aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: a lorax elszabadul Takács Máté
2012. március 04. 17:19:14

Kategória: 12 komment

Az első tavaszi hétvégén a Lorax a várakozásokat messze túllépve az év legjobb startját regisztrálta, s bár nem szabadult el, a Project X is jól teljesített.

Az első tavaszi hétvégén a Lorax a várakozásokat messze túllépve az év legjobb startját regisztrálta, s bár nem szabadult el, a Project X is jól teljesített.

 

Chris Meledandri. Érdemes jól megjegyezni ezt a nevet, hiszen az Illumination Entertainment főnöke az animációs ipar egy leendő császáráról van szó. A Gru 2010 nyári, kirobbanó sikerét a Hopp 100 milliós gyűjtögetése követte szűk egy éve, s most a Lorax (The Lorax; hazai bemutató: október 18.) új szintet feszeget. A kevesebb mint 70 millióból készült film több mint 70 millió dollárt kasszírozott, ami nemcsak markánsan múlja felül az amúgy nem olyan szerény elvárásokat, de animációs produkciók között is az élre tört: magasabb összeget első hétvégéjén csak a három Shrek-folytatás, a Simpsons-mozi és a Toy Story legutóbbi epizódja ért el. Így tehát fene nagy sikersztori ez, ami amúgy Dr. Seuss történeteinek népszerűségét is tovább szítja; a Hortont (154m) rövidesen lekörözi a Danny DeVito hangján megszólaló narancsszínű figura, a kérdés az, hogy a 260 milliót zsákoló Grincset képes lesz-e beérni. Ezzel kapcsolatban némi problémát jelent, hogy a film kritikai visszhangja korántsem kielégítő, mi több, a Rotten Tomatoes-on nem éri el a friss szintet. Családi filmeknél ez persze túl nagy jelentőséggel nem bír, de azért nem lehet figyelmen kívül hagyni, még akkor sem, ha egyébként nem jelentkezik menetelésére közvetlen fenyegetést jelentő ellenfél egy jó darabig. Ez is a kiváló pozicionálást példázza, ami nagyban hozzájárult a kiugró kezdeti box office-hoz, s bár nem vallott szégyent a marketing sem, meséknél kisebb erőfeszítéssel is el lehet érni az áhított eredményt. A Universal Pictures egyébként amilyen peches volt az elmúlt években, olyannyira jól teljesít idén: a Védhetetlen után újabb blockbustert tettek le az asztalra, s ha a Csempészek erős szereplését is hozzávesszük ehhez, a Mindeki szereti a bálnákat és a Wanderlust (amikről amúgy érezhetően le is mondtak már a premier előtt) gyengélkedése teljesen feledhető is. A Lorax minden bizonnyal képes lesz 200 millió dollár fölé kúszni.

Az erő krónikája dobbantása után kifejezetten érdekes volt figyelni, miként alakulnak a dolgok a Project X - A buli elszabadul (Project X; hazai bemutató: március 15.) körül. A szereplők kamerái által rögzített felvételekből álló filmek ugyanis jól teljesítettek korábban a horror műfajában, ám az említett szuperhős-film jellegű produkció szélesített a határokon. Most egy vígjátékon volt a sor, hogy bizonyítsa, a szokatlan forma bármilyen zsánerben eredménnyel hasznosítható. A Warner Bros. bemutatója jól vizsgázott: 21 millió dollár került a kasszákba, ami teljesíti az elvárásokat, s egyébként messzemenően meghaladja a 12 millió körül mozgó gyártási költséget. A felvezetőkampányra persze jóval nagyobb összeget költött a forgalmazó, ezt egészen idáig, Közép-Kelet-Európáig is érezni (talán azért, mert a film honi képviselete is agresszíven, ugyanakkor amatőr módon jár el). A lényeg, hogy kifizetődő volt az igyekezet, de persze Todd Phillips producer korábbi nagy sikerei, kiváltképp a reklámhadjárat során gyakran emlegetett Másnaposok 1-2. nyomát bottal ütheti. A maga korlátai között viszont jól áll a szénája: a partizásra összpontosító filmeknek nincs nagy múltja, pláne ha teljesen ismeretlen gárdával forgott. A szépséghiba az egészben, hogy az újságírók szerint inkább inzultál a film, mint nevettet, vagy ha úgy tetszik: rossz. Hogy ez mennyire befolyásolja majd a továbbiakat, azaz mennyire is zavarja a fiatalságot egy igen korhatáros "bulifilm" minősége, arra egyelőre csak a "B" CinemaScore-ból lehet következtetni, ami nem túl erős értékelés ezen esetben. 50-55 milliót azért talán megkeres.

Az Act of Valor egy marketing röpítette akciófilm, s ez máris két olyan tényező, ami alátámasztaná az erőteljes második hétvégi esést, ennek ellenére a Relativity terjesztése tisztességesen állta a sarat. Szerencséjére a friss filmek egyikének sincs bármilyen közös halmaza vele, részben ez magyarázza a 45%-on belüli negatív változást. A közel 14 milliós újabb kör az összbevételt 45 millióra egészíti ki. Derék teljesítmény tíz nap alatt.

A Védhetetlen a hét folyamán átlépte a 100 millió dolláros határt, másodikként a 2012-es bemutatók közül, negyedikként Denzel Washington filmjeiből és Universal-filmként először a Cowboyok és űrlények óta. A most negyedik helyen állomásozó akció-thriller szemmel láthatóan kedvére van az amerikai közönségnek; jelenlegi 108 millióját 120 millió küszöbére bővítheti.

A Lorax érkezése megtorpanást hozott az Utazás a rejtélyes szigetre menetelésében, hiszen csaknem felezett a Warner bemutatója, ám 85 milliós összegét kis szerencsével még kilenc számjegyűvé varázsolhatja.

Harvey Weinstein kinyilvánította, hogy blockbustert kíván faragni a legjobb filmnek járó Oscar-díjat elnyerő A némafilmesből. A jelentős moziszám-emelés ellenére azonban a francia némafilm nem bírt felívelni. Bár eddigi legjobb hétvégéjén van túl, ez sem jelent 4 milliónál többet; eddig 37 milliót költöttek az amerikaiak a műre, amiből 50 milliónál több valószínűleg nem lesz. Ez ugyanakkor megbecsülendő eredmény.


A jelenleginél magasabb összeget csak két éve, az Alice Csodaországban hegyomlásszerű nyitányakor mérhettek az amerikai moziüzemeltetők március első hétvégéjén, s mindez most elsősorban a Lorax teljesítményét dicséri. A Project X-szel karöltve tovább erősítik a 2012-es esztendőt, amikor úgy tűnik, tényleg csak a legszánalmasabb próbálkozásokkal (A szellemlovas: A bosszú ereje) lehet igazán megbukni. A felhozatal eddig kedvére volt a tengerentúliaknak, ám a valódi megmérettetés csak most következik: az elkövetkezendő pár hét jó mércéje lesz a nyári szezon esélyeinek is, hiszen sorra érkeznek a nagy várakozású darabok. Első a sorban a John Carter, amit már el is kezdett temetni a szaksajtó a negyedmilliárdos vállalkozások esetében szokatlanul alacsony előzetes érdeklődésre alapozva. A kérdés jelenleg tehát az: megtorpan-e a jó széria, avagy a Disney megafilmje fittyet hány a viharos előrejelzésekre, s 50 millió fölé tör jövő hétvégén? Árnyékában a Silent House című minimálhorror és Eddie Murphy legfrissebb fix buktája, az A Thousand Words mérkőzik meg.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés
John Carter | 3500 | $31,000,000
Silent House | 2100 | $10,000,000
A Thousand Words 1500 | $5,000,000

 

01. (ú) The Lorax ($70.7m/$70.7m)
02. (ú) Project X ($20.8m/$20.8m)
03. (1) Act of Valor ($13.7m/$45.2m)
04. (4) Safe House ($7.2m/$108.2m)
05. (3) Journey 2: The Mysterious Island ($6.9m/$85.6m)
06. (2) Good Deeds ($7.0m/$25.7m)
07. (5) The Vow ($6.1m/$111.7m)
08. (7) This Means War ($5.6m/$41.5m)
09. (6) Ghost Rider: Spirit of Vengeance ($4.7m/$44.9m)
10. (13) The Artist ($3.9m/$37.1m)
(hivatalos becsült adatok)


kapcsolódó írások
e hétvége korábban: 2011 | 2010
| 2009 | 2008

Címkék

box office comedy animation todd phillips children movie 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr84541606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2012.03.04. 17:36:06

Éljen Ernő12! Ilyen netes gerillamarketinggel amúgy mi is próbálkoztunk, de nagyon gyorsan rájöttünk, hogy ez csak akkor működik, ha nem adjuk ki a kezünkből olyanoknak, akik nem tudják, hol van vége a buzznak, és hol kezdődik a spam. :) Amerikában egyébként már véget ért a válság, Obama munkahelyeket teremt, visszatért a jólét, meg minden. :) Ami pedig a John Cartert illeti: holnapután kiderül, hogy az utóbbi 100 év inspirálójáról van-e szó vagy egy olyan filmről, ami 100 évet késett a mozikban.

Ismeretlen_180758 2012.03.04. 17:52:29

Ó, anyám, ez az Ernő nekem új. Csak tudnám, hogy miért nem vágta ki valaki? Egyébként (hogy ne legyek off) valami elképesztő, hogy a top10-ből kilencért egy lyukas garast sem adnék. Na de majd a Silent House, ami viszont nem jut el hozzánk:( Se az eredeti, se ez.

Last 2012.03.04. 18:24:02

Annyira régen láttam már 70 milliós nyitóhétvégét, hogy azt hittem már nincs is. Remélem tényleg jó a Lorax. A John Carternek meg tetszett a trailere, mintha nem egy szokásos sablonsztori vagy lopott ötletek halmaza lenne, remélem nem fog bukni. Mert ha a bukást megússza már az is nagy szó, mert nagy siker nem lesz. Nem annyira erős a marketingje szerintem. Ami viszont a Disney nagy hibája, főleg, hogy ennyire brutál összegbe került a film. Meglátjuk.

gaillard 2012.03.04. 18:43:55

2: Hála a jóistennek :)

cjnin 2012.03.04. 19:15:57

A Lorax nagyon kemény szombatot hozott; néha a Universal is belenyúlhat a tutiba, úgy, hogy közük is volt a sikerhez. A John Carter pedig... sivatagos, lovaglós sci-fi, sok jóval pénzügyileg nem kecsegtet. Mondjuk ha belebuknak se jelent semmit, rendben lesz az idei nyár bevételek szempontjából (főleg a 7. hónap).

Scotty 2012.03.04. 20:14:58

Tényleg..mi lesz jövőhéten a John Carterrel? Hiszen USA szinte összes gyereke és családja elvándorolt a mozikba, vajon jövőhéten megint kedvük lesz mozgolódni? Megesik az a szégyen, hogy a Lorax után második helyen nyit a pénztáraknál? Mert szerintem nagy népvándorlás a multiplexekbe csak a Hunter Games-nél lesz legközelebb..

kekec 2012.03.05. 08:07:31

Nem számítottam rá, hogy a Lorax ekkorát szakít. Az viszont érdekes, hogy itthon fél éves késéssel mutatják csak be, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy már jó ideje semmilyen valódi gyerekfilm nincs a hazai mozikban és a bemutatónaptárt elnézve még nem is lesz egy ideig. Tényleg nem jön Húsvétkor sem semmi?

Seraphin84 2012.03.05. 10:26:23

A decemberi Alvin 3 még májusban is műsoron lesz. :)

Ismeretlen_82723 2012.03.05. 22:09:30

A Project X-nek durva zuhanásokat jósolok. Szinte semmi nem jó abban a filmben...

biker 2012.03.09. 01:37:48

Azt én sem értem, hogy a Lorax-ot miért ősszel mutatják be nálunk. A magyar forgalmazó ennyire hülye? Addigra már HD-ban is le lehet majd tölteni. Ezt minden évben eljátsszák pár filmmel. Egy művészfilmnél még megérteném, de egy ilyen "családi filmnél"? Mondjuk én azért is sajnálom mert a Seuss mesék nagyon jók és tanulságosak. A Lorax trailer is egy ilyen filmet vetít előre.

Ismeretlen_82723 2012.03.09. 11:39:58

10: És az persze teljesen reális szituáció, hogy a 7-8 éves gyerekek minden percben csekkolják a thepiratebay-t, hogy mikor szedhetik le HD-ben a Loraxot. A Gru is késéssel, ősszel jött, jól is szerepelt.

Ismeretlen_1068 2012.03.09. 11:50:59

...HD-ben és angolul, tegyük hozzá.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása