aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyarvalóság: még egy lépéssel közelebb a gondolatrendőrséghez? Zalaba_Ferenc
2012. március 02. 13:20:21

Kategória: 45 komment

Tegnap kaptam egy e-mailt a Forum Hungary-tól, melyben arra kérnek, hogy az általuk forgalmazott filmek anyagait csak korhatárral megjelölt formában tegyem közzé, azaz ne linkeljek semmit se a YouTube-ról vagy máshonnan, hanem a kiadó ftp-jén lévő anyagot használjam. Eme levél kapcsán megint elgondolkodtam azon, hogy hová is tart ez az ország.

Tegnap kaptam egy e-mailt a Forum Hungary-tól, melyben arra kérnek, hogy az általuk forgalmazott filmek anyagait csak korhatárral megjelölt formában tegyem közzé, azaz ne linkeljek semmit se a YouTube-ról vagy máshonnan, hanem a kiadó ftp-jén lévő anyagot használjam. Eme levél kapcsán megint elgondolkodtam azon, hogy hová is tart ez az ország.

Először is olvassátok el ti is a levelet (melyet a forgalmazó engedélyével osztok meg veletek):

Kedves Kolléga,

mint ahogy az Ön előtt is bizonyára ismeretes, 2012. január 1-gyel jelentős mértékben megváltozott a mozi filmek korhatár-besorolásának menetével és jelölésével kapcsolatos törvény. Ennek értelmében besorolás nélküli film előzetesét csak abban az esetben lehet közzétenni, amennyiben maga az előzetes külön besorolást kapott.

Az elmúlt időszakban Önök többször jelenítettek meg oldalukon külföldről átvett előzeteseket a korhatár megjelölése nélkül. Fel szeretném hívni szíves figyelmüket, hogy a törvény szövegezése nem egyértelmű a nem Magyarországról származó tartalmakkal kapcsolatban. Végrehajtási rendelet híján pedig nem elképzelhetetlen, hogy a hazai médiában megjelenő ilyen anyagok szintén annak hatálya alá esnek.

Fentiek alapján javasoljuk, hogy a Forum Hungary filmjeinek előzeteseit kizárólag a cégünk által biztosított FTP-ről szerezzék be. Az itt található anyagokat ugyanis minden esetben ellátunk az előírások szerinti korhatár jelöléssel. Fel szeretném hívni figyelmét, hogy amennyiben cégünket bármilyen büntetés, vagy kár éri a korhatár megjelölés elhagyásával kapcsolatos gyakorlatuk miatt, úgy kénytelenek leszünk ezeket Önök felé továbbhárítani.

Üdvözlettel: Forum Hungary

Ha jól értelmezem, akkor mostantól nem javallott előzeteseket linkelnem (és ha már itt tartunk, plakátokat közzétennem) az erre szakosodott külföldi oldalakról: az Apple-ről, a Yahoo Movies-ról, az MSN-ről, stb. Na most, a Forum Hungary pont nem az a forgalmazó, amelyik ne lenne viszonylag naprakész a promóciós anyagaik közzétételében, de az Internettel még ők sem tudnak versenyezni, magyarán az oldalunk kvázi ellehetetlenül.

Persze, eszem ágában sincs a fentiek miatt elmarasztalni őket, hisz nem utasítanak, szankcionálnak, csupán egy kérést közvetítenek, továbbá egy olyan figyelmeztetést, mellyel a Forum magát védi le egy meggondolatlan, szar törvénnyel szemben, mellyel kapcsolatban nem most először borult ki a bili: gondolom, ti is emlékeztek még az [origo] pánikkeltő cikkére, melyben arról írtak, hogy az új filmtörvénynek köszönhetőn a hazai premierek akár hónapokat késhetnek. Na most, erre a problémára még nem született törvényes megoldás, csupán javaslat, melytől az érintett szervek nem zárkóznak el, de egyelőre mindenki a jóindulatukra bízza magát.

Ki tudja, lehet, hogy hibát követnek el. Lehet, hogy a törvény azért van ilyen kifogásolható stílusban megfogalmazva, hogy erre hivatkozva bármikor bárkire rá lehessen húzni a vizes lepedőt. "Ó, láttam ám A bosszúállók előzetesét három éve az aeonfluxon, s nem volt előtte korhatár karika. Ennyi és ennyi lesz a bírság." Természetesen a törvény meghozása körüli maszlag a kiskorúak védelméről szól: már a filmplakátok, filmelőzetesek is olyan tartalommal rendelkeznek, melyek károsak lehetnek bizonyos korosztályra - így a kormány, ugyanakkor azt senki sem ellenőrzi, hogy a kiszabott korhatárt a tényleges intézmények mennyire veszik komolyan. De a lényeg az, hogy a filmforgalmazók kaptak egy újabb béklyót, ha úgy tetszik, a kultúra áramoltatása elé még egy akadály gördült, miközben a kormány szerzett magának még egy lehetőséget arra, hogy újabb nyakakra tegye rá a kezét.

Címkék

politika velemeny forum hungary magyarvalosag filmforgalmazas

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr364541598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shifty · http://www.jatekok.hu 2012.03.02. 13:28:26

Akkor a Te szemed is kikerekedett, mikor olvastad? :) Arról mondjuk nem esik szó, hogy mi van, ha én a Facebookon posztolok! Ott is a hazai közönséget érem el, azzal is törvényt szegek? Mindenesetre szörnyű, ahová tart ez az egész!

Ismeretlen_1068 2012.03.02. 13:30:25

1: Ezen már tegnap is filóztam: mi van, ha elköltöztetem az oldalt egy külföldi blogszolgáltatóhoz? Akkor milyen törvények vonatkoznak rám?

Ismeretlen_97684 2012.03.02. 13:45:58

2: Én úgy tudom, akkor is a magyar törvények vonatkoznak. Egyébként ez a plakát-besorolás egészen szánalmas: ránéz a lurkó a plakátra, amin csöcsök és vér minden mennyiségben. Aztán az alján valahol észreveszi a karikát. És? Akkor nem nézi tovább? Vagy jön K-ügynök és kivakuzza az agyát? Vagy ezentúl a gyerekeknek alulról kell elkezdeni nézni a plakátot?

Oscee 2012.03.02. 13:50:45

Rakd ki minden ele a 18-as jelzest aztan kesz, aki akarja, igyis-ugyis megnezi...

Ismeretlen_1256 2012.03.02. 13:58:29

Szép új világ! "Éljen az elnök úr, éljen, éljen! Tapsolj te is, Katy!"

Ismeretlen_1068 2012.03.02. 14:01:06

4: Hát ezt sajnos nem tehetem meg, mert ha nem a megfelelő korhatárt tüntetem fel az adott filmelőzetes előtt/plakáton, akkor azzal a forgalmazót hozom rossz helyzetbe, és simán elmarasztalhatnak.

DNS 2012.03.02. 14:03:48

Ez az egész kb. olyan szánalmas, mint a különböző korhatár-karikák használata a TV-ben. Miközben ezekkel a böhöm és zavaró vackokkal takarják és elbarmolják a képet, a kereskedelmi csatornák már kora este is csöcsöket meg mindenféle felnőtt szóhasználatú adást mutogatnak. Nem karikák kellenek ide, hanem szigorú szabályozás és szankcionálás azzal kapcsolatban, hogy a korhatáros műsorok csakis a megfelelő idősávban kerüljenek képernyőre. Ha pedig a csatornák a büntetések ellenére is folytatják "jó" szokásukat, akkor nem 10-15 percre kell elsötétíteni őket, hanem 1, 2, 5, 10 órákra, aztán egy teljes napra, és így tovább... Az internetet persze sokkal nehezebb "megrendszabályozni", de a dolog ott is a tartalom felügyeleténél kellene kezdődjön. Csak persze azért nem kínai módra, mert az már enyhe túlzás:) Mellesleg világszerte egységes jogi szabályozás híján ez eleve komoly nehézségekbe ütközik.

DNS 2012.03.02. 14:06:33

Ja, amúgy mi van akkor, ha valamelyik forgalmazó nem bocsát korhatárjelzéssel ellátott trailert, plakátot stb. a sajtó rendelkezésére? Nuku vizuális info a népnek, csak puszta szöveg? Netán szórólapokon kéne hirdetni a filmeket?

SoZi 2012.03.02. 14:15:10

Ez szánalmas. Képtelenek az itthoni törvényhozók haladni a korral?? Forr a vérem. Egyszerűen az interneten áramló információt nem lehet így korlátozni. Főleg ilyen független magánblogokon nem. Ha a kiadó blogja lennél, akkor talán, mert ez a törvény rájuk vonatkozik. Magánblogon egyszerűen nem hajthatja be a forgalmazó a büntit. Ez már szabadságjog korlátozása lenne. Arról nem is beszélve, hogy az itt megjelenő infók jórészt nemzetközi hírek, akkor a hírek korlátozása mi is?? Forr a vérem. Most majd az jön, hogy Mo-i címekről letiltják a hozzáférést a külföldi előzetesekről a Tyúbon, meg az ezzel foglalkzó oldalakon? Nem szoktam ilyen dolgokon hőbörögni, mert káros az egészségre, de mondtam már, hogy forr a vérem? És nem igaz, hogy egy hivatalos levélben sem lehet odafigyelni a helyesírásra! Mozifilm. EGY SZÓ! Nem igaz, hogy nem érezzük (vagy hiányoztunk aznap?)! Hihetetlen, ez a mindent különírunk mánia mostanság..

butch 2012.03.02. 14:35:42

most akkor ha jól értelmezem, akkor ők (illetve a rájuk nyomást gyakorló felsőbb hatalmak) "megtiltják" azt, hogy olyan filmeket linkelj tőlük teljesen független külföldi oldalakról, amik majd valamikor náluk lesznek bemutatva? nem egészen értem, hogy milyen jogon rendelkeznek egy (mondjuk) angol oldalon megjelent videoanyaggal, illetve annak továbbításával? nem értem...

kompi · http://Filmtrailer.hu 2012.03.02. 14:37:46

Nem igazán értem én sem, mit akarnak ezzel a törvénnyel. Attól, hogy a magyar oldalak számára megtiltják, hogy a korhatárbizottság döntése előtt kitegyék egy-egy film ellőzetesét, a filmrajongók ugyanúgy meg fogják nézni, csak nem a magyar, hanem a külföldi oldalakon - ergo nem védtek meg senkit egy urámocsá korhatárt érdemlő kifejezés vagy testrész okozta sokktól, csupán ok nélkül tönkretesznek néhány magyar weboldalt. Teljesen elszállt nekem is az agyam ettől az óriási korlátoltságtól, amit a törvény megszületése takar. Örülnék neki, ha egy jogász is megvizsgálná alaposabban a dolgot, mert nekem nagyon úgy tűnik, hogy jogilag/alkotmány szerint is több sebből vérzik.

Ismeretlen_1068 2012.03.02. 14:38:02

8: Az a forgalmazó buta. :) Szóval egy plakát vagy előzetes besoroltatása nem nagy kunszt, habár idő- és pénzigényes folyamat, ami lelassítja a PR. Alapvetően amúgy nincs bajom azzal, hogy a trailert is be kell soroltatni - külföldön is így megy, azzal viszont már annál inkább, ha nem bíznak meg a külföldi értékítéletben.

CyberDj 2012.03.02. 14:59:21

Ha elolvassátok a levelet kiderül, hogy senki sem tilt meg semmit. Sőt az is látszik, hogy az internetes átvétel kérdése szürke zóna - nem tudni vonatkozik-e rá a törvény, vagy sem. Ez persze abból fakad, hogy elnagyolt, átgondolatlan és a valós élettel köszönő viszonyban sincs. Egyedi, meglepő? Szerintem a levél célja nem az volt, hogy elriasszon, hanem hogy felhívja a figyelmet az esetleges gondokra. Az meg érthető, ha egy magán blog posztjáért nem a forgalmazó akarja tartani a hátát...

Ismeretlen_9654 2012.03.02. 16:04:06

a kormány mikor pakol magára korhatára karikát?

chris92 2012.03.02. 16:48:47

Most komolyan mi értelme az ilyen erkölcscsősz, "jót-akarok-de-csak-a-saját-tökömet-kapom-telibe" féle jópofizós marhaságoknak? Agyrém!

edemem 2012.03.02. 16:55:52

"Fentiek alapján javasoljuk, hogy a Forum Hungary filmjeinek előzeteseit kizárólag a cégünk által biztosított FTP-ről szerezzék be. Az itt található anyagokat ugyanis minden esetben ellátunk az előírások szerinti korhatár jelöléssel" És mi van akkor ha olyan filmről linkelsz jutyúb által, amiről, teszem azt három hét múlva derül ki, hogy a forumhungary forgalmazza majd? : D

Ismeretlen_1068 2012.03.02. 17:08:03

15: Ezt hogy érted?

SoZi 2012.03.02. 17:09:02

Amúgy AE! Most, miután elolvastuk, felfogtuk, pislogtunk nagyokat, itt egy akadály, probléma, akármi, amit vhogy meg kellene oldani. Mit fogsz tenni, mit lehet tennie ebben a helyzetben egy blogtulajdonosnak? Kell-e egyáltalán tenni valamit? Változtatni kellene a posztokon, vagy kiskaput keresni, vagy mit?

chris92 2012.03.02. 17:15:53

15: Sehogy. Csak rohadt ideges lettem, amikor elolvastam a bejegyzést és rögtön billentyűzetet ragadtam. A helyzet az amit, hogy a korhatár besorolásokat a mai korban nem nagyon veszik komolyan, és ha a kormány ilyen eszközökhöz folyamodik, akkor az csak a forgalmazóknak és a hazai mozizásnak tesz be.

chris92 2012.03.02. 17:16:32

19: *amit mondtál, hogy*

DCIJB 2012.03.02. 17:21:43

1. A korhatár-besorolás egy nagy baromság. 2. Ezt a helyzetet nem illetném a "magyar valóság" jelzővel, tőlünk nyugatabbra (USA, Nagy-Britannia) már egy ideje csak besoroláson átesett előzeteseket lehet bemutatni. 3. Jól értem, hogy a Forum Hungary komolyan gondolja, hogy őket fogják megbüntetni, ha ide felkerül egy általuk forgalmazott film külföldi előzetese? Ha ők tényleg így gondolják, akkor azt kell mondanom, hogy a Forum Hungary-nél nagy idióták dolgoznak.

robbiedani · http://robbiedani.posterous.com 2012.03.02. 17:22:34

Több dolgot is tehetsz. 18as karikát raksz a blog elé. Vagy költözöl külföldre, esetleg csak linkeled az előzeteseket, vagy leszarod az egészet és ha megbüntetnek, pereskedsz.

kompi · http://filmtrailer.hu/ 2012.03.02. 18:01:40

Szerintem nem kell annyira túlparázni. Egyrészt, mint ahogy a levélben le is írták "a törvény szövegezése nem egyértelmű a nem Magyarországról származó tartalmakkal kapcsolatban", azaz nem túl valószínű, hogy elkezdenek ezekért büntetni. Másrészről ha belegondoltok, ezeket a külföldi előzeteseket gyakorlatilag az összes magyar hírportál, blogszolgáló, videos oldal és több ezer egyéb tematikus/nem tematikus oldal használja, és akkor nem is beszéltem a közösségi portálokról, melyeken MAGÁNSZEMÉLYEK is megosztják ezeket ismerőseikkel. Ezt mégis hogyan göngyölítenék fel, és mi alapján osztanának ki büntetéseket?

Ismeretlen_97684 2012.03.02. 18:26:36

23: Éppen az a baj az ilyen gumitörvényekkel, hogy bármikor, bárkit el lehet meszelni velük. Mivel nem egyértelmű a megfogalmazás, a törvény gyakorlatilag betarthatatlan. Érted, nekem a bögyömben van aeon_flux, mert Spielberget jelölte GAB-ra, úgyhogy szépen felnyomom a hatóságnál, hogy kinn van a blogon az új Bosszúállók trailer magyar korhatár-besorolás nélkül. Aztán a hatóság UTÓLAG megmondja, hogy ez törvényes-e, vagy sem.

Ismeretlen_1068 2012.03.02. 18:35:53

18: Lesz majd egy disclamer, hogy az oldalon elhelyezett tartalmakat 18 éven felülieknek ajánljuk, a belinkelt, beágyazott videókért, plakátokért nem vállalunk felelősséget. Aztán majd meglátjuk.

SoZi 2012.03.02. 18:37:35

23,24: Ez az érem két oldala.

Bigman 2012.03.02. 23:19:04

http://www.origo.hu/filmklub/blog/hir/20120120-honapokat-csuszhatnak-a-magyar-filmbemutatok-uj-filmtorveny-miatt.html Nem is a törvény létrejötte, hanem a mikéntje a gyakorlatban az ami számomra feldolgozhatatlan. Biztos megint olyan ökörbrigád alkotta meg akiknek fogalmuk sincs a filmforgalmazásról és annak menetéről, működéséről.

Gonzo 2012.03.02. 23:22:29

ma olvastam el az állatfarmot. tékából hazajövet elolvastam ezt a hírt. valahogy akaratlanul is összemosom a két dolgot. következmény: holnap nekiesek az 1984-nek. :o))))

it 2012.03.03. 08:16:18

"Alapvetően amúgy nincs bajom azzal, hogy a trailert is be kell soroltatni - külföldön is így megy, azzal viszont már annál inkább, ha nem bíznak meg a külföldi értékítéletben." Mintha bármelyik másik ország bízna egy harmadik értékítéletében... Ez az egész pedig a forum hungary baromsága. Nem a blogokra vonatkozik a törvény, hanem rájuk. Ők nem tehetik közzé. Beszari banda, inkább konzultáljanak egy tisztességes ügyvéddel a pánikkeltés helyett. És a politikát ismét csak kár volt bevonni ide a blogba... Nem magyarország és nem a fidesz próbálkozik először ezzel a témával. A gyerekeinket próbálják védeni - hogy hét évesen ne kelljen fröcsögő vért látniuk, ha felmennek a netre, vagy bekapcsolják a tévét - csak éppen tökéletlen eszközökkel..

Ismeretlen_1068 2012.03.03. 08:34:47

29: Van egy olyan érzésem, hogy a Forum nézett csak igazán utána ennek a törvénynek.

it 2012.03.03. 13:45:56

we'll see. Ha így lesz, be fogom látni, h tévedtem.

Ismeretlen_1068 2012.03.03. 13:50:33

31: Ugyanakkor benne van a pakliban a "jobb félni, mint megijedni" hozzáállás is.

holden 2012.03.03. 18:15:57

Ekkora baromságot... Cenzurázzuk az internetet! Gratulálok a Forum Hungary-nek is...

freddyD 2012.03.03. 20:22:23

Igazából elkeserítő az egész, pluszban az is, hogy ilyen homályosan van megfogalmazva a törvény, de ezt már igazán megszokhattuk... Amúgy az érdekelne most már, hogy mi alapján vannak ezek a besorolások. Hogy néz ez ki? Ott ül Annamarikánk 3 KDNP-s mintaszülővel és strigulázzák a "Szar" szavakat, a mellbimbókat vagy hogy hány liter vér van? És erre van egy táblázatuk? Vagy csak úgy hasukra ütnek és szimpátia alapján röffentenek valamit?

Ismeretlen_1068 2012.03.03. 20:30:20

34: Erre a kérdésre nem akarok válaszolni, mert nem szeretném, ha a következő filmünk kedvezőtlen elbírálásban részesüljön emiatt. :)

Ismeretlen_1589 2012.03.03. 20:39:15

És ha nem újságíró vagyok, csak egy blogger, aki Youtube videókat linkelget be anélkül, hogy tudná, melyik filmnek van magyar forgalmazója és melyiknek nincs?

Ismeretlen_1068 2012.03.03. 20:40:39

36: Nem te kaptál levelet, hanem én. :(

Ismeretlen_1589 2012.03.03. 23:23:16

37: Nekem ez egy sablonlevélnek tűnik.

Ismeretlen_1068 2012.03.04. 01:33:06

Igen, az, szóval ne csodálkozz, ha egyszer te is kapsz egy ilyet, ha sok előzetest posztolgatsz. :)

Scotty 2012.03.04. 09:46:39

És mi van ha e levél következtében az összes hazai nagyobb forgalmazó megtalál téged? :( Akkor ez azt jelenti, hogy pl az Intercom is elvárja tőled, hogy csak az ő előzetesit postoljad? Teszem azt kijött a Prometheus előzetes decemberben, akkor még most se tudna róla sok ember, mert nem hajlandóak feltölteni a netre a hazailag besorolt verziót. Kacifántos ez nekem.

Ismeretlen_1068 2012.03.04. 09:54:01

40: "Akkor ez azt jelenti, hogy pl az Intercom is elvárja tőled, hogy csak az ő előzetesit postoljad?" Azt nagyon nem szeretném, mert nekik még saját YouTube-csatornájuk sincs, az említett oldal megszigorított szabályainak köszönhetően pedig minden tartalmat letiltanak. Az indavideóra pedig nincs kedvem regelni...

csicseriborsó 2012.03.04. 15:09:43

Kedves flux, minden nagyobb blog és netes filmmagazin kapott ebből a levélből, csak itt tették közzé egyedül, feleslegesen, túllihegve, már megint.

Ismeretlen_1068 2012.03.04. 15:10:37

Már megint? Oké. :(

skaven 2012.03.04. 20:53:50

Ez a törvény szar, szerintem erről kár is vitatkozni. Azt viszont nem értem, hogy emiatt a levél miatt minek kell a Forumra fújni. Az ő helyükben én is paráznék. Félig-meddig államosítottak már pár dolgot itt az elmúlt másfél évben és még fognak is (nyugdíj, étkezési jegy, dohányárusítás, stb), az is nyílvánvaló, hogyha valahol valaki épp úgy kel fel reggel, akkor délutánra már meghozathat egy törvényt arról, hogy mostantól állami kézben kell lennie a filmforgalmazásnak Magyarországon, mert csak úgy garantálható a "normális" korhatárbesorolás. Lehet mondani hogy ennek nincs realitása, de aki azt mondja hogy ez elképzelhetetlen, az csukott szemmel élt az országban mostanában. Szóval igenis lehet parázni mindentől, főleg ami ennyire ostobán (vagy szándékosan szarul) van megfogalmazva. Egyelőre lehet abban reménykedni, hogy elnézőek lesznek a törvényalkotók a közeljövőben és előbb-utóbb változik a szabályozás is. Amíg ez nem történik meg, addig meg szerintem senki nem akar úgy járni mint a vadász a viccben. Ennyi.

Scal · http://www.fatumteam.com 2012.03.04. 23:00:09

43: Én is megkaptam, első körben nagyon felhúztam rajta az agyam, főleg hogy a Fórumot leszámítva valóban vadászni kell azokat az előzeteseket, ahol van ilyen karika. Egyébként egy kritika elé nem kell majd karika, ha a kritikus ocsmányul beszél benne? Szóval aggodalmad nem egyedülálló. De ha jól értem csak a trailereket érinti, ilyen Peter Weyland beszédét pl. nem. 42: te az Elté-s csicseriborsó vagy?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása