aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a csodálatos pókember [the amazing spider-man] (2012) Zalaba_Ferenc
2012. július 12. 00:20:27

Kategória: 66 komment

Peter Parkert, a 17 éves hipster-emo hibridet (Andrew Garfield) megmarja egy génkezelt pók, és ettől a fiú szuperképességekre tesz szert, melyeket hamarosan a gyakorlatban is kipróbálhatja, ugyanis Manhattanre hidegvérű veszedelem les. Alig tíz évvel Sam Raimi első szövődménye után újrakezdődik a Pókember.

Peter Parkert, a 17 éves hipster-emo hibridet (Andrew Garfield) megmarja egy génkezelt pók, és ettől a fiú szuperképességekre tesz szert, melyeket hamarosan a gyakorlatban is kipróbálhatja, ugyanis Manhattanre hidegvérű veszedelem les. Alig tíz évvel Sam Raimi első szövődménye után újrakezdődik a Pókember.

A filmgyártás üzlet. Nem lehet hát felróni a Sonynak, hogy nem hagyta, hogy a legnagyobb aranytojás tojó tyúkja kiröppenjen a kezei közül; márpedig a negyedik rész sztoriját kereső Sam Raimi tötyörgésének az lett volna a következménye, hogy a Pókember-jogok visszaszállnak a Marvelhez, az pedig a Disneyvel közösen szőtte volna tovább a képregényhős kalandjait. Jobb híján kellett hát egy reboot: egy fiatalosabb, frissebb, és nem utolsósorban olcsóbb változat. Valami más.

Nem kevés szomorúsággal tölt hát el, hogy Marc Webb Pókembere nagy vonalakban olyan, mint Sam Raimi Pókembere, csupán pepitában. Persze, azért nem teljesen. Míg Raimi filmje színpadias modorban adta elő a kívülálló tinédzserből lett szuperhős történetét (s úttörőként megengedtetett neki, hogy modoros legyen), addig Webb jóval földhöz ragadtabb megközelítést alkalmaz, amely visszafogottabban bánik az egyetlen képregénykockában is összefoglalható, ikonikussá élezett szónoklatokkal és mozdulatokkal (egy nagyon-nagyon kínos darus jelenetet leszámítva). Ettől még ez a Pókember sem tudja elkerülni Peter Parker-sztori kötelező közhelyeit.

Ezzel nem is lenne baj, de nekem úgy tűnt, hogy az üdítően eredeti (500) Days of Summer rendezője ezeket a sémákat mintha kínosnak érezte volna, és mindent megtett volna azért, hogy mielőbb kipipálhassa a kezében tartott Spider-Man 101 csekklista valamennyi rubrikáját: így lett hát Peter Parkerből megint csak egy súlytalan típusfigura, az Elvesztettem A Szüleimet, Ezért Nem Tudok BeilleszkedniTM mártír, akibe bele van habarodva az iskola legszebb és legokosabb(nak titulált) szöszije, akit az egyébként elbűvölően tehetséges Emma Stone formál meg bántó merevséggel; így lett Ben bácsiból (Martin Sheen) narratív eszköz, May néniből (Sally Field) árnyék; így lett a családi tragédiából programpont, amely felett az érintettek súlytalanul libbennek el, mi több, még a főgonosz (Rhys Ifans) is kvázi kötelező elemmé slankult, hisz Lizard megjelenése olyannyira non-happening, hogy már javában hajigálja az autókat, mire felfogtam, hogy az ott egy gyík, baszki.

Nem jött át a vásznon a lelkesedés: az a fajta odaadás, amely az első, kissé esetlen, de nagy szívvel összerakott Pókembert jellemezte, ehelyett láttam egy filmet, amely lóhalálában nyargal végig a jól ismert cselekmény mentén, súlytalan figuráit tili-tolizza a pókháló-vékony narratívája mentén, a megfelelő időpontokban bedob egy-egy olyan akciójelenetet, melynek alig van olyan mozzanata, amit ne láthattál volna korábban, és sajna még azt se lehet mondani, hogy Gwen Stacy és Peter Parker kapcsolata kiforrott, de legalábbis szórakoztató lenne, hisz a duó lánytagja olyan, mint egy szép, fényes plakett. (Vagy csak az igen rosszul megválasztott szinkronhang teszi azzá? Kérlek számoljatok be az eredeti nyelvű változatról!)

Még szerencse, hogy kék-piros gúnyát Andrew Garfield ölti fel, aki maga is kívülálló volt, aki Halloweenkor Pókembernek öltözött, aki egész gyerekkorát Peter Parkerre bízta, aki gyakorlatilag eggyé vált a szereppel. Ő a maximumot kihozza a töredezett forgatókönyvből, a szkeccsszerű háttértörténetéből és a még annál is áttetszőbb jelenéből, de még azokat a jeleneteket is megússza komolyabb égési sérülésektől mentesen, melyekben arról beszélget Gwennel, hogy mennyire szeret vele csókolózni. Igen, értem én, hogy a tizenévesek ilyesmiről szeretnek diskurálni, és nem a felelősségről meg a hatalomról artikulálnak. Ezt a viharos kiszámíthatatlanságot, ami a legtöbb tinédzser sajátja, tényleg jól megragadta Webb, de mindezzel együtt az ő Pókembere messze nem csodálatos, maximum középszerű.

Kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika marvel 5csillagos rhys ifans spider man superhero martin sheen emma stone andrew garfield marc webb

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr604769693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peterd127 2012.07.12. 00:33:34

hát ezt szomorúan hallom:( eléggé vártam...

Ismeretlen_597032 2012.07.12. 00:34:25

:( Na, azért mi is megnézzük magunkank.

Scal · http://www.fatumteam.com 2012.07.12. 00:34:49

nah most vagyok bajban, mert mióta a Promival jelentősen bizonyította az oldal pontozni nem tudását, úgy vettem, hogy az üres csillagok számítanak de ezt akárhonnét nézem, ez bizony csak öt pont

Ismeretlen_122737 2012.07.12. 00:35:37

Érdekes, pedig eleinte volt benne potenciál (a szereplők meg készítők nevének hallatán), de utóbbi 1-másfél hétben elég erősen jöttek a középszerű filmet emlegető kritikák internetszerte. Holnap nézem IMAX-ben, olyankor a látvány erősen rádob az élményre :D

Ismeretlen_122737 2012.07.12. 00:36:30

3: NE! Prometheus-vitát NE! Inkább vágják le a lábam és a karom, csak ne keveredjek bele egy Prometheus-vitába mégegyszer. Könyörgöm hanyagoljuk már azt a témát, van akinek bejön, van akinek nem (a megoldás kulcsa a világhoz). Ez itt a Pókember-topic.

Ismeretlen_105319 2012.07.12. 00:40:38

A játékot próbáltad? Ez a mozi eddig sem nagyon érdekelt, ezután most pláne nem fog, de szerintem az adaptáció (ami tulajdonképpen a filmet folytatja a tartalom alapján) kifejezetten jó lett. Ajánlom.

Ismeretlen_1068 2012.07.12. 00:41:12

4: A negyedik sorban ülve szép nagy pixeleket láttam... 3D-ben. :) Amúgy a csatornában játszódó jelenet nagyon szép, ötletes és játékos. Kár, hogy ez az egyetlen ilyen. Volt még egy-két FPS nézetű cucc, de csak egy-két másodperc: még a trailerben látottat is szétvagdosták (talán mert nem kapott túl jó visszhangot). Ó, és elfelejtettem említeni, hogy néha egy horrorfilmet megszégyenítően ijesztő. Ó, és elfelejtettem említeni, hogy a film végén van egy teljesen ad hoc jellegű, ráadásul tök fölösleges pálfordulás.

Ismeretlen_122737 2012.07.12. 00:44:37

7: aucs, én az 5. sorban leszek :(

Ismeretlen_1068 2012.07.12. 00:45:32

8: Én a nyolcadikból is kiszúrom a pixeleket, szóval ha eddig nem tetted, akkor szerintem eztán se fogod. :)

Ismeretlen_551562 2012.07.12. 00:50:21

Nekem bejött. Tény, hogy pár betegséget megörökölt Raimitól a film (a darus résszel egyetértek, de kevésbé idétlen, mint a 10 évvel ezelőtti hidas rész hasonló szcénája), és a történet is önismétlő, viszont Webbnek hála végig frissnek hat az egész, és csak néha bicsaklik meg (néhány jelenet többet töltött a vágószoba padlóján, mint kellett volna). Garfield elviszi a hátán a filmet - ilyennek kell lennie Peter Parkernek és Pókembernek - a lassúbb, építkezősebb első fele végig leköt és a tini románc is abszolút kellemes, nem tűnik erőltetettnek. A látvány a második felére jut igazán, és néhány jelenetet el tudtam volna még nézni, de a 3D (legalábbis IMAX-ben) pazar, csak lehetett volna több belső nézetes jelenet is. Összességében hozta azt amit vártam - márpedig én nagyon vártam, és innen lehet pofára esni - úgyhogy várom szeretettel a folytatást. 8/10

Ismeretlen_1068 2012.07.12. 00:52:41

10: SPOILER! A plusz jelenetet meg tudnád magyarázni? Kivel dumál az az illető ott a cellában?

Ismeretlen_130806 2012.07.12. 01:10:24

"Marc Webb Pókembere nagy vonalakban olyan, mint Sam Raimi Pókembere, csupán pepitában." "bedob egy-egy olyan akciójelenetet, melynek alig van olyan mozzanata, amit ne láthattál volna korábban." És az a poén, hogy ezt már tavaly ilyenkor, amikor kijött a teaser, minden értelmes ember előre meg is mondta. Hogy az eddigi filmeknek egy upgradelt, HD változata lesz csupán az egész, nulla új ötlettel. (Még én is, holott annyira nem érdekel az egész Pókember sztori, hogy még a Sam Raimi féle trilógiát is csak "fél szemmel" láttam. A másodikat vagy a harmadikat talán egyáltalán nem is láttam.) Abszolút nem értem, hogy hogy gondolhatták, hogy mindössze 5 évvel a trilógia befejezése után máris létjogosultsága van egy újrázásnak. Igazi haszonlesésnek tűnt már a legelső pillanattól fogva. Most a kritikát elolvasva pedig meg is bizonyosodtam róla.

Ismeretlen_551562 2012.07.12. 01:24:27

11.: SPOILER. Az a baj, hogy ahogy külföldi oldalakon olvastam, ott se tudják megmondani, és nekem is csak ötletem van. Annyi bizonyos, hogy nem Osborn (én mondjuk valamiért a Keselyűre, Adrien Tooms-ra tippelek, de ez tényleg csak tipp), de az is lehet, hogy csak egy egyszerű pribék. Viszont a végén Stacy kaptány beszéde Peterhez, és a srác azt követő döntése számomra előre vetíti, hogy Webb a folytatásban - esetleg a Zöld Manóval - meglépi azt, amit meg kell, Gwen karakterével kapcsolatban. SPOILER VÉGE.

Ismeretlen_99954 2012.07.12. 01:26:28

a Raimi féle Pókemberek nálam: 1: kínosan rossz 2: nézhető 3: nézhetetlen Raimi Pókembere egy ordas nagy lúzer volt (a képregényben is picit az, de egyrészt szerethető lúzer, másrészt azért nem teljesen funkcionális analfabéta, harmadrészt Pókemberként vagány és vicces), és kifejezetten szar volt összességében a széria, szóval kreatív szempontból is indokolt volt nálam a reboot. trailerek alapján is muszáj jobbnak lennie ennek az újnak, mivel itt Peter végre életrevaló srác, nem egy menthetetlen balfasz, akinek képtelenség drukkolni. egyébként ajánlom mindenkinek az újranézést, az idő megszépíti az emlékeket :)

Ismeretlen_99954 2012.07.12. 01:30:08

PS: az emo Peter Parker táncol az utcán jelenet felveszi a versenyt a Batman és Robin bármelyik jelenetével

spike0007 2012.07.12. 06:42:22

Alacsony a pontszámod. Nagy mozis élmény volt és lealázza simán a korábbi Raimi filmeket. Hát nálam simán 9/10!

spike0007 2012.07.12. 08:02:54

Ja igen! Ellentétben a Raimi-féle trilógiával ebben a Pókemberben megvan a szív is, a humoros oldal is, a játékosság is és még sorolhatnám. Azok a bizonyos plussz dolgok is amik eddig hiányoztak.Lúzerkedés nélkül és a képregényhez hűen. Pókember végre úgy mozog és viselkedik ahogy kell. Ezekre a dolgokra vártam, erre vártam idáig.:) Sztem nem csak én.

Ismeretlen_233610 2012.07.12. 08:03:48

Mr. Scott Pilgrim szerencsés, én óriási baklövést követtem el az újranézésekkel, pedig az első két részért anno határtalanul rajongtam, és még az 1-2 évvel ezelőtti újranézések alkalmával is le voltam nyűgözve, de most... Spider-Man - 6/10 Spider-Man 2.1 - 7/10 (Igaz, az a ".1" nem sokat segített a dolgon.) Spider-Man 3 - 4/10 The Amazing Spider-Man - ? First Class szindróma, valóban borítékolható volt, de azért nem kellett volna törvényszerűen szarnak lennie, márpedig a fenti sorok olvasása közben finoman szólva nem ejtettem el a kávés bögrémet lassítva, gyanítom, nem kevés alapja van. Azért én is megnézem majd, aztán megkapja a magáét. :)

Ismeretlen_1068 2012.07.12. 08:31:04

12: Valaki, valahol belevizionált ebbe a filmbe egy sötétebb tónusú hozzáállást, hisz ez a film véresebb, mint korábban bármelyik Pókember, és ahogy fent is említettem, nem ritkán kifejezetten félelmetes (a mellettem ülő hölgy vagy háromszor szórta ki a kezében tartott popcornt), ugyanakkor nem szakadtak el azoktól a sémáktól és toposzoktól, melyek miatt a film nem csupán sekélyes, de egy bizonyos korhatár felett nem is túl szórakoztató.

Ismeretlen_1068 2012.07.12. 08:36:42

13: SPOILER! No, az az ígéret is olyan volt, hogy miatta nem mehettem ki a filmről, amikor már vége kellett volna lennie, hanem néznem kellett, hogy PP 5-10 perc puffogás után kidobja a kukába azt a tényezőt, amely egy kis mélységet kölcsönzött volna kettejük egyébként teljesen jelentéktelen kapcsolatának. De ennél azért sokkal jobban fájt Connors félperces rehabilitációja.

Ismeretlen_1068 2012.07.12. 08:44:44

14: Nálam a Raimi-féle trilógia: 1. Elmegy. Felszínes, naiv, kicsit camp, kicsit bugyuta, de úttörő és lelkes. 2. Egész jó. Jó gonosz, jó akciójelenetek, egy-két merész lépés (a műtét), egy-két fájóan patrióta megoldás (a metrós jelenet vége) 3. Katasztrofális. Az akciójelenetek jók, a többi teljesen értékelhetetlen. Ebben a változatban sem derül ki sok minden Peter Parkerről: egy "elatyátlanadott" lúzer, aki akkor kap +1/+1-et, ha egy másik lúzert bántanak. Ettől még nem lesz vagány, csak az a flótás, akit először ütnek meg. Ben bácsival való hajba kapása teljesen légből kapott (de hát muszáj volt meglépni a sztori szempontjából, ugye), ugyanakkor tetszett, hogy először mennyire arrogánsan viselkedik Pókemberként, és anélkül jön rá a "nagy hatalom = nagy felelősség" tételre, hogy ezt igazából bárki is a szájába rágná.

Ismeretlen_714493 2012.07.12. 09:23:13

21: Nekem is ugyanez a véleményem a Raimi trilógiáról, és pluszban nem vagyok nagy Pók fan éppen ezért nem vártam annyira a filmet, és számítottam rá, hogy újrahasználja a már említett eredettörténetsablonokat. Talán majd ha nagyon unatkozom megnézem mint csillapítót a TDKR előtt.

Kóczy · http://koczy2.wordpress.com 2012.07.12. 09:54:26

Két napja néztem meg, 2D-ben, eredeti nyelven. Nekem kifejezetten tetszett. Én jól elszórakoztam rajta. Izgalmas volt, jó poénokkal, egy kis drámával. Én nem csalódtam benne.

Shifty · http://www.jatekok.hu 2012.07.12. 09:59:09

Fura dolog, hogy amit a Prometheus-nál nem véltél hibának (a történet), az itt azonnal szemet szúrt :) És az is fura, hogy engem meg pont itt nem zavart :) Feltételezem, ez az elvárásokból fakad (meg ugye az egyénből). Mindenesetre vannak pontok, amikkel egyetértek, de összességében nagyon szórakoztató volt a film. A látvány nagyon eltalált és még a trailerben zavaró tornyos rész is jól nézett ki a moziban, és ahogy írtad, tetszett a földhözragadtabb megközelítés, a kevésbé színpadias tálalás. Garfield remek választás volt, Emma Stone-ba még mindig szerelmes vagyok, s ha néha csetlett-botlott is a történet, az összkép sokkal pozitívabb, mint a Raimi filmeknél. 8/10

Ismeretlen_1068 2012.07.12. 10:03:29

Srácok, most már tényleg törölni fogom azokat a kommenteket, melyek a Prometheusszal jönnek. Ennek a két filmnek semmi köze egymáshoz.

cerka · http://mozizoom.blogspot.com 2012.07.12. 11:37:17

Hétvégén majd én is sort kerítek rá, de nincsenek nagy elvárásaim. Valami ilyesmire számítottam, mint amiket Te is leírtál. Bár legjobban a film hossza az, ami így látatlanban a leginkább elrettent, pedig bírom én a hosszú mozikat, de félő, hogy több, mint két órában ez a sztori kicsit sok lesz nekem egyszerre :)

Ismeretlen_72212 2012.07.12. 11:58:06

nem tudjátok, terveznek ehhez folytatást, mint állítólag a Prometheushoz is;PPP...?

Ismeretlen_551562 2012.07.12. 12:05:56

27.: igen, trilógiát terveznek belőle. A folytatás 2014 májusára már be is van jelentve.

Ismeretlen_72212 2012.07.12. 12:14:09

ööö, a kacsintás és a sok nyelvnyújtás a kérdés komolytalanságát volt hivatott jelezni, de ettől függetlenül köszönöm a választ.

Ismeretlen_1068 2012.07.12. 12:24:00

27: Te is bekaphatod. :)

Ismeretlen_72212 2012.07.12. 13:13:34

:DDD

Koimbra · http://filmdroid.hu/ 2012.07.12. 20:06:49

Én nem emlékszem olyan hírre, hogy attól féltek volna, hogy a jogok visszaszállnak a Marvelre. Úgy volt, hogy 2011-ben jön a negyedik Pók kaland, majd egyből utána a reboot. A filmet még nem láttam, de mivel eddig egyetlen jó Pókember produkciót sem, így ettől is eléggé félek.

Ismeretlen_1068 2012.07.12. 21:42:42

Ahogy azt ígértem, minden Prometheusos megjegyzést töröltem.

Ismeretlen_122737 2012.07.12. 22:58:45

Most jöttem meg IMAX-ből, hát... ez eléggé "meh" kategória. Semmmmmi értelme az egésznek, mármint ennek a rebootnak... persze a pénzügyi szempontokon túl. De ugye én nem is egy stúdió vagyok, hanem egy néző, és az ég világon semmi célt, értelmet és létjogosultságot nem találtam a filmben. Van egy-két jelenet, de főleg egy, ami majdnem szó szerint ugyanaz, mint az eredeti filmben, na ennek semmi értelmét nem találom. Jó, persze lehet hogy ez ugyanaz a helyzet, mint a Batman-filmekben, hogy mindig ugyanúgy, ugyanott lövik le Bruce szüleit (spoiler?), de ez engem itt a Pókemberben akkor is zavart. Áh... semmi értelme nem volt az egésznek. A stáblista utáni jelenet meg nem, hogy érthetetlen volt, de mégcsak izgalmas cliffhanger-érzést sem adott.

spike0007 2012.07.13. 07:27:50

Nem értek egyet! 10 évesen kaptam első Pókember képregényemet, és bizony A Steve Ditko - Stan Lee féle képregényt láttuk most a vásznon Ultimate beütéssel.Most 30 vagyok. A moziban még egy 50 éves bácsival is találkoztam, aki mellettem ült és azt mondta az igazi Pókember filmet várja már évek óta. Film végén jókedvűen mosolygott. Értelme meg volt bőven, hiszen a karakterek végre a helyükön vannak, Gwen van először, Flash nem retardált, Peter nem sírós lúzer, Pókember pedig Pókember, (Pókösztön normálisan működik) Ben Parker meg vég Ben Parker..ahogy May néni is. Na jó Ő a régiben is eltalált volt. Ben Parker igazi apa szerepben, végre. Sokkal jobban tetszett mindenki játéka mint a Raimi filmekben. Peter szülei pedig végre szerepelnek és a trilógiában ezt szépen végigvihetik. Gyík kinézete a Steve Ditko-s kinázet a Hlóhintázás képregényes főleg a kilassításos képkocka a végén. Sokkal emberközelibb és hihetőbb volt az egész! A végejelenet pedig lehet Elektro, Dok Oc, Vagy Norman Osborn valszeg utóbbi, szóval van értelme és jelentése..

spike0007 2012.07.13. 07:52:05

Valamint a karakterek mélysége mellett a történet is sokkal komorab volt, ami ellensúlyozva volt humorral. Spidey végre beszólogatott. Külön piros pont hogy a nagy erő nagy felelősséggel jár dologra Pete egyedül jött rá, nem sulykolták belé.. Megkaptam végre az igazi Pókember filmet! :)

batboy 2012.07.13. 08:38:23

SPOILER CON - Garfield játéka néha enyhe tünetekben tettenérhető szellemi sérülést - talán asperger-szindrómát - kölcsönzött a karakternek. - Irrfan Khan mit keres a kamera előtt!? Hol a szemembe néz, hol Ifans válla felett eregeti a segélykérő pillantásokat a stáb felé. - a kulcsdokumentumokat cipelő sub-villainbe mintegy véletlenül beletolató Peter Parker és a 'Property of Peter Parker' fényképezőgép hátrahagyása, ötlet szintjén már Steve Kloves hat éves korában megszülethetett. - nagyon magas volt az ásítási mutatóm, aminek semmi köze nem volt a terem szellőzéséhez illetve kipihentségem mértékéhez. Az Untold Story izgalmai az 1-es NREM fázis határán jelentkező nyugalmi állapotba ringattak. PRO - minden Emma Stone jelenet (eredeti hangon), különösen az ahogy kiszaszerolja, hogy apukának tett ígéret köti a fiút - az autótolvaj túlgúnyolt leszerelése - kisfiú bíztatása, hogy vegye fel a maszkot, mert attól erősebb lesz - a házilag barkácsolt Pókruha és hogy a Pók nem izmos - végül is nem aludtam el - az izgalom, hogy nem tudom eldönteni, hog ezután egy folytatásnak örülnék-e jobban vagy rebootnak

Ismeretlen_1068 2012.07.13. 08:54:40

37: Egyre erősebb a gyanúm, hogy Emma Stone-ból a szinkron csinált kirakatbábot, de az istennek se érzek késztetést arra, hogy rohanjak ezt a filmet újranézni felirattal. (És bele se merek gondolni abba, mi lesz két hét múlva, mikor Bale helyett valaki más azt mondja, hogy "még nem mindent".)

Ismeretlen_1068 2012.07.13. 08:58:39

37: SPOILER! Ó, és nem csak PP hagyta ott kellő helyen a névjegyét (a marha), hanem Connors is, aki miután kitombolta magát a suliban, nem felejtette el ott hagyni a bemeneti nyíláson az Oscorpos köpenyét, ami egy-két pillanat alatt simán meggyőzte volna (az amúgy se túl sokat kételkedő) felügyelő urat, hogy a Gyík = Connors. Szintén nagyon tetszett, hogy az első hidas tombolást követően kit kezdtek el nagy erőkkel körözni? Hát nem az autókat hajigáló óriásgyíkot...

batboy 2012.07.13. 09:55:56

SPOILER 39. a névjegykártya hátrahagyás ilyetén gyakorisága és pókkábeltechnológia összefüggésében felmerült bennem, hogy egy-egy túra során Parker mennyi hálót hagy maga után a manhattani épületek falain és azokhoz kik férhetnek hozzá. pl. ablaktakarítók. az alacsonyabb bérezésű, vagy hitelspirálba szorult tisztogatók valamelyikének egyszer úgyis eszébe jut eladni az öntapadó, és szinte szakíthatatlan hálót, ami rossz esetben a feketepiacon terroristák és illegális fegyverfejlesztők kezébe kerül, jobb esetben a 3M lenyúlja a patentet. szintén itt jutott eszembe, hogy Pókember erejének forrása itt nem annyira különleges, így miután rájön hogy a pókcsípés és újdonsült képességei között összefüggés van, tehetne egy szívességet és közölhetné a rendőrséggel, hogy azok felállíthassanak egy speciális pókalakulatot. Gwen Stacy helyében rögtön szaladnék az Oscorp póktermébe egy csípésért és vinnék belőle apámnak is, hogy ne legyen olyan könnyű őt megölni szolgálatteljesítés közben. persze, ha már Peter szüleit feszegettük és a kisfiú mondjuk súlyos beteg volt, amitől apuka kísérleti szere mentette meg és később ez lépett kölcsönhatásba a pókcsípéssel, mindjárt nehezebben lenne rekreálható a folyamat. de ilyesmire csak Ang Lee gondolt.

spike0007 2012.07.13. 10:19:28

40. A hálók azok pár óra elteltével lebomlanak, képregényben így volt legalábbis...Valszeg így van jelen esetben is. No és a képességszerzés esetében mi van akkor ha ezt a második részben fogják jobban kibontani? Ha a pókcsípés tényleg csak aktiválta a képességeket? Amúgy meg ha nem, Peter esete akkor is egyedi volt mivel a sok ráhullott döglött pók közül egy db volt életben volt még. A titkos laborról meg csak Ratha (meg az Ő emberei+nyilván a főnök Norman Osborn ) és Peter tudott, még Connors se tudott arról hogy a pókokkal való kisérletezés tovább folyik az Oscorp keretein belül...Valamint a keresztezést se próbálták még ki emberen.

spike0007 2012.07.13. 10:22:08

Mármint hogy a manipulált pókok mit okoznak, nyilván gondosan ügyelnek rájuk nem úgy mint Peter... Amugy tetszett annak a pókokat tartó cuccnak a kinézete, belül vannak az aktív pókok, amik meg elhaltak azokat kiszórja magából. A háló tezstelő cucc is tetszett valamint hogy Peter felhasználta az Oscorp patronjait!:)

Ismeretlen_1068 2012.07.13. 10:40:21

SPOILER! Szintén elgondolkodtató, hogy ha a génkezelt pókok csak úgy fürtökben hullanak alá a kísérleti kamrába belopakodó Peter Parkerre, akkor hogyhogy nem martak meg még mást korábban? Ahogy elnéztem, az előtte belépő emberek se viseltek hazmat ruhát.

Ismeretlen_1068 2012.07.13. 10:41:09

41: Na hallod, nekem nem tűntek döglöttnek azok a pókok.

Llew 2012.07.13. 10:43:48

A film nem rossz, nem rossz, de nem is kirobbanóan jó, bár az előzőeket simán veri. Kellett, hogy Pók végre vicces legyen, és Garfield sokkal-sokkal jobb a szerepben, mint Tobie. Emma Stone imádni való, de a szinkronhangja borzalmas volt. Nem hallottam még a csajt szinkronnal, remélem nem ez az állandó magyar hangja. Mert kritikán aluli. SPOILER A vége jelenetet én úgy értelmeztem, hogy Connors skizóként a Gyík énjével vitázik.

spike0007 2012.07.13. 10:49:50

Azok voltak mert úgy hullottak alá ahogy a Pókok nem szoktak. A Pókok max ereszkednek vagy másznak. Ha élő pókokat szórt volna ki a gép, akkor Peter több marást kapott volna. Egy olyan is kijutott véletlenül, ami még élt. Sztem a gép lényege pont az volt hogy a génkezelt pókokat benn tartsa, amelyikek meg menet közben elpusztultak azokat meg kiszórja. Hogy aztán azokat az erről a laborról tudó személyzet eltakaríthassa... Az egyik élő pókot is kisodorhatta a többi. Nekem ez jött le.

Ismeretlen_1068 2012.07.13. 11:03:10

46: Vagy ugrálnak, vagy futnak, vagy másznak. Van olyan pók is, ami nem is font hálót. És mitől döglöttek meg nagy hirtelen? Mert PP megnyomott egy gombot, amitől leállt a körforgás? Ennyire hozzászoktak a centrifugális léthez? Egyébként nem ez a legzavaróbb - s ezt a korábbi Pókember-film se oldotta meg túl jól, ettől azért többet vártam volna -, hanem az, hogy egyszerűen nem oldották meg a biztonsági kérdést: a pókkamrát nem védte se plexi, se biztonsági háló, semmi - simán parolázhatott benne bárki, mint ahogy meg is történt.

spike0007 2012.07.13. 11:41:33

ÖÖÖ volt biztonság, igazából kóddal be voltak zárva az ajtók, tehát akárki nem mehetett be. Peter szemfüles volt.. Bár igazából ott se lehetett volna...Pókok kipurcanása: ha radioaktív pókok voltak (valószínű mivel világítottak a sötétben) mint képregényben, vagy ha csak génkezeltek is, akkor pontosan emiatt purcantak kil...A radioaktivitás végez velük egy idő után, valamint a génkezelés is..(Lásd egereken való fajkeresztezés szimulációja..) A Peter apja által megadott képlet nem volt teljesen korrekt, azt Peter oldotta meg később.. Amelyik pókokat már nem lehet felhasználni azokat a gép kiszedi...

spike0007 2012.07.13. 12:06:05

Ha pedig mégis Peter nyomkodott meg valamit, akkor meg szerencsés volt hogy több pók nem marta meg.:)

Ismeretlen_1068 2012.07.13. 13:19:23

48: Gondolom, remélem, azért te is érzed, hogy ennél a magyarázatnál azért erősen rezeg a léc. Lássuk csak: - radioaktív(?) kísérletek folynak egy teremben, melyet egyetlen, általánosan használható kóddal ellátott ajtó zár el a külvilágtól; - ebbe a terembe napi öltözéket viselő emberek mászkálnak ki-be; - ha egyszer bejutottál (ehhez elég ellesni a sarok mögül a bejutáshoz szükséges kódot - biztonsági kamerák nuku, vagy senki nem figyeli őket), akkor onnantól kezdve nincs semmi sem közted és a pókok között; - mindezzel együtt szemlátomást Peter Parker az egyetlen, aki nyakába kap egy radioaktív(?) pókot, pedig fürtökben hullnak rá, s vagy élnek még vagy abban a pillanatban döglöttek meg, mikor közéjük lépett, különben nem értem, hogy addig mi tartotta volna fenn őket. Nem hiszem, hogy radioaktivitásról lenne szó: nem világítottak a sötétben, hanem szimplán UV-reagánsok voltak, de a radioaktivitás egyébként sem feltétlenül jár azzal, hogy világítasz a sötétben :), meg aztán igen magas lenne az elhalálozási arány az Oscorpnál, hisz mint mondottam, egyetlen ajtó zárta el a termet a külvilágtól (mondjuk, Khan úr kocsányon lógó szemeire ez némi magyarázattal szolgálna :), de még ha szimpla génkezelt pókicák lennének, sem lenne szabad hagyni, hogy bárki bemászkálhasson közéjük.

spike0007 2012.07.13. 14:30:33

Én úgy láttam hogy az a gép ami forgott annak a belső részében voltak a pókok, ott mászkáltak, kívul nem ez egyértelmű és valami módon kinyilt a gép és akkor pottyantak a pókok. Most hogy kiszórta a gép, vagy Peter nyitotta ki véletlenül a gépet az már mindegy. Szóval ha be is lép az ember a pókok egyfajta burokban vannak. Legalábbis így emlékszem.. Akkor ezek szerint nem radioaktív, hanem génkezelt keresztezett pókok voltak.. Mondjuk az jobban beleillik a képbe... Jó mondjuk ezen lehet rugózni, ahogy a Raimi változatnál is necces volt hogy az egyik pók eltűnt a 15-ből!

spike0007 2012.07.13. 14:46:46

Amúgy meg hogy Ratha bement öltönyben a laborba meg kijött az nem jelenti automatikusan azt hogy oda az emberek öltönybe, vagy hétköznapi ruhába járnak be-ill ki. :) Kamera valszeg van ilyen helyeken természetesen, hisz Ratha említi Connorsnak Petert, szóval megtudta valahonnan hogy Peter Parker járt náluk.. Tény hogy mutathattak volna kamerát...

Ismeretlen_1068 2012.07.13. 15:14:10

Szóval a nagyfőnök (meg az a két figura is, aki ott szöszmötölt) bemehet abba a szobába öltönyben, ahol veszélyes kísérleteket folytatnak, mások meg nem? Ez elég necces. Peter meg nem nyitott ki semmit: simán bement a forgó elemek közé: egyszerűen csak leállította a forgást. Ragozzuk még?

spike0007 2012.07.13. 15:36:29

2 ajtó volt egy a külső kóddal, meg egy belső átlátszó.. Ratha meg egyébként épp csak bement a belső átlátszó ajtót ki se nyitotta...ahhoz túl hamar visszaért. Azon felül a forgó cucc is le volt zárva sztem.. Vissza kell nézni majd, de sztem így volt. Aztán egyszer csak fenn kikapcsolt valami és akkor kezdtek potyogni a pókok.. De ez már tényleg szőrszálhasogatás.. Tény hogy lehetett volna kamera stb.. Mondom ennyi erővel a Raimi változat pókjai meg annyira nem voltak őrizve hogy az egyik simán kiszabadul, mert biztos kísérleteznek vele teljesen életszerű nem is foglalkoznak vele... meg erre arra mászkál... No mindegy..

Llew 2012.07.13. 16:20:20

Ne az ajtón rugózzatok már. Tény, hogy kicsit necces volt Peter bejutása, de a külső kódos ajtó mögött az én emlékeim szerint is volt még valami. A laborosok meg valami spéci szekóban voltak, max az előtérben a fejfedő nem volt rajtuk. Ha Peter öt percig hackeli az ajtókat, meg a bejutás minden részletét mutatják, akkor az volna a baj. Legnagyobb gáz a toronydarus rész volt. Már mikor a hídon megláttam fater arcát, akkor gyanús volt, hogy minek kell erre a megmentetted a fiam jelenetre egy ilyen viszonylag ismert mellékszereplős figura.

spike0007 2012.07.13. 21:24:47

Na ugye jól emlékeztem hogy két ajtó volt és nemcsak sima öltönyösök voltak.. Viszont a pókok ugy jutottak ki hogy Peter babrált valamit ezt megerősítették nekem mások...Így már világos minden...Nekem tetsztett a darus rész! Egyik kedvenc jelenetem.. Dehát kinek a pap kinek a paplan! :)

Ismeretlen_62806 2012.07.13. 23:19:47

James Hornert lassan tényleg ki kéne tiltani a filmszakmából. Itt egy ízig vérig Spider-Man mozi, ami a Raimi verzió szinte összes hibáját kijavítja (azért az utolsó 20 percben ellövi a maga bakijait is a darus jelenettel meg a totál nulla végső leszámolással és az azt követő hányaveti szálelvarrásokkal - bár az utolsó sor nagyon rendben volt) és teljesen hű marad a képregények szellemiségéhez; erre Horner ír egy olyan soundtracket, ami nem csak szar és kizökkentő (a zene önmagában legalább két pontot ront a filmen), de ráadásul a Raimi trilógiához íródott Elfman score elemeiből építkezik, így mindenkiben felébresztve az asszociációt, aminek amúgy nem lenne helye, ez a film ugyanis igenis más, és igenis jobb. Már ha lenémítod. Mindenesetre Andrew Garfield = Peter Parker. (Emma Stone pedig eredeti nyelven elragadó volt.)

Ismeretlen_1068 2012.07.13. 23:53:06

57: Pedig te nem is szereted Emma Stone-t... ...ellenben meggyőztél arról, hogy meg kell néznem újra eredeti nyelven is. (És akkor majd számolom az ajtókat. :)

Ismeretlen_170296 2012.07.14. 00:24:41

Minden intő előjel ellenére csak sikerült megnézni a filmet, és bejött! Nem maradéktalanul, de bejött! Garfield minden ízében remek Pókember, ahogy nagyszerű Peter Parker is, és bár nekem Tobey sem állt távol a szívemtől, hatalmas piros pont a főszereplő castingért. Emma Stone igaz, csak annyira hívta életre Gwen Stacy-t, amennyire a forgatókönyv engedte neki, de vele sem volt baj, végre nem a tudatlan, mindig megmentésre váró, magától sz@rni sem tudó (bocsánat :) főhősnőt láthattuk egy Pókember filmben. Bár az akciók nem voltak valami lélegzetelállítóak, a humoros részek rendben voltak, és a dráma... volt benne dráma rendesen. Igazából ezért is talált be nagyon ez a film, mert minden fellelhető gyerekessége és az általatok már felsorolt hibák ellenére úgy van hatalmas szíve, hogy közben nem csap át egy olyan naiv bájömlengéssé, mint tette azt a Raimi féle verzió. (De amúgy nekem azok a filmek is bejöttek, mert Pókember fanatikusként mindent le tudnak nyomni a torkomon, amiben benne van a hálószövő.) Ahhoz képest, hogy elég sok mindent bele kellett sűríteni a filmbe, azért kellően lassan építkezik, és ez nagy pozitívum, valamint a realisztikusabb megközelítésmód is, viszont a 3D-t egy életre elfelejtem most már tényleg, amíg nem újítanak be a CC-ben egy Dolby 3D-nél modernebb technológiát, mert botrány, hogy nagyjából ugyanazt a térhatást kapom szemüveggel mint szemüveg nélkül. + 1 gondolat: kár, hogy a Leary-hez hasonlóan szintén Rescue Me-s John Scurti cameo végül elvérzett a vágószobában. :( 8 pont a 10-ből, és várom a folytatást, ahol szintén az ilyesmi képregényhűséget várom el, amit itt is láthattunk, de a... SPOILER legnagyobb drámai fordulatot remélem a trilógia harmadik részére tartogatják, úgy még jobban ütne. SPOILER VÉGE.

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2012.07.14. 15:20:22

57: Konkrétan Horner saját magától is lop nem egy alkalommal a filmhez írt zenéjében. A Star Trek 2./3. részéhez írt zenéjéből egy az egyben átemelt egy-két részt a Pókemberhez.

Ismeretlen_714493 2012.07.15. 18:20:58

Gyorsan a lényegre térve, jobban tetszett mint a cikkírónak, noha a hibái és hiányosságai is szembetűnőek voltak. PRO: - Andrew Garfield sokkkkkal jobb Peter Parker mint Tobey Maguire, Emma Stone elragadó és a kettejük között lévő kémia is remekül működött. - Nagyon jól működik a humor, és a mellék szereplőkkel sem volt gond - A látványra nincs panaszom, az akciók (habár kiugróan emlékezetes egyik se volt) jók voltak - Az operatőri munka és vágás pazar, nem volt shaky-cam anarchia, kifejezetten ötletes megoldások is beficcentek - Van benne pátosz de nem lendül át a giccshatáron, mint a Raimi félék KONTRA: - Újrahasznosított eredettörténet révén, a forgatókönyv nagyon gyorsan át akarja venni az alapokat, emiatt érződik a töredezettség és a kapkodás - Ifans gonosszá válása túl gyors, majdnemhogy ad hoc jellegű mintha a készítők félúton jöttek rá, hogy be kéne rakni egy főellenfelet - A darus jelenet kínos - Viszont magasan a legrosszabb: James Horner csapnivaló zenéje. Én komolyan nem értem, hogy ezt az embert, hogy a büdös rákba engedik még komponálni. Mindenesetre egy nézhető, egynyári szórakozást tudott Webb összehozni, talán a folytatás jobb lesz. 7/10

Ismeretlen_233610 2012.07.16. 22:43:20

Oké, szóval tényleg csak nekem volt egyértelmű, hogy... SPOILER ...a következő részben Mysterio lesz a főgonosz? SPOILER Amúgy a kritikával utolsó szóig egyetértek, eredetileg volt róla szó, hogy jön tőlem egy különvélemény, de egyszerűn nincs értelme; totálisan középszerű, First Class szindrómás, teljesen felesleges film, ami elemeiben lekörözi a 10 évvel ezelőtti első részt, de összességében még azt az erős közepes szintet sem éri el. (Bár majdnem biztos vagyok benne, hogy egy feliratos újranézés javítana az összképen.)

Ismeretlen_82723 2012.07.17. 11:51:05

Tegnap néztem meg a filmet, és az az igazság, hogy kissé untam. Ennek oka, hogy teljesen olyan, mint a 2002-es (meg a 2004-es) változat, szóval nem reboot ez, hanem remake. Azt meg tíz év távlatából elkészíteni fölösleges. A színészek és zenéje viszont tetszettek.

kekec 2012.07.18. 20:20:45

Én is túl vagyok a filmen: számomra nagyon kellemes csalódás volt. A Raimi-féle filmeknél sokkal jobban tetszett. A szereplők nagyon jók voltak, a film pedig emberibb, viccesebb és izgalmasabb, mint a tíz évvel ezelőtti trilógia bármelyik darabja. Külön öröm volt James Horner igazi régivágású muzsikáját hallgatnom, ahol az elektronika helyett a vonósok, fúvósok és a kórus segített rá az érzelmekre és a látványra. Kíváncsian várom, Batman hogyan teljesít nálam ezek után, de az biztos, hogy a Bosszúállók a nyomába sem ér Pókembernek.

Gyulus 2012.07.21. 15:56:16

Ma én is megnéztem a filmet. Gyerekkoromban nagy rajongója voltam a Pókember képregényeknek, így nyitottan és kíváncsisággal telve vártam a filmet. Nagyon átütő élményben nem volt részem. Pár dolog jobban tetszett, mint a Raimi filmekben, de összességében kb. ugyanolyan színvonalú filmfeldolgozásnak érzem ezt is, mint az előző trilógiát. Úgy gondolom, igazán jól egyik változat sem adja vissza a képregények hangulatát. Ezért aztán azt se bánnám, ha párhuzamosan futna tovább a két változat, és A csodálatos Pókember folytatásai mellett mégiscsak elkészülne a Raimi-féle Pókember negyedik része is.

Shockwave 2012.07.25. 17:03:34

Miért imádja annyi ember a 2. Pókember filmet? Nem bírom ép ésszel felfogni. Az első... OK volt, nem túl jó, főleg az idegesítően gagyi Zöld Manó jelmez miatt, de jól felépítette a karaktert. De a második... számomra nézhetetlenül unalmas romantikus dráma képregényfilm-jelmezben. Komolyan áttekertem részeket benne. May néni beteg, Peter el akarja mondani Mary Jane-nek a titkot, aztán mégse, összejönnek, szakítanak, megint összejönnek - dögunalom. Mindez megspékelve a képregényes valóban megszállott őrült tudósra abszolút nem hajazó Doktor Oktopusszal (ez az egész "beszélgetek a csápjaimmal dolog...") akit bármelyik rendőr lazán leteríthetett volna EGY GOLYÓVAL. Komolyan, kinek az ötlete volt hogy félmeztelenül rohangáljon? A képregényben/rajzfilmekben nem véletlen hogy átalakulása után Octavius doki első dolga, hogy védőszemüveget és páncélozott ruhát ölt magára. És az a vonatos jelenet... komolyan, a 2. film végére fél New York tudja kicsoda a Pókember. Az új film - nagyon nem jött be. Nem rossz film, de nem jó Pókember film. Valahogy úgy tűnt, ez a Webb (heh, illik a név ilyen filmhez) megnézte a Batman Begins-t és a Dark Knight-ot és azt gondolta: "Hű, ez nagyot kaszált, csináljuk meg ugyanezt Pókemberrel". Csak hát... ez a sötét, komoly, tragikus "gritty" stílus rohadtul nem illik Pókemberhez. Peter Parker nem tragikus hős. Igen, meghaltak a szülei, de ez nem egy olyan tragédia mint Bruce Wayne-é, nem az orra előtt lőtték le őket. Igen, felelősnek érzi magát Ben bácsi haláláért, de ez mindössze lefekteti benne a hősi mentalitása alapjait - felelősség. Miért kellett ide az, hogy a rendőrség öntörvényűnek tartja és üldözi a Pókembert? Mert Batmant is üldözték a Begins-ben? És ha már gaztevőnek tartják a Pókembert, miért nem volt ebben a filmben Jonah J. Jameson, aki utálja az álarcos igazságtevőket? Őt ilyen szituációkra találták ki! És legfőképp - a Pókember VICCES. Ez a pókember? Unalmas volt, helyenként megalázóan szadista humorú, és Punisher-szerűen megszállott. Plusz, komolyan, TITKOS IDENTITÁS? A film végére May néni, Connors doki és persze Gwen Stacy is mind tudják ki a Pókember, valamint egy gyerek és tán pár rendőr is. Sóhaj... A Gyík a másik csalódás - most akkor Connorsnak ez egy másik személyisége? Vagy maga Connors az? Mert egyszer-kétszer mintha beszélgetne saját magával, máskor teljesen Connors... Jaj de elszúrták. Jó volt hogy gyíkként is intelligens, használ tárgyakat a csatákban, igen... de miért ennyire kidolgozatlan a motivációja? És miért hagyták ki a családját? Mint Mr. Freeznek Norah, Connorsnak a családja az ami visszahúzza a gonosz oldalról, a képregényekben és rajzfilmekben - még gyíkként is szereti őket, és sokszor miattuk áll el a terveitől. Ez hiányzott. Arról nem szólva, ahogy kinézett - a tépett köpeny a gyík kinézetének fontos eleme, itt alig volt rajta, plusz a feje szörnyű randa volt - inkább az Arkham Asylum-os Killer Croc-ra hasonlított, nem az egyébként minden megjelenésében nem humanoid gyíkfejű Gyíkra. Összességében, lehet hogy ez a "Spiderman Grimdark" bejön a Twilight-on felnőtt generációnak, de én maradok a Spectacular Spidermannél. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása