aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szókátrány: sherlock holmes nevében (2012) Németh Barna
2012. január 26. 06:33:30

Kategória: 9 komment

Magyar ifjúsági film – ízlelgetem a kifejezést, hiszen új bemutató kapcsán ez körülbelül húsz éve nem használatos. Nagy kár, pedig gyerekkorom iskolai mozidélutánjaiból felrémlenek a Gyermekrablás a Palánk utcában, a Kismaszat és a gézengúzok vagy az Égigérő fű képei, és ezek abszolút kellemes emlékeket ébresztenek bennem. De a nosztalgia Bernáth Zsoltnak köszönhetően most jelenné vált a Sherlock Holmes nevében című filmmel.

Magyar ifjúsági film – ízlelgetem a kifejezést, hiszen új bemutató kapcsán ez körülbelül húsz éve nem használatos. Nagy kár, pedig gyerekkorom iskolai mozidélutánjaiból felrémlenek a Gyermekrablás a Palánk utcában, a Kismaszat és a gézengúzok vagy az Égigérő fű képei, és ezek abszolút kellemes emlékeket ébresztenek bennem. De a nosztalgia Bernáth Zsoltnak köszönhetően most jelenné vált a Sherlock Holmes nevében című filmmel.

A történet szerint egy fiú érkezik egy magyar kisvárosba, aki rögtön le is nyűgözi a helyi lúzert éleslátásával, két perc múlva pedig már azt is kiszúrja, hogy a játszótéren lévő gyerekekkel valami nincs rendben. A hirtelen egymásra talált Holmes-Watson páros nyomban munkához is lát, hogy kiderítsék, mi áll a rejtélyesen eltűnt, majd két nap múlva megkerült gyerekek ügyének hátterében.

Megkezdődik hát a nagy kaland, nagy örömünkre teljesen nézőbarát módon. A felnőttek számára is élvezhető cselekményben megvan minden, amit a műfaj és a célközönség megkíván. A nyomozás mellé így kapunk még egy kis varázslatos egzotikumot, néhány látványelemet és egy jó adag humort. Ez utóbbinak nagy részét valószínűleg a 8-12 éves nézők értékelik majd igazán, de a nagyobbak sem fogják a falba verni a fejüket. A frappáns, de a végén kissé megbicsakló forgatókönyv és a magyar átlag feletti kivitelezés mellett muszáj megemlítenem a gyerekszínészeket (Szénási Kristóf, Ungvár Ádám és Kugler Nikolett), akik minden várakozásomat felülmúlva uralták a vásznat, majdnem minden manírtól mentesen keltve életre az egyébként könnyen franchise-zá alakítható triót.

Egy szó mint száz, kellemes meglepetés volt a Sherlock Holmes nevében, amihez hasonlóból jöhetne sokkal több is. (a felnőttek nyugodtan vonjanak le egy csillagot)

Címkék

fantasy magyarfilm comedy adventure sherlock holmes kritika szokatrany 7csillagos trailer magyar

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr144541379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2012.01.26. 06:41:45

Hű, jó ez a képillusztráció, van benne valami nosztalgikus.

Ismeretlen_282172 2012.01.26. 07:02:07

Nekem a mostani el ''bohóciasított'' Holmes film után most nagy kedvet csináltál a magyar műhöz... Azt hiszem ez jobban fog tetszeni... :D

Ismeretlen_1068 2012.01.26. 07:49:36

Annál csak jobb lehet... de félek, hogy ez a film is úgy jár majd, mint a Muppets: minek fizessünk egy vacak magyar filmért, vagy kézre húzott bábokért, mikor megannyi "minőségi" animációs filmre vihetjük a gyerekeinket?

kekec 2012.01.26. 08:10:32

Bernáth Zsolttól csak a "betiltott" Illúziókat láttam, ami, hogy is mondjam... nem volt egy nagy élmény. Olyan volt, mintha filmre vettek volna egy bölcsesség-közhelygyűjteményt mindenféle cselekmény és filmszerűség nélkül. Így aztán nem tudom, mire számíthatok ennél a filmnél, de ha vetítenék lakóhelyemen, azért megnézném. Egyelőre azonban erre várni kell. A nézettségre én is kíváncsi vagyok, de sok jóra nem számítok.

Ismeretlen_180758 2012.01.26. 12:34:42

Igen, nagy az esélye a lebőgésre (anyagilag!). Még mindig sok az előítélet a magyar filmekkel szemben. Pedig ez megint jó példa, hogy emelkedjünk felül azokon.

krisz 2012.01.26. 12:55:48

Én láttam még decemberben, a szülővárosomban a premier előtti vetítésen,a két fiamat vittem el rá.Várakozáson felül jó a film,felnőttként is élveztem,és a fiaimnak is nagyon tetszett.Nagyon sokan voltak a moziban,és tényleg zajos sikere volt.Csak ajánlani tudom mindenkinek.

feri · http://mozisblog.blogspot.com 2012.01.26. 22:35:15

Az Illúziók egyszer azért nézhető volt szerintem. Engem nem is annyira a közhelyessége zavart, inkább, hogy iszonyúan túl volt színezve. Részt vettem egy beszélgetésen, ahol azt mondta erről, tudja, hogy giccses, és direkt az. Tetszett a Sherlock trailere, Bernáth Zsolt tehetséges rendező, ráadásul megteheti, hogy magyar független filmesként megvalósítsa az elképzeléseit, egyszer még összejöhet ebből valami nagyon-nagyon jó dolog is. :)

feri · http://mozisblog.blogspot.com 2012.01.26. 22:36:33

Hmmm... így jár az, aki előbb írja meg a kommentje végét, mint az elejét... bogozzátok ki. :)

Ismeretlen_91804 2012.01.28. 04:51:37

Nekem is tetszett az Illúziók - tulajdonképpen a világ nagy bölcsességei mind közhelyek, mégsem jövünk rá többnyire, hogy mennyire igazak. Ami pedig a csillaglevonást illeti: nem kell csillagot levonni: nekem már a gyermekeim is felnőttek, mégis nagyon élveztem a filmet, és bízom abban, hogy Zsolt végre kilép a félhomályból, bár a "függetlenségét" ne adja fel. Hátha ezzel kedvet ad más tehetséges "függetleneknek"...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása