aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a vaslady [the iron lady] (2011) Németh Barna
2012. február 01. 20:35:01

Kategória: 9 komment

Amikor egy film véget ér, a vásznon megjelenik a „rendezte...” felirat. Ez így is van rendjén, hiszen a rendező egy film szellemi motorja, tőle lesz az alkotás olyan, amilyen. Nos, A Vaslady végén a következő felirat jelenik meg: Meryl Streep – és ezzel letudtuk a rendező egyetlen értelmes döntését. Mert bizony ez a mozi róla szól, és valószínűleg csak azért jött létre, hogy ő eljátszhassa ezt a szerepet. Meryl Streep uralja ezt a filmet a kezdő képkockától kezdve a neve feltűnéséig, és amikor éppen nincsen jelen, az nagyon tud fájni.

Amikor egy film véget ér, a vásznon megjelenik a „rendezte...” felirat. Ez így is van rendjén, hiszen a rendező egy film szellemi motorja, tőle lesz az alkotás olyan, amilyen. Nos, A Vaslady végén a következő felirat jelenik meg: Meryl Streep – és ezzel letudtuk a rendező egyetlen értelmes döntését. Mert bizony ez a mozi róla szól, és valószínűleg csak azért jött létre, hogy ő eljátszhassa ezt a szerepet. Meryl Streep uralja ezt a filmet a kezdő képkockától kezdve a neve feltűnéséig, és amikor éppen nincsen jelen, az nagyon tud fájni.

Egyébként az alkotás Margaret Thatcherről, az Egyesült Királyság volt miniszterelnökéről kellene, hogy szóljon, de ehelyett két fél filmet kapunk. Az egyik a film jelene, amelyben az idős elnök asszonyt láthatjuk, aki már özvegy, de férjétől akkor sem tud elszakadni. Őt látja mindenhol, beszélget vele, együtt reggeliznek és megvitatják a világ dolgait. A külvilág persze bolondnak hiszi: a politikus nagy tisztelői fel is háborodtak A Vaslady által bemutatott képen. A magam részéről nem hinném, hogy ez puszta karikatúra lenne. Sokkal inkább egy olyan nő portréja, aki egész életében küzdött valamiért, és most saját magáért kénytelen harcba szállni - hogy ne veszítse el az eszét.

A rendező totális inkompetenciája sajnos ennél tovább nem enged, de szerencsére itt van nekünk ez a színészóriás, és elfelejtjük, hogy az időben ide-oda ugráló tematikára felhúzott narratíva úgy rossz, ahogy van. Streep a tőle megszokott magabiztossággal és érzékenységgel jeleníti meg az öreg hölgyet, Jim Broadbent pedig az elhunyt férj szerepében brillírozik. Őket elnézve az ember azt kívánja, hagyták volna a fenébe vaskezű Margitot, és csináltak volna inkább egy filmet egy idős házaspárról és az örök szerelemről, mert egyszerűen jó őket nézni: őszintén, tisztán, néha mulatságosan, néha szépen jelenítik meg mindazt, amiről egy több évtizedes, igaz házasság szólhat.

De sajnos ez nem az a film, így ötpercenként visszaugrunk az időben, hogy végignézhessük Thatcher karrierjének alakulását apja szatócsboltjából az elnöki székig és azon is túl. Mivel ezek a flashback-jelenetek a volt politikus emlékképei, talán még megbocsáthatnánk, hogy fontos elemek hiányozhatnak. De a fölött már nem hunyhatunk szemet, hogy a politikai pálya bemutatása borzasztó elnagyolt és szinte minden személyességet nélkülöz. Különösen igaz ez a fiatalkori jelenetekre, ahol Streepet egy felajzott mókus eszköztárával felvértezett színésznő (Alexandra Roach) helyettesíti, akihez hozzápasszítottak egy karót nyelt strébert (Harry Lloyd). A néző pedig sehogy sem tudja összeegyeztetni ezt a párost azzal, amivé Streep és Broadbent által váltak.

Ezzel együtt azt se nagyon várjuk, hogy a politikus és a magánember Thatcher az elvárt közelségbe kerüljön egymáshoz. Ehhez egy jóval letisztultabb forgatókönyv kellett volna, és egy határozott kezű rendező. De mivel mindkettő hiányzott, A Vaslady csak egy katyvasz lett. Mindezek ellenére mégsem mondom, hogy hagyjátok ki, mert Streep, Broadbent és kicsike szerepében Olivia Colman is olyan nagyot alakít, amiről kár lenne lemaradni.

Címkék

politika kritika 5csillagos meryl streep biopic eurocinema brit flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr954541415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2012.02.01. 20:47:08

Épp ma olvastam egy interjút Meryl Streeppel, aki úgy bólintott rá a szerepre, hogy el sem olvasta a forgatókönyvet. Egyébként nekem régóta fenntartásaim vannak a produkcióval kapcsolatban - bármennyire is imádom Streepet -, nem a rossz marketing vagy a "jutalomjáték" fonákjai, hanem a rendezőnő személye miatt, aki operák rendezésével lett híres.

Ismeretlen_89107 2012.02.01. 20:52:40

s rendező, akinek az inkompetenciája már a mamma mia! elkészítésénél is érződött. az valami botrány rendezésileg. a film kurva jó, persze, de a zene és a dalok miatt. az oscar legjobb döntése, hogy nem kapott túl sok jelölést ez.

Ismeretlen_180758 2012.02.01. 21:00:22

2: Na, az Oscar a másik. Idén öt olyan női főszereplő volt, akinek nem csak az alakítása, hanem maga a film is jó kritikákat kapott: Tilda Swinton, Elizabeth Olsen, Adepero Oduye, Rooney Mara és Mia Wasikowska. Ebből egy kapott jelölést. Persze örülök, hogy nem a film alapján ítélnek meg egy alakítást, de annak még jobban, hogy maga Meryl Streep említette meg ezeket a hölgyeket a Golden Globe átvételekor. Tekinthetjük üzenetnek.

Ismeretlen_1068 2012.02.01. 21:31:17

2: Azt a filmet inkább hallgattam, mint néztem... egy darabig, de hosszútávon az énekelni félig-meddig képtelen banda is megfeküdte a gyomromat, lehyenek bármennyire jók azok a dalok.

Ismeretlen_1068 2012.02.01. 21:32:38

2: 17 jelöléssel a háta mögött ő már bátran üzengethet. :)

Ismeretlen_182672 2012.02.01. 22:01:02

azért amikor Pierce üvöltözte az SOS-t, az neva forget

Ismeretlen_1068 2012.02.01. 22:04:15

6: Az a három autóbaleset, amiben részem volt, szintén "neva forget" kategória. :) :(

Ismeretlen_182672 2012.02.01. 22:07:11

7: gyönyörű párhuzam :)))

RE@L 2012.02.16. 00:03:21

Csak nekem tűnt amúgy fel hogy nagyon szar volt a maszk/smink az öreg Thatcher-en? Mármint rendesen kilógtak Streep szemgödrei a maszkból...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása