Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a szégyentelen [shame] (2011) Takács Máté
2012. február 21. 07:58:05

Kategória: 21 komment

Évek múlva, ha valaki rákattint az IMDb-n a 2011-es esztendőre, a következő két filmet találja majd a megjelenő lista elején: Drive - Gázt! és A szégyentelen.

Évek múlva, ha valaki rákattint az IMDb-n a 2011-es esztendőre, a következő két filmet találja majd a megjelenő lista elején: Drive - Gázt! és A szégyentelen. E két film díjak és elismerések nélkül is kiállja majd az idők próbáját, s generációs kedvencekként vonulnak be a nagykönyvbe. Mindkettő egy harmincas férfiról szól, aki egy nagy amerikai város éjszakájában éli zárkózott életét (ezt a felállást nagyon magáénak érzi a 21. századi fiatal felnőtt társadalom), amit alaposan felráz Carey Mulligan betoppanása. A betoppanás ezen esetben kellemetlen. Brandon (Michael Fassbender) átlagos harmincas yuppie, szexuális éhsége viszont átlagon felüli; a legkülönbözőbb módokon tesz eleget szüntelen jelentkező vágyának. Mindennapi életében nincs helye állandó szereplőknek, így húgának (Mulligan) sem, aki nem csak eleven és szeleburdi, de szexi is... ezáltal kettős teher nehezedik a férfi vállára, ami különféle hatásokat gyakorol szenvedélyére.

Egy olyan elemi ösztön hajtja, ami mindenki számára ismeretes bizonyos fokig. A függőség mögött betájolni az embert nem jelent akkori kihívást, mint például egy alkoholizmustól szenvedő jellem esetében, így Steve McQueen író-rendező nem is rója ki feladatként, hogy megfejtsük Brandont, ehelyett egész egyszerűen bemutatja őt nekünk, a meztelen valóságában. Nem analizál, nem ítélkezik és nem is ítéltet, de legfőképp, nem botránkoztat meg. Amit láttat, a maga szokatlan keretein belül természetesnek tűnik. Ebben rejlik egyik ereje A szégyentelennek: egy a legkisebb szexuális devianciától is idegenkedő, meztelenkedni is csak sötétben, a paplan alatt hajlandó néző sem fog fészkelődni. Meg aztán, azt sem tagadhatjuk, hogy ha egyszer a kukkoló szerepét szabják rá, mindenki igyekszik a legteljesebben kihasználni helyzetét.

A siker másik záloga Michael Fassbender. Maximálisan elhivatott, ebből kifolyólag hibátlan alakításával semmi perc alatt beránt minket világába, amiből még napokkal a megtekintés után sem szabadulunk teljesen. Carey Mulligan mindenben méltó partner, közös jelenteik, párbeszédeik olyan markáns részét képezik a filmnek, amik mellett a szexjelenetek is homályba vesznek. McQueen sosem veszíti el az irányítást, biztos rendezői keze nem egy, helyét önmagában is megálló, mélyen emlékezetünkbe égő szcénával is megörvendeztet. A metrós jelenet egy betűnyi dialógus nélkül zakatol át rajtunk, Carey Mulligan éneklése pedig...nos, azon a körülírás nem segít, azt látni kell és hallani.

A film természetesen 18 éven felülieknek szól. A szexualitás napjainkban egyre inkább eluralja a televíziót és tulajdonképpen minden mást (talán csak a politikát nem, pedig annak igazán jót tenne), meglehetősen közönséges, s így a jóérzésű ember számára inkább taszító módon. A mozi feladata marad, hogy a cenzoroknak és korhatár-besorolóknak rémálmokat kilátásba helyezve ismét a művészet igájába fogja a témát elsősorban Amerikában, s A szégyentelen méltán lehet zászlóshajója ennek a törekvésnek. Ami pedig az online filmes sajtót bejárt, tagadhatatlanul ötletes magyar plakáttervet illeti: provokatívságával valójában nem utóbbit segíti elő, hiszen direktsége vagy elriasztja a kellő nézőt, vagy vonzza azt, akit nem kellene. A végleges verzió ellenben tökéletesen jellemzi A szégyentelent: a lényeg a takaró alatt van.és fél.

Címkék

kritika sex steve mcqueen independent budapest film drama michael fassbender carey mulligan 8csillagos 9csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr214541536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2012.02.21. 08:32:32

Kösz, hogy átvetted a terhet a vállamról. :) Napok óta küzdök azzal, hogyan tudnám keretek közé terelni azokat az érzéseket, gondolatokat, melyeket ez a film szült bennem, végül khm... farkamat behúzva, gyáván leadtam a stafétabotot. Az tény, hogy elbűvölt - jelen esetben emiatt talán szégyellnem kellene magam, de ez a "bűvölés" nem az "elragadottság" szinonímiája, inkább az az állapot, melybe az egér kerül, mielőtt a kígyó elkapja és lenyeli. Igen, mert Brandon egy ragadozó, New York pedig a dzsungel: a TheHun által is méltatott intróban pedig vadászik, és mikor a préda meglép, ott ül az ösztönből adódó infantilis csalódottság az arcán. A filmben rengeteg testiség és szex van, de csöppnyi erotika nélkül. De azért nem mondanám, hogy könnyen meg lehet birkózni a látottakkal, ugyanis zavarba ejtő, hogy ez mekkora szerepet tölt be a főhős életében, mint egy szenvedély, amit minden érzelem nélkül űznek. SPOILER: Először arra számítottam, hogy a legtöbb függőség-történethez hasonlóan ez is egyfajta megváltás, kigyógyulás vagy elemésztődés felé halad majd, de Steve McQueen filmjében szinte semmilyen progresszió nincs: lehet, hogy húga révén Brandon szembesül a saját betegségével, de az, amit tenni próbál ellene (egy érzelmi kapcsolat-szerűség az egyik kolléganővel, a pornólapok kikukázása), csupán időleges állapotváltozást hoznak. Szóval McQueen inkább csak egy portrét fest, az viszont félelmetesen makulátlan. Nálam eddig az év legfontosabb filmje.

Ismeretlen_1068 2012.02.21. 08:34:49

Haha, ez a 6669-ik poszt a blogon. Nem vicc. :)

Ismeretlen_1068 2012.02.21. 08:38:44

Ó, és még egy gondolat: eddig nem így voltam vele, de most már nem bánnám, ha Caig lemondana Bond szerepéről - azonnal tudnám, kit nomináljak helyette.

Last 2012.02.21. 09:10:33

Kiváló írás! Minden benne van, ami segít átadni bizonyos mértékig azt az érzést, ami minket is kerülgetni fog, miután elhagytuk a vetítőtermet. Öröm volt olvasni.

Fred Fredburger 2012.02.21. 09:25:56

Már pusztán a kritika miatt is érdemes volt olvasni a filmről, hát még, hogy alá is támasztotta, hogy érdemes volt bizakodónak lenni a minőséget illetően!

Ismeretlen_233610 2012.02.21. 09:26:12

Azt esetleg lehet már tudni, hogy melyik városokban vetítik a filmet csütörtöktől?

Ismeretlen_1068 2012.02.21. 09:28:52

6: Már rá is kérdeztem. :)

VVega · http://vvegablanca.tumblr.com/ 2012.02.21. 09:32:58

Alig várom, hogy láthassam. Az első bekezdéshez csak annyit, hogy a Warrior már most is ott van és szerintem előrébb is marad mindkettőnél ;)

Ismeretlen_1068 2012.02.21. 09:34:40

8: Hát ezzel vitatkoznék. Anno a Rocky Balboát is szétistenítették, ma viszont már kevesen tudják, hogy melyik évben készült - nekem pl. fogalmam sincs.

Last 2012.02.21. 09:46:22

9. Hát azért a Rocky Balboa szerintem egy nagyon jól sikerült alkotás. Simán felér az első két részhez minőségben. 2006-ban az év egyik legjobbja. (De ha nem 2006-os akkor bocsi). A Warriorról még nem tudok nyilatkozni (még nem láttam), a mozis premiert várom. :P

VVega · http://vvegablanca.tumblr.com/ 2012.02.21. 10:52:00

9: Nem egy súlycsoport a két film :)

Shifty · http://www.jatekok.hu 2012.02.21. 11:08:57

1: SPOILER-re reply: Akkor Te is úgy gondolod, hogy a film utolsó jelenete nem arról árulkodik, hogy ellenáll, hanem továbbra is szenvedélye uralja tetteit?

Ismeretlen_1068 2012.02.21. 11:17:18

13: SPOILER! Bizony. Sőt, az csak katalizátor, hogy a korábban ellenálló vadról (hatalmas jegygyűrűvel az ujján) kiderül, hogy alig várja, hogy besétáljon a csapdájába. Egyébként szerintem nincs vérfertőzés közte és a húga között: inkább csak tükörként szolgálnak egymásnak.

Ismeretlen_1068 2012.02.21. 11:31:52

6: Íme, a BuFi válasza: "Egyelőre csak Budapesten indul a film: Művész, Mammut, Westend, Aréna, Allee."

Ismeretlen_233610 2012.02.21. 12:36:43

15: Köszönöm! :) Valami azt súgja, hogy szép utat fog bejárni ez is, először megtorpantam, hogy talán a korhatár besorolás ront az esélyeken, de aztán eszembe jutott az a 9 éves kislány, aki a szüleivel nézte végig A tetovált lányt, azt a filmet, amitől néha még én is kikészültem, szóval nem lesz itt gond. Szólok is a kislány szüleinek, hogy ha gondolják...

Shifty · http://www.jatekok.hu 2012.02.21. 15:43:46

14: SPOILER Lehet nem volt vérfertőzés, de néha azt hittem, ha a helyzet úgy hozná, akár a húgát is elintézné :)

LeNNox 2012.02.21. 17:20:24

Én most lettem csak igazán ideges. A Cinema City Győr nem hozza le. :S Hihetetlen. :(

Schrödinger macskája 2012.02.22. 08:26:46

Zseniális film. A kritika is remekül összefoglalja az élményt, amit Steve McQueen nyújt. Van valami utánozhatatlan hangulata a filmjeinek, csontig hatolóan naturalista, képzőművész múltja pedig még pislákol a látványvilágban. Nem akar világot váltanit, csak bemutat és én társadalomkritikát is látok a filmkockák mögött. Abszolút bekerült a kedvencek közé, talán egy hajszállal jobban tetszett, mint a Hunger. Amúgy, tizennégy vagyok.

Last 2012.02.26. 11:19:33

Sikerült tegnap megtekinteni. Annyira jól összecseng a kritika azzal az érzéssel, ami a film után kerülgeti az embert. Minden pillanatban azt éreztem, hogy egy hatalmas élménnyel leszek gazdagabb. Bár az Éhséget nem láttam, de McQueen már a Shame miatt is kiérdemelne egy zsáknyi díjat. Fárasztó mindig és újfent leírni, egy kiváló filmnél viszont muszáj, hogy az Akadémia szégyellheti magát, amiért mellőzte ezt a filmet. De nem baj, akkor is erre fogunk emlékezni 10-20 év múlva és nem a Rém hangosanra... vagy a Moneyballra.

M 2012.02.26. 20:49:51

Durva, hogy McQueen a Hunger után egy teljesen más témát is ilyen kiválóan dolgozott fel. Minden egyes vágás, hang és apró részlet hozzátesz valamit a teljes képhez, zseniális rendező. A magyar felirat viszont egész egyszerűen katasztrofális, kimondottan idegesített. A szomorú benne az, hogy aki nem tud vagy nem olyan szinten tud angolul, az csak a vásznon megjelenő feliratot látja, ami néhol köszönőviszonyban sincs az elhangzottakkal...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása