen a Titanic mögé felzárkózva. 7 Oscar-díjra jelölték, sátrat vert az IMDb Top 250-es listája csúcsának közelében, újradefiniálta a szuperhősfilmeket, divatossá tette a komolyra vett megközelítést, Christopher Nolannek pedig szabad kezet biztosított az Eredet elkészítéséhez.

Minderre kellett most lapot húznia az alkotóknak a folytatással. A sötét lovag: Felemelkedés (The Dark Knight Rises; hazai bemutató: július 26.) nehéz feladat elé állított mindenkit. Nyilván nem minden nyomástól mentesen, de Nolan és a többi alkotó tette a dolgát, mint korábban is, a jelek szerint elvárható módon: nem sikerült megismételni A sötét lovag bravúrját, de méltó konklúzió született az újságírók általános vélekedése szerint. A neheze a marketingesek tevékenységére összpontosult: Joker jelleme kiváló lehetőséget szolgáltatott egy izgalmas kampányhoz, ezt most nélkülözni kellett, s a helyette rendelkezésre álló Bane kevésbé ismert, kevésbé érdekes szereplő ahhoz, hogy hasonló módon jártak volna el. Az új film egyébként ettől függetlenül is kemény dió előtt állt: a harmadik részek általában nem képesek kilépni elődjük árnyékából bevétel terén, ez különösen igaz azokra a filmekre, amelyeknek kedvezően fogadott első részét egy még masszívabb sikerű második epizód követi; elég csak olyan produkciókra gondolni, mint a Transformers 3., A Karib-tenger kalózai: A világ végén, a Harmadik Shrek, az Utódomra ütök vagy a Mátrix: Forradalmak: mind-mind lényeges visszalépést élt meg közvetlen, a javából kasszát robbantó elődjéhez képest. Nagy különbség persze, hogy jelen esetben pozitívan fogadott filmről van szó, ám ettől függetlenül A sötét lovag valószínűtlenül nagy közönségre tett szert ahhoz, hogy azt meg lehessen ismételni. Az mindig nyerő húzás, ha arra kerül a hangsúly, hogy egy sorozat lezárásáról van szó, hiszen a végre jóval többen kíváncsiak: így volt ez Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja és a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész esetében is, mikor jó előre ismert volt, hogy mikor ér véget a történet. A sötét lovag: Felemelkedés is kamatoztathatta ezt, erről megfelelően gondoskodtak a "legenda" lezárását hangsúlyozó előzetesek.

A sötét lovag box office-szerepléséből kiinduló várakozások mindenesetre biztosra vették, hogy a mostani epizód versenybe száll a legnagyobb rekordokért, így a Bosszúállók első hétvégi eredményének megdöntéséért, ami 207 millió dollár feletti értéket jelent. Ehhez képest a film 161 millió dolláros összeggel foglalja most el a lista első helyét. Ez harmadik a sorban az imént említett produkció és a tavalyi, utolsó Harry Potter-kaland után. Tetemes összeg, mégsem fog senkit hanyatt vágni. Hogy miért nem? Mert ha valami vagy valaki a legjobb volt egyszer, attól onnantól a legjobbat várják el mindig. Egészségtelen, de megváltoztathatatlan hozzáállás, erre a bizniszre pedig hatványozottan érvényes.

Pedig nem semmi, amit A sötét lovag: Felemelkedés produkálhat: legalább 400 millió, de inkább 450 millió dollár tájékára juthat (és a félmilliárdot sem lehet egyelőre kizárni), bőven az öröklista tízes élmezőnyébe, ahová két filmet delegálni egy trilógiából egyedülálló teljesítmény. A Marvel Bosszúállókjával való összevetések adták magukat, mégsem igazságosak: ég és föld a két produkció, hiszen a 600 milliós über-blockbusterben fél tucat szuperhős tesz szuper dolgokat, könnyed hangvétellel és színes díszletek között, míg Batman egymagában és a legborúsabb körülmények közepette vív egyenlőtlen küzdelmet: egy ilyen depresszív mozi térnyerése valahol nagyobb diadal. Végezetül nem lehet eltekinteni a coloradói tömeggyilkosság hatásaitól sem. Az éjféli vetítések ideje alatt történt, így a komplett hétvégi forgalmat megpecsételte, még ha nem is lesz soha tudható tényleges befolyása; ez  azonban a halálesetek árnyékában aligha bír jelentőséggel. A következő hétvégén azért kicsit közelebb kerülhetünk az igazsághoz: annak ellenére, hogy a mostani, péntekről szombatra bekövetkezett zuhanás emberes mértékű (40,7%), a második kör hozhat mérsékelt negatív mutatót, konszolidálva kicsit a jelen helyzetet. De még egyszer, a jelen helyzetben nincs semmi kivetnivaló, 161 millió dollár méltó kezdeti összeg A sötét lovag: Felemelkedés számára, itt is arról van szó csupán, hogy környezete és környezete hozzáállása túlnőtt a filmen.

KORÁBBI FILMEK
Az említett tragédia természetesen nem csak Batmanre, de a teljes kínálatra rányomta bélyegét. Az összes film jelentősen veszített előző hétvégi eredményéből. A Jégkorszak 4: Vándorló kontinens a kielégítő start után nagyon nagyot esett vissza, a második hétvégéjén 20 millió dollárral kell beérnie. A Fox animációs folytatása még nem éri el a 90 milliót tíz nap után, miközben nemzetközileg már a 450 milliót ostromolja. A filmnek nem lesz direkt vetélytársa jó darabig, így még valamennyire egyenesbe hozhatja magát, de meglehet, a 150 millió már túl messzinek hat.

A sötét lovag: Felemelkedés nagy árnyékot vetett A csodálatos Pókemberre. A Sony legnagyobb kedvencének rebootja két megfelelő hétvége után mélyrepülésbe kezdett, így a harmadik víkenden már csak alig 11 millió dollárt gyűjtött, vagyis közel 70%-ban fogyatkoztak meg nézői. Valamivel 230 millió dollár alatt várhatja a remélhetőleg a következő hétvégén bekövetkező kiegyenlítődést, hogy gond nélkül meglegyen a negyedmilliárd.

A Ted a negyedik hétvégén tízmilliót szállít, ami egy 50 milliós komédiától nagyon ütős eredmény, noha ez is egy határozott felezést takar. A Universal bemutatója 180 millió dollárnál jár, vitathatatlanul az év egyik legnagyobb sikerévé avatva ezzel Seth MacFarlane filmjét.

Túl van a 200. millióján a Pixar legutóbbi nevezése. A Merida, a bátor iránt az érdeklődés a korábbiaknál erőteljesebb ütemben csökken, hiszen eddig mindig 40% fölött jegyezték negatív változását, de ettől függetlenül szép karriert futott be a cég 13. egész estés produkciója.

Elérte a 100 millió dollárt a Magic Mike. Steven Soderbergh drámai vígjátéka a csippendélekről potom pénzből készült (7 millió dollár), így az ünneplés alighanem tetőfokára hág majd a forgalmazó Warnernél az elszámoláskor. Channing Tatum már hetekkel ezelőtt felvetette a folytatás ötletét, amire nyilván feltétel nélkül rá is bólint majd mindenki.

VÉGSZÓ & AMI JÖN
A moziba járási kedv bizonyára mindenhol helyrebillen már ezen a héten, de annyira az elmúlt napokban sem tudta megtörni a tragédia a forgalmat, hogy ne születtek volna kedvezőbb összesített számok 2011 azonos időszakánál. Tavaly ilyenkor az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló vezette mezőny első hat helyezettje együttesen hozott annyit, mint most A sötét lovag: Felemelkedés egymagában, s ez nagy szó. Az elkövetkezendőkben is Batmané a terep, kihívói nem pályáznak a felső ligába: a Kertvárosi kommandó című korhatáros sci-fi vígjáték sorsa alakulhat sokféleképp, Ben Stillerrel és Vince Vaughnnal a fedélzeten azonban 30 millió dollár mezején illene belépni. Ezalatt a Step Up 4: Forradalom a táncolásba még bele nem fáradtakat hívja ismét a parkettre.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés (péntek-vasárnap)
Step Up Revolution | 2500 | $14,000,000
The Watch | 3000 | $25,000,000

A TOP 10
(# (múlt heti #) | cím | hétvégi bev./összbev.)
01. (ú) The Dark Knight Rises ($160.9m/$160.9m)
02. (1) Ice Age: Continental Drift ($20.4m/$88.8m)
03. (2) The Amazing Spider-Man ($10.9m/228.6m)
04. (3) Ted ($10.0m/$180.4m)
05. (4) Brave ($6.0m/$208.8m)
06. (6) Magic Mike ($4.3m/$102.0m)
07. (5) Savages ($3.4m/$40.1m)
08. (7) Madea's Witness Protection ($2.3m/$60.3m)
09. (9) Moonrise Kingdom ($1.8m/$36.1m)
10. (11) To Rome with Love ($1.4m/$11.1m)
(hivatalos végleges adatok)

E HÉTVÉGE KORÁBBAN
2011 | 2010 | 2009 | 2008

Kövess minket Facebookon!

Címkék

comics box office warner christian bale christopher nolan superhero the dark knight rises

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr624769732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

batboy 2012.07.23. 23:20:03

...és a Prometheus worldwide átlépte a 300 milliót! Yay! :D

Ismeretlen_180758 2012.07.23. 23:32:47

Már hetek óta rögtön a bevételi aljára koncentrálok és igen! Még mindig ott a Moonrise Kingdom :) Remélem ez az Andersonok éve lesz az Oscaron.

Ismeretlen_82723 2012.07.23. 23:42:31

2: Igen, hátha Paul W.S. is összekapja magát A kaptár 5.-tel. ;)

Ismeretlen_653629 2012.07.23. 23:59:16

Azt azert meg kell emliteni, hogy az Avengers-nel a 3D-s vetitesek is rengeteget hoztak. A Batmant csak 2D\IMAX verzioban vetitik. Azert szep teljesitmeny igy is.

Ismeretlen_618474 2012.07.24. 00:38:15

Baromi nagy első hétvége ez egy 2D-s filmtől (amúgy kritikák tekintetében is alig marad el a második résztől, csak itt becsúszott egy-két 2-3 pontos értékelés is...), de azért nagyon érződik a lövöldözés a bevételeken. Majdnem 31 milliós midnight után ez jóval több lett volna. A többi filmnél pedig még jobban látszik: egy Ted féle alkotás 55%-ot csökkent, vagy például a Moonrise Kingdom, ami eddig mindig 18%-on belül maradt, most szintén felezett. De még a Pókember is megjárta (annak idején a Hancock megúszta 55%-al a Sötét Lovag első hétvégéjén), a többi filmről nem is beszélve. Kérdés mennyi idő amíg a rend helyre áll, de szerintem az 500 millió összejön, a következő hétvégén pedig elég korrekt csökkenések jönnek majd.

Ismeretlen_752263 2012.07.24. 08:23:32

Nagyon tisztes az a 161 millió. A film körüli negatív események hatására is. Azonban meg kell jegyeznem, hogyha semmilyen kedvezőtlen fejlemény nem lenne, akkor sem tudta volna lenyomni a Bosszúállókat. Az Avengers sikerétől megszédülve mai napig sok elemző még biztos álomban érzi magát. Én is nehezen hiszem el, hogy egy film ennyit hozhat. Lenyomni se nagyon fogja senki az évben, majd meglátjátok. Azonban a A sötét lovag - Felemelkedés a hosszútávon futó filmek egyik bajnoka lesz, és az a bölcs producer, aki ezt belátja és nem csak az első hétvége rekordjára számít leginkább.

Ismeretlen_1068 2012.07.24. 08:44:09

Meg fog ez állni 400 millió körül. A második részt körbelengő hisztéria olyanokat is berángatott, akiktől ez az egész távol áll: hisztéria most is van, de ez inkább negatív hatással van az emberekre.

Ismeretlen_97684 2012.07.24. 09:06:47

És az imdb top 250-ben máris a 10. helyen van. Egy 4 napja futó film minden idők 10. legjobbja. Vicc.

Ismeretlen_1068 2012.07.24. 09:09:01

8: Emlékeim szerint az előző rész első helyen nyitott, szóval van itt konszolidáció rendesen. :) (Amúgy nem sok film mondhatja el magáról, hogy 4 nap alatt 100.000-nél is többen szavaznak rá az IMDb-n.)

Ismeretlen_714493 2012.07.24. 09:10:33

8: AZ IMDB mindig így működik. A fanok dobálják rá, 10-9 pontokat, így garantált hogy csak 2-3 év múlva érdemes visszanézni, akkor már reálisabb lesz a pontszám.

Llew 2012.07.24. 09:11:59

Sajnos sosem fog kiderülni, hogy Ledger halála mennyit tett, vagy nem tett hozzá a TDK sikeréhez, és hogy a mostani lövöldözés mit vett el a TDKR-éből.

Ismeretlen_618474 2012.07.24. 10:18:20

8: Konkrétan nem is biztos, hogy volt másik film, ahol ilyen rövid idő alatt ennyi voksot kiosztottak volna. Az átlag persze mindig csökkenő, ahogy telnek a hetek, de ez máshol is így van (kritikák esetében is, gondolom első körben a fan firkászok jutnak be a mozikba). Mondjuk az IMDB működésének kritizálása az egyik legelcsépeltebb dolog (pláne mikor jönnek azzal, hogy bezzeg a 20 meg 30 éves filmek), csak sokan képtelenek belátni, hogy több százezer szavazat megy egy-egy filmre (vagy például amíg a CinemaScore átlag alapján egy Drive vagy egy Kick-Ass le lett húzva a vérbe, addig az IMDB listán ott virítanak 8 körüli átlaggal - persze a túloldalról is lehet példákat mondani (7.6-os Equilibrium, ami valszeg kaphatott egy kettes szorzót valami elgépelés miatt), de ez ilyen méretben benne van; még mindig ez a legjobb rendszer, ehhez képest sokan ránéznek egy-egy film oldalára, és kijelentik, hogy megtalálták az ördögöt.

hahakocka 2012.07.24. 10:18:46

Nem tudom melyik BO Mojos gondolta hogy eléri a Bosszúállókat. Ott van egy rahedli hős és hát 3D-ben nézte a többség a statisztikák szerint. Egyedül a Potter utolsó részét verhette volna meg premier bevételben, mivel azt kevesebben nézték 3D-ben mint a Avengerst. IMDB-nnem a magas pontszám a fur azt szinte minden filmnél eleinte dobálják a fanboyok, hanem, hogy 3-4 nap alatt 104 ezer szavazat van!

hahakocka 2012.07.24. 10:20:30

Moonrise kingdomot sokan dicsérték én is hamarosan megnézem majd talán.

Ismeretlen_1068 2012.07.24. 10:26:35

14: "A Monrise Kingdomot sokan dicsérték. Talán hamarosan én is megnézem."

Ismeretlen_82723 2012.07.24. 10:29:51

14: Arra mondjuk készülj fel, hogy Batman nincs benne.

Ismeretlen_97684 2012.07.24. 10:33:45

12: Nem az imdb működését akartam kritizálni és ördögöt sem akartam kiáltani. Csak egy példa akart lenni arra a már-már vallásos áhítatra, ami a filmet övezi - és amitől én hányni tudnék.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu 2012.07.24. 10:39:42

Azért az elvitathatatlan erény és tény Nolantől, hogy 8 filmet rendezett eddig és abból 3 az Imdb top 250-en belül a Top 20-ban tanyázik. Szóval lehet itt dobálózni azzal, hogy steril filmeket csinál, stb., de pont az a lényeg, hogy nem a nagy igényekre játszik rá, hanem a saját és egyedi elképzelései, koncepciói nyomán csinál filmeket és azok így válnak közönségkedvencé. Ez a nem semmi.

Ismeretlen_1068 2012.07.24. 10:55:54

12: 7.6 pont az Equilibriumra? 143e szavazat??? Ilyen sok ember helyett kell szégyellnem magam vagy itt tényleg hekkelésről van szó?

hahakocka 2012.07.24. 10:59:30

De Mr. fantasztikus róka igen nem? :D Nekem bejött az előző két film a rendezőtől és az előzetes is hangulatos volt a Moonrise-nál. Aeonos Alien sincs benne ugye? :D Ne vicceljetek. :D

hahakocka 2012.07.24. 11:01:40

Aeon flux: KT-n is elég jó az átlaga Equilibrium-nak Porton is. Embereknek tetszett kritikusoknak nem ennyi.

Ismeretlen_618474 2012.07.24. 11:04:11

17: Én pedig nem konkrétan rád akartam utalni. :) Inkább csak általánosan, bár tény, hogy leginkább a 8-as hszre lehetett ráhúzni a lényeget. Tény, hogy van egy légkör a film és a rendező körül (az Eredet nekem nagyon tetszett, de IMDB alapján szerintem is túl van értékelve, a Sötét Lovagra ezt viszont már nem mondom). Az is közrejátszik, hogy a szavazók többsége honnan kerül ki (nem, életkor, ilyesmi). Más egy lista a Mojon, itt (Prometheus iránti érdeklődés pölö), vagy egy nyomtatásban szétszórt lapnál. Amennyire eladható egy Avengers (jó értelemben, mert a nagyon nagy többség dobálja rá a 8 pontokat, de a 10 azért viszonylag ritka), annyira eladható manapság az a hangulat is, amit Nolan becsempészett az új Batman filmekbe (és ami egyébként is népszerű; valahol azt olvastam, hogy a Hetedik indította még anno, ezen lehetne persze vitatkozni), és ami az IMDB szavazók nagy részénél telitalálat, ez pedig olyan dolog, hogy nehéz kiszedni a képletből.

Ismeretlen_1068 2012.07.24. 11:07:17

20: Már ne is haragudj, de MI VAN?!

hahakocka 2012.07.24. 12:25:37

Hungarian írta nincs benne Batman a MoonRISE-ban érted. :D Mondom Mr. Fantastic Fox nincs e benne? Wes Anderson előző filmjének főszereplője. Nekem tetszett azt folytathatná is valahogy Anderson. Egyébként ugye nincs rokonságban Paul. W. S. Andersonnal? :D

Ismeretlen_1068 2012.07.24. 12:40:32

24: Ha megtanulnád a magyar helyesírás alapjait, ha tudnád, hogy kell felépíteni egy mondatot, hogy az értelmes egészt alkosson, akkor már csak a fórumozás alapelveit kellene megtanulnod (értsd: mindig jelzem, kihez szólok, nem csak úgy a vakvilágba) ahhoz, hogy a humorbombáid működjenek. Csak így tovább!

unrealnoise · http://unrealnoise.blogspot.hu/ 2012.07.24. 14:26:31

Nos. Nem 3D-s így nagyon szép számok ezek. De szerintem is meg fog állni 400-450 körül, persze ez még mindig nagyon jó, mert nem egy színes-szagos, über-kommersz, sokhősös popcorn mozi, hanem egy sötét feldolgozás. IMDB: jah, a rajongók felhúzták... És? Ott van aztán kész. Még lesz a 10.-nél is előrébb (ahogy kapja még a szavazatokat, úgy javult a helyezése), aztán majd persze idővel kicsit visszaesik. De akkor is ott van. Szerintetek mondjuk a Bosszúállóknak nincs rajongótábora? Már hogyne lenne. Ők nem húzzák fel szerinted a kedvencük átlagát? De. Ez minden hasonló kategóriájú filmnél így van. Nolan-től nekem a Tökéletes trükk a kedvencem (11/10). Ami könyvben is megvan persze. Az Avengers valahogy nem fog meg, nem vagyok rá nagyon kíváncsi... már a plakátja riasztó, sok hős egyszerre, egymás hegyén-hátán... Már az ötlet sem tetszik, és bár lehet a film jó, szórakoztató és humoros, de valószínűleg én sem adok majd rá, 7-8 pontnál többet. Persze ezt így butaság előre kijelenteni, de azért én erre számítok. :)

Ismeretlen_82723 2012.07.24. 19:42:45

24: Nekem eszembe se jutott a 'rise' szóban rejlő kapcsolat...ezt amúgy bármely filmhez szóló figyelmeztetésnek szántam. ;)

Ody 2012.07.24. 21:43:06

Fluxus! Mikor írsz róla?

Ismeretlen_1068 2012.07.25. 00:51:23

Négy nap után már el is maradt a TDK bevételeitől. http://www.boxofficemojo.com/alltime/grossbydays.htm?days=4&p=.htm

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása