aeon flux

ready for the action now, danger boy?

2012-es előzetes: 20th century fox Takács Máté
2011. december 28. 13:51:03

Kategória: 8 komment

Az elmúlt hétvégével a stúdiók és független forgalmazók utolsó idei évre tervezett filmjüket is kiadták kezeik közül, így legközelebb friss belépőként a bevételi listákon már 2012-es bemutatókat üdvözölhetünk majd. Ez jó alkalmat szolgáltat egy alapos áttekintésre, hogy mi is várható a következő esztendőben. És hogy érdekesebb, egyúttal átfogóbb legyen a dolog, forgalmazók szerint vesszük sorra a jövő év filmjeit, esélyeseket és esélyteleneket egyaránt. Első körben jöjjön a 20th Century Fox 2012-es kínálata.

Az elmúlt hétvégével a stúdiók és független forgalmazók utolsó idei évre tervezett filmjüket is kiadták kezeik közül, így legközelebb friss belépőként már 2012-es bemutatókat üdvözölhetünk majd. Ez jó alkalmat szolgáltat egy alapos áttekintésre, hogy mi is várható a következő esztendőben. És hogy érdekesebb, egyúttal átfogóbb legyen a dolog, forgalmazók szerint vesszük sorra a jövő év filmjeit, esélyeseket és esélyteleneket egyaránt. Első körben jöjjön a 20th Century Fox 2012-es kínálata.


A radaron


2012-t kevés biztos dobás jellemzi, s ez a vén róka repertoárjára kiváltképp igaz. A Jégkorszak 4: Vándorló kontinens (Ice Age: Continental Drift; várható hazai bemutató: július) jelenti jelen pillanatban az egyetlen fix kasszarobbantót, ámbár ez is inkább a nemzetközi piacra áll. A korábbi részek fokozatos növekményt könyvelhettek el az észak-amerikai kontinensen is, noha a 2009-es A dinók hajnala amúgy is csekély mértékű emelkedését elsősorban az akkor még viszonylag újszerű, de mindenképpen szórványosabban előforduló 3D-nek köszönhette. Ezzel a negyedik eresztés is fel lesz szerelve, s július közepén kerül a nézők elé, éppen Pókember és Batman között. Az időzítéssel nincs éppen probléma (hacsak a Merida, a bátor nem szól túl nagyot), ám nem lehet elfeledni, hogy 2011-ben a legtöbb animációs folytatás alaposan lemaradt korábbi kiadásától. Ha csak hullámvölgyet feltételezünk, a kőkorszaki állatok vonulásának a 200 millió tájékát kell iránynak tekintenie, de 175 millió már bőven elég ahhoz, hogy e harmadik visszatérést sikeresnek könyvelhesse el a stúdió. Mert valóban, ez a sorozat Észak-Amerikán kívül sláger igazán.

A mostanáig beidőzített további 14 országos bemutató között nehéz bármilyen, esélyekre vonatkozó sorrendet felállítani. A Fox alighanem vérmes reményeket fűz azonban a Prometheus-hoz (várható hazai bemutató: május 31.), hiszen márciusról tolták nyárra, s szívesen látnák, amint utat tör magának a júniusi jelentkezők között. Ez azonban aligha fog bekövetkezni. Az Alien-sorozat tagadhatatlanul népszerű ma is, ám egy sci-fi horror nem képes blockbuster szintjére emelkedni, szinte semmilyen körülmények között. Ridley Scott visszatérte jó pont, mint ahogy az eredetekhez való visszanyúlás is, de Sigourney Weaver (feltételezett) hiánya nem segít, a "pótlására" bedobott gárda pedig amilyen jól hangzik, olyannyira érdektelen a nagyobb közönség számára. Ha történetesen kedvezően fogadják a kritikusok, az legalább egy stabil tartást eredményezhet, egyébként a vélhetően 100 milliót meghaladó költségvetésnek kétharmadára, esetleg háromnegyedére számíthat a Prometheus, s ezzel nyilván a Fox is tisztában van, szóval ne legyenek illúzióink arról, Scott melyik vágását is választják végül: a PG-13-at, vagy az R-t.

A stúdió hármas számú nyári lövése az Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Timur Bekmambetov és Tim Burton produkciója egy 2010-es regényen alapul, ami az Egyesült Államok 16. elnökét bosszút kereső vámpírvadásznak teszi meg. Ilyen kétség kívül ígéretes alapsztorik többször csúsznak el egy banánhéjon, mint ahányszor betalálnak, elég csak a Cowboyok és űrlényekre vagy a Jonah Hexre gondolni, de a Vampire Hunter szerencséje, hogy visszafogott költségvetéssel (69 millió) készül, mellesleg 3D-ben, így igazán rosszul csak akkor lehet kijönni belőle, ha nem lesz képes 20 millió közelében nyitni (vagy felette, persze). A főszereplő Benjamin Walker ismeretlensége nem dolgozik a film javára, de ha sikerül megfelelően felvezetni a június végi premiert, akkor, és ez már az igazán kedvező forgatókönyv, a V, mint vérbosszú és a Constantine, a démonvadász 70-75 millióját meg lehet csípni. De a 100 millió szinte biztosan kívül van a körön.

Július végén kerül a mozikba a Neighborhood Watch című sci-fi vígjáték, melynek főszereplői Ben Stiller, Vince Vaughn és Jonah Hill, társírója Seth Rogen, rendezője pedig a leginkább a Saturday Night Live-ban tevékenykedő Akiva Schaffer. A már jó pár éve tervbe vett filmből könnyen lehet a nyár legsikeresebb komédiája, ám Stiller a Hogyan lopjunk felhőkarcolóttal már nem bírt 100 millió fölé jutni, ahogy Vaughn sem vitte sikerre A dilemmát. A projekt erejét tehát a sztori kell, hogy szolgáltassa, miszerint néhány barát környékfelügyelő szolgálatot hoz létre, hogy ennek ürügyén elszabaduljanak kicsit otthonról, ám csakhamar egy világot fenyegető összeesküvésre bukkannak. Sok múlik az előzeteseken és a majdani fogadtatáson, de a lehetőség megvan rá, hogy a stúdió éves rangsorában akár a dobogós helyig vigye a Neighborhood Watch.

A karácsonyi szezonra a Fox a Pi élete (The Life of Pi) filmváltozatával nevez. A Yann Martel könyvéből készülő produkciót Ang Lee rendezi és a stúdió első IMAX 3D-s bemutatója lesz az Avatar óta. A hosszú előkészületek után gyártási fázisba került fantasztikus kalandfilm még távol van, de elég érdekes történettel bír ahhoz, hogy kitűnjön a decemberi kínálatból - vagyis sikerüljön neki, ami idén a We Bought a Zoónak nem. Számításait csak A hobbit egy héttel korábbi premierje húzhatja keresztül, de ha meg lesz a kellő ováció, akkor hosszú távon még a stúdió legnyerőbb 2012-es nevezése is lehet belőle.

Váratlan sikert aratott 2009 elején az Elrabolva, s a folytatás elkészülte csakhamar bizonyossá vált. Luc Besson és Robert Mark Kamen jegyzik ismét a forgatókönyvet, a rendezői székben Olivier Megaton (Colombiana) váltja Pierre Morelt. A Liam Neeson által játszott volt CIA-st nyaralásán feleségével együtt elrabolja egy férfi, akinek fiával az első részben végzett hősünk. A francia akciófilm közel három évvel ezelőtti sikere megismételhetetlennek látszik, bár Neeson egyre inkább veti meg a lábát ha nem is sziklaszilárd, de nagyjából biztonságos box office-tényezőként. Ha sikerül újfent egy jó (értsd: az egész filmet elmesélő) előzetest összedobni, akkor uralhatja októbert az Elrabolva 2. (Taken 2; tervezett hazai bemutató: október 4.), s még egyharmados veszteséggel is befoghatja a 100 milliót.

A februári President's Day hétvégéjén érkezik a Kémes hármas (This Means War; tervezett hazai bemutató: február 23.) című kémkomédia, Reese Witherspoon, Chris Pine és Tom Hardy főszereplésével. A nő kegyeinek megszerzéséért munkájuk előnyeit kihasználó titkosügynökök sztorija és Witherspoon személye mindenképpen 20 millió feletti startért kiált, a veretes, 70 milliós költségvetés láttán ugyanakkor inkább 30 millióhoz közeli bemutatkozás szükséges ahhoz, hogy jól kezdje az évet a stúdió. A rendezői székben McG ül, akinek komoly váltást jelent egy romantikát sem nélkülöző vígjáték a Charlie angyalai és a Terminátor: Megváltás után, ám szerencsére ebben az esetben aligha számít, milyen fogadtatásban is részesül majd a produkció. A tél végi-tavaszi szezonban ritkán jutnak filmek 100 millió fölé, de az esély megvan erre a Kémes hármas számára.

Hálaadáskor jön a Parental Guidance címet viselő vígjáték, melyben Billy Crystal tér vissza tíz év után, méghozzá nagypapa szerepben, aki a régi iskola módszereivel jár el a rábízott, neveletlen unokáival. Ez nem is hangzik rosszul, ám a direktor személye már kevésbé ilyen bizalomgerjesztő: Andy Fickmanről van szó, aki Dwayne Johnsont hozta zavarta A Boszorkány-hegy és a Gyerekjáték című Disney-komédiákkal. Ha ezúttal sikerül megemberelnie magát, és a mai családi közönség elfogadja Crystalt főszereplőként, akkor a Parental Guidance jól járhat, noha a premier hetében nemcsak az Alkonyat-sorozat befejező részével, hanem a DreamWorks Animationnel is meg kell küzdenie.

Szűk másfél hónap múlva ismételten ellátogathatunk egy messzi-messzi galaxisba a Star Wars I. rész: Baljós árnyak 3D (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 3D; hazai bemutató: február 9.) premierjének köszönhetően. A Fox történetének legjövedelmezőbb filmsorozata érdekes kihívás előtt áll: hajlandók-e a Star Wars-rajongók fizetni a hírhedten megvetett részért, hogy aztán a többire (kiváltképp a másik trilógiára) már élvezettel üljenek be, vagy inkább kivárnak, ami akár újratervezést is felvethet George Lucasban. A jelenleg 431 millió dollárral bíró Baljós árnyak (nagyon) kedvező esetben 100 millióval toldja meg bevételét, de az 500 millió elérése minimális elvárásként merül fel. Nemzetközi viszonylatban kecsegtetőbb a helyzet, s amit most leszögezhetünk, hogy a film csatlakozni fog a milliárdosok klubjába. Csaknem tizenhárom évvel elkészülte után.


A radaron kívül

* Augusztus elején kerül a mozikba a Diary of a Wimpy Kid 3: Dog Days. Az Egy ropi naplója-könyvsorozat alapján készült eddigi két film 50 millió fölött teljesített, s a nyári premier ezúttal is bebiztosít hasonló összeget. Nálunk viszont továbbra is DVD-matéria.
* Február 3-án startol Az erő krónikája (Chronicle; hazai bemutató: február 2.) című, alacsony költségvetésből, 15 millióból készült sci-fi. Az érdekfeszítő alapötletet beárnyékolja a tinédzser-közönség megcélzásának világossága, vagyis túlzottan komoly hangvételre -és bevételre- nem lehet számítani. A 2006-os A testvériség (The Covenant) 23,3 milliójánál valamivel jobb eredményt csak a kedvezőbb premierdátum enged, már ha a Super Bowl hétvégéjét annak lehet titulálni.
* Of Men and Mavericks címmel érkezik a Jay Moriarity szörfözőről szóló életrajzi film, Gerard Butler főszereplésével. Az október végi produkciót egyelőre sötétség övezi, de Curtis Hanson személye mint rendező biztató előjel. A valamirevaló bevételekhez szükség lesz a jó fogadtatásra.
* A Farrelly-fivérek 2012-ben a The Three Stooges című vígjátékkal jelentkeznek, ami egy több évtizedes tévéműsor filmváltozata. Csaknem évtizedes maga a filmterv is, a főszereplők pedig teljesen ismeretlenek. Valami csoda folytán válhat ebből a projektből box office-szempontból releváns produkció.
* A Fox első 2012-es nevezése a Red Tails című második háborús film lesz, amely az afroamerikai pilótákra fókuszál. Jó esetben sikerül majd felülmúlni a Flyboys - Égi lovagokat (13 millió), de egyébként mérsékelt, 25-35 millió dolláros költségvetéssel bíró filmről van szó.
* A tavasszal debütáló Learning to Fly című drámában két anyuka fog össze a jó ügyért egy iskolában. A szereplők között megtalálható Viola Davis, Maggie Gyllenhaal, Holly Hunter és Ving Rhames.


Végső szó


A kirívóan gyenge 2010-es felhozatal (964 millió dollár) után 2011 (871 millió dollár) nem hozott érdemi előrelépést a Fox számára, mi több, az Alvin és a mókusok 3. és a We Bought a Zoo komoly hajrával hozhatja csak be a szemmel látható lemaradást; csupán A majmok bolygója: Lázadás és a Rio szereplését értékelhetjük kimondottan jóként az elmúlt évből. 2012-ben időszerű volna a felívelés, ám a fentiekből látható, nehéz ügy lesz. A stúdiónak a Jégkorszak 4. kivételével minden esetben szorítania kell a sikerért. A Prometheus és a Pi élete kockázatos vállalkozás, legalább az egyiknek működnie kell a bevételi listán, míg az Elrabolva 2. - Parental Guidance - Neighborhood Watch - Kémes hármas négyesfogat felének is be kell találnia az üdvösséghez.


A 20th Century Fox 2012-es naptára jelenleg

  • 01.20. Red Tails
  • 02.03. Chronicle
  • 02.10. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace 3D
  • 02.17. This Means War
  • 03.30. Learning to Fly
  • 04.13. The Three Stooges
  • 06.08. Prometheus
  • 06.22. Abraham Lincoln, Vampire Hunter
  • 07.13. Ice Age: Continental Drift
  • 07.27. Neighborhood Watch
  • 08.03. Diary of a Wimpy Kid: Dog Days
  • 10.05. Taken 2
  • 10.26. Of Men and Mavericks
  • 11.21. Parental Guidance
  • 12.21. Life of Pi

Címkék

fox star wars box office reese witherspoon timur bekmambetov ang lee george lucas ben stiller gerard butler ridley scott luc besson ice age coming soon liam neeson billy crystal prometheus farrelly film 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr454541238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seraphin84 2011.12.28. 14:25:19

Pi élete - Most olvasom. El nem tudom képzelni, hogy lehet ebből film. Ezért lesz jó. Zuhanás meets Baraka? De inkább nem. Majd Ang Lee stábja megcsinálja, ha a Fox hagyja.

Locutus · http://locutus.sfblogs.net 2011.12.28. 16:10:45

Gondolom, a Red Tailsnél nem is ábrándozhatunk magyar mozipremierről. Kár, pedig - giccses trailer ide vagy oda - több embert ismerek (magam mellett), akiket érdekel.

Ismeretlen_1068 2011.12.28. 16:32:19

Bármennyire várom a két P-betűs filmet, 2012 nem a Fox éve lesz, ez már most kijelenthető. Azért remélem, valamilyen Fox Searchlight-szerzeménnyel ezúttal is betalálnak - már ha ez ide sorolható.

Ismeretlen_139112 2011.12.28. 23:07:37

Red Tailsen csomó Prágába szakadt magyar VFX szakember is dolgozott, egy ottani cég és az ILM együttműködése a film. Amúgy meg Prometheus FTW

wayage 2011.12.29. 10:49:37

Magasan a két P betűs film:)

Ismeretlen_180758 2011.12.29. 11:06:47

Még sosem hallottam erről a Parental Guidance-ről:( Miért várjátok annyira?

wayage 2011.12.29. 22:12:24

Mivel három P betűs film is van, Prometheusra és Life of Pire gondoltam:)

Ismeretlen_180758 2011.12.29. 23:07:30

7: Oké, pihennem kell:) Egyébként én is azt a kettőt várom.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása