aeon flux

ready for the action now, danger boy?

beszámoló: dEUS live @ a38, 12-03-03 Zalaba_Ferenc
2012. március 04. 11:11:55

Kategória: 12 komment

Tom Barman (a mikrofonba): - Ez az első klubkoncertünk Budapesten, yay!
Klaas Janzoons: - Pszt, Tom! (Majd odalép hozzá, és a fülébe súg valamit.)
Tom Barman (a mikrofonba): - Ez a második klubkoncertünk Budapesten, yay!

Hogy első, vagy második, azt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, hogy BZS (before Zsé) annyit tudtam a dEUS-ról, hogy van az a számuk, melyben megnyúznak egy hegedűt, és minden sor végén ordítanak. Szerintem a Suds & Sodával anno az MTV be is fejezte a dEUS-dalok sugárzását, pedig azóta mennyi, de mennyi jó dalt szültek - őrültet vagy sanzon-kompatibilist, zúzósat vagy poétikus-szavalósat, és tegnap este mindebből kaptunk egy kiadós (laza kétórás) összegzést.

Tom Barman (a mikrofonba): - Ez az első klubkoncertünk Budapesten, yay!
Klaas Janzoons: - Pszt! (Majd odalép hozzá, és a fülébe súg valamit.)
Tom Barman (a mikrofonba): - Ez a második klubkoncertünk Budapesten, yay!

Hogy első, vagy második, azt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, hogy BZS (before Zsé) annyit tudtam a dEUS-ról, hogy van az a számuk, melyben megnyúznak egy hegedűt, és minden sor végén ordítanak. Szerintem a Suds & Sodával anno az MTV be is fejezte a dEUS-dalok sugárzását, pedig azóta mennyi, de mennyi jó dalt szültek - őrültet vagy sanzon-kompatibilist, zúzósat vagy poétikus-szavalósat, és tegnap este mindebből kaptunk egy kiadós (laza kétórás) összegzést.

Kis kitérő: történt az, hogy egy kardióedzéssel, forrófürdővel és Gee-emelgetéssel egybekötött kombó hatására tegnap délután tönkre vágódott a derekam, melynek hatására a tartásom olybá formát öltött, hogy simán elmehettem volna Kvazimodo-hasonmásnak, és még az arcom is hozzátorzult a fájdalomtól. Egy ilyetén senyvedéstől edzett cimborám tanácsát követően benyomtam egy cataflamot és rátoltam egy sört, és láss csodát: a koncert ideje alatt mintha megtáltosodtam volna. Igen, ez részben a muzsikának szólt, ugyanakkor elnézést kérek, ha nem tudok pontos szettlistával szolgálni, mi több, az egész beszámoló olyan, amilyen.

De muszáj megemlékezni erről az estről: az érzésről, hogy mégis vannak Magyarországon olyan arcok (hoppá, egy Müller Péter-hasonmás két sorral előttünk!), akiket érdekel az alternative rock, a hajón ugyanis kellemes tömeg várta a belgákat - mosolygó, kulturált, talán némileg megilletődött és erősen deresedő halántékú közönség, én pedig legszívesebben rájuk rivallottam volna, hogy ugyan már, hol a pékben vagytok, amikor el kellene tartani egy jó helyet Budapesten, valami jó kis alterklubot, amely messzebb lát a Depeche Mode-nál és a Cure-nál (habár őket is szeretjük), és körberöhögi azt, aki Republicot és Tankcsapdát kér, mert hogy ez egy rockkocsma.

Mondjuk, azt se bánnám, ha a Soundkitchen hetente elhozna nekünk egy Lamb vagy dEUS kaliberű bandát (ígérem, az áprilisra beígért Zola Jesusból is felkészülök), és akkor összejöhetnénk mulatozni - mint tegnap este.

A fentiekben ecsetelt agóniám miatt az előzenekarokat kihagytuk - nem hazudok, a szintén (belga) zenész Little Trouble Kids utolsó taktusára adtuk át a kabátunkat a szimpatikus ruhatáros-lányoknak, és mire feltankoltam magam sörrel (csak 390 volt a Stella korsója, baszod!), addigra a dEUS roadie-ja már végzett is a hangosítással, és besétált az ötös, hogy a The Final Blasttel megadják a kellemes kezdőlökést a következő két órának.

Nos izé, kissé összefolynak a dolgok, de a banda érthető okokból a nyitószám után is az új albumot túráztatta (a nagyobb nótákkal, természetesen, a Dark Sets Innel, a Ghostsszal /"Ki akar hallani egy számot, amely a gördeszkás Jézus Krisztusról szól, ahogy mindenféle őrült dolgokat művel?"/ és a csodálatos Easy-vel), de bejöttek a régi nagyok (Instant Street, anyám! fel is voltam rá készülve, hogy most elsüllyedünk; For the Roses, Slow, The Architect et al) és kultikus darabok (Hotellounge, és Zsé teljesen kivetkőzött magából), és megint csak az jött le, melyet a bécsi koncert kapcsán már ecseteltem: a dEUS remekül összeszokott, jól funkcionáló EGYÜTTES, melyben minden tag megcsillogtathatja tudását - tényleg, volt olyan refrén, melyet a basszgitáros énekelt -, és egy-két, a hangosítást felemésztő kakofón megmozdulást leszámítva gyönyörűen szóltak. Augusztusban újra fellépnek - félő, hogy a pocsék A38-sátorban és egy 60-70 percesre sűrített szettel, de nincs az az iSTEN, hogy ne nézném meg ott is őket.

Ó, és a visszatapsot a Suds & Soda követte, annak is vagy 8-9 perces kiadása, és akkor sem süllyedtünk el. Kész csoda.

Címkék

koncert a38 beszamolo deus alternative rock aeonflux alternative pop

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr464541604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsé 2012.03.04. 12:14:58

nagyon-nagyon-nagyon nagy élmény volt, és igen, teljesen elszálltam pedig egy csepp alkohol nem volt bennem. ez a zene és Tom döbbenetes tehetsége magával ragadott. nem emlékszem, h lett volna Deus klub koncert ezelőtt, valaki látta őket itt a Szigeten kívül?

Ismeretlen_1068 2012.03.04. 12:32:36

Na bumm, kiderült, hogy az említett úr nem Müller Péter volt, csak egy gyapjas hasonmás. :)

dani 2012.03.04. 17:15:31

Nekem is nagyon bejött a koncert, a végére teljesen beszippantott a zene. Én sem emlékszem más klubkoncertre itthon, viszont az REM előtt láttam már őket '99-ben a Kisstadionban.

Ismeretlen_53615 2012.03.05. 06:22:14

a kisstadion után 2005 körül játszottak a szigeten, ami szintén oltári nagy volt (ha működne a freeblog keresője, meg is keresném a bejegyzést a fesztblogon)! az mtv/mtv2 egyébként nagyjából szokta játszani a klipjeiket; a suds & soda óta is. csak nem óránként rotálva - ami nem is baj :O)

Ismeretlen_53615 2012.03.05. 06:22:56

(ja: és idén nyáron megint jönnek a szigetre)

Ismeretlen_1068 2012.03.05. 06:29:28

5: "Augusztusban újra fellépnek - félő, hogy a pocsék A38-sátorban és egy 60-70 percesre sűrített szettel, de nincs az az iSTEN, hogy ne nézném meg ott is őket." Mondjuk, lehet, hogy nem egyértelmű a megfogalmazás. :)

Ismeretlen_1068 2012.03.05. 06:30:49

3-4: Az előzenekaros fellépés szerintem nem számít klubkoncertnek, de nekik igazán nem róható fel a dolog, hisz valószínűleg előtte is, azóta is adtak néhány koncertet. :)

Ismeretlen_53615 2012.03.05. 12:55:42

egen, korán volt, és a mondat másik része a fejemben maradt: az első szigetes koncertjük a nagyszínpadon volt - most is ott kéne lennie, nem sátorban.

emics 2012.03.05. 14:21:33

első koncertjük nagyszínpados sziget koncert volt 1997ben, utána 99-ben rem előzenekaraként a kisstadionban, majd 2006ban szigeten ismét radiohead előtt. ezek tuti infók mert mindegyiken ott voltam. :) szóval ez az a38 volt az első klubkoncert, egyébként meg a 4.

Ismeretlen_53615 2012.03.06. 09:14:48

én a '97-es fellépésükről teljesen elfeledkeztem - pedig tuti, hogy akkor is megnéztük őket. köszi a pontosítást, emics!

nordberghu 2012.03.06. 15:49:57

Szerintem sem volt még klubkoncertjük Magyarországon: 2* Sziget + REM. A "hasonmás" pedig Horváth György - egyebek mellett - a Titanic Filmfesztivál igazgatója. kép: http://static4.origos.hu/i/0704/20070423titanicho.jpg A koncert remek volt, szerethető emberekkel, semmi sztárallűr.Koncert után is nagyon közvetlenek voltak. Kis ízelítő a hangulatból: http://www.youtube.com/watch?v=yUz0KMvZNHg

Ismeretlen_1068 2012.03.06. 16:22:02

11: Tényleg, baszki! Tudtam, éreztem, hogy celebritás, de valahogy mást kódolt le a hülye begyógyszerezett agyam! :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása