aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: marsbéli krónikusság Takács Máté
2012. március 11. 16:35:00

Kategória: 33 komment

Az év első nehézsúlyú versenyzője már a rajtnál elvérzett; a John Carter nem bírt elsőséget szerezni a toplistán, így második hete a Lorax vezet. Ezalatt Eddie Murphy filmográfiája is újabb vaskos kudarccal bővült.

Az év első nehézsúlyú versenyzője már a rajtnál elvérzett; a John Carter nem bírt elsőséget szerezni a toplistán, így második hete a Lorax vezet. Ezalatt Eddie Murphy filmográfiája is újabb vaskos kudarccal bővült.

 

Az ember valószínűleg azért nem kísérelte meg a Marsra lépést, mert egyszerűen nem izgatja, mi van ott. A vörös bolygó filmes megjelenései iránt mutatkozó langyos érdeklődésből legalábbis ezt lehet leszűrni: az ezredforduló táján néhány költséges expedíció vált notórius bukássá (A Mars-mentőakció, A vörös bolygó), s még a kevésbé ambiciózus próbálkozások is zátonyra futottak (A Mars szelleme). Egy évvel ezelőtt a Disney a gyerekeket próbálta megfogni, ám az Anyát a Marsra! minden idők egyik legnagyobb pénznyelőjévé vált. A stúdió pánikba esett az akkori számok láttán, s nyomban le is vette a "Mars" szót már javában készülő produkciója címéből, a John Carterből (hazai bemutató: már a mozikban). Az Edgar Rice Burroughs-figura mozis kitérője már hosszú évtizedek óta tervbe volt véve, az egeres céghez először az 1980-as években került, amikor olyan nevek bonyolódtak bele, mint Andy Vajna, John McTiernan és Tom Cruise. Az akkor a Csillagok háborúja és a Conan, a barbár kihívójának tekintett projektből nem lett semmi az extenzív vizuális effekt-igényesség miatt, és alighanem a stúdió ma már átkozza a napot, mikor a technológia beérése és a jogok visszakerülése egybevágott, s zöld utat kapott a 100 éve életre hívott hős mozgóképes változata.

Alighanem az említett Anyát a Marsra! veretes bukása volt az első ómen, de később is rossz fény vetült a produkcióra, mikor a The Lone Rangert átmenetileg jegelte a stúdió, a maga és a John Carter költségvetésének elszabadulása miatt. A bemutatót megelőző hónapokban frekventált témává vált Andrew Stanton filmje a szaksajtóban, gyakran mutattak rá az előzetes érdeklődés érezhetően alacsony szintjére; ennek okai között szerepel a helyszín és a főszereplő (Taylor Kitsch) iránti általános közömbösség és a Disney agresszív, ámde hatástalan reklámkampánya, amely szokványos történetet ígért, lényegében a látványelemeket hagyva egyedüli vonzó tényezőnek. Lévén igen régi matériáról van szó, releváns bázisközönségről, rajongótáborról sem beszélhetünk, manapság márpedig minden nagyszabású vállalkozás ebből indul ki, vagy legalábbis számításba veszi meglétét.

A John Carterhez hasonló fantasztikus filmek változatos box office-történelemmel bírnak; a rengetegszer hallott hasonlítás a Csillagok háborújához és az Avatarhoz magától értetődő, ám bevételi szempontból elhibázott, hiszen mindkét all-time blockbuster magában hordozta valamilyen újdonság erejét, míg a John Carter amellett, hogy nem bír semmilyen megkülönböztető szereppel a szuperprodukciók sorában és még a kritikusoktól sem kapott támogatást, rossz időben került a mozikba. Noha 2012 eddig remekül vizsgázott, egy 250 millió dolláros művet a nyári (vagy téli) szezonban érdemes mozikba küldeni; március hagyományosan a közepes erősségű(nek szánt) sikervárományosoknak kedvez, így a 300, az I.e. 10 000, A Föld inváziója - Csata: Los Angeles vagy a Watchmen: Az őrzők is a tőlük telhető módon, jól rugaszkodtak el az elmúlt években.

A John Carter 30 millió dolláros nyitóhétvégéje semmiképpen sem ér fel a lehetőségekhez, jól mutatja ezt a különféle box office-szal foglalkozó oldalak előrejelzéseinek szórása (25-45 millió dollár). E szerény összeg kétszeresét látva talán már hajlott volna az újságírók többsége arra, hogy a büdzsétől függetlenül értékelje a kezdést, így azonban egyértelműen az emlékezetes bukások közé vonul be a 130 perces, 3D-s produkció. A Perzsia hercege: Az idő homokja hasonló összeggel kezdve jutott 90 millió dollárig (ugyanakkor egy százassal olcsóbban), hasonló színvonalú kritikákkal a zsebében, így ennyi még elvárható a John Cartertől is. Az összesített nemzetközi piac ezúttal is menti a menthetőt, ám az összességében a filmre költött 400 millió dollár megütése még azzal együtt is kemény dió lesz. Hollywood pedig a Disney két fiaskóján okulva egy életre felírhatja magának: a Marsot meg kell hagyni az univerzum egyik rejtélyének.

***

Az Open Road Films idei második bemutatója a Silent House című horror. A filmben, amely egy két éves uruguayi alkotás remake-je, Elizabeth Olsen szorul egy nyaralóba, ahol valaki vagy valami terrorizálni kezdi őt. A produkció különlegessége, hogy egy felvételből áll az egész (és még igaz történet is!), ha lehet hinni az efféle marketingszagú állításoknak, az viszont bizonyos, hogy pármilliónál nem kellett többet költeni rá. A zsáner az utóbbi időkben megbízhatóan szállította sikereit (Az ördög benned lakozik, A fekete ruhás nő), így az optimistább prognózisok 9-10 millió körülre szóltak, míg a forgalmazó maga 6-8 millió dolláros elvárást nyilvánított ki. Csalódás így csak titkon érhette őket: a film alig több mint 7 millió dollárt gyűjtött valamivel több mint 2000 moziból. A kritikusok különösebben nem ragadtattál el magukat tőle, de még így is finomabban bántak vele, mint a nézők: Az ördög benned lakozikéhoz hasonló 'F' CinemaScore igen gyors porladást vetít előre, így 15 millió körül el is hallgat a Silent House.

A 15 millió dollár egy évtizede Eddie Murphy számára nyitánynak is kiábrándító lett volna, ma már áhított végcélként is magas léc. A színészt elképesztő mértékben hagyták magára a nézők; a közel 100 milliót kaszáló Norbit óta neve egyet jelent a fix buktával, ha főszereplő. Az üresfejű 5,3 millióval nyitott 2008-ban, két évvel később a Seholország 5,5 milliót bankolt, s most az A Thousand Words is csak halványan emeli a tétet: 6 millió dollár folyt be a hétvégén. A Paramount tanult a korábbiakból, így 3000 mozi helyett kevesebb mint 2000-ben tudta le négy éve dobozban álló vígjátékát. Murphy tehát a Hogyan lopjunk felhőkarcolót?-kal inkább csak a kritikusok bizalmát nyerte vissza (hogy most újra megkapja a magáét tőlük), a közönség továbbra sem vevő 'high concept'-komédiáira. Itt az idő a Bölcsek kövére 3-ra.

A Lorax második hete Amerika legnézettebb filmje. A Universal animációs mozija 39 millió dollárt kasszírozott péntek és vasárnap között, összbevételét ezzel 122 millióra növelve, amivel meg is szerezte a vezetést az év bemutatói között. A Dr. Seuss-adaptáció továbbra is bízhat a 200 millió fölötti végeredményben, úgyhogy folytatása következik.

Ha a John Carter a dolgok rendje szerint nagyot durrant volna, ez a márciusi hétvége kivételes lett volna. Így viszont csak egy egész erős víkend kerekedett belőle, köszönhetően a Lorax remek második körének. Mindkét film szerencséjére, március a továbbiakban hagy némi teret a levegővételhez, hiszen az elkövetkezendő két pénteken is csak egy premier érkezik. A 21 Jump Street - A kopasz osztag című korhatáros akció-vígjáték kiváló kritikákat kap, ami arra enged következtetni, könnyen válhat belőle 100 milliós kasszasiker. A Loraxszal mindenesetre meg kell küzdenie az elsőségért március idusán.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés
21 Jump Street | 3000 | $27,500,000

 

01. (1) The Lorax ($39.1m/$122.0m)
02. (ú) John Carter ($30.6m/$30.6m)
03. (2) Project X ($11.6m/$40.1m)
04. (ú) Silent House ($7.0m/$7.0m)
05. (3) Act of Valor ($7.0m/$56.1m)
06. (ú) A Thousand Words ($6.4m/$6.4m)
07. (4) Safe House ($5.0m/$115.8m)
08. (7) The Vow ($4.0m/$117.6m)
09. (8) This Means War ($3.8m/$46.9m)
10. (6) Journey 2: The Mysterious Island ($3.7m/$90.7m)
(hivatalos becsült adatok)


kapcsolódó írások
e hétvége korábban: 2011 | 2010
| 2009 | 2008

Címkék

horror disney fantasy box office comedy sci fi eddie murphy taylor kitsch john carter elizabeth olsen andrew stanton 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr554541635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_82723 2012.03.11. 16:39:51

A John Carter 70 milliót gyűjtött Észak-Amerikán kívül, így máris 100 millió felett jár globálisan.

Scal · http://www.fatumteam.com 2012.03.11. 17:08:41

nem értem miért kell máris nyávogni, 3 napja vetítik a mozik, és a kritikusok többsége, vért hány tőle - persze, hogy lassan indul be - én arra fogadok, hogy simán behozza az árát, mert majd a szájról szájra miatt mennek az emberek a moziba érte az meg, hogy a Mars rossz helyszín, nem a John Carter fogja megmutatni - Mars Mentőakció, - Vörös Bolygó - Mars szelleme - Támadók a Marsról - Doom volt ezek közt egy siker?

Ismeretlen_180758 2012.03.11. 17:29:59

1: Európa is igazán összekaphatná magát (meg a méltóságát), és hagyhatná veszni, aminek vesznie kell.

batboy 2012.03.11. 17:47:51

2. Total Recall

Ismeretlen_1068 2012.03.11. 17:59:52

2: Két baj is van ezzel a kijelentéseddel: a közönséget nem igazán érdekli, hogy mit mondanak a kritikusok, 2. a közönséget ez a film sem igazán érdekli, ugyanis ilyen agresszív kampány, emelt ár és vetítésszám mellett ez a 30 milla lófasz (ráadásul a célközönség, azaz a fiatalabb korosztály feltűnően kis számban képviseltette magát a vetítéseken).

Scotty 2012.03.11. 18:03:15

5. Minden fiatal a Mass Effect 3-al játszik szerintem. Hiszen mostanában jelent meg. A videójáték ipar megöli a filmipart.

batboy 2012.03.11. 18:11:32

6. ott a pont. nekünk filmklubunk maradt el a héten a Mass Effect 3 miatt. :D tényleg nem árt ha a stúdiók most már nem csak a rivális stúdiók premierdátumait méricskélik, hanem a játékmegjelenésekét is...különösképp ha a egyezik a célközönség ugye.

Ismeretlen_1068 2012.03.11. 18:22:35

6: Nem nyitott rosszul a Mass Effect 3, de az a 900e eladott példány aligha okolható a John Carterrel szembeni érdektelenségért. Ugyanakkor igazad van: a játékpiac igenis tényező.

Ismeretlen_82723 2012.03.11. 19:22:12

2: A 80-as években még előfordult az, amit mondasz. Manapság viszont nyugodtan lehet temetni egy ilyen filmet a premier hétvégéje után. Ha szerencsés csillagzat alakul ki, elszenvedheti magát 100 millióig a film, de annyi. Ami pedig a kérdésedet illeti: hát ez az, hogy egyik sem lett sikeres, mégis beleölt 250 milliót a Disney egy marsos filmbe. De nem is ez a probléma, hanem hogy képtelenek voltak eladni az ehhez szükséges mértékben. 6-7: Mi az a Mass Effect 3? Erről ennyit. :)

Ismeretlen_82723 2012.03.11. 19:24:05

4: Jó hogy említed, az is bukni fog rendesen. De remélhetőleg ettől függetlenül jó lesz; a szereposztás elsőrangú.

hinher 2012.03.11. 19:30:11

4: az nem is a Marson játszódik, hanem Schwarzi agyában :-)

batboy 2012.03.11. 19:48:52

10. ...és az újban nem is mennek a Marsra. talán azért hogy ne bukjon meg? 11. ez igaz! ott is egy pont! :D

Ismeretlen_82723 2012.03.11. 20:02:53

12: Ha tényleg így van, valószínűleg azért, mert elavultnak gondolták a Marsot mint helyszínt, akár képzeletbeliként, akár valósként. :)

Ismeretlen_1068 2012.03.11. 20:15:57

13: Te biztosan rohantál volna John Cartert nézni, ha nem most jelent volna meg a Mass Effect 3. :)

Scal · http://www.fatumteam.com 2012.03.11. 21:18:18

9: akkor sem hiszem, hogy azért lenne bukás, mert a Marson játszódik - tényleg csinálják a Total Recall remaket is éppen - amiket felsoroltam, mindegyik egy rossz történetű film volt. A JC nagyon nem az, ami miatt bukhat, hogy ismeretlen, nem lett felvezetve. Ráadásul pont pár napja még az volt a téma, hogy nyáron menthetetlenül elvérzett volna a sok egyéb produkció között, azért vágták be ekkorra. A Szukits a könyvet a hónap végén nyomja ki - szerintem film előtt, vagy vele egy időben szerencsésebb lett volna. 5: miért ne érdekelné? Exit/Est, net, hogy mást ne mondjak, az oldaladat is olvassák filmrajongók. Rá is dobtad a magad kövét Carter bácsira.

Ismeretlen_1068 2012.03.11. 21:24:48

16: Ja, van naponta 4-5.000 találatunk, de a 90%-uk nem azzal jön ide, hogy "ha az AE lehúzza/megdicséri ezt és ezt, akkor tuti nem nézem meg/megnézem".

Scal · http://www.fatumteam.com 2012.03.11. 22:07:08

ugyan már, ezt az álszerénységet :D, 10-ből 9 hozzászóló a neten inkább fikáz, mint dicsér, de attól függetlenül igenis formálod a kulturális közízlést egyébként tegnap óta 6,8-ról felkúszott 7,0-ra az IMDb-n a film átlaga, ami azért már kezdi belőni, hogy nem olyan rossz film ez

Ismeretlen_82723 2012.03.11. 22:37:25

18: Hacsak nem éves szinten kiemelkedően jól fogadottról van szó (pl. Star Trek pár éve), a film minősége (rossz története) és a bevétele között nem sűrűn fedezhető fel korreláció. Egy közepes kritikákkal és az IMDb-n is átlagosnak mondható értékkel bíró film esetében ez csakugyan így van, szóval csodát azért ne várj a következő héten se, bár a lazábbra vett naptár (egy premier két héten át) enyhítheti a veszteségeket. Még egy igazság, amire rá kell mutatni, hogy a nézők a legritkább esetekben adnak a kritikákra, s nem pont egy mindenhol nyomott 3D-s látványfilmnél fogják elkezdeni a tüntetőleges távolmaradást. Az itt rádobott kő tehát le-lepattan Carter bácsiról.

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2012.03.12. 00:34:32

Egy érdekes olvasmány a John Carter bukta témában: http://www.nytimes.com/2012/03/12/business/media/ishtar-lands-on-mars.html?_r=1&pagewanted=1&hpw

cjnin 2012.03.12. 02:56:35

Nagy meglepetés nincs az előrejelzésekhez képest (mondjuk Eddie Murphy összekukázhatna magának valamiféle tartást mikor aláír erre-arra. de azért mégis csak egy harsány háhá... mondjuk már magázni kell a viccet, olyan régóta égeti magát). A John Cartert lehet csűrni meg csavarni a végtelenségig, ismét egy olyan produkció, amin sokaknak simán jól esik gúnyolódni (nem mintha érdekelne a film, vagy előbbi tevékenység zavarna), ettől függetlenül azért azt nem nehéz megállapítani, hogy nem a 30 millás hétvége miatt bukott, hanem a 250-es költség okán (végeredményben a kettő ugyanaz is meg nem is). Nolan is eltapsolhatna 600 milliót a következő Batman mozira, aztán lehetne bociképpel csodálkozni, hogy nem hozza vissza, mintha a nem marketing oldalon elszórt pénznek bármi köze is lenne a bevételekhez. Köbö duplán lépte túl a Buena Vista azt, amit egy ilyen téma, egy ilyen időszakban vissza tudott volna hozni. A nemzetközi mentőövvel (ide jól időzítettek, mert komoly pangás van) legalább annyit elérnek, hogy kihalásszák a vízből a filmet. Aztán, hogy milyen állapotban lesz, az már más kérdés.

hami 2012.03.12. 09:06:00

Nem úgy volt, hogy a környezetet úgy fogják létrehozni, mint az avatarban, és nem pedig a nevadai sivatagban forgatják?

kekec 2012.03.12. 12:59:29

Szerintem az is elhibázott marketingstratégia volt a John Carter-rel kapcsolatban, hogy nem azt hangsúlyozták ki, amit kellett volna, nevezetesen, hogy ez a történet tulajdonképpen az összes sikeres sci-fi és fantasy atyjának tekinthető. Egyébként nekem tetszett a film, kellően szórakoztató volt és hamar elszaladt az a 130 perc. Egyetlen nagy hibát véltem felfedezni: a főszereplőt. Idén már a harmadik olyan filmmel találkozom, ahol a főszereplő ront az élvezeti értéken: John Carter, Hadak útján, A leleményes Hugo.

Reggie 2012.03.12. 13:56:24

Nem a marketinggel van a baj a JC esetében, hanem a filmmel. Ha olyan jó lenne, akkor a word of mouth úgy is addig repítené, amíg a költségek dupláját hozza be, minimum. Hogy ez így lesz-e, nemsokára megtudjuk, de én erősen kétlem.

Ismeretlen_1068 2012.03.12. 14:11:44

Itthon viszont nem lesz ciki a film teljesítménye. Hiába, no: ebben az országban minden szart le lehet nyomni az emberek torkán.

kekec 2012.03.12. 14:37:37

25: Szerintem a John Carter azért a szartól messze áll. Messze nem az év filmje, de megkockáztatom, hogy nekem pl. az Avatarnál jobban tetszett, a Star Wars prequelekről nem is beszélve.

Nemo11 2012.03.12. 17:32:05

Tehát a magyar a hülye amiért a jól kinéző előzetesek/ poszterek felkeltették a kiváncsiságát.

Ismeretlen_1068 2012.03.12. 17:35:41

27: Igen, mert nálunk nem létezik olyan, hogy tudatos filmválasztás. A cím és a plakát dönt, nem pedig az, hogy miről is szól a film, ki gyártotta, kinek szól, stb-stb.

Nemo11 2012.03.13. 12:18:58

Akkor büszke vagyok magamra, mert én egészen tudatosan ültem be rá: jó emlékű olvasmány volt, kiváncsi voltam mit csináltak belőle. Lehet nem is vagyok magyar?

Ismeretlen_1068 2012.03.13. 13:16:16

29: Most akkor a poszterek és az előzetes keltették fel az érdeklődésedet vagy olvastad a könyvet? Nem mindegy.

Nemo11 2012.03.13. 19:39:11

Is-is. Jó volt a könyv, az elözetesek pedig arról győztek meg, hogy akár még valami jóféle adaptáció is kisülhet belőle.

Ismeretlen_1068 2012.03.17. 09:55:38

Második hétvége előreláthatólag 55-60%-ot zuhan a John Carter bevétele (50 millió körül zárja a hétvégét). Ennyit a jó szóbeszédről meg az emelkedő IMDb-s pontszámról...

Ismeretlen_82723 2012.03.17. 10:00:35

32: Én -52%-ot és 14,5m/54,2m-t számolok, de nem tudom pontosan, a péntekbe mennyire zavarnak be a szünetek, amitől a szombati plusz mérsékeltebb lesz.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása