aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: csak a szél (2012) Coriolanus
2012. április 12. 08:22:25

Kategória: 28 komment

Elfogult. Egyoldalú. Demagóg. Hazaáruló. Cigánybérenc. Néhánya azon vádaknak, amivel Fliegauf Bencét illették, amikor bejelentette, hogy a 2009-ben elkövetett gyilkosságsorozat alapján filmet készít Szállnak a varjak címen. Azóta eltelt néhány esztendő, a film címe végül Csak a szél lett, de a vádakat illetően semmi nem változott. Csak azok állítják, akik nem látták a filmet.

Elfogult. Egyoldalú. Demagóg. Hazaáruló. Cigánybérenc. Néhánya azon vádaknak, amivel Fliegauf Bencét illették, amikor bejelentette, hogy a 2009-ben elkövetett gyilkosságsorozat alapján filmet készít Szállnak a varjak címen. Azóta eltelt néhány esztendő, a film címe végül Csak a szél lett, de a vádakat illetően semmi nem változott. Csak azok állítják, akik nem látták a filmet.

S ez nem mentség többé. A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Zsűrijének nagydíját elhozó filmet múlt hét óta a hazai mozik is műsorukra tűzték, így aki szentül meg volt róla győződve, hogy a Dealer és a Womb – Méh című filmek rendezője állítólagos szélsőségesen liberális hajlamait a vásznon élte ki, az saját szemével bizonyosodhatott meg az ellenkezőjéről. A Csak a szél ugyanis történetesen a legobjektívabb matéria, ami a témában valaha elkészült.

A gyilkosokkal ellentétben a rendezőt nem érdekli a bőrszín. Nem a miértekkel foglalkozik, nem a merényletig vezető utat járja végig, nem ad válaszokat és nem az első pillanatban érdekesnek tűnő oldalról szemléli az eseményeket. Hiszen ha már ilyen érzékeny témához nyúlunk egy évek óta puskaporos hordóként funkcionáló társadalmi szituációban, nem volna érdekesebb bemutatni a gyilkosokat? Eljátszani a gondolattal, hogy vajon mi mételyezhette meg annyira az elméjüket, hogy ártatlan embereket mészároljanak le az éj leple alatt? Hogy a véletlen műve-e, hogy minden megtámadott családban dolgos, tisztességes cigányok éltek, vagy csakugyan egy polgárháború kirobbantása lett volna a cél?

Eme kérdések megválaszolása természetesen érdekesebb lett volna, feltéve, ha bárki más ül a rendezői székbe, de Fliegauf Bence munkáinak ismerői joggal borítékolhatják az áldozati nézőpont bemutatásának sikerét. Bencét az foglalkoztatta, milyen az, ha az a népcsoport, amelyik az elménkben hordákba verődve, hangoskodva jelenik meg, magára marad. Ha magányosan sétál a mezőn, ha hajnalban vár a buszra vagy ha a félelem szülte töménytelen dühét tehetetlenségében fákon tölti ki. Mert amikor a negyedik merényletnek is híre ment, a cigányok elkezdtek félni. A film középpontjában álló család ráadásul a biztonság látszatát jelentő férfi nélkül él egyik napról a másikra, a külhonban dolgozó apa szerepkörét ösztönösen magára vállaló fiú pedig minden igyekezete ellenére sem képes felnőni a feladathoz.

A rendező eddigi filmjeit ismerve a legkevésbé sem meglepő, hogy a játékidő nagy részében gyakorlatilag nem történik semmi. Legalábbis a vásznon. A Rengeteg nyelvezetéhez visszanyúló, olykor bántó közelikkel dolgozó dokumentarista stílus a percekig fojtogató csöndeket és mozdulatlan képeket is eseményszámba emeli, a kurta dialógusok, elfojtott indulatok és ritkán, de erőteljesen kirobbanó érzelmek szélviharában ijesztően könnyen kerülhetünk át a film dimenziójába, amin a teljesen amatőr színészek is sokat segítenek. A rendező és a stáb részéről tett közel másfél éves, szorgalmas előkészületi munka negatív oldala is kiütközik, amikor a másik oldalt kell megszólaltatni vagy annak kedvére kell tenni. A filmből kissé kilógó, mégis tagadhatatlanul szükségszerű párbeszéd a rendőrök között, vagy a kocsma előtti heves szóváltás idegenek Fliegauftól, sem a rasszista gondolatok, sem a sztereotípiák nem alkották kutatásának tárgyát, ugyanakkor ezek a jelenetek segítenek időnként helyrebillenteni a mérleg nyelvét is.

Több kritikus is állítja, hogy a Csak a szél az utóbbi évek legfontosabb magyar filmje, amit nehezen lehet tagadni. Ha valakinek filmművészeti szempontból nem is kenyere Fliegauf stílusa, az ügy, a téma megköveteli a titulust. Beszélni kell róla, és bár a mindig hangos ellentábor a rendezőn kéri számon a cigányok által elkövetett erőszak bemutatását, arról talán mégsem Fliegauf Bence tehet, hogy az ilyen próbálkozások csak Szíven szúrt ország szintű gyalázatos fröcsögésekig jutnak el. A Csak a szél nem csak cigányoknak készült, hanem minden normális embernek, bőrszíntől függetlenül. Nem sajnálatot, szánalmat kíván gerjeszteni a nézőben, csak meg akarja mutatni egy átlagos család átlagos napját egy nem átlagos hangulatban, amit aljas indulatok teremtettek. Cserébe csak annyit kér, hogy a vetítés előtt a telefon mellett az előítéleteidet is kapcsold ki.

Címkék

politika magyarfilm dráma fliegauf bence 8csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr974541786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cszn · http://cszn83.blogspot.com/ 2012.04.12. 10:14:34

Jó kis írás. Rohadtul megnézném már én is. De sajnos itt a vad vidéken nem képesek játszani. Kénytelen vagyok várni a DVD-ig. O_o

Ismeretlen_1068 2012.04.12. 10:19:46

Csak idő (és érdeklődés) kérdése: Az élet fája most pl. Szentgotthárdon, Kiskunlacházán és Szigetszentmiklóson fut (mondanom se kell, hogy brutális nézettséggel :).

cszn · http://cszn83.blogspot.com/ 2012.04.12. 10:30:02

#2 Ja. Nálunk itt Kaposváron most épp a Blue Valentine megy... Már el is felejtettem mikor néztem. :D

Ismeretlen_97684 2012.04.12. 12:53:40

1: Pécsen megy, ugorj le megnézni!

cszn · http://cszn83.blogspot.com/ 2012.04.12. 15:00:12

#4 Köszi! Ha lesz időnk lehet, hogy el is megyünk. :)

tristram 2012.04.12. 17:53:00

Jelentős film, remélem követni fogja sok másik.

danzig 2012.04.13. 19:29:23

Szerintem sokat arnyal(hatot)t volna a dolgon...vagy hogy mondjam sokat javitott volna a helyzeten ha ugy, mint Eastwood a Letters from Iwo Jima - Flags of Our Fathers parosnal, egyszerre megcsinalja a film "ellenparjat"..teszem azt a tanargyilkossag esetebol..vagy barmelyik masbol..sajnos eleg sokbol lehet meriteni...mert igy bizony ez megoszto lesz akar akarta akar nem.

Sardaukar 2012.04.13. 22:24:08

Nos.Remélem egyszer elkészül egy olyan film is, ami a cigányok álltal elkövetett rasszista gyilkosságokat, erőszakot, rablásokat mutatja be.Persze az kapásból be lesz tiltva, így hát lehetősége sem lesz díjakat nyerni.:) (az a bizonyos kettős mérce)

gábor 2012.04.17. 00:40:46

8. Ebben a filmben is van cigányok által elkövetett erőszak és lopás, gyilkosságokról meg beszélnek. Meg hát ott a Szíven szúrt ország, amit szintén nem tiltottak be.

Ismeretlen_1068 2012.04.17. 08:00:37

Tegnap megnéztem (Westend, késő délután, kb. 10 fő). Csoda nem történt: olyan típusú művészfilmet láttam, melyet annyira nem kedvelek (MMMM, Revans - hogy csak kettőt említsek az utóbbi évek sztároltjai közül). A rendezés, a vágás és az operatőri munka nemzetközi színvonalú (ez sajna még mindig dicsérni való tényező mifelénk), az alig másfél órás játékidőt viszont sok-sok kihúzott és elnyújtott (számomra) töltelékjelenet lassította, melyek java sem az első öt percben világossá vált élethelyzetet nem tágították, sem az atmoszférát nem erősítették, de még a feszültséget se feltétlenül húzták. Igazából tetszett, hogy a publikumot foglalkoztató események többnyire a perifériára szorultak, de a szájbarágást (a két rendőr beszélgetése, a lány szörfözése a neten) igazán mellőzhették volna, és az utolsó jelenetre se nagyon volt szükség. A három szereplő (anya, lány, fiú) vonala közül egyértelműen az utóbbi volt a legjobb (az odú-jelenet számomra a film csúcspontja) - ráadásul a nőnemű társaival ellentétben ebbe a fiúba szorult is némi színészi tehetség. Igen, és megnéznék egy társfilmet is. Ez legyen mondjuk 10/5.

Ismeretlen_1068 2012.04.17. 08:05:09

*És igen,

Ismeretlen_97684 2012.04.17. 08:26:43

10: Mi az az MMMM?

Ismeretlen_1068 2012.04.17. 08:28:15

12: Martha Marcy May Marlene, azaz egy cím, amit a büdös életben nem fogok megjegyezni (most is puskáztam).

Ismeretlen_1068 2012.04.17. 08:33:40

Beugrott még egy film, amit a közelmúltban láttam - témájában és hangulatában (no meg minőségében) talán ez áll a legközelebb hozzá: http://www.imdb.com/title/tt1422101/ Egy szerb film, amely szintén periférikus szemszögből tárgyal ki egy tragikus eseménysorozatot, jelen esetben a srebrenicai mészárlást.

Ismeretlen_97684 2012.04.17. 08:43:05

13: Köszi! Én nagyon bírom az ilyen filmeket, a Revanst pl. az év legjobbjának tartottam anno. (És most már ezt is el kéne mennem megnézni)

Sardaukar 2012.04.17. 09:49:06

A szíven szúrt országban ki van jelentve, hogy cigányok gyilkoltak?Nincsen.Akkor lenne összehasonlítható, ha úgy vezetnék fel azt is, hogy "rasszista indítékból elkövetett fehér embert öltek".Én jó magam független filmes vagyok, és a célom egy olyan film elkészítése, ami bemutatja a valóságot.Ugyan is minden ok, és okozaton alapul.És eddig csak mindig egy oldal nézőpontját láthattuk.Persze tudom, hogy támadások fognak érni.Sőt.Ki utdja még mi.De akkor is megpróbálom.Ennyit megér.

Sardaukar 2012.04.17. 09:50:13

- "elkövetett"

Ismeretlen_97684 2012.04.17. 10:04:12

16: Szóval szerinted van olyan ok, aminek elfogadható okozata, hogy ártatlan embereket mészárolnak le? Inkább rajzolgass, vagy énekelj.

Ismeretlen_1068 2012.04.17. 12:41:31

18: Szerintem nem mondott olyat, hogy van ELFOGADHATÓ okozat. Azt mondta, van ok és okozat, ennyi.

Ismeretlen_97684 2012.04.17. 13:00:27

19: Csakhogy ilyen ok nincs. Az, hogy cigányok ebben az országban elkövetnek bűncselekményeket, nem adhat okot arra, hogy ártatlan embereket meggyilkoljanak. A kettő között nem lehet ok-okozati összefüggés. Ez az egész "ellenfilm" marhaság csak arra megy ki, hogy relativizálják a cigánygyilkosságokat: "jó, jó, megöltek pár cigót, de mutassuk meg, hogy amúgy milyen alja nép ez" - ergo: megérdemelték.

Ismeretlen_1068 2012.04.17. 14:23:24

20: Mi az, hogy nem lehet? Ez nem "lehet, nem lehet" kapcsolat", hanem sajnálatos tény: van összefüggés. :( És én nem "ellenfilmet" akarok, hanem tisztán látást.

Ismeretlen_97684 2012.04.17. 15:01:04

21: És mégis mi az összefüggés? Készült egy film Marian Cozmáról, akit cigányok gyilkoltak meg. Most készült egy film cigányokról, akiket magyarok gyilkoltak meg. Tisztábban látsz? Vagy hogyan képzeled el azt a filmet, amitől egy ilyen nehéz témában tisztán lehet majd látni?

Ismeretlen_1068 2012.04.17. 15:53:44

22: Megtorlás.

Ismeretlen_97684 2012.04.17. 18:20:58

23: Némiképp elbeszélünk egymás mellett. Igen, ilyen értelemben van összefüggés - épp ma fejtette ki ezt a bíróságon ez a Breivik-gyerek is. Viszont én erősen kétlem, hogy Sardaukar a kommentjében erre akart utalni.

Sardaukar 2012.04.17. 21:57:24

Kedves kaamir.Gondolom most egyszerűbb beállítani egy "elvetemült nácinak", mint elfogadni a tényeket. (jelzem, minden népet, vallást elfogadok, ha az értékeket, és tisztaságot képvisel).Amúgy ez a Kozmás film hogy kerülhet képbe?Még mindig érdekelne, hogy HOL VAN KIMONDVA OTT, hogy cigányok ölték meg.Egy árva szóval sem említik.Továbbra is azt mondom, hogy akkor lenne korrekt hasonlítási alap, ha ott is kimondanák "cigányok megöltek egy fehér sportolót rasszista indítékból".Ennyi.Amúgy meg az "ellenfilm" csak a valóságot mutatja be.Mondjuk egy fiatal lány történetét, aki egyszer, egy éjszaka rossz helyen, és időben tartózkodott, és ezért az életével fizetett, miután csoportos erőszakot követtek el rajta.Jogos lenne egy ilyen film elkészítése?És kimondani a filmben is, hogy ezt rasszista indítékból, egy kissebbség követte el?Igen.Miért?Mert fordítva, a másik oldalról mindig ez megy.Miért ne lehetne fordítva?A kettős mérce szerinted helyes dolog?Az ilyen filmnek nincs helye?

Sardaukar 2012.04.17. 22:04:55

"Ez az egész "ellenfilm" marhaság csak arra megy ki, hogy relativizálják a cigánygyilkosságokat: "jó, jó, megöltek pár cigót, de mutassuk meg, hogy amúgy milyen alja nép ez" - ergo: megérdemelték" kaamir.Akkor most a "csak a szél", és a többi hasonló film csak arra megy ki, hogy reaktivizálják a sok gyilkosságot, erőszakot, lopást amit egy kissebbség követett el?Mert hát "jó jó, megöltek pár magyart, de azért mi mutassuk meg milyen aljanép is ez a paraszt" akkor ugyan ezt rá lehetne sütni a "csak a szélre" is.Ne mond, hogy nem.Mert így van a Te meglátásod alapján.És ne keress kérlek kifogásokat.Mert egy az egyben tükröt állítottam most.és ha kimered jelenteni, hogy csak az egyik félnek van joga ilyesmihez, akkor egy rasszista ember vagy.Igenis én úgy gondolom, hogy készüljön olyan film is, ahol KIMONDJÁK a film nyelvén, hogy egy kissebbség rasszista indítékból gyilkolt meg egy magyar embert.Ennyi.

Ismeretlen_1068 2012.04.21. 10:40:54

Új filmtéma Bencének: http://index.hu/belfold/2012/04/21/allt_a_pultnal_halalra_vertek/

Sardaukar 2012.04.22. 21:25:51

Hát.Sajnos ez nem hozna díjakat, így hát nem is filmesítené meg.Plusz ugye csak az egyik "oldalnak" van joga filmet készíteni a teljesen ok nélküli, és értelmetlen rasszizmusról.:)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása