aeon flux

ready for the action now, danger boy?

2012-es előzetes: summit, relativity és a többiek Takács Máté
2012. január 08. 13:43:51

Kategória: 2 komment

A fennmaradó forgalmazókat egy kalap alatt letudjuk: a Summit az Alkonyatban, a Relativity Hófehérkében, a Weinstein Company pedig Tarantinóban bízik 2012-ben...

A fennmaradó forgalmazókat egy kalap alatt letudjuk: a Summit az Alkonyatban, a Relativity Hófehérkében, a Weinstein Company pedig Tarantinóban bízik 2012-ben...


Summit Entertainment
A Summit 2011 után 2012-re sem készül sok bemutatóval, s ezúttal is az Alkonyat: Hajnalhasadás (Breaking Dawn; hazai bemutató: november 22.) jelenti a fő attrakciót. A rendkívül sikeres széria záródarabjáról van szó, és nem is oly rég, a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész esetében láthattunk, mit is jelent ez. A tavalyi epizód 280 millió dollárnál messzebb már nem jut, ami azt jelenti, némileg kevesebb jegyet adtak el rá, mint az Újholdra (298m) és a Napfogyatkozásra (300m), de még így is elég jól tartotta magát ahhoz, hogy a befejezéskor várható érdeklődés-növekedéssel a legelső legyen a cirka 100 milliót kóstáló romantikus fantasy a szérián belül. Hogy azután mihez kezd a forgalmazó, az nagy kérdés.

A második számú nevezésük a Warm Bodies című regényadaptáció, amely egy zombi fiatalember és egy ember leányzó románcáról szól az apokalipszis után. Az augusztusban érkező film főszereplője Nicholas Hoult, akinek 2012 jó év lehet, hiszen a nyári Jack, az óriásgyilkosban is ő domborít. Talán nem lesz nehéz ügy ráhangolni az Alkonyat-rajongókat a produkcióra, bár a vámpírokhoz társított szenvedély és vonzalom egy zombiban alighanem nem lelhető fel, de manapság mindent el lehet adni olyannak, amilyennek csak szükséges. Ugyancsak nyári premier a Step Up 4. (hazai bemutató: augusztus 30.), amit a Summit a Disneytől vesz át a 3D ellenére sokat eresztő harmadik rész után. Az ismételten térben táncoló fiatalok számára újabb visszalépés várható, de 40 millióra még van esély. Hasonló várható érték köré csoportosul a fennmaradó négy thriller. A Borotvaélen (Man on a Ledge; hazai bemutató: február 2.) Sam Worthington számára nagy teszt lesz, hiszen nincsenek látványos effektek, amik becsalogatnák helyette a nézőket. A szingli fejvadász és a The Grey mindenesetre erős ellenfél lesz január végén. Egy hónappal később Amanda Seyfried is bizonyíthatja, hogy megérett a sztárszerepre. A Gone-ban eltűnt barátnője után nyomoz, s a szálak jó esetben ezúttal is 37 millió dollárig vezetnek, mint A lány és a farkas és a Lopott idő esetében. Az áprilisi The Cold Light of the Dayben a leendő Superman, Henry Cavill próbálja kiszabadítani Spanyolországban elrabolt szüleit, s közben még összeesküvésre is bukkan. A Bruce Willis és Sigourney Weaver társszereplésével forgott film nagyon nem járhat pórul, de a hasonló sztorival operáló Elrabolva 2. vélhetően nyerőbb lesz fél évvel később. Az augusztus végére időzített Sinister című horrorban Ethan Hawke gabalyodik bele némi talált felvételbe és egy természetfeletti jelenlétbe az Ördögűzés Emily Rose üdvéért és az Amikor megállt a Föld rendezőjének kezei alatt. Inkább lehet számolni Az utolsó ördögűzéséhez (41m) hasonlatos bevétellel, semmint a tavalyi Don't Be Afraid of the Dark 24 milliójával.


Relativity Media
A tavaly indult forgalmazó 33%-os sikeraránnyal bírt 2011-ben, hiszen a Csúcshatás és a Halhatatlanok abszolút bejött az amerikai közönségnek. Utóbbi világszinten a 200 milliót is megugrotta, s 2012-ben is egy Tarsem-fantasyben bízhatnak. A Mirror Mirror (hazai bemutató: március 15.) az év első Hófehérke-feldolgozása lesz, s az előzetesek és a poszter is igyekszik kristálytisztává tenni, hogy ezen belül vígjátékról van szó. E disztingválás a számos komoly hangvételű és azonos korcsoportot megcélzó márciusi várományostól (John Carter, Az éhezők viadala) megsegítheti az 50 milliós produkciót, kiváltképp, ha kedvező visszajelzésekben részesül. De még ha nem is, Julia Roberts-nek úgyis jut majd egy Golden Globe-jelölés. A filmnek pedig 80 millió feletti összeg, vagy még több; a bukás veszélye a Mirror Mirrort fenyegeti legkevésbé a tavasz első havában.

A forgalmazó ezen felül leginkább az akcióban bízik: januárban A bűn hálójában (Haywire; hazai bemutató: március 1.) találja magát a díszes szereplőgárda Steven Soderbergh machinálásának köszönhetően. Az első kritikák kedvezőek, a költségvetés mérsékelt (25m), így biztosan nem jár rosszul az Underworlddel és a Red Tailsszel mérkőző film. Az Act of Valorról ez már nem mondható el bizonyossággal: ugyan a 15-18 milliós büdzsé nem engedi, hogy nagyon pórul járjon ez a háborús/Navy SEAL-es darab, a zéró ismert nevet felvonultató stáb és a vélhetően nem túl bátor terjesztési szint nem ígér sok jót február végére. A keménykedés garantált ("The only easy day was yesterday."), 20 millió dollár feletti bevétel már nem annyira. Ugyancsak Navy SEAL-eket mozgat meg Antoine Fuqua új rendezése: a karácsonykor érkező Hunter Killerben Gerard Butler és Sam Worthington száll tenger alá, hogy megmentsék az elrabolt orosz elnököt. Ha más nem, az időszak kedvez majd, de 40 milliónál sokkal többet nem érdemes remélni a George Wallace és Don Keith szerzőpáros regényének adaptációjától. Részben Budapesten forgott a The Raven (hazai bemutató: március 22.) című thriller, melyben Edgar Allan Poe (John Cusack) egy sorozatgyilkos nyomába ered. A március izgalmát fokozó produkciót a V mint vérbosszú és a Nindzsa gyilkos rendezője, James McTeigue jegyzi, s ha nem vallott kudarcot a rábízott feladattal, a felnőtt közönség sokáig a felszínen tarthatja majd, de máskülönben is illene legalább A pokolból (31m) bevételi nyomdokaiba lépnie. Szintén borzongatni vágyik a House at the End of the Street, melyben Jennifer Lawrence költözik egy olyan fiú szomszédságába, aki egyetlen túlélője az otthonában történt vérfürdőnek. Az ex-lemezlovas Mark Tonderai filmje vélhetően behozza azt az aprópénzt, amibe került. Rövid szegmensekből áll a Movie 43 című vígjáték, melynek rendezői között megtalálható Peter Farrelly, Brett Ratner és Elizabeth Banks is. A színészek között ugyancsak felbukkannak jól ismert nevek, nem is kevés (Emma Stone, Halle Berry, Anna Faris, Naomi Watts, Gerard Butler, Hugh Jackman, Richard Gere stb.), márpedig az ilyen gyülekezőknek megvan a maguk vonzereje, viszont a Szilveszter éjjel nemrég alaposan eljátszotta ezt az erősséget, mellesleg a feldarabolt, avagy rövid produkciók ritkán nyerik meg a mozik közönségét. Április közepén, mikor Farrelly maga ellen küzd a The Three Stooges ekkorra eső premierje miatt, majd minden elválik.


FilmDistrict
Az Insidiousszal aranyra lelő és a Drive-ot is bemutató forgalmazó egyelőre négy filmnek tűzte ki az országos premierjét. A Playing the Field (hazai bemutató: március 15.) egy romantikus sport-vígjáték Gerard Butler főszereplésével. Ennek a kombinációnak bőven van keletje, így a The Ravennel és a John Carterrel körbevéve is elvárható Butlertől, hogy hozza műfajbeli formáját, amit a P.S. I Love You óta tart fenn. A Lock-Out című sci-fi thriller április második felében esedékes. A részben Luc Besson forgatókönyvéből készülő filmben Guy Pearce játssza a főszerepet, egy olyan férfit, akit tévesen ítéltek el, s szabadságát úgy nyerheti vissza, ha kiszabadítja az elnök lányát egy kozmikus börtönből, ahol lázadás tört ki. A 30 milliós film jól hangzik, ám box office-lehetőségei korlátozottak; egyebek mellett Pearce sem a kasszarobbantásról híres, a jóval nagyszabásúbb és eseményfilmként beharangozott Az időgéppel is csak 56 millióig jutott. Azért remélhetőleg a hasonlatos jövőt vázoló Fortress (6m) óta eltelt húsz évben felnőtt a közönség egy ilyen mozihoz, s meg fogja ugorni költségvetését. A Parker című akciófilmben Jason Statham egy olyan tolvajt játszik, aki a rászorulóktól elvből nem lop. Az októberre várható produkció ugyancsak 30 millióból készült, s ha szerencséje van, megcsípi ezt az összeget. A FilmDistrict a széthullott MGM-től vette át a Vörös hajnal (38m) remake-jét. A Red Dawnban a harmadik világháborús ellenséget észak-koreaiakra cserélték szovjetekről, ám nem biztos, hogy ez bármit is segít a történet elavultságán. A 2009-ben forgatott, 75 milliós büdzsével bíró akciófilm november elején áll a nagy kihívás elé, hogy legalább a rá költött összeg felét összekaparja.


The Weinstein Company
A WTC elég silány 2011-et zárt, a legmagasabb bevételt a Dimension Films-hez beosztott Kémkölykök 4D: A világ minden ideje (38m) érte el. Idén biztosan fordul a kocka: a box office-színtéren is jelentős tényezővé vált Quentin Tarantino új filmjét karácsony napján küldik mozikba. A Django Unchainednek nem véletlenül választotta ezen dátumot a forgalmazó, hiszen westernről van szó, s A félszemű is remekül rajtolt el az év végi pozícióból. A szereposztás tovább szilárdítja a siker lehetőségét: Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio, Kurt Russell, Samuel L. Jackson, Joseph Gordon-Levitt, Sacha Baron Cohen, Christoph Waltz, Don Johnson, James Remar és Anthony LaPaglia mellett azért néhány nő is fel fog tűnni a vásznon. A Becstelen brigantyk új bevételi mérföldkő volt az író-rendezőnek 2009-ben, s a Djangóban méltó kihívójára akadhat, vagyis bőven 120 millió fölé várható a film, s ezzel DiCaprio saját vetélytársa lesz, hiszen A nagy Gatsbyval egyazon napon kerül a közönség elé.

Halloweenkor számíthatunk a Halloween 3D-re. A rendezői feladatokat Patrick Lussier (Drakula 2000, Véres Valentin 3D) veszi át Rob Zombie-tól, úgyhogy mozgalmasabb és véresebb epizódra számíthatunk, de mindenképpen térhatásúbbra. A Texas Chainsaw Massacre 3D és a Paranormal Activity 4 mellett azonban a legkisebb esélyekkel vág neki a toplistának a franchise tizenegyedik darabja. Ha a 2009-es Halloween II.-t (33m) sikerül megugrania, már nyert ügye van. Ugyancsak valóságnak tűnik a Scary Movie 5 elkészülte. Az áprilisra bejegyzett paródia a rendező David Zucker szerint a Végső állomás- és a Paranormal Activity-sorozatból csinál viccet, újfent Anna Faris és Regina Hall bukdácsolásával kísérve. A legutóbbi, negyedik rész 2006-ban bizony 90 millió dollárig rugdalta magát, s köszönhetően az egészen friss és népszerű kifigurázás-alanyoknak, a trilógia ötödik, befejező része akár megismételheti azt az összeget. Augusztus végén mutatják be a John HillcoatNick Cave páros új munkáját, a The Wettest Countyt. A regényadaptáció a tilalom idejére, Virginia államba repíti a nézőket és három szeszcsempész fivérről szó, akiket Shia LaBeouf, Tom Hardy és Jason Clarke alakítanak. Ha a forgalmazó nem aprózza úgy el a dolgokat, mint Az út (8m) esetében, akkor végre ez lehet Hillcoat eddigi legeredményesebb vállalkozása az amerikai színtéren; országos premier mellett a tavaly azonos hétvégén indult Az adósság által elért 30 milliót mindenképpen megelőlegezhetünk neki.


CBS Films
A nemzetközi terjesztésben a Sonyhoz tartozó cég 2010-ben, az Eszeveszett küzdelemmel kezdett filmforgalmazásba, kiábrándító eredménnyel. Tavaly csak A mestergyilkossal és A szép szörnyeteggel jelentkeztek, ugyancsak elhanyagolható bevételek kíséretében. A harmadik évüknek A fekete ruhás nővel (The Woman in Black; tervezett hazai bemutató: május 3.) vágnak neki, melyben Daniel Radcliffe egy fiatal ügyvédet alakít, aki egy kísértethistóriában találja magát egy távoli kisvárosban. A könyvadaptáció február elején startol, ami általában kedvező időszak a horroroknak. A 2010 végén felvett film 17 millió dolláros költségvetéssel bír, s ennek kétszeresét is megkeresheti. A 7500 ugyancsak a borzongani vágyókra számít; ebben egy repülőgép utasai találkoznak a természetfelettivel. Ha eddigre még nem lesz elege az amerikaiaknak a mumusokból (márpedig jobb ha nem, hiszen a java csak ezután kerül terítékre), akkor szolid sikert érhet el az Átok 1-2. rendezőjének thrillere.


Open Road Films
A Válogatott gyilkosokkal bemutatkozott forgalmazó tanult a 25 millióig jutó, 70 milliós akciómozi bukásából: a The Grey előzetesét kellően érdekessé fabrikálták. A sztori ígéri a kellő izgalmakat, Liam Neeson pedig már megbízható sztárrá nőtte ki magát, úgyhogy A szupercsapat rendezőjének 34 milliót igénylő thrillere simán nyerheti január utolsó víkendjét, amikor is A szingli fejvadász és a Borotvaélen lesz az ellenfele.



Végső szó
A függetlenek közül a külön tárgyalt Lionsgate nézhet legbizakodóbban a jövő felé, de azért a többiek repertoárjában is akad egy-két ígéretes versenyző. A Summit az Alkonyat: Hajnalhasadás, 2. rész mellett a Warm Bodies-ban bízhat, de a Borotvaélen Gone The Cold Light of the Day Sinister négyesfogatból már csak a matematikai törvények miatt is be kell jönnie legalább egynek, vagy inkább kettőnek. A Relativity Media alighanem jó lóra tett a Mirror Mirrorral, hiszen a jól ismert mesét könnyed hangvétellel mondja újra a megélénkülő márciusi forgatagban, szóval még akár a Universal Hófehérkéjének is okozhat fejfájást. Ezen kívül viszont legjobb lesz, ha sűrű imádságokba kezd a vállalat, hogy akcióözönéből (A bűn hálójában, Act of Valor, Hunter Killer) legalább egy ne fusson zátonyra. A FilmDistrict hasonló tevékenységbe kezdhet a Red Dawn okán; magasabb elvárásokat csak a Playing the Field felé érdemes támasztaniuk. A Weinstein Company a Django Unchaineddel biztos lóra tett, egyébként a The Wettest County sikeréért kell megerőltetniük magukat; a Scary Movie 5 és a Halloween 3D megy (vagy nem megy) majd a maga útján. A CBS Az ördög benned lakozik kezdeti sikerét látva bizakodhat abban, hogy a horrorok éve lesz 2012, míg az Open Road azon egyetlen bemutatójával biztos befutónak látszik.


A Summit Entertainment 2012-es naptára jelenleg

  • 01.27. Man on a Ledge
  • 02.24. Gone
  • 04.06. The Cold Light of the Day
  • 07.27. Step Up 4
  • 08.10. Warm Bodies
  • 08.24. Sinister
  • 11.16. The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 2


A Relativity Media 2012-es naptára jelenleg

  • 01.20. Haywire
  • 02.24. Act of Valor
  • 03.09. The Raven
  • 03.16. Mirror Mirror
  • 04.13. Movie 43
  • 04.20. House at the End of the Street
  • 12.21. Hunter Killer


A FilmDistrict 2012-es naptára jelenleg

  • 03.09. Playing the Field
  • 04.20. Lock-Out
  • 10.12. Parker
  • 11.02. Red Dawn


A Weinstein Company (Dimension Films) 2012-es naptár jelenleg

  • 04.20. Scary Movie 5
  • 08.31. The Wettest County
  • 10.26. Halloween 3D
  • 12.25. Django Unchained


A CBS Films 2012-es naptár jelenleg

  • 02.03. The Woman in Black
  • 08.31. 7500


Az Open Road Films 2012-es naptár jelenleg

  • 01.27. The Grey

 

korábban:

Címkék

box office tarantino ethan hawke bruce willis john cusack daniel radcliffe gerard butler jason statham julia roberts coming soon liam neeson twilight guy pearce john hillcoat sam worthington amanda seyfried weinstein tarsem jennifer lawrence henry cavill steven sodebergh film 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr344541286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adama 2012.01.09. 12:18:43

The Grey-nek van már magyar premier időpontja? Egyáltalán bemutatják nálunk a mozikban?

Ismeretlen_82723 2012.01.09. 16:10:50

Én nem tudok róla, hogy volna, de azért csak bemutatják majd. Az Open Road előző filmjét, a Válogatott gyilkosokat a Fórum Hungary vette meg, de ha ez is náluk lenne, már biztos nyilvánosságra hozták volna.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása