aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: bosszúállók [the avengers] (2012) #2 Zalaba_Ferenc
2012. április 29. 14:35:04

Kategória: film 37 komment

A puszta energiát tartalmazó Tesseractra hajtó Loki egy idegen fajjal szövetkezve indít inváziót Földünk ellen. Mese nincs, össze kell hívni a világ legkiválóbb hőseit, a Bosszúállókat.

"A legjobb szuperhős-film a The Dark Knight óta. A legnagyobb látványfilm az Avatar óta." Ezzel kommentáltam TheHungarian kritikáját. Súlyos szavak, tudom. Gondolhatnád, hogy az a pillanatnyi hév szülte őket, amely a moziból kifelé jövet adrenalint párologtatott minden látható testnyílásomon keresztül, s olyan vigyort mázolt az arcomra, melyet utoljára akkor produkáltam, mikor hátulgombolósként megkaptam az első legó űrbázisomat (fuck, yeah!). Az adrenalinszint azóta lecsillapodott, az érzés viszont megmaradt: az utóbbi évek egyik legjobb blockbusterét köszönthetem a The Avengersben, amely tényleg a legjobb, tényleg a legnagyobb, ám ez nem jelenti azt, hogy ne nélkülözné a hibákat.

Olyan hibákat, melyek leginkább csak egy olyan kívülálló számára zavarók, aki 1989-ben nem hagyott ki egy-egy reggelit azért, hogy összejöjjön A Csodálatos Pókember aktuális számának borsos ára (38 Ft). A mifelénk a mai napig kisebbségnek számító képregény-rajongó, annak is a leginkább mainstream, a Marvel és DC között evező kasztja számára ugyanis a The Avengers maga a tejjel-mézzel-szuperhőssel folyó Kánaán.

Eseti néző viszont jobban teszi, ha teljesíti a penzumot, amiből a Marvel Stúdió szép nagy adagot írt fel: négy év termését, öt egész estés mozit kell bebifláznia annak, aki naprakész szeretne lenni olyan apróságokban, mint a film MacGuffinja (a színtiszta energiát hordozó, sok más egyéb mellett térkapuk üzemeltetésére is használható Tesseract), a karakterek múltja és jelene, a köztük feszülő ellentét és a hozott nyűgjeik mibenléte, melyek elsimítása nagyjából ki is teszi a film első felét.

Ám ez a simítás sem megy göröngyök nélkül. Példának okáért nem értem, hogy míg a Thor nagy záró tragédiája - amely egyfajta Sophie választásaként volt elővezetve - az volt, hogy ha a címszereplő szétcirkumveniálja a Bifröstöt (az Asgardot és az univerzumot egymástól elválasztható térkaput), akkor ugyan megmenti a világát, ám nem mehet vissza a Földre, és nem gyönyörködhet tovább Natalie Portman bájos mosolyában... erre most csak úgy megjelenik, a szó legszorosabb értelmében véve. Oké, oké, állítólag a Thorban elhangzott az, hogy vannak más módszerek is az intergalaktikus utazásra, akkor viszont nem értem, mire fel a nagy filmvégi mérlegelés (és miért sürgölődik az ezúttal csupán egy mondat erejéig megemlített Natalie Portman azon, hogy új kaput nyisson). Nem értettem, hogy az egyik jelenetben Hulkot miért lehetett kordában tartani, és egy másikban miért tört-zúzott mindent, ami az útjába került, és Loki - a The Avengers rosszarcújának - karakterét illetően is akadtak hiányérzeteim, hisz míg a Thor végén egy fekete lyuk(szerű effektus) nyelte el (meghalt? dezintegrálódott? az Event Horizon fedélzetén találta magát?), addig itt már valami vörös fogú bolygóközi rosszfiú társaságában keveri a szart: hogy került ő oda? ki ez a dentális problémákkal küszködő pofa? és főleg: a film élvezeti szempontjából mennyire fontos mindez?

(Magyarázatok:

  • Mikor Loki először szembesül Thorral, nekiszegezi a kérdést, hogy "apádnak mennyi sötét energiát kellett összegyűjtenie ahhoz, hogy ideküldjön?"
  • Az esetek többségében Banner képes kontrollálni a magában rejtőző Hulkot, de mikor a repülő repülőgép anyahajón átváltozott, akkor ezt külső behatásokra tette.)

Tulajdonképpen nem túlságosan. Ha egy filmben emblematikus, egymástól homlokegyenest különböző, nem is igazán egy cél és szándék által hajtott hősöket összeeresztenek, akkor sokkal fontosabb kérdésekre kell választ találni. Történetesen: ki győzne akkor, ha ezek megmérkőznének egymással? Joss Whedon író/rendező pedig nem rest úgy csavarni a történések menetén, hogy eme égető kérdésekre rendre megkapjuk a magunk válaszát. A film első felét tulajdonképpen hősök közti csörték teszik ki: van itt Iron Man vs. Thor, Captain America Vs. Iron Man Vs. Thor, Hawkeye Vs. Black Widow, és minden bunyó atyjaként Thor Vs. Hulk. A győztes? A néző.

Legyen egyszeri vagy elkötelezett rajongó, egy biztos: ez a film szemérmetlenül és önzetlenül szórakoztató. Azon ritka hollywoodi blockbusterek egyike, amelyben a mennyiség nem feltétlenül megy a minőség rovására, melyben ugyanúgy ügyelnek az audiovizuális élmény fokozására, mint a dramaturgiára. Ugyan egy percre sem szabad elfelejteni, hogy a The Avengers a kommersz képregények fekete-fehér jellemekkel teletűzdelt világában játszódik, melyben minden párbeszéd olyan, mint metaforák és frappáns beszólások gyűjteménye lenne, a film képes elhitetni, hogy a plakátfiguráknak árnyéka is lehet. No, nem túlságosan vaskos, csak annyira körvonalazott, hogy Kis Jóska Fűzfánfütyülőről ugyanúgy dekódolhassa, mint a képregény boltos fickó a Simpson családból.

És még ennél is nagyobb teljesítmény, mi több, a film legnagyobb teljesítménye az, hogy a hősök közül egyik sem sikkad el: 140 perces játékidő ide vagy oda, a The Avengersből simán lehetett volna Iron Man és Tsai, mert Tony Starknak van a legnagyobb szája, Iron Mannek a legnagyobb BO-eredménye, és Robert Downey Jr-nak a legmenőbb pozíciója a népszerűségi listán, ám bármennyire is harcol ellene, Stark csak egy a csapatból - ugyanúgy nélkülözhetetlen, mint bármelyikük, és meglepő módon még csak nem is ő szállítja a film legkacagtatóbb jeleneteit. A humor pedig, a működő - nem retardált, de nem is kizárólag Marvel-angol szótárral értelmezhető - humor ugyanúgy hozzátesz a filmélményhez, mint a makulátlan látványvilág.

Ó, a látványvilág! Az előzeteseket látva sokunkban érlelődött a félsz, hogy a The Avengers csínján bánik majd azzal a hókuszpókusszal, amely egy ekkora súllyal és múlttal rendelkező eseménymozi nélkülözhetetlen tartozéka, de a Marvel volt olyan rendes, és nem lőtte el a film összes puskaporát a trailerekben, mi több, azt mondanám, hogyha a trailerek alapján akarsz látványgörbét rajzolni, inkább ne tedd: a The Avengers tulajdonképpen három akciójelenetet kínál, és ebből a legszerényebb is kisebbfajta atomrobbanással végződik.

A Marvel-producer Kevin Feige karrierjének talán legjobb döntése volt, hogy ezt a megalomán produkciót Joss Whedonra, a tévék képernyőjén már számos alkalommal győzedelmeskedő, ám Hollywood eddig méltatlanul mellőzött szupergeekjére bízta, aki már-már pofátlanul játszi könnyedséggel találta meg az egyensúlyt ebben a párját ritkító filmszörnyetegben: az egyensúlyt a karakterek között, az akció és a humor, a dráma és a dramaturgia, a szórakoztatás és a pénzkeresés között. És lőn boldogság.

Kapcsolódó kritikák:

Iron Man
The Incredible Hulk
Iron Man 2
Thor
Captain America: The First Avengers

Címkék

kritika joss whedon marvel scarlett johansson thor hulk samuel l jackson robert downey jr superhero iron man chris evans mark ruffalo chris hemsworth jeremy renner captain america cobie smulders the avengers 8csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr534541871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kelemen 2012.04.29. 14:52:31

Nem hiszem, hogy sokat számított volna Whedon esetében a tévé, inkább az, hogy az Astonishing X-Men esetében megmutatta, hogy lehet nulláról a csúcsra vinni egy képregényes szuperhős csapatot. Meg lehet nézni, hogy Whedon óta hol van az AXM.

Ismeretlen_122737 2012.04.29. 15:50:57

Olyan szempontból számított, hogy sok karaktert kellett a sorozataiban mozgatnia úgy, hogy egyik se szoruljon háttérbe. Ez szerintem mindenképp jó tapasztalat, és állítólag neki jól is megy (én egyik sorozatát se nézem, néztem).

Ismeretlen_57212 2012.04.29. 16:25:59

igazából a Lokis kérdésre a Thor válaszolt, hiszen a végén Lokit berántotta az alagút, a stáblista utáni jelenetben pedig már a Földön volt

lolskilled · http://emeraldsanctuary.wordpress.com 2012.04.29. 17:13:41

"ha a címszereplő szétcirkumveniálja a Bifröstöt" +9000 pont az utolsó cserkész utalásért

Ismeretlen_1068 2012.04.29. 19:28:08

3: Egészen pontosan erre a kérdésre a Thor sem adott választ, mert ott is csak úgy megjelent a Földön. Jó lett volna, ha ezt ez a film bepótolja, ehelyett inkább behozta ezeket az intergalaktikus rosszfiúkat. Csak úgy, mint nyuszit a kalapból.

Eszter 2012.04.29. 21:49:32

végül Darázs és Hangya egy kis jelenetbe se került bele?

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu 2012.04.29. 23:06:03

Dettó ugyanezek a kérdések merültek fel bennem, amiket említesz AE az egyik bekezdésben (Hulk annyival elintézi, hogy ő mindig dühös? vatdöfakk) Emellett viszont olyan kibaszott látványpornóval kecsegtet a Thor Vs. Hulk illetve az utolsó gigászi nettó 30 perces zúzás, hogy a szemgödreim belefájdulnak az élvezetbe. Amúgy az mekkora, hogy: a felvezető filmek legnagyobb vesztese, Hulk, tulajdonképpen a végére úgy oda-szét- és megbasz mindenkit, aki az útjába téved, hogy kvázi ellopja a legkúlabb karakter showját (nem teljesen azért, de majdnem). Egy mondata van behemótként, de azon beszarsz. Külön plusz pont, hogy Whedon precízen odafigyelt az apró részletekre (amiket ellensúlyozandó néhány olyan párbeszéd, amit nem tudtam hova tenni, ja és ahogy Thor pörgeti a kalapácsot, azon besírtam). Iszonyat durván szórakoztató és gigantikus monstrum - de amúgy az első 50 perc meglehetősen bárgyú és néha érdektelen, de onnan vigyázzba vágja magát.

Ismeretlen_1068 2012.04.29. 23:54:23

6: Nem volt benne semmilyen (feltűnő) cameo - a szokásos Stan Lee-set leszámítva.

Ismeretlen_1068 2012.04.29. 23:55:46

Amúgy még senki sem nézte meg a filmet? Azt hittem, csak úgy záporoznak majd az élménybeszámolók. :)

Rusznyák Csaba 2012.04.30. 00:38:56

Thor: Loki is kérdezi tőle, hogy miféle sötét mágiát/tudományt/mittoménmit használt, hogy a Földre kerüljön a bifrost nélkül - gyanítom, hogy lesz még következménye (rosszabb esetben simán a vágószoba padlóján végezte a pontos magyarázat, és többet elő se kerül - de nem hiszem). Hulk: az egyik jelenetben Banner önszántából alakult át, a másikban nem. Enyhén szólva lényeges különbség. "ez nem jelenti azt, hogy ne nélkülözné a hibákat." Vagyis hibátlan?;)

Ismeretlen_139112 2012.04.30. 01:05:16

6: Szerintem egy méretét drasztikusan változtatni képes szuperhős már kivágná a biztosítékot az átlag mozinézőknél, ezért nem erőltetik a többieket. Bár most olvastam olyan pletykát, hogy a folytatásba Whedon be akarja nyomni Nathan Filliont az egyik kimaradt hősnek - ezt természetesen teljes mértékben támogatnám. Bár a legjobban nyilván annak örülnék, ha valaki hozzávágna Josshoz vagy 100 millió dollárt, hogy na akkor jöjjön a Firefly Season 2 :D :D Végül is Fillion a Castle miatt egész nagy név lett a tévében, és már most akkora siker az Avengers hogy Whedon neve két-háromszoros nézettségi szorzót jelenthet... 8: Oszt Brett az mi volt, ha nem egy cameo? :) A pontos szöveg angolul asszem úgy szólt, hogy mennyi dark energy-be került az öreg Odinnak a fiát a földre küldenie. A befejezéssel együtt ez nyilvánvalóan a Thor 2 felvezetése, a script biztosan tartott már ott tavaly is, hogy összekapcsolhassák a két filmet. Nekem egyébként pont az az egyik gondom, hogy a rosszfiúk szereplőként és designra is teljesen szürkék, alig marad meg valami belőlük az emberben... Michael Bay viszont ezek után bekaphatja :D

mindanee 2012.04.30. 01:17:08

9: Csak most csak neked :P Úgy vártam/vártuk ezt a filmet, mint valami messiást, a képregényfilmek etalonjaként tekintettünk rá, mielőtt megnéztük volna. Aztán eljött a nagy nap. Szombat, 17:45, Sugármozi. Beültünk a terembe, fájdalmasan vettem tudomásul (megint), hogy milyen kicsike vászonja van ennek a mozicskának, a MI4 az arénában ehhez képest kolosszálisnak hat. Első negatívum. Dübörögnek a hangeffektek (még a film előtt), annyira, hogy szó szerint megfájdul a fülem. Egyszerűen irritálóan hangos volt. Második negatívum A film még mindig nem kezdődött el, amikor mondom havernak, hogy milyen gyenge a fénye a filmnek a vásznon. Rögtön ráfogta, hogy ez az oldalsó segédfények miatt van, ha majd lekapcsolják, fasza lesz. Sajna nem lett. Harmadik negatívum. Elkezdődik a film, na fasza, kezdődik. Erre nem homályosnak látom kicsit?! Vááá!! Negyedik negatívum. Na ez mind a körülmény volt, most rátérnék a filmre is. Röviden: tetszett, 20 perc sem telt el a filmből, amikor nyugtáztam magamban, hogy ezt érdemes lesz még egyszer megnézni. A film vége után sem változott az álláspontom. Viszont! Innentól spoileres Csalódás volt számomra. Kicsit giccsesnek éreztem az egészet, Thort nem értettem, ahogy már többen is írtátok, a "hip-hop itt vagyok" megjelenését, Hulk önkontrollja sem teljesen tiszta... Nem éreztem a nagy drámát, hogy itt egy bolygó sorsa a tét, pusztán pár ember (pl Fury) pattogott, hogy jajj, elpusztul a Föld, hadban állunk, kellenek a szuperhősök. Jöttek is, aztán meg az űrlények, aztán bunyó, aztán vége. Na bumm. Ja igen, űrlények: elég gyorsan elintézték a végén azzal, hogy az átjáró másik felén lévő főhadiszállás felrobbantásával az összes, Földön épp harcoló űrlény is humuszfrissítő forrássá váljon. Azt a párat már csak le lehetett volna nyisszantani, nem? Nem pedig így, hogy csak úgy összeesik mindegyik... Még egy megjegyzés: Amerika kapitányt annyira feleslegesnek, súlytalannak éreztem végig, hogy az már tényleg fájt. Vasemberrel ketten javítják, elnézést, "ketten" javítják a 3-as hajtóművet. Amíg Stark hegeszt-forraszt pakol ide-oda, hogy menjen a kütyü, addig a kapitány csak ugrálni tud jobbra-balra, egy-két szintkülönbséggel, hogy végül semmi érdemlegeset ne csináljon, leszámítva a piros karocska meghúzását... Összességében azt mondanám, hogy tetszett, de ennél többet vártam. Amit muszáj megemlíteni, hogy megnézése mindenképpen ajánlott. Illetve azt, hogy a sugármozinak meg lassan kéne cserélnie egy-két izzót néhány vetítőgépben, mert így kicsit haloványka volt a film a vásznon. (Bár az is valószínű, hogy csak az én szemem ennyire érzékeny az ilyen dolgokra.) Hirtelen ennyi jutott eszembe.

megacrash · http://www.martonpapai.com 2012.04.30. 01:28:30

ami sztem az egyik legzsenialisabb huzas ebben a filmben, hogy banner az nem egy nyamnyila aldozat, hanem o a hulk akkor is amikor nem az. latszik rajta hogy problemas eset, nem ez a sajnalkozo hosszerelmes mint az eddigiekben. a 'mindig duhos vagyok' kiszolas meg pont megmagyarazza, hogy banner tudja kontrollalni a hulkot, ha akarja. innentol meg ertheto, hogy amikor vegre osszeall a csapat, a hulk is csapatjatekos lesz. kar hogy edward norton nem ilyen volt, sokkal faszabb film lett volna.

Ismeretlen_139112 2012.04.30. 01:48:20

Norton Hulkjáról szerintem sose tudjuk meg hogy valójában milyen volt, lévén a végső vágáshoz köze nem volt szerencsétlennek és utána is folyamatosan anyázta a Marvel. Tény, hogy ami végül a mozikba került, abból a világ összes kivágott jelenetével se feltétlenül lehet értelmes filmet összerakni. De Norton színészi kvalitásait ismerve nekem még mindig nehezemre esik elfogadni, hogy pont és kizárólag benne lett volna a hiba. A mélységeket meg szerintem fura ötlet hiányolni ebből a filmből, amikor egészen egyértelműen a könnyed szórakoztatás a célja. Zászló Kapitány mondjuk tényleg lehetne egy fokkal erősebb, de Whedon elmondása szerint vagy fél órányi anyag maradt a vágószobában, szerintem az sok esetben pont Rogerst erősítette volna. Így se rossz, igazából csak azt lehet hiányolni, hogy miért is kezdenek hallgatni rá a többiek... bár általában inkább rajta viccelődnek, mint vele ;) de Whedon még így is jobban használta, mint Johnston. A hajtómű javítós résznél meg csak nekem jutott eszembe a Star Trek VI eleje?

megacrash · http://www.martonpapai.com 2012.04.30. 03:31:25

mondjuk az incredible hulk legvegen pont arra utalnak hogy megtanult uralkodni felette valamennyire, meg ez elvileg boven kesobb jatszodik mint az a film. edward norton tenyleg kurvajo, es en ettol fuggetlenul is birom azt a hulk filmet, csak ez az uj csavo annyival jobban passzol. a magabiztossag ahogy a hulkkal fenyegetozik, a duhkitoreses ilyesztgetese, a humora, meg ugy altalaban, hogy sut rola, hogy tele van elfolytott agresszioval. sokkal erdekesebb karakter.

Ismeretlen_139112 2012.04.30. 03:59:39

Sztem a Norton/Leterrier féle Hulk minden szempontból rettentes volt, beleértve a főhős kinézetét is - az 5 évvel korábbi Ang Lee / ILM filmben sokszor jobban nézett ki a karakter, és úgy általában a sztori hülye befejezését számítva mindenben jobb volt az első próbálkozás. Tim Roth is egy nagy WTF volt, meg úgy általában az összes visszatérő karaktert sokkal gyengébben alakították az új színészek. Szóval első Hulk film FTW :) Ettől függetlenül a Marvel fejeseknek totál idiótáknak kell lenniük, ha nem csinálnak azonnal egy harmadik Hulk filmet Ruffalóval. És tegyük hozzá hogy ezúttal is az ILM csapata hozta létre a teremtményt :)

Ismeretlen_1068 2012.04.30. 08:26:43

10, 13: Szóval azt mondjátok, amennyiben Banner maga kapcsolja be a Hulk-motort, akkor kezes bárány (so-so), ha meg magától ragadja el a hév, akkor mindenkit üt-ver? Oké, így már világosabb. Egyébként első körben mi akasztotta ki? Nekem az most ködös.

Ismeretlen_1068 2012.04.30. 08:27:04

10: Kissé belekavarodtam a kettős tagadásba, bocs. :)

Ismeretlen_1068 2012.04.30. 08:27:53

11: Izé, ki az a Brett?

jjncaa · http://bowl.hu/ 2012.04.30. 08:28:14

12: végre egy negatív vélemény, megkönnyebbültem... én nem tudom mire vélni a szinte egyöntetűen lelkendező kritikákat, nekem nagyon nem ültek a poénok (a moziteremben számtalan olyan pillanatnál mosoloygtak az emberek, amikor csak kínosan feszengtem a székben, szóval biztos velem van a baj), mert szerintem nagyon "buta" a film. Pedig nem voltak nagyok az előzetes elvárásaim, nem Watchmen színvonalat vártam, csak hogy szórakoztasson, és én ezt nem kaptam meg a Bosszúállóktól külön negatívum a rémgyenge 3d-s látványvilág és a katasztrofális magyar szinkron, megnézem majd egyszer eredeti hanggal is, lehet úgy jobb lesz

Ismeretlen_1068 2012.04.30. 08:37:30

12: Köszi a beszámolót. És nem is mondasz hülyeséget: a new yorki kaszabolda során valóban nem ártott volna, ha a hadsereg is színét teszi, és nem csak azonnal a nagy piros gombot aktiválják. Az utolsó felvonás egyébként egy az egyben hozta a Transformers 3-at: ebből is látszik, hogy nem feltétlenül kell kacifántos cselekményt szőni, ha amúgy minden egyéb rendben van. Ja, és Captain America szerepe benne van a nevében: ő volt a csapatkapitány. Egyéb feature-ök tekintetében talán ő a legvisszafogottabb (még Scarlett is többet tud nála - két dologban is! -: http://media.comicbookmovie.com/images/users/uploads/10959/scarlett_johansson_busty.jpg), viszont ő az aki csapatba kovácsolja a srácokat.

Jaqen 2012.04.30. 09:16:42

17: Az első alkalommal Loki botja miatt volt mindenki ingerült, köztük hulk is, de valószínűleg az baszta fel, hogy felrobbantották alatta a padlót. Nagyon jó film volt, vasembert is túlszárnyalta, igazi képregényfilm, képregényes beszólásokkal, cselekménnyel. karakterekkel, remélem ezután minden comic adaptáció alap kiindulópontnak veszi.

Rusznyák Csaba 2012.04.30. 09:33:37

17: Igen, amúgy magad is írod, hogy nem árt az előzmények ismerete, és a Hihetetlen Hulk részben pont erről szólt, hogy próbálta kontrollálni az átalakulásait. Ha jól rémlik, a zárójelenetben már sikerül is neki (meditál, aztán kinyitja a szemét, ami totál zöld, és elmosolyodik, vagy ilyesmi). De már előtte, a fináléban is elhangzik, amikor rászabadítják Förtelemre, hogy ha nem is tudja teljesen kontrollálni, tudja célozni. Amúgy meg amit Jaqen mond: Loki manipulálta, Fury titkolózása felhúzta, aztán szétrobbant körülötte minden.

cszn · http://cszn83.blogspot.com 2012.04.30. 10:08:24

#9 Nekem se teljesen pozitív a véleményem. Részben fedi a te véleményedet. http://cszn83.blogspot.com/2012/04/avengers.html

renton · http://mozisblog.blogspot.com 2012.04.30. 10:54:43

no, nekem meg eddig talán a legpozitívabb! http://mozisblog.blogspot.com/2012/04/szallitom-nektek-bulit-bosszuallok.html ;)

B. 2012.04.30. 11:24:26

A film messze túl van értékelve a legtöbb helyen, ami nem is csoda, az elmúlt években eléggé lekerült a léc...persze ettől még nem rossz, csak épp nagyon erős közepes, 10ből 6 mondjuk. A csapat egyben van, érződik, hogy rámentek a karakterekre valamint a csapatépítésre, de ezen felül történetet elfelejtettek írni (transformersi mélységei vannak a storynak, épp ezért a hibákat nem is érdemes sorolni), tudom-tudom majd a következő részben, mert itt még csak a csapat állt össze. :D Engem látványra sem nyűgözött le, hozza szintet, de ennyi, a Battleship és a TF 2-3 is tudta ezt, talán még jobban is. A filmmel az is probléma, hogy valahogy nincs tétje, és ebben nagy szerepe van annak, hogy nincs igazi "ellenség", aki kihívást jelentene. A film végi zúzásban is annyira jellegtelenek azok az ...izék , hogy az már fáj. Nem is emlékszem mi a nevük, a kinézetük meg aztán főleg azonosíthatatlan semmi karakter semmi egyediség. Mintha csak azért lennének a filmben, hogy legyen kit ütni, meg legyen pár robbanás és ledőlt épület. Tudom én, hogy ez egy látványfilm, de akkor is...van hová fejlődni.

Ismeretlen_1068 2012.04.30. 11:39:12

Ugyan nem azt kértem, hogy spameljétek tele az oldalt rivális blogokkal, de egye fene. :D

Ismeretlen_1068 2012.04.30. 11:40:25

22-23: Kicsit necces, de betudom annak, hogy kellett valami kiváltó ok ahhoz, hogy Thor megküzdjön Hulkkal. :)

Ismeretlen_1068 2012.04.30. 11:43:39

26: Abban maximálisan egyetértek, hogy ez a film jó kiindulási alap egy mesterműhöz. Most mondhatnám kézenfekvő példának a The Dark Knightot, de az szerintem nem olyan jó, mint a Begins. De majd a The Avengers 2! :)

Ismeretlen_139112 2012.04.30. 12:48:48

11: Harry Dean Stanton az Alienből... meg is kérdezi Bannert, hogy "are you an alien?" :)

Ismeretlen_1068 2012.04.30. 14:27:42

30: Tényleg. Mondjuk, elég elhibázott lépés volt, de oda se neki.

cszn · http://cszn83.blogspot.com 2012.04.30. 16:05:30

#27 Legközelebb bemásolom az egész szöveget és akkor görcsbe áll mindenki ujja a sok görgetéstől. :D

Ismeretlen_233610 2012.04.30. 22:18:17

Na, ma megvolt a második nekifutás is, úgyhogy már teljesen biztos vagyok benne, hogy ez a film baromi jó! :) Nem hibátlan, és aki akar, bele tud kötni, de akit ez éltet, az egyrészt egyen meszet, másrészt meg a világ legjobb filmjét is le tudja hordani. Felesleges. Szórakozni kell, és a The Avengers az iskolapéldája lehet a minőségi, színvonalas, gyermeki lelket akármilyen mélyről előrángató popcorn szórakoztatásnak. Lesz harmadik nézés is.

kekec 2012.05.01. 09:11:03

A sok lelkendező kritika ellenére én nem voltam különösebben oda a Bosszúállókért. A látvány valóban jó volt, de a feleslegesen túlbonyolított történet ezzel a világító kockával meg a gammasugárzással, stb. eleve nem tetszett, ráadásul a film első felét untam, a második felében pedig már túl sok volt az akció. Az idegen bolygóról jött katonák súlytalanok voltak, a párbeszédek pedig néha úgy hangzottak, mintha egy általános iskolás írta volna őket. A túladagolt akciók és látványosságok között pedig valahol elveszett a szív, így végig hiányérzetem is volt. Egyszeri nézésre alkalmas, de semmi extra.

Reggie 2012.05.01. 13:08:19

Tegnap bevizsgáltam én is. Több dolgot nem értek. Egy egyik, hogy az angol nylevű vetítés előtt miért szinkronos előzeteseket tolnak? Az emebrek 90%-a külföldi volt, már én éreztem magam szarul miattuk.. És akkor a film (innentől spoileres lehet!): baromi szórakoztató, de ezer sebből vérzik. Magyarázza már el nekem valaki, hogy miért esik össze minden lény, ami már átjött a portálon korábban, amikor az bezárul? Központi idegrendszerük van, vagy mi a szösz? Az űr-angolnák meg teljesen feleslegesek voltak szerintem. Ezt is körüllengte a Marvel filmek sterilitása, de az eddigiek után ez már nem volt meglepetés, meg sem próbálták feszegetni a PG-13 határait, elintézik az egészet egy félmondattal, hogy azért nem látunk vért, mert xy félisten. Néha kicsit sok volt a szöveg, voltak üresjáratok. Hogy pozitívumot is említsek: a poénok nagyon el voltak találva, nem vették túl komolyan az egészet, ami jól állt a filmnek. A látvány is egész pofás volt. Összességében 6/10 részemről.

xyzdg1981 2012.05.04. 14:08:26

Na, megnéztem az utólag beillesztett jelenetet a TeCsőn - hááát, marhára szükség volt rá... Bár ilyen alapfilmes poénnak nem rossz, de bizonyos szinten kibaszásnak is tekinthető...

Ismeretlen_25084 2012.05.11. 16:37:07

20. Egy Whedon-filmet szinkronosan megnézni olyan, mint egy 3d-s filmet kamerásban lewarezolni. :) Biztos vagyok benne, hogy eredeti nyelven jobban át fognak jönni a poénok, el nem bírom képzelni, hogy az amúgy is kritikán aluli színvonalú kortárs magyar szinkron meg tudott volna birkózni ezzel a filmmel. Egyébként nem rossz film, sokszor nevettem, sőt, néhol már majdnem izgultam is, de a katarzis sajnos elmaradt. Én is súlytalannak éreztem a fenyegetést, és egyenetlennek a tempót, így maximálisan megértem azokat, akik 6-ost adnak rá. Én ennél kicsit lágyszívűbb voltam, és Aeon-ékhoz hasonlóan megajánlottam neki egy 8-ast, csak azért, mert másfél éve ez volt az első olyan film, aminél nem bántam meg, hogy befizettem rá.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása