aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top film: minden idők tíz legjobb filmje Zalaba_Ferenc
2012. április 27. 09:15:16

Kategória: film 128 komment

Ugyan egyszer már összeállítottam egy toplistát minden idők 150 legjobb filmjével (lásd a "150 jó film" gyűjtést az oldalsósávban!), amely már megérett a felülbírálatra, de eme posztnak nem ez az apropója: nagy meglepetésemre a Sight & Sound megkeresett azzal a felhívással, hogy vegyek részt a magazin által tíz évente közzétett "minden idők tíz legjobb filmje" lista összeállításában (íme a 2002-es), melyre a világ minden részéről meghívnak kritikusokat, esztétákat, film akadémikusokat, stb.

Nos, egy ilyen felkérésnek nem lehet ellenállni, de nehogy már csak ők szerezzenek tudomást minden filmes toplista atyjáról, szóval jöjjön minden idők tíz legjobb filmje - egy kis kommentár kíséretében!



Először is jöjjön maga a megkeresés, hogy lássátok, milyen szempontok alapján történik az elbírálás:

Dear Aeon Flux (itt az anyakönyvi nevem szerepel, amihez semmi közötök :)

Every ten years Sight & Sound magazine conducts a poll of the world’s critics, programmers, academics and curators to find out the Ten Greatest Films of All Time. This poll has been going since 1952, and has become perhaps the most recognised poll of its kind in the world.

I would like to invite you to take part in the 2012 poll. We realise that this is not the easiest of tasks, but we want you to know that this is a major worldwide endeavour that will help us all to remind people of film’s rich history and to refine what we mean by the best of cinema.

Please draw up a list of ten films only, in order of preference or, if you’d rather, alphabetically. The order does not matter to the voting system – we will allot one vote only to each of your ten films. We also invite you to add a short commentary after the list explaining why you have chosen the films in your top ten.

As for what we mean by ‘Greatest’, we leave that open to your interpretation. You might choose the ten films you feel are most important to film history, or the ten that represent the aesthetic pinnacles of achievement, or indeed the ten films that have had the biggest impact on your own view of cinema.

When it comes to grouped films, such as the Godfather series, please choose by individual film alone (The Godfather or Godfather II etc.) You cannot vote for, say, the Three Colours Trilogy unless you want to use up three choices out of ten.

We hope very much that you will take part and we look forward to your response.

Sincerely

Nick James
Editor
Sight & Sound

Hosszasan törtem a fejemet, hogy én magam milyen szempontok alapján válogassam össze a magam legjobb tízét (C+P a "150 jó film" felsorolásból?), és végül arra jutottam, hogy nem feltétlenül a szerint rangsorolok, hogy mely filmeket tartom a valaha látott legjobbnak, hanem aszerint, hogy ezek közül én melyeket szeretem legjobban - melyeket vagyok képes bármikor, bármilyen körülmények között elővenni, újra át- és megélni, és ugyanolyan élménnyel felállni előle, mint tíz vagy húsz évvel ezelőtt.

Rangsor nincs, csupán ABC-sorrend.

1. Alien (Anglia/USA, 1979, Ridley Scott)

Nincs félelmetesebb annál, amit csak a képzeletünkben látunk, szokták mondani, ám az Alien kiváló példa arra, hogy igenis van: maga a címszereplő a fináléig ugyan csak másodpercekre tűnik fel, ám HR Giger és Carlo Rambaldi víziójának (és az ügyes vágásnak) hála még a képzeletünkben megjelent rémképet is felülmúlja.

2. Anchorman (USA, 2004, Adam McKay)

Trendteremtő vígjáték, amely nem csupán ezer évre elegendő idézetet hordoz magában, s nem csupán számtalanszor újranézhető, de egy olyan korszaklenyomat, amely legalább annyit elmond arról az évtizedről, melyben játszódik, mint arról, amelyben készült.

3. Duel (USA, 1971, Steven Spielberg)

Az ország nyugati tájékán éldegélők az ORF1-2 meglepően kulturált csöcsén lógva szipkázhatták magukba a vezetés által károsnak, amúgy igen csak egészséges nyugati kultúra alsóbb régióit (merj velem vitába szállni!). Így történhetett az is, hogy eme sorok szerzője nem Jancsón, de még csak nem is Hitchcockon keresztül tanulta meg, mi az a suspence, és életének egyik legjelentősebb filmes szörnyetegévé egy kamion vált.

4. The Empire Strikes Back (USA, 1980, Irvin Kershner)

Volt idő, amikor Lucas nem csupán álmodni mert nagyot, de kockáztatni is: THX 1138, American Graffiti, Star Wars - ezek mind-mind olyan filmek voltak, melyeken a direktornak nem csupán karrierje, de anyagi biztonsága is kockán forgott, és miután szarrá kereste magát a Star Warsszal, ahelyett, hogy a "még egyszer ugyanazt, csak nagyobb méretben" utat követte volna, inkább leforgatta annak antitézisét.

5. Miller's Crossing (USA, 1990, Joel & Ethan Coen)

A Coen-testvérek életük legnagyobb mesterművét (több is van nekik) szállították ezzel a komplex gengszterszatírával, melynek megírása még nekik is gondot okozott, olyannyira, hogy a forgatókönyv szövegezése közben bekövetkezett írói blokkról összehoztak gyorsan egy másik filmet Barton Fink címmel. Szóval a Miller's Crossing egy mestermű, amely egy másik mesterművet fialt. Nem rossz, mi?

6. Night On Earth (USA/Japán/Franciaország/Anglia/Németország, 1991, Jim Jarmusch)

Öt történet, öt város, öt taxi. Jim Jarmusch az élet szócsöveként apró drámákat, tragédiákat, szatírákat, morbid komédiát mesél olyan természetességgel, hogy az ember szinte maga is odaképzeli magát a négykerekű panoptikum ülésére. Mi ez, ha nem mozivarázslat?

7. Once Upon A Time In The West (Olaszország/USA, 1968, Sergio Leone)

Minden idők talán legférfiasabb filmje nem csupán férfiak és elvek, de egy kor és egy műfaj haláláról zeng fájdalmas elégiát - szájharmonika kísérettel.

8. The Terminator (USA, 1984, James Cameron)

A film, mellyel James Cameron majd 30 évvel ezelőtt elindult világhódítóútjára tulajdonképpen csak egy B-mozi volt, mely nem csupán a kortól szokatlan akciófilmes dinamikát és sebességet kínált, de lebilincselő és gondolatébresztő történetet, ikonikus momentumok garmadáját, valamint a filmvászon egyik legkultikusabb figuráját. Ezt csináld utána, McG!

9. The Thing (USA, 1982, John Carpenter)

Sok-sok évvel ezelőtt szintén az ORF1-nak köszönhetően eme sorok írójának élete örökké megváltozott, de nem is ez a lényeg: Carpenter filmjének, és címszereplőjének egyaránt ugyanaz a zsenije - mindkettő folyamatosan változik, mindig mást és mást mutat magából, de a befogadót ez minden egyes alkalommal átformálja.

10. The Usual Suspects (USA, 1995, Bryan Singer)

Történet, meseszövés és karakterisztika még soha nem ragadott úgy magával, mint Singer filmje, amely elhitette a világgal, hogy a filmvászon ördöge létezik, és tud még meglepetéseket okozni. Nézd meg újra, és gondolkodj el a következő kérdésen: Soeze tényleg létezik vagy ő csak egy nagyon hatásos fegyver?

Most viszont rajtad a sor, Kedves Olvasó! Szerinted mi minden idők tíz legjobb filmje?



Címkék

harrison ford star wars toplista thriller alien comedy terminator gangster kevin spacey drama kurt russell james cameron john carpenter george lucas ridley scott will ferrell arnold schwarzenegger sergio leone spielberg bryan singer jim jarmusch sigourney weaver paul rudd adam mckay the thing steve carell anchorman aeonflux coens eurocinema top film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr634541837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2012.04.27. 12:03:45

19: Bár nagyon szeretem a 2001-et, el kellett olvasnom a könyvet ahhoz, hogy megértsem, mit láttam a végén. :)

Ismeretlen_1068 2012.04.27. 12:05:15

16: Ha nem a fenti szempontok alapján válogattam volna, akkor még az is lehet, hogy ezek a nevek közül visszaköszönt volna ez meg az. :)

Ismeretlen_1068 2012.04.27. 12:07:30

20: Szerintem ezek a filmek eleve azért kerültek a köztudatba, mert beleerőltették őket. Nincs ezzel semmi baj, maximum annyi, hogy nem volt választási lehetőség. Sokszor hangzik el az, hogy a mai néző hülye, de az az igazság, hogy anno is szeretett volna "hülye" lenni, csak nem nagyon volt választása.

Gábor 2012.04.27. 12:08:07

Utószezon Vérző olaj Taxisofőr Harcosok klubja Ponyvaregény Szindbád Sátántangó Nagymenők Amerikai szépség Drágán add az életed!

Ismeretlen_1068 2012.04.27. 12:10:59

24: Nem hinném, hogy az itt szereplő listák objektívek (mert melyik ilyen lista az? :), de a tiéd az egyik legkülönlegesebb, amit valaha láttam.

mrfsktor 2012.04.27. 12:11:37

És persze még sorolhatnám.. 1. A remény rabjai 2. Az ember gyermeke 3. Amadeus 4. A sötét lovag 5. A faun labirintusa 6. Gyilkos vagyok 7. Mildred Pierce 8.Tizenkét dühös ember 9. Szigorúan bizalmas 10. Halálsoron

Ismeretlen_1068 2012.04.27. 12:12:02

26: Wow, tesó! Hány éves voltál, mikor láttad a The Thinget? És hogyan, milyen formában?

Nostro · http://tokeletrash.blogspot.com 2012.04.27. 12:13:33

Óóóóó, a Taxisofőr... hát persze! Szeretek majd' minden DePalma filmet, de hiába, Scorsese beelőzi.

rivera · http://spottr.hu 2012.04.27. 12:16:22

Időrendi sorrendben, The Seventh Seal (1958, Ingmar Bergman) Amadeus (1984, Milos Forman) Platoon (1986, Oliver Stone) Jacob's Ladder (1990, Adrian Lyne) The Big Lebowski (1998, Joel Coen) Memento (2000, Christopher Nolan) Memories of Murder (2003, Joon-ho Bong) Oldboy (2003, Chan-wook Park) Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004, Michel Gondry) In Bruges (2008, Martin McDonagh)

Nostro · http://tokeletrash.blogspot.com 2012.04.27. 12:23:28

35: Nem emlékszem pontosan hány éves lehettem, kb. 11-12 körül. És a videó hozta el az élményt. Fogalmam sincs ki adta vagy honnan volt kölcsönben!! a kazetta (nem tékából, az még nem is volt), ment a cserélgetés akivel csak lehetett.

Gábor 2012.04.27. 12:25:10

31. Kik erőltették bele? A kommunisták? Az esztéták? A kommunista esztéták? Régen nem voltak szórakoztató filmek? Ha van kedved meg időd, leírhatnád, mit jelent a 2001 vége, megspórolnád nekem, hogy elolvassam a regényt:)

Helsing · http://helsing.blog.hu 2012.04.27. 12:25:55

Szintén abécében (a sorrend maradjon az én titkom), szintén élvezeti/érzelmi okok alapján. 1-2: Batman Begins / The Dark Knight: Chirs Nolan Batman adaptációja olyan lélektani mélységeket jár be, hogy jópár dráma is megirigyelhetné azt, és mindezt olyan mesterien teszi, hogy huszadjára is tátva marad a szám a végére. Nem mellékesen a legjobb szuperhősmozik ever. 3: Blade Runner (Final Cut): Ridley Scott mesterműve (egyben a sci-fi egyik alapja) az egyik legijesztőbb disztópia keretein belül gyúrja össze, illetve fejleszti tovább Fritz Lang Metropolisát és Mary Shelley Frankensteinjét. Egyszerre taszító és gyönyörű, stílusa utánozhatatlan, a vége meg annyira odavág, hogy még. 4: Edward Scissorhands: Tim Burton legszebb filmje. Aki látta, az tudja, miről beszélek, aki meg nem, annak úgysem tudom elmagyarázni. 5: The Empire Strikes Back: Én határozottan vallom, hogy nem a prequel részek lógnak ki a Star Wars sagából, hanem az Empire. Sztori, mélység, hangulat, karakterek és leginkább fordulatok – a többi öthöz képest kimagasló minősége azóta is megközelíthetetlen. És mikor a Falcon visszafordul a felhők között, hát az kész. 6: Lost In Translation: Sofia Coppola legjobb (egyetlen jó?) filmje, arról a legtisztább fajta emberi kapcsolatról, ha úgy tetszik, szerelemről, amit egyik félnek se kell kimondani, mert hát ott van. Bill Murray hatalmas, Scarlettbe meg örökre beleszerettem. 7: The Matrix Revolutions: A Matrix, de leginkább a Revolutions nekem az, ami AE-nek a Thing. Ami megváltoztatott, nagy részben tett azzá, ami ma vagyok, és ami miatt filmállat lettem. A legkedvesebb kedvencek, ezt nem magyarázom tovább. 8: Super 8 (ezt a véletlent..): Bár ennyire friss filmnek nem illik itt lennie, de a Super 8 olyan szinten lopta be magát a szívembe, mint tavaly (és még jópár éve) senki más. Szörny, románc, haverok, és egy dicshimnusz magához a filmezéshez – J.J. Ambrams összehozta a legjobb nyári szünetet. 9: Transformers: Úristen, mit fogok én itt ezért kapni…. De mielőtt elkezdenétek hozzám malomköveket vágni, mindenkit meghívok a lakásomba, megmutatom a negyvenhárom robotomat, a fémdobozos dvd-ket, a posztereket, a pólómat, az Optimus sisakomat, a házi készítésű képregényemet, a harmadik rész Angliából rendelt 3DBD változatát (pedig nincs is BD lejátszóm) meg a videofelvételt, amin a fősulis színjátszókörrel előadjuk az erdős harcot. Ez az a fajta fanság és életforma amiről nem tehetek – és amit ez a film indított el. És amit nézek, ha levert, jókedvű, magányos vagy boldog vagyok. Na most jöhetnek a kövek. 10: WALL-E Nemcsak a Pixar, de a szememben a világ legjobb animációs filmje is, ami annyira csodaszép, hogy nem is ragozom tovább.

DCIJB 2012.04.27. 12:28:39

ABC sorrendben: Aliens Blade Runner Casino Royale Dogville Don't Look Now Gosford Park Lost in Translation Mulholland Drive Raiders of the Lost Ark The Silence of the Lambs A listám nagyon változó. Amúgy meg nagy gratula Aeon Flux a felkéréshez! Lehet tudni, hogy mikor hozzák nyilvánosságra az összesített listát?

Gonzo 2012.04.27. 12:29:56

minden idők vagy az én kedvencem.. na igen, nem mindegy. de csak USA product, az nekem elég érdekes. de ebbe is belefért volna egy altman, ashby, scorsese, kubrick... ezt az anchor man-t annyira hájpolod, most már utána nézek... sokat kell tudnia, hogy überel néhány, fent idézett alapművet. na mindegy. akkor is a Patyomkin és a Sztrájk az alap :o))

Ismeretlen_141758 2012.04.27. 12:30:02

Sorrend nélkül a 10-es lista: - A remény rabjai - 12 dühös ember - Hetedik - Batman: Kezdődik! (a magyar címe viszont égetnivalóan rossz) - Szemekbe zárt titkok - Terminátor 2: Az ítélet napja - Mad Max 2 - Ponyvaregény - Blöff (ne kérdezd, valami extra perverzió nálam ez a film) - Griffin és Phoenix (a legszebb szerelmes film, amit valaha láttam)

Ismeretlen_32319 2012.04.27. 12:32:58

20: szerintem nem kor, hanem beállítottság kérdése a dolog: én például bármikor az érzelmi azonosulást választom az intellektus helyett, és nyilván egy műfaji filmes blog olvasói is a legtöbben így vannak ezzel. emiatt kár lenne lenézni hollywoodot.

jjncaa · http://www.bowl.hu 2012.04.27. 12:34:51

12 dühös ember Aranypolgár (pfúj, sznob!!) Egy makulátlan elme örök ragyogása Harry és Tontó Hosszú út az éjszakába In Bruges Kifulladásig Mechanikus narancs Oldboy Sin City

Chips 2012.04.27. 12:39:03

Sorrend nélkül: Oldboy - ütős, mint egy kapalács Blade Runner - Scott legjobb filmje (szerintem), még akkor is, ha nagyon eltér az alapanyagtól 2001 A Space Odyssey – A legjobb sci-fi film, viszont könyvben nálam nincs benne a Clarke top3-ban Godfather (1-3) – Más filmet csinálhatnak, de ennél jobbat úgyse. Remélem nem remakelik:) Aliens – Nekem jobban bejött, mint az első része, valószínűleg azért, mert korábban láttam The Dark Knight – a legjobb képregény adaptáció Lord of the Rings – Fantasy műfajban mérföldkő, filmben azóta se akadt ezen a téren párja Eternal sunshine of the spotless mind – visszafele haladni az emlékekben, miközben az egész darabokra hullik. Godry sajna azóta se csinált semmi emlékezeteset. 12 Monkeys – Időutazásos történet, de Gilliam nagyon ügyesen tartja ezzel kapcsolatban bizonytalanságban a nézőt a végéig. Silence of the Lambs – Folytatásai sehol sincsenek ehhez a filmhez képest, a Keresztapa mellett a másik film, ami évente egyszer biztosan újranézésre kerül

gez 2012.04.27. 12:41:04

abc sorrendben: Back To The Future Close Encounters Of The Third Kind Donnie Darko Drive L.A. Confidental Miller's Crossing Seven The Shawshank Redemption The Sting There Will Be Blood

xyzdg1981 2012.04.27. 12:43:53

33.: Köszönöm, igyekszem :) Igazából BJ megjegyzése (14.) kapcsán mondtam, tekintve, hogy az enyém közt nem mind olyan, amit BÁRKI szívesen beválasztana a Top10-es/100-as listájába (hozzáteszem a Top10 alatti helyezettjeim még tarkábbak :) )

jjncaa · http://www.bowl.hu 2012.04.27. 12:44:49

Wow, riveranak pacsi, és - sajnos - 21-esnél a pont. A 11. nálam a 8 és fél, és van három, szívemnek nagyon kedves vígjáték, amiket tényleg csak egy maximálisan személyes listára mernék feltenni :) A nagy Lebowski, Mindenható, Tekerd vissza haver!

Ismeretlen_16964 2012.04.27. 12:56:50

Ijha, a S&S! Ez azért nem semmi felkérés, gratulálok a "szerepléshez" :)

Ismeretlen_87626 2012.04.27. 13:04:33

Soha nem tudtam összeállítani egy tízes listát, soha nem voltam elégedett eggyel sem. Annyi mindent kellene kihagyni. Százas lista esetleg, de ott meg a sorrendet nehéz belőni... :) Mindegy, Ponyvaregény, Nem vénnek való vidék, Birodalom visszavág biztosan ott lenne a tízesben.

dr.Fünke 2012.04.27. 13:30:53

ezek az én kedvenc filmjeim, nem a legjobbak, inkább azok amit bármikor megnézek: Heat 40 year old virgin The Dark Knight Back to the Future Infernal Affairs Memento The Fighter Oldboy Raiders of the Lost Ark Goodfellas

Ismeretlen_99954 2012.04.27. 14:15:55

vért hugyoztam, húztam, húztam a listáról, de az istennek sem tudtam 11 alá menni, még úgy sem, hogy bevezettem az "egy alkotótól csak egy filmet" szabályt, szóval 10+1 abc sorrendben 12 Angry Men Lumet hibátlan mesterműve tele van feszültséggel, drámával, és sokadik újranézésnél is ugyanazt az élményt nyújtja. A Clockwork Orange Nagy párharcot vívott a fejemben a Dr. Strangelove-val, de győzött. Minden kockája a popkultúra része, kell ezt részleteznem? Alex DeLarge minden renitens atyja. Ed Wood Nem vagyok kifejezetten Burton rajongó, viszont az Ed Wood hibátlan mestermű, olyan, amilyent talán már sosem fog újra készíteni. Érdekes módon ez az egyik legkevésbé ismert filmje, sajnálatos, a felszínen kevésbé "burtonos" ugyan, de a felszín alatt a "legburtonosebb" film. Fight Club Erről már mindent elmondtak szerintem fent, meg mindenhol. Meg lehet nézni akárhányszor, és szinte minden alkalommal lehet benne új dolgot felfedezni, az utolsó nanoszekundumig nagy gonddal megmunkált mozicsoda. In Bruges A legfiatalabb versenyző. McDonagh filmje nagyon rövid idő alatt lett kultfilm, egyedi stílus, zseniális színészi alakítások, és egy forgatókönyv, amibe közel lehetetlen belekötni. Kiss Kiss Bang Bang Borzasztóan alulértékelt film, Shane Black egy zseni, és itt hozza a legjobb formáját, talán mert végre meg is rendezhette a saját szkriptjét. Zseniális szatíra, hibátlan buddy cop movie. Pulp Fiction Amilyen megosztó filmnek számított régen, ma már annyira közkedvelt, kb. mindenki szereti, minden sora, kockája maga a popkultúra. Shaun Of The Dead Edgar Wright szintén alulértékelt, korunk egyik legnagyobb, legkreatívabb zsenije, és bár mindhárom eddigi filmje szinte ugyanazon a (borzasztóan magas) színvonalon mozog, most azt mondom Shaun. Snatch Ez is tipikusan a mindenki szereti kategória, ezerszer idézett, de még mindig megunhatatlan párbeszédek, erős karakterek, meg egy zseni, aki sajnos mára csak árnyéka korábbi, csodagyerek önmagának. The Big Lebowski Ha Coen, akkor nálam Lebowski. Videodrome Cronenbergnél nálam a Videodrome a csúcs. Ráadásul még ma is ugyanolyan releváns, sőt, ma már relevánsabb, mint amikor kijött.

Ismeretlen_77710 2012.04.27. 14:16:17

Kicsit sablonos leszek, bocsánat. (A sorrend nem számít.) 1. In Bruges 2. Se7en 3. Pulp Fiction 4. Clockwork Orange 5. Fargo 6. Mulholland Drive 7. The Lord of the Rings 8. Amadeus 9. Alien 10. High Fidelity

Fighting 2012.04.27. 14:37:52

A 10 film, amit bárhol bármikor végig tudok nézni. Heat Pokoli lecke Holt költők társasága A birodalom visszavág Batman: A sötét lovag Moszkva tér Terminátor 2 Mielőtt felkel a nap Forrest Gump A Jó, a Rossz, és a Csúf. Tudom nem vagyok valami nagy esztéta, de ez van.:)

Lord Picard 2012.04.27. 14:49:57

Én is elég sokat agyaltam a listán, fel tudnék még sorolni kapásból vagy 20-30 másik címet, de muszáj tartani magamat a 10-hez. Nem tudnám jól összefoglalni, megfogalmazni, melyiket miért, de bármikor újra meg tudom őket nézni, akár olyan lelkesedéssel, mintha először látnám őket (ABC sorrendben persze): Empire of the Sun Jurassic Park L.A. Confidential Lord of the Rings Trilogy Master And Commander Once Upon A Time In The West The Bridges of Madison County The Remains of the Day The Thing Titanic (1997)

nkevin · http://rovidfilmkritikak.blogspot.com/ 2012.04.27. 15:03:21

Harcosok Klubja A Zodiákus District 9 Erőszakik Hetedik Hideg Nyomon Toy Story 2. Az Álmosvölgy Legendája Durr Durr, és Csók Másnaposok Tudom, hogy például a Másnaposok nem sok embernél szerepelne a TOP 10-ben, de én szeretem és bármikor megtudom nézni, ahogy az összes többi listán szereplő filmet. Egyébként a Harcosok Klubja az örök első és kedvenc a többi film nincs sorba rakva.

renton · http://mozisblog.blogspot.com 2012.04.27. 15:05:48

+1 : (mivel a Back to the Future önmagában nem szerepel a listán) Dr. Strangelove. - Talán a kólagép miatt. Nem is... Inkább a címszereplő filmvégi őrülete miatt. Nem is. A telefonbeszélgetés miatt. Vagy bármelyik emlékezetes pillanat miatt, amiből szerencsére bőven akad. 10 : Children of Men - Mert Cuarón úgy tudja a nézőt is szereplővé varázsolni egy teljesen hihető világkrízis közepette, mint csak nagyon kevesen. Mért nem hallani semmit a Gravityről még mindig!?!?!? 9 : Csinibaba - Mert Tímár Péter annyira belenyúlt a tutiba a történettel, a magyar színészek parádés modorossággal való mozgatásával és a képi világgal, hogy megalkotta a magyar filmtörténet egyik legnosztalgikusabb és legszívszorítóbb darabját, ahol még az sem zavar, hogy az ábrázolt világ a valóságban sosem létezett. Hogy miként kurvult el a rendező a későbbiekben, az már egy másik történet. :) 8 : Monthy Python and the Meaning of Life - Mert mindig arra emlékeztet, hogy végső soron bármiért aggódni tökre felesleges. 7 : Edward Scissorhands - "Hold me! - I can't." Ó, mennyire aktuális bír lenni ez a végtelenül egyszerű jelenet, ha a mai fiatalságra gondolunk. És ez csak egy hirtelen jött ötlet, ki tudja végső soron mért szorul össze a torok. :) 6 : Close Encounters of the Third Kind - Sci-fi buziként ez a film kötelező mintadarab, alapvetés. 5 : Pulp Fiction - Tarantino színpadiasan létező figurái berántanak minket a rendező koponyájába, amire belülről morbid humorral, lehengerlő lezserséggel és pofátlan nyersességgel van fölfestve, hogy "Because I love making movies." 4 : Back to the Future (együtt a három, külön-külön nem kerülnének föl) - Mert ez volt pubertázs korom legklasszabb és leginspirálóbb meséje! 3 : Se7en - Hideg és precíz film a felszínen, de város komor zaja most is ott cseng a fülemben. 2 : The Legend of 1900 - Tim Roth zseniális alakítása és utolsó monológja miatt. Főleg. 1 : Forrest Gump - A MOZI

Locutus · http://locutus.sfblogs.net 2012.04.27. 16:02:52

Nálam csak az első a biztos favorit, a többi sorrendje abszolút tetszőleges - avagy ahogy eszembe jutottak. :-) Kiss Kiss Bang Bang: az a ritka film, amit akárhányszor látok, mindig egyre jobban élvezek. Alien: egyetem alatt volt szerencsém nagyvásznon látni - hiába tudtam kívülről, remegtem, mint a nyárfalevél. Ennyi. Chihiro Szellemországban: egy film, ami egy életre animerajongóvá tett. Csak egy hajszállal jobb az Akiránál. :-) Amélie csodálatos élete: akit ez nem vidít fel, az szerintem ne nézzen többet filmet. A Faun labirintusa: lenyűgöző és megható utazás a sötétbe, minden idők egyik legszebb dallamával. Cápa: négy évesen filmrajongóvá tett. Nekem ennyi elég. Volt egyszer egy Vadnyugat: kb. hat év alatt ért meg annyira, hogy megszeressem - és azóta nem ereszt. Megdolgozott a helyéért. :-D South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlan: a Paramount logó átvált egy papírmasé hegycsúcsba, és én azóta is a padlón fetrengek a négy kisiskolás kalandjain. A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége: nálam az első rész abszolút favorit; lenyűgöző fantasy, amiben hatalmas szív dobog. Harcosok Klubja: egy kitűnő regény remek adaptációja, a fogyasztói társadalom kíméletlen élveboncolása, Fincher mesterműve. Hiszek egy Tylerben.

wurlitzer · http://wurlitzer.tumblr.com 2012.04.27. 16:39:51

Sztalker A Jó, a Rossz, és a Csúf A vad banda Aura Tenenbaum, a háziátok A svindler Az őrület határán Klute Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag Francia kapcsolat

Action 2012.04.27. 16:43:45

Akkor lássuk. Sorrendet nem állítok, mert nem tudnék. A Gyűrűk Ura: mind3 film, de ha választani kell, akkor az első rész. Igazi varázslat volt, felülmúlta a várakozásaimat. Star Wars IV-VI: szintén mindegyik, persze a Birodalom kiemelendő. Imádom ezeket a filmeket. Conan, a barbár: az 1982-es verzió, természetesen. Lenyűgöző hangulatú mozi, elképesztő zenével. Amikor megtalálja a kardját, az a jelenet fantasztikus. Szárnyas fejvadász: nálam ez a film a sci-fi. És a látványvilága a mai napig állati jó. He7edik: egy igazi sötét krimi. És annál sokkal több. Aliens: az első is nagy kedvenc, de igazán a 2. részt szeretem. Cameron jól keverte az akciót és a horrort, Volt egyszer egy vadnyugat: a legjobb western film szvsz. Mátrix: szintén egy zseniális sci-fi, jó történettel, frankó látvánnyal, jó dumákkal. A folytatásokat inkább hagyjuk, ez valójában egy egyrészes film :) Harcosok klubja: ezt minden évben megnézem, óriási mozi. A keresztapa: egy remek történet a hatalomról és az ártatlanság elvesztéséről. 3 órás film, de egy cseppet sem unalmas.

Melkor 2012.04.27. 16:43:52

1. The Fountain 2. Synecdoche, New York 4. Thank you for Smoking! 5. Clockwork Orange 6. Citizen Kane 7. The Secret of Kells 8. Brick 9. Un Prophéte 10. Gattaca

Last 2012.04.27. 16:55:35

Az én listámon tuti kiadnak páran, de nekem ez az All-Time 10 kedvenc: Kill Bill HP 7/2. Watchmen Dogville Rekviem egy álomért A sebezhetetlen Mulholland Drive Az ember gyermeke Transformers Casino

wildguy 2012.04.27. 17:03:42

Az első 3 sorrendben, utána a többi sorrend nélkül: Vissza a jövőbe Ponyvaregény A Birodalom visszavág A jó, a rossz és a csúf Shop stop Psycho A piszkos tizenkettő Párbaj Toy Story Casino

Lord Picard 2012.04.27. 17:03:58

Nagyon jó listákat látok, számos olyan filmmel, amelyeken én is komolyan törtem még a fejem: Kill Bill, Watchmen, Az ember gyermeke, He7edik, Az őrület határán, Indy - sokáig tudnám sorolni most a fentebbi listák további gyöngyszemeit :) Nehéz feladat ez a Top10-ezés.

frew 2012.04.27. 17:16:37

62: Jee, még egy Forrás :). Azt hittem csak nálam fog szerepelni a top10-ben :).

Axlkenobi 2012.04.27. 17:21:22

A többrészes filmeknél szívem szerint feltettem volna az összeset, de az csalás lenne, így a szériákból kiválasztottam a kedvencet (ha nagyon muszáj, tudok választani): Star Wars Episode III Revenge of the Sith Indiana Jones and the Last Crusade Terminator 2: Judgment Day The Dark Knight Kingdom of Heaven (rendezői változat) The Passion of the Christ Alexander The Thin Red Line Life as a House The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Helsing · http://helsing.blog.hu 2012.04.27. 17:24:53

63: yeah, még egy Transformers! Azt hittem, én vagyok az egyetlen :-D

Melkor 2012.04.27. 17:27:31

62: De hülye vagyok, kimaradt a 3. ami a Biutiful.

Ismeretlen_1068 2012.04.27. 17:34:55

Hej, de szép számmal külditek a listákat. Szerintem TheHun már el is átkozta a napot, mikor kitalálta, hogy csinál egy olvasói összesítőt. :)

Lord Picard 2012.04.27. 17:42:58

67. Azt hittem rajtam kívül nincs még, aki szereti az Alexander-t, persze ha csak az Oliver Stone változatra gondoltál :))

Fody 2012.04.27. 17:51:06

1. A párduc 2. A harmadik ember 3. Az Ambersonok tündöklése 4. A Bárányok hallgatnak 5. Psycho 6. Sunset Boullvard 7. Szigorúan bizalmas 8. A Hátsó Ablak 9. Rio Bravo 10. The Killing

Ismeretlen_1068 2012.04.27. 17:52:17

Szép nagy film a T2, de azért messze nem olyan jó, mint az első rész. Meg aztán a gyomrom a mai napig nehezen veszi be a gyilkológépből poén- és érzelemforrássá átprogramozott címszereplőt. :)

Scotty 2012.04.27. 17:53:16

Az én Top 10 listám így néz ki 1. Vissza a jövőbe 2. Alien 3. Die Hard 4. Terminator 5. Gyűrűk Ura Király Visszatér 6. Leon a profi 7. Blade Runner 8. Star Wars New Hope 9. Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán 10. Aliens

duwy 2012.04.27. 18:12:58

73: Az emberi karakterek sokkal kidolgozottabbak a T2-ben + Robert Patrick + az akciójelenetek mindent visznek. Az elsőben Michael Biehn, akármennyire is bírom, nem sok vizet zavart.

Ismeretlen_146045 2012.04.27. 18:16:19

1. Casablanca 2. East of Eden (Édentől keletre) 3. To kill a mockingbird (Ne bántsátok a feketerigót!) 4. The right stuff (Az igazak) 5. Fargo 6. No man's land (Senkiföldje) 7. Forrest Gump 8. Saving Private Ryan (Ryan közlegény megmentése) 9. Dr Strangelove,or: how I learned to stop worrying, and love the bomb 10. Reservoir dogs (Kutyaszorítóban)

Ismeretlen_87170 2012.04.27. 18:27:24

Nem sorrendben, de akkor már én is: Alien - kb. 8-9 évesen láttam először Die Hard - nálam ez A MOZI Jurassic Park - minden idők legjobb kalandfilmje, meséje, élménye Pulp Fiction - ezt is viszonylag fiatalon, 13 évesen láttam, nálam ez QT mesterműve Drive - ha nem szerettem volna bele kölyökként a moziba, filmekbe, akkor tavaly történt volna meg In Bruges - vannak ilyen szerelem első látásra filmek #1 This is England - vannak ilyen szerelem első látásra filmek #2 No Country for Old Men - akárhányszor nézem, egyre jobban imádom, és köpködöm a texasi út porát... Donnie Darko - ezt ezen a blogon nem kell magyarázni The Bourne Ultimatum - nem tudok elképzelni ennél jobb akciófilmet ...és nagyon sok mindenre érzem, hogy kimaradt, de nem kezdem el felsorolni őket, mert akkor lehet, hogy mások is azt teszik. Erről a listáról viszont nem lenne szívem levenni semmit. Némelyiküknél láttam jobb filmeket, de ezek a személyes kedvenceim, és azt hiszem, a kérdés erre irányult! :)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.04.27. 18:38:34

Nekem is inkább kedvencek. Sorrend és indoklás nélkül:) Dűne (Lynch-féle természetesen) Ötödik elem Terminator 2 Aliens The Dark Knight John Rambo Brian élete Hullajó A Légy (Cronenberg-féle természetesen) 21 gramm

Melkor 2012.04.27. 18:54:33

78: Van másféle Dűne film is a Lynchén kívül?

Szkítör 2012.04.27. 19:14:03

érdekes lista, tetszik benne (és a "követelményrendszerben") hogy így elvileg szinte minden film valami egyedi személyes kötődés alapján kerül bele, így valószínüleg sokkal színesebb és izgalmasabb listák alakulhatnak mint a szokásos "casablanca, elfújta a szél, keresztapa" típusú dolgoknál. gyorsan bedobom én is kedvenceket nagy hirtelenjében, mielőtt befolyásolna a kommentek elolvasása :) 12 Monkeys Being John Malkovich Fight Club Gattaca Kill Bill Lock, Stock and Two Smoking Barrels/Snatch (lehetetlen külön kezelni a ketőt és választani) Memento Oldboy The Big Lebowski Trainspotting

andesz 2012.04.27. 19:16:18

Top 10 sorrend nélkül: Harcosok klubja A forrás A ragyogás Kill Bill In Bruges Fekete Hattyú Amerikai szépség Dogville Amerikai História X Szemekbe zárt titok

Bla-Bla-Bla 2012.04.27. 19:37:59

Az első 10: 1. A nagy kékség 2. Persona 3. Amelie csodálatos élete 4. Neruda postása 5. 21 gramm 6. Szerelemre hangolva 7. Oldboy 8. Sztalker 9. Alkony sugárút 10. A vágy villamosa A következő 10 pedig: 11. Mildred Pierce 12. Utazás a múltból 13. Elveszett jelentés 14. Ne nézz vissza! 15. Éjszaka a földön 16. Út a vadonba 17. A forrás 18. Dogville 19. 12 majom 20. Donnie Darko

Aang · http://aeonflux.freeblog.hu/archives/2012/04/27/top_film_minden_idok_tiz_legjobb_filmje/ 2012.04.27. 19:55:54

1. Star wars -A birodalom visszavág. 2. Star Wars -Új Remény 3. Indiana Jones -És az utolsó keresztes lovag 4. Terminator 2 5. Vissza a jövőbe 2 6. Man On Fire 7. Jurassic Park 1 8. Gladiátor 9. A.I. - Mesterséges értelem 10. Forrest Gump

Berserker 2012.04.27. 20:14:45

A 10-es, sorrend nincs: A remény rabjai, A rettenthetetlen, Avatar, Gyűrűk Ura 3, (röhögni fogtok, de imádom) Tolvajtempó, Jurassic Park, A közösségi háló, (röhögés part2, de számomra epic:) Mission Impossible 2, Rekviem egy álomért, Jelek. (valakinek lehet ez a röhögés 3) Számomra talán ez a legjobb 10 film ever.

Thunderstick 2012.04.27. 20:14:51

Pillanatnyi hangulatom szerint: Scarface The Box Indiana Jones and the Temple of Doom The Good, The Bad, and the Ugly The Aviator Aliens Ed Wood Jurassic Park Back to the Future Mary Shelley's Frankenstein

Remo 2012.04.27. 20:44:02

2001: Űrodüsszeia (Stanley Kubrick, 1968) A jó, a rossz és a csúf (Sergio Leone, 1966) A keresztapa (Francis Ford Coppola, 1972) Az őrület határán (Terrence Malick, 1998) Apokalipszis most (Francis Ford Coppola, 1979) Casino (Martin Scorsese, 1995) Harcosok klubja (David Fincher, 1999) Szárnyas fejvadász (Ridley Scott, 1982) Szigorúan bizalmas (Curtis Hanson, 1997) Volt egyszer egy vadnyugat (Sergio Leone, 1968)

klogg 2012.04.27. 20:54:12

Az első három fix, a többi hasraütve, ömlesztve. És hogy miért az az első, ami: több mint harminc éve nézem, tavaly asszem négyszer láttam, legutóbb meg a múlt héten. És nem tudok vele betelni. 1. Once Upon a Time In The West 2. Cinema Paradiso 3. Amadeus The Usual Suspects Fight Club Pulp Fiction Alien The Empire Strikes Back Lord Of The Rings trilógia Snatch

thedistance 2012.04.27. 21:18:00

A Film: Star Wars (George Lucas, 1977) A Top 10-em többi része ABC sorrendben: A.I. - Artificial Intelligence (Steven Spielberg, 2001) Almost Famous (Cameron Crowe, 2000) Beavis & Butt-Head Do America (Mike Judge, 1996) Dirty Harry (Don Siegel, 1971) Independence Day (Roland Emmerich, 1996) Indiana Jones and the Temple of Doom (Steven Spielberg, 1984) Million Dollar Baby (Clint Eastwood, 2005) On Her Majesty's Secret Service (Peter Hunt, 1969) Rocky (John G. Avildsen, 1976) De lehet, hogy egy másik pillanatomban a Love Actually-t, a Dr. Strangelove-ot vagy a Tango & Cash-t tenném fel a listámra vmi helyett...

cszn · http://cszn83.blogspot.com 2012.04.27. 21:27:38

Hé! Gyerekek! Mindenki csőre töltve készen áll a tíz kedvenc filmjével, hogy valahova beírhassa? Nekem kéne pár nap, hogy átgondoljam. :)

ungverjaland 2012.04.27. 21:42:27

Igyekeztem elég széles körből meríteni, és egy kicsit objektívebb listát összerakni (már amennyire ez lehetséges), de több helyen a személyes egyéni véleményen szembe ment azzal, hogy más mit gondol legjobbnak, esetleg egyáltalán nézhető filmnek, így került az Inland Empire, a Dancer in the Dark és a The Tree of Life. A Chungking Express személyen kedvenc Wong Kar-wai-tól, és ezért került a listára, ugyanis ez volt az a filmje ami a legerősebb hatást gyakorolta rám. 2001: A Space Odyssey (Staney Kubrick) 12 Angry Man (Sidney Lumet) Inland Empire (David Lynch) Sunset Blvd. (Billy Wilder) Trois Couleurs: Rouge (Krzysztof Kieślowski) Chungking Express (Wong Kar-wai) Repulsion (Roman Polanski) Vertigo (Alfred Hitchcock) The Tree of Life (Terrence Malick) Dancer in the Dark (Lars von Trier)

wayage 2012.04.27. 21:47:27

Szigorúan szubjektív. Olyan filmek melyeket bárhol bármikor képes vagyok újranézni. Ezért a kedvenceim. Vagy 30 filmet feltudnék sorolni, de nemrég újranéztem a legtöbbjét, estek ki betonbiztos kedvencek (pl. Vissza a jövőbe, Hetedik) s így alakult ki a lista (1980tól napjainkig, persze korábbról is vannak kedvencek, de most nem fértek be a 10-be): 1-2. Az elveszett frigyláda fosztogató (1981) - Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag (1989) 3. A remény rabjai (1994) 4. Szigorúan bizalmas (1997) 5. A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége (2001) 6. Truman Show (1998) 7. A dolog (1982) 8. Forrest Gump (1994) 9. Aliens - A bolygó neve: Halál (1986) 10. Jelek (2002) hogy legyen egy furcsa választásom is :)

Locutus · http://locutus.sfblogs.net 2012.04.27. 22:04:27

89: nálam épp ez volt a lényeg: hogy ha a "legjobb film"-re gondolok, mik jutnak eszembe először. Ha elkezdenék töprengeni, sose érnék a végére, így viszont zsigerből válaszoltam (utólag legalább fél tucatnyi jutott eszembe, amit szívesen beírtam volna még).

Ismeretlen_63220 2012.04.27. 22:08:13

Ha elhanyagoljuk azt a tényt, hogy nem lehet 10 legjobbat kiválasztani, tessék itt van az én listám: - Kalandorok (francia): mert abba a korba kívánkozom tőle. - Babe 2: mert nem hiszem el, hogy ez a film létezik. Annyi szomorúság, annyi bölcsesség van benne. - Szegénylegények: mert a tévé kávája a sarkoknál berepedt tőle. - Brian élete: mert ennyi igazi poén semelyik másik filmben sincs. - Terminátor 1: mert ilyen feszes dramaturgiája egyik másik filmnek sincsen. - Tűz van, babám!: mert ez a film nem létezik. Nincsenek olyan amatőr szereplők, akiket ilyen határozottan lehetne irányítani, és nincsenek olyan profik, akik ilyen jól el tudnák játszani az amatőrt. - Casablanca: mert második nézésre is olyan volt, mintha ezerszer láttam volna. Mindennek a kövülete, minden mondata idézhető. - 22-es csapdája: mert az egyetlen realista film a háborúról. A világ legjobb könyvéből készült büntetően jó minőségű feldolgozás. - A tanú: most kezdjem magyarázni? - Nagyítás: mert elakad tőle a lélegzetem.

cszn · http://cszn83.blogspot.com 2012.04.27. 22:16:22

Na jó. Gyorsan átnéztem a listáimat és egyből kiderült, hogy tízet lehetetlen összegyűjteni úgy, hogy ne kerüljön ki belőle legalább tíz ugyanazon a szinten levő. Szóval ezek voltak talán a legnagyobb hatással rám (semmilyen sorrend nincs): -Elveszett jelentés (Lost in translation) -Útvesztőben (Lost Highway) -Az ember gyermeke (Children of Men) -Táncos a sötétben (Dancer in the Dark) -Jackie Brown -Szárnyas fejvadász (Blade runner) -Nagy hal (Big Fish) -Páncélba zárt szellem (Ghost in the Shell, Kôkaku kidôtai) -Pop, csajok satöbbi (High Fidelity) -Nagyítás (Blowup) Ha belegondolok, durva, hogy mekkora kedvencek maradtak ki: Kubrick, Woody Allen, Refn, Audiard, Gilliam, Polanski, Ghibli filmek...

pr10 2012.04.27. 22:47:07

Hasból mondom a kedvenceimet, de úgyis lesz, ami kimarad: 1: Eredet - csodálom, hogy egy listán se láttam. A kedvenc filmem. 2: Die Hard 3: A tökéletes trükk 4: Alien 5: Suszter, szabó, baka, kém 6: A sötét lovag 7: A remény rabjai 8: A gépész - igazából rakhattam volna előrébb is, nagy hatással volt rám 9: Rocky 10: Gran Torino +5: Elrabolva, Taxi, Orvlövész, Millió dolláros bébi, A szomszéd nője mindig zöldebb +1 sorozat: Chuck

Ismeretlen_22899 2012.04.27. 22:51:22

Nehéz kiválasztani 10-et de azért igyekeztem követni a te válogatási szempontodat, úgyhogy ezek tuti nem a világ legjobb filmjei, de nekem valamiért igen. Szóval nagyon szubjektív, névsorba rendezett és semmi különös: A Birodalom visszavág - sorolhatnám A Bolygó neve: Halál - első találkozás Ellen Ripley-vel a tökös csajjal Drágán add az életed - az akciófilm Gyűrűk ura - így kell vászonra vinni egy mesét Love Actually - mert alig van benne hiba Philadelphiai történet - A három kedvenc klasszikus színészem, mind top formában Remény rabjai - ahányszor meglátom képes vagyok leragadni előtte A Szépség és a Szörnyeteg - a legolvasottabb Disney hősnő Vissza a jövőbe - nem lehet megunni Willow - ennek az effektjeit legyen szíves piszkálni Mr. Lucas, mert azok felett elszaladt az idő rendesen.

Aang · http://aeonflux.freeblog.hu/archives/2012/04/27/top_film_minden_idok_tiz_legjobb_filmje/ 2012.04.27. 23:07:13

A Willow-ot tényleg felújíthatnák, tele lehetne dobálni faxa effektekkel, 3d-vel és újra beküldhetnék a moziba. Valaki szóljon Lucasnak:)

erahurka · http://burger.blog.hu 2012.04.27. 23:14:16

Az enyémek sorrend nélkül: Ponyvaregény Vissza a Jövőbe A Remény Rabjai Harcosok Klubja Trainspotting A Keresztapa Erőszakik Kasszandra Álma Mementó Nem Vénnek Való Vidék

tristram 2012.04.27. 23:20:35

1. Szerelem (Makk Károly,1971) 2. Sunset Blvd. (Billy Wilder,1950) 3. Persona (Ingmar Bergman, 1966) 4. Sátántangó (Tarr Béla, 1994) 5. Ta'm e guilass (Abbas Kiarostami, 1997) 6. Banshun (Yasujirô Ozu, 1949) 7. Solaris (Andrej Tarkovszkij,1972) 8. Dr. Strangelove (Stanley Kubrick, 1964) 9. La Grande Illusion (Jean Renoir, 1937) 10. Chelovek s kino-apparatom (Dziga Vertov, 1929)

Ismeretlen_62806 2012.04.27. 23:25:06

Ősrégi lista, mely valószínűleg már réges rég megérett az újragondolásra, de amíg nem nézem újra mindet (és egyéb kedvenceket), addig ez az aktuális top tizem: 2001: A Space Odyssey Alien Back to the Future Blade Runner DC Casablanca Duel The Empire Strikes Back Miller's Crossing The Thin Red Line The Thing

Ismeretlen_62806 2012.04.27. 23:26:02

Ó, és ezt tetszett olvasni? :) http://blogs.suntimes.com/foreignc/2012/04/too-much-frosting-not-enough-cake.html

creeper 2012.04.27. 23:40:50

90. "Inland Empire (David Lynch)" - wooow!

Last 2012.04.27. 23:49:58

Hogy én mennyire boldog voltam attól is, hogy a Rocky és az Amadeus is ott volt a fenti listákban. Nem tettem bele a sajátomba, de megnyugtató, hogy más is ennyire észreveszi a minőséget. :D

gabisan 2012.04.28. 03:29:14

Csak az első van "sorrendben" a többi tetszőlegesen felcserélhető a listán, amik számomra "mindenidők":) Párnakönyv: (Peter Greenaway:The Pillow Book 1996) Minden csoda amiért érdemes élni, benne van a filmben.(És itt nem Ewan MCGregor megvillanó mestergerendájára gondolok), Egy gyönyörű nő szofisztikált bosszúhadjárata,amikor a betűk ölnek és a tét a bőr. eXistenZ ( David Cronenberg: eXistenZ 1999) "Még játékban vagyunk,?" Reménykedjünk hogy igen.Húsleves ezelőtt nem volt még ennyire halálos és persze kiderül, hogy az emberi testen van még hely új testnyílásnak. Gattaca ( Andrew Niccol: Gattaca 1997) Egy másodrendű az elsők világában úgy dönt, hogy győzni fog. Donnie Darko ( Richard Kelly: Donnie Darko 1997) Az időn és a nyúlon túl, biciklivel. Engedj Be! (Tomas Alfredson:Lat den rätte komma in 2008) Fagyos horror, amiről nem lehet elsőre eldönteni, hogy a "halott" szív dobog-e, vagy épp hogy hidegebb és gyilkosabb, mint Sharon Stone jégcsákánya az Elemi ösztönből? Interjú a vámpírral (Neil Jordan: Interview with the Vampire 1994) Picsagénes vérszívók drámakirálynőznek.Ezzel a felütéssel lehetne rossz is, de nem nagyon nem az! Chihiro (Hayao Miyazaki:Sen to Chihiro no kamikakushi 2001) Mert ha csak rá gondolok is, feltölt lélekkel. Drive (Nicolas Winding Refn: Drive 2011) Amikor megfogadják, hogy "Pofa be és vezess!" Maléna (Giuseppe Tornatore: Maléna 2001) Monica Bellucci sétál. És még hogy! Zuhanás Tarsem Singh: The Fall 2006) A szem pornója, elképesztő vizuális orgia!

Nitzer 2012.04.28. 08:48:04

A legjobb: Knockin' on Heaven's Door - A mennyország kapujában 1997 A többi: - The Princess Bride - A herceg menyasszonya 1987 - Casino 1995 - Legends of the Fall - Szenvedélyek viharában 1994 - The Nightmare Before Christmas - Karácsonyi lidércnyomás 1993 - 3 Idiots 2009 - Rocky 1976/ Rocky Balboa 2006 - Heat - Szemtől szemben 1995 - Gladiator DC 2000 - Le grand bleu - A nagy kékség 1988

Ismeretlen_1068 2012.04.28. 08:53:36

101: Ó, ha nekem annyi időm lenne, hogy ilyen lehúzósdikat olvasgassak... Inkább megyek, befejezem a TF3-at

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.04.28. 10:36:14

Jogos, mert én a 2000-ben készített három részesre gondoltam, de úgy látom, hogy az inkább minisorozatnak van titulálva.

Ismeretlen_22788 2012.04.28. 12:15:38

Annyira ad hoc módon szültem ezt meg, hogy már most bánom, de ha nekiállnék komolyan gondolkodni és mérlegelni, akkor valószínűleg csak még rosszabb lenne, és egy ilyen csodás időjárással kecsegtető hosszúhétvége küszöbén nem szívesen kergetném magam őrületbe, úgyhogy ez van, 'a részvétel a fontos, nem a győzelem' jeligére... :-) Dancer in the Dark Alien Donnie Darko American Beauty Fight Club Requiem for a Dream Amélie Drive Moulin Rouge! Mulholland Dr.

Somazoid 2012.04.28. 12:47:10

Én is igyekeztem abból kiindulni, hogy melyek azok a filmek, amelyeket bármikor újra tudok nézni. A bérgyilkos (The Killer, Dip huet seung hung - 1989) Cápa (Jaws - 1975) Csillagközi invázió (Starship Troopers - 1997) A dolog (The Thing - 1982) Emlékekre hangolva (Ashes of time, Dung che sai duk - 1994) Harcosok klubja (Fight Club - 1999) Nauszika - A szél harcosai (Nausicaä of the Valley of the Wind, Kaze no tani no Naushika - 1984) A szakasz (Platoon - 1986) A szent hegy (The Holy Mountain - 1973) Videodrome (1983)

Creativ3Form 2012.04.28. 16:37:03

Huh...TOP 10...nem könnyű. :-D De azért összejött. 1. He7edik: Fincher ezzel a filmmel vált nálam Istenné! Pedig mielőtt ezt megnéztem, már bőven láttam a Harcosok Klubját, és nem is egyszer. De ez...szavakban leírhatatlan. Az utolsó 20 perc...huh...a mai napig kiráz a hideg, és ki merem jelenteni, hogy a filmtörténelem legzseniálisabb 20 percéről van szó. Nyugodtan meglehet kövezni érte. :-D 2. A Keresztapa: Zseniális. Nincs rá jobb szó. Az a légkör, amit Coppola megteremtett ebben a filmben, utánozhatatlan. Akárhányszor újranézem, ugyan úgy élvezem, mint az első megtekintéskor. 3. Terminator 2: "- Szétrúgom, a seggfejed." Annyira egybe van minden ebben a filmben, hogy a mai napig visszasírom az ilyen filmeket. Amikor nem áldozták fel a történetet, meg az atmoszférát és a színészvezetést a trükkök érdekében. Ok, hogy nem volt CGI, de akkor is. A higany ember a mai napig jobban lenyűgöz, mint pl. a Transformers robotjai. 4. Psycho: Nos, igen. Nem véletlenül tartják Hitchcock-ot a borzongás nagymesterének. Hihetetlen, hogy az ominózus, és mindenki által ismert zuhany jelentig rengeteg idő telik el, még is érezni a feszültséget. És a zuhany résztől kezdve pedig, csak magasabb fokozatra kapcsol. 5. Cápa: Életemben kétszer voltam tengerparton, de ennek a filmnek a hatására, csak a sokadig győzködő szó után mertem csak belelépni a vízbe. És minden egyes kis árnyra, vagy fénytörésre, kiugrott a szívem a helyéről. Szóval, fuck you Spielberg. :-D 6. Száll a kakukk fészkére: Jack Nicolson első filmje mit láttam, az a Batman volt. De már ott is tudatosult bennem, hogy ez a pali egy zseni. Egyszerűen nem tudnak neki olyan karaktert írni, amit ne játszana el tökéletesen. Mert ez, egy tökéletes tökéletes karakter, tökéletes tálalásban, egy tökéletes filmben. 7. Harcosok Klubja: Elgondolkoztam azon, hogy vajon ma meglehetne e csinálni ezt a filmet. Így, ebben a formában, ezekkel a jelenetekkel, monológokkal, társadalom kritikával, polgárpukkasztással, ha úgy tetszik. Olyat kapunk az arcunkba, amikkel tisztában vagyunk. Csak nem vesszük észre, mert jobban érdekelnek a színes magazinok, az ötszáz csatorna, egy név az alsógatyánkon... :-) 8. Star Wars - A Birodalom Visszavág: Sosem voltam Star Wars fan (és ez az Indiana Jones filmekről is elmondható) de ebben a részben, átjárt az erős. Nem beszélve, a legendás filmvégi mondatról, ami a mai napig szállóige, és nem csak a filmbuzik között. 9. Volt egyszer egy vadnyugat: Az egyik legnagyobb elmaradásom kapcsolódik ehhez a filmhez. Eastwood dollár trilógiáját, már négyszer láttam oda-vissza, amikor végre bepótoltam eme alkotást. Addig is western fan voltam, de ezek után, már a fanság se megfelelő szó arra, amit a műfaj iránt érzek. Nagy kár, hogy ma már nem csinálnak westernt, vagy ha igen, az minősíthetetlen. 10. Ponyvaregény: Talán kevés olyan rendező él jelenleg a világon, aki ennyire megosztja a nézőket. Tarantinot valaki rühelli, de nem is kicsit, de érdekes, hogy mások meg pont azért imádják, amiért a másik tábor gyűlöli. Lassú folyású, hosszú, káromkodásokkal tarkított párbeszédek, és egyszerű, semmi extrát nem nyújtó kamerakezelés és rendezés. Még is, okosan, és ügyesen vannak felépítve a filmjei, és ez a Ponyvaregény minden percére is igaz.

doctor.faustus 2012.04.28. 17:06:51

Néhány film épp attól jó, hogy sosem nézné meg többször az ember, sőt... Én a kapott filmélmény szerint állítottam össze a listám. 1. Faust (1926) 2. Duck Soup (1933) 3. Persona (1966) 4. Stalker (1979) 5. Ulysses (1967) 6. 2001: A Space Odyssey (1968) 7. Offret (1986) 8. Sennen joyû (2001) 9. Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (2001) 10. Citizen Kane (1941) kicsit sznob, ez van :) remélem legalább egy benne lesz a véglegesbe (mondjuk legfeljebb Améliet tudnám elképzelni...)

Ismeretlen_9654 2012.04.28. 17:20:01

a night on earth the thin red line a clockwork orange the truman show the big lebowski office space goodfellas donnie darko shawshank redemption fight club de nálam nincs értelme a top 10-nek...

dendre 2012.04.28. 19:15:43

Tükör (Tarkovszkij) Szeretetáradat (Cassavetes) Rossz vér (Carax) Talán az ördög (Bresson) A cseresznye íze (Kiarostami) Szindbád (Huszárik) Pasztorál (Joszeliani) Csungking Expressz (Wong) Jelenetek egy házasságból (Bergman) A férfigyűjtő (Rohmer)

Filmklub Feri · http://www.origo.hu/filmklub 2012.04.28. 19:18:07

All the Real Girls Annie Hall Chunking expressz Egy makulátlan elme örök ragyogása A halál keresztútján Hímnem-nőnem Magányos lány Mielőtt felkel/lemegy a Nap Nagymenők Az okostojás

kirijima 2012.04.28. 20:44:34

1, Stalker (Tarkovszkij) 2, A nap vége (Bergman) 3, Oldboy (Chan-wook) 4, Az ötödik pecsét (Fábri) 5, Tizenkét dühös ember (Lumet) 6, Szárnyas fejvadász (Ridley Scott) 7, Derzsu Uzala (Kurosawa) 8, 2001: Űrodüsszeia (Kubrick) 9, Nagyítás (Antonioni) 10, Tavasz, nyár, ősz, tél ... és tavasz (Kim Ki-duk) Hát, ez jó tömény lett, mondjuk én más kiválasztási elvet követtem, nyilván nem ezek a filmek, amiket minden nap végignéznék, ha erről lenne szó, az egy tíz kedvenc film és nem a 10 legjobb film lista lenne, nálam a tökéletességhez a legközelebb való elhelyezkedés, a filmtörténeti kontextusban való jelentőség és a saját világképemre gyakorolt hatás volt a három döntő szempont.

ex.spy 2012.04.29. 00:40:57

Cabaret Brokeback Mountain Dancer in the Dark Evita Birds Querelle Midnight Express All that jazz Se7en Requiem for a dream

drgrg 2012.04.29. 05:33:32

20: Pedig de, a mai néző hülye. Ami annyit tesz, hogy nem unintelligens, hanem képzetlen. És holnap még hülyébb lesz. Mert a ma nézője SW-n és Terminátoron nőtt fel, a holnapé pedig Avataron és Transformersen fog. Az én gyerekkoromban pl. Patyomkin páncélost és Bohóc a falont vetített a délelőtti Iskolatévé. Zenében ugyanez a helyzet: "Minden idők legnagyobbjainak" ma Madonna, M. Jackson és a hasonlók számítanak. Esetleg a Beatles vagy a Pink Floyd is becsúszik, ha szerencséd van. Na most, 30 évvel ezelőtt ez egy kicsit másként festett volna, 100 évvel ezelőtt meg pláne. A film is hanyatlik, ahogy a zene (meg a többi művészet). A S&S listájából is jól kivehető: 82-ig kb. oké, ott viszont megjelenik az Ének az esőben, meg az Üldözők. Amúgy semmi gond azzal, hogy listákat állítunk, de ha már ekkora faxnit csapunk neki, akkor szerintem minimum követelményként meg kellene szabni, hogy csak az szavazhat, aki az összes addigi listázott filmmel képben van. Azaz nem simán látta, de véleményt is tud alkotni róla.

Melllvar 2012.04.29. 08:09:15

ez iszonyat menő. gratula!

Szoltik 2012.04.29. 16:01:58

Nekem csak top15-ös listám van :) egyszerűen képtelen vagyok jobban leszűkíteni. Illetve de: ha választanom kellene egyet közülük, az ez lenne: Love Exposure (2008, Sono Shion) Akinek nem tetszettek a mester többi filmjei (Suicide Club, Cold Fish), az is nyugodtan tegyen vele egy próbát, mert ez valami teljesen egyedülálló. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=5Fxa5NuVrqU És a többi: Blade Runner Csungking Expressz Videodrome Hard Boiled Volt egyszer egy vadnyugat Robotzsaru Sztalker Szonatina A dolog Donnie Darko Oldboy Drunken Master 2 Ghost in the Shell Mind Game

Máté 2012.04.30. 00:45:05

Először is szögezzük le, hogy 10-es listát lehetetlen írni. Másodszor pedig vassszigor és önfegyelem szükséges ahhoz, hogy időben elkészülj, mert az ember hajlamos órákat, sőt napokat filózni...és akkor jön a világvége, meeeert ha nem figyelsz, akkor egyszer csak azon kapod magad, hogy: "Jessszus, már a 20. film címnél tartok wááh" és akkor kezdheted előlröl. Harmadszor pedig ne ide textboxba írd, mert tuti, hogy valamilyen okból véletlenül BEZÁROD az ablakot....tehát ajánlott külön TXT-be megírni.:D A lista: 1. Összeomlás - A végére lerágtam a körmöm, megettem 3 adag popkornt, kivert a víz és a végén egymásután elszívtam 2 szál cigit. Gyomronvág' az ideg. 5/5 film.Átjött. 1. Nem vénnek való vidék - Nos, igen. Erre mondod, hogy kerek egész.A FILM. Letisztult. Gyönyörű képek.Vágás. A színészek pedig hozzák, amit kell. Gondolkozni kell.A fotelbe karfáját biztosan fogod kaparni az izgalomtól. 2. Parfüm: Egy gyilkos története - Ha csak a film első 10 percét vesszük, akkor már mondhatni nyert ügye van egy TOP 10-es listán. Soha nem gondoltam volna, hogy egy film képes előhozni a szagokat, illatokat. 3. Kutyaszorítóban - Tarantino egyik legjobb filmje...talán érthető, hogy ezzel futottt be...utána a Ponyvaregény, csak hab a tortán. Idézet:"Mi a szrt is akartam mondani?! A true blue a szép fiúkról szól, a like a virgin pedig a nagy farkakról." Ennyi. 4. Amerikai gengszter - Akinek van lehetősége, nézze meg a vágatlan verziót.Sokkal tartalmasabb.Denzel Washington és Russel Crowe maradandót alakít.Ridley Scott neve gondolom ismerősen cseng egyeseknek...Dráma, akció mindenekfelett! 5. Chihiro - Akárhányszor megnézem, mindig felfedezek benne valami újat....egy kincs! 6. Eredet - Ez volt az, ami szó szerint beszippantott. Elveszted az időérzéked.... 7. Félelem és reszketés las wegasban - Long trip:)))))) Alap mű. 8. A forrás - Ha eddig azt hitted, hogy mindent tudsz a szerelemről az életről és a halálról, akkor garantálom, hogy ez a film a világot teljesen más szemszögből mutatja meg.A maga különleges módján. Ez a film sok sok kérdésre választ ad...Akit még mindig nem győztem meg annak, most azonnal - >youtube - > Clint Mansell - Death is the Road to Awe. 9. Zongorista - Ebben a témában....kimagasló!Nem tudok erre mást mondani...no words. 10. Drive - Az előzetesek/filmkritikák/plakátok alapján nagyon vártam!Nem csalódtam.Egy a film maga a "letisztultság" a "nyugalom". Javaslom, hogy Blue Ray-en nézzétek, szerintem a film csak így adja át az üzenetét.A film zenéje pedig kiemelkedő, nagyon megalapozza az egész hangulatot...nem csoda, hónapok óta drive soundtrackekre alszom el.

Máté 2012.04.30. 00:52:11

Elrontottam a számozást és látom nem 10 hanem 11 filmet írtam....Epic fail..(Ezért nem szabad ezt olyan sokáig húzni/halasztani.:D)

scorsesefan 2012.05.02. 00:20:42

Double Indemnity A vad banda Francia kapcsolat Kínai negyed Taxisofőr Dühöngő bika Blade Runner A légy Heat Halott ember

Ismeretlen_53615 2012.05.05. 21:39:06

Alien Blade Runner Taxisofőr Halott ember A nagy Lebowsky M.A.S.H. The Usual Suspects Ponyvaregény Batman - The Dark Knight eXistenZ

Ismeretlen_184789 2012.05.07. 17:46:12

1. 2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968) 2. Alien (Ridley Scott, 1979) 3. Psycho (Alfred Hitchcock, 1960) 4. Terminator 2: Judgment Day (James Cameron, 1991) 5. Papillon (Franklin J. Schaffner, 1973) 6. Raiders of the Lost Ark (Steven Spielberg, 1994) 7. Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto (Elio Petri, 1970) 8. Se7en (David Fincher,1995) 9. Back to the Future Part II (Robert Zemeckis, 1989) 10. Inherit the Wind (Stanley Kramer, 1960)

joeperry · http://aerosmith.blog.hu 2012.05.09. 01:41:01

Sorrend nélkül, nálam: A Remény Rabjai Forrest Gump Árvák Hercege Kerülőutak Egy Makulátlan Elme Örök Ragyogása JFK Út A Vadonba Amerikai Szépség Bobby Long Blue Valentine

tuturkeykey 2013.04.14. 22:15:51

Tudom, már régen nem aktuális, mégis itt vannak az én legjobbjaim:
2001: A Space Odyssey
Amarcord
Andrei Rublev
Annie Hall
Do the Right Thing
The Godfather
Ikiru
The Loneliness of the Long Distance Runner
Persona
The Royal Tenenbaums

ZorPrime 2018.10.29. 12:26:36

Nagyon nehéz (mit nehéz, lehetetlen!) tízet kiemelni, tehát csak random besorszámozva írom be az örök kedvenceimet.
1. A keresztapa - ehhez nincs mit hozzáfűzni, lebilincselő, lassú, de minden pillanatában emlékezetes dráma remek alakításokkal, karakterekkel és képi világgal.
2. Volt egyszer egy Amerika - epikus, szintén lassú film, hihetetlen hangulattal. De Niro és James Woods itt remekel.
3. Holtversenyben a Harakiri/Szamurájlázadás. Nem tudok dönteni a kettő közül - Tatsuya Nakadai vagy Toshiro Mifune volt a jobb? Izzik a feszültség mindkét mesterműben.
4. Tűzvirágok (Hana-bi) - Kitano, akinek a látszat ellenére bizony vannak érzései a felszín alatt, plusz ha valaki, hát ő tud belevinni coolságot az összes karakterébe. Kötelező.
5. Krisztus utolsó megkísértése - sokat támadott Scorsese-remekmű rendkívüli hangulattal (a képi világ + Willem Dafoe remek!).
6. Újabb holtverseny: Casino/Nagymenők - képtelen vagyok eldönteni, melyik Scorsese-gengszterremeket szeressem jobban. Felemelkedés/bukás/dráma, iszonyatosan cool karakterek (és zene!)
7. Excalibur (John Boorman) - "örök szerelem" remek színészekkel (Nicol Williamson viszi a pálmát Merlin karakterével, de olyan "ismeretlenek" is felbukkannak, mint Helen Mirren, Gabriel Byrne, Liam Neeson, Patrick Stewart...) - Wagner zenéje egyetlen filmhez sem passzolhat úgy, mint ehhez.
8. Dr. Strangelove - Kubrick korai és parádés hidegháborús szatírája, kihagyhatatlan (Peter Sellers HÁROM szerepben, mellette még George C. Scott hatalmas!)
9. Ezért sokaktól kapni fogok, de: Las Vegas, végállomás - melodráma, melyből nem is annyira Cage (Oscart érő) alakítását emelném ki, hanem azt, hogy két, a társadalom perifériájára került ember kölcsönös elfogadását milyen jól mutatja be a film. Bónusz a remek soundtrack (Stingtől)+ Elisabeth Shue minden hibája ellenére nagyon szeretnivaló, mint Sera, a prosti.
10. Fekete eső (Ridley Scott)- már csak a fényképezés miatt is itt a helye, Oszaka neonfényei nagyon erős noir-hangulatot adnak ennek az igazi 80-as évekbeli zsarufilmnek, Hans Zimmer zenéje, illetve Tomisaburo Wakayama emlékezetes monológja pedig ráteszi a pontot az i-re (amely helyszínéül az Ennis-ház, vagy inkább: a Szárnyas fejvadászból Deckard háza szolgál).

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása