aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a bűn hálójában [haywire] (2011) Zalaba_Ferenc
2012. március 01. 07:17:41

Kategória: 14 komment

Mallory Kane az a típusú zsoldoskatona, akire fps-franchise-okat és akciófilmes karriereket szokás építeni: kőkeményre edzett, hidegvérű, gyors, és gyakorlatilag megtörhetetlen; szóval csak a szokásos. Egy dolog azért megkülönbözteti túlzsúfolt kasztjától: Mallory Kane nőből van, méghozzá olyanból, akiről el is tudod hinni, hogy kőkeményre edzett, hidegvérű, gyors, és gyakorlatilag megtörhetetlen. Ennek ellenére a megbízói elkövetik azt a hibát, hogy elárulják. Jaj lesz nekik.

Mallory Kane az a típusú zsoldoskatona, akire fps-franchise-okat és akciófilmes karriereket szokás építeni: kőkeményre edzett, hidegvérű, gyors, és gyakorlatilag megtörhetetlen; szóval csak a szokásos. Egy dolog azért megkülönbözteti túlzsúfolt kasztjától: Mallory Kane nőből van, méghozzá olyanból, akiről el is tudod hinni, hogy kőkeményre edzett, hidegvérű, gyors, és gyakorlatilag megtörhetetlen. Ennek ellenére a megbízói elkövetik azt a hibát, hogy elárulják. Jaj lesz nekik.

A sztori szerint Steven Soderbergh rendező egy este belefutott az American Gladiators nevezetű show-ba, ahol hím- és nőnemű izomkolosszusok mérkőznek meg egymással mindenféle retro-futurisztikus játékok során, és kiszúrta Gina Caranót, aki nem csupán bájos és karizmatikus, de felépítése és teljesítménye alapján simán el lehet róla képzelni, hogy bármelyikünk seggét átszerkeszti. És miközben a mozikban csontsovány csajok hajigálták körbe-körbe a náluknál háromszor súlyosabb ellenfeleiket, Soderbergh úgy érezte, ideje véget vetni ennek a szánalmas trendnek, és egy olyan csajt felállítani a celluloid porondra, aki valójában képes arra, amire a forgatókönyv szerint is képes. Gina Carano pedig működik a vásznon - s szerencsére nem csak azokban a jelenetekben, melyekben a nyaktól lefelé található izmait kell használnia.

Soderberghnek azonban voltak más trükkjei is: filmes szempontból nóném hősét kvázi A-listás sztárokkal vette körül (és ennek a forgalmazó is felettébb örülhet), akik jóformán csak asszisztálnak a one man... izé, one woman showhoz, továbbá a sztorit és főleg a csörtéket a hihetőség keretein belül tartotta, miközben a tőle megszokott narratív és audiovizuális stílussal (színes szűrők, feldarabolt timeline, David Holmes, stb.) filmesen cool szintre emelte azt.

Az eredmény egy furcsa kettősségű film lett, melynek minden pillanata egyszerre tűnik hitelesnek és megrendezettnek, hisz míg az összecsapások fizikuma hétköznapi (ám természetesen elképesztően profi), addig a körítés maga a megtestesült cinema verité az összes olyan trükkel együtt, amely a nagykönyvben szerepel. Erre pedig rá kell hangolódni - s a bevételi adatok látva ez sajnos kevés embernek sikerült -, ám ha sikerül, akkor az utóbbi évek egyik legeredetibb akciófilmjének élményét viheted haza, vagy a legelső kocsmába - mert azt a szomorú tényt bizony le kell öblíteni, hogy a világban léteznek olyan csajok, akik tényleg képesek eltángálni.

Címkék

kritika antonio banderas michael douglas ewan mcgregor action channing tatum michael fassbender gina carano spy movie 7csillagos steven sodebergh

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr894541593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Last 2012.03.01. 08:29:49

Mivel Soderbergh film így alap. Legutóbb ugye a Fertőzést láthattuk tőle, az is nagyon jó mozi volt.

SoZi 2012.03.01. 12:40:50

Az előzetesekből kiindulva, ez csak egy szimpla csepp a tengerben akciófilmnek tűnt, egy női Bourne-nak, és ennyi. Soderbergh ide vagy oda. Ezek szerint több annál? Most rendesen elbizonytalanodtam...

xyzdg1981 2012.03.01. 17:41:12

Úgy néz ki lesz egy másik kedvenc gyilkos Mallorym... ):)

anita 2012.03.03. 01:07:34

Bűn rossz film. Rég láttam ennyire gyenge mutatványt. 7 csillag? Pfff.. Ezt a filmet még maga Fassbender sem menti meg. McGregor pedig (akit egyébként szeretek) siralmas produkciót nyújt. Egyetlen pozitívum amit fel tudok hozni a mentségére, hogy jó a frizurája. Gina Carano kizárólag a combizmainak köszönheti a szerepet.. Szegény Michael Douglas, 2 napja még a Felhők közül a nap-ban láttam a Film+-on, hát ég és föld a két film.. Banderas az egyetlen, akinek legalább 1 jó jelenete van. A Csábos Tatu nevét ki bírták írni, bezzeg Mathieu Kassovits-ét nem.. (Na nem mintha maradandót alkotott volna ebben a díszes társaságban..) Ja Bill Paxtont, ha megölnek se ismertem volna fel magamtól. Külön gratuláció a forgatókönyvírónak.. Szép volt! Oda neki a 'Remegő kézzel nehéz bakancsot kötni'-díjat! "Az utóbbi évek egyik legeredetibb akciófilmjének élményét" nem csak hogy le kell öblíteni az első kocsmában, hanem eleve részegen kellett volna odamenni, basszus! Most nem akarok spoilerezni, de az utolsó akciójelenet meg aztán tényleg kész röhej.. Soderberg meg, mint rendező, operatőr, hát mit mondjak, eddig sem volt éppen a szakma csúcsa.. Röviden ennyit.

Ismeretlen_1068 2012.03.03. 07:44:01

Véleményed igazából két helyen válik nehezen komolyan vehetővé, mikor a Shining Through című giccshalmazt méltatod, meg amikor Soderberghről bevallod, hogy eddig sem volt a szakma csúcsa. Hát ja.

Ismeretlen_82723 2012.03.03. 08:21:39

A tengerentúlon külön cikkeztek róla, mennyire nem tetszett a közönségnek a film. (D+ CinemaScore!) A magyaroknál ilyen esetekben még nehezebb dolga van egy-egy produkciónak...

Ismeretlen_1068 2012.03.03. 08:33:17

6: Ezen nem csodálkozom, ugyanis nehezen lehet felsorakoztatni ezt a filmet a sok jellegtelen Statham-munka, és tsai mellett.

chris92 2012.03.03. 11:52:45

7: Mondjuk a jellegtelen Statham munkák is hasaltak, ami a bevételt illeti. :)

Ismeretlen_1068 2012.03.03. 12:25:35

Egyik sem robbantott (túl nagy) kasszát, ez igaz. de azért többnyire többet hoztak, mint az A-listás Haywire: http://www.boxofficemojo.com/people/chart/?view=Actor&id=jasonstatham.htm http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=haywire.htm

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu 2012.03.03. 13:53:14

Tőlem is megkapta végül a 7 pontot. Bár ebben nagy szerepe volt annak, az első képkocka után új női akciófilmkirálynőt találtam magamnak..egyébként akad itt-ott egy-két túlzottan megrendezettnek ható akciókoreográfia, aminek idővel sikerül átcsúsznia a természetességbe - de nem teljes mértékben. A sztori soványabb, mint a Sorstalanságban a gyerek, érdektelen és az elején túl kevés akciót mutat. A legnagyobb bajom egyébként ez a fos-szar-köcsög undorító zeneválasztás, amit Soderbergh az Ocean filmekből mentett át ide. Ezzel mindaddig nem lenne gond, ha a két film nem ég és föld lenne, mert itt konkrétan lehúzott egy csomó jelenetet ez a komikusnak tetszelgő soundtrack. Nem volt laza, nagyon nem. De nem volt feszes sem, nagyon nem. Ez a film legnagyobb negatívuma. Carano felfedezése pedig a legnagyobb pozitívum. Azt mondanom sem kell, hogy vidéken néztem a filmet, és az enyém volt az egész terem (muhaha). ennyire kapós a cucc - persze a Szellemlovas mellett ugyan ki menne erre az..izére :). Az Erő krónikája meg megint más tészta, azt jövő hétre napoltam.

Ismeretlen_1068 2012.03.03. 14:38:04

"A legnagyobb bajom egyébként ez a fos-szar-köcsög undorító zeneválasztás, amit Soderbergh az Ocean filmekből mentett át ide. Ezzel mindaddig nem lenne gond, ha a két film nem ég és föld lenne, mert itt konkrétan lehúzott egy csomó jelenetet ez a komikusnak tetszelgő soundtrack. Nem volt laza, nagyon nem." David Holmes, mint nem laza. :( http://i2.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/006/707/nothing-to-do-here-template.jpg.scaled500.jpg

anita 2012.03.03. 22:32:18

AE: Soderbergh persze, mint producer az más téma.. De ne haragudj ez a film dögunalom!.. és már a Szex, hazugság, videó is az volt..

Ismeretlen_1068 2012.03.04. 01:10:37

Én nem haragszom, de a dögunalmasnak titulált az amerikai független film egyik legnagyobb eredménye.

anita 2012.03.04. 13:44:17

Örülök, hogy nem haragszol, mert a bugyuta, logikátlan, mondvacsinált fordulatokkal teli Haywire, és az azt elkövető középszerű iparos nekem nem ér annyit, hogy összevesszek Veled. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása