aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: artúr király és a válogatós nézők Takács Máté
2011. november 28. 15:51:37

Kategória: 3 komment

Magyar mozibevételek, 2011. november 24. - 27.

Továbbra is a Hajnalhasadás uralja a magyar mozikat is, míg a kedvezőtlen előjelek ellenére a Karácsony Artúrnak sikerült jól megalapoznia hazai pályafutását. A Testcsere közepesen muzsikált, a Válogatott gyilkosok iránt pedig szórványos érdeklődést mutatott az itteni közönség, akárcsak az amerikai két hónapja.

Magyar mozibevételek, 2011. november 24. - 27.

Továbbra is a Hajnalhasadás uralja a magyar mozikat is, míg a kedvezőtlen előjelek ellenére a Karácsony Artúrnak sikerült jól megalapoznia hazai pályafutását. A Testcsere közepesen muzsikált, a Válogatott gyilkosok iránt pedig szórványos érdeklődést mutatott az itteni közönség, akárcsak az amerikai két hónapja.

> startolt
Az Aardman Animation új produkciója, a Karácsony Artúr a tengerentúlon erőtlenül kezdett a hétvégén, ám sorsát az elkövetkezendő hetek döntik el, márpedig a karácsonyi történetben lehet bízni. Ha ez nálunk is így állna, akkor a Tintin kalandjaiét is überelő, 28 millió forintos nyitány láttán nyugodtan hátradőlhetne az InterCom. Nálunk azonban még mindig nincs annyi 3D-s terem, ami egyszerre bírná el Artúrt, Csizmást, a kandúrt és a táncoló pingvintalpakat is, hogy a további bemutatás előtt álló térhatású darabokról már ne is beszéljünk. Így tehát komoly fenyegetést jelent a UIP jövő héten esedékes Shrek-spinoffja, de akkorát talán nem, hogy az egyébként árnyalatnyival jobban kezdő Elvitte a víz 102 millió forintját ne lehessen beérni - ha már annak 114 ezres nézőtábora messzinek is hat. A lényeg, hogy nem vallott kudarcot ez a mese első körben.

A Testcsere nálunk is hasonló fogadtatásban részesült, mint hazájában csaknem négy hónapja. A 16,4 millió forint jó szívvel is csak közepes eredmény egy szinkronizált vígjátéktól, ami ráadásul harsány humorral él, hiszen korábban a Förtelmes főnökök és a Rossz tanár is messze jobb eredményt ért el. Egyébként alighanem épp e két komédia miatt vándoroltatta a UIP a filmet augusztus 11-ről mostanra, hiszen két biztosabb pontról volt szó, ráadásul a két főszereplő egyéb filmjei is körbevették volna akkortájt a Testcserét. A rendező, David Dobkin legnépszerűbb filmje, az Ünneprontók ünnepe egyébként szinte ugyanekkora összeggel indult 2005 szeptemberében -noha akkor még pár ezerrel több néző kellett ehhez-; A 40 éves szűz akkor beárnyékolta Owen Wilson és Vince Vaughn párosát, akik ráadásul saját hangjukon szóltak. A Testcsere egyedüli amerikai vígjátékként szerepel a műsorban a Jack és Jill egy hónap múlva esedékes premierjéig, de az Ünneprontók 70 ezer nézőjének legfeljebb kétharmadára számíthat. A konkurencia ellenére is lehet, hogy kedvezőbb lett volna a nyári premier, amikor egy Koszorúslányok is képes volt 11 milliós nyitány után 65 millióig vándorolni.

Jason Statham ha szállítói minőségben érkezett a magyar mozivásznakra, szép számmal sorakoztak fel az érdeklődők, ellenben más bevetései alkalmával nagyon hullámzó, többnyire csak az elégséges szintet megütő bizonyítványt érdemelt ki. A War, a Crank 2. és idén tavasszal A mestergyilkos például érdektelensége fulladt, így jól jött ezúttal egy kis támogatás Clive Owentől és Robert De Nirótól a Válogatott gyilkosokhoz. A Forum Hungary 20 kópián bemutatott akciófilmje még így is csak 13,1 millió forintot ért el, ami az ötödik helyre volt most elegendő. Az országos nézőszám nem éri el a tízezret, ami egyáltalán nem jó, de nem meglepő, hiszen a magyarok tömegével vettek búcsút a mezei akciófilmektől (sőt, a nagyszabásúaktól is) az elmúlt egy-két évben, de hát már nem is készülnek a 300 ezer néző felett teljesítő A fegyencjárathoz vagy Ál/archoz fogható produkciók. Az elit ölőgépek 40 millió forintnál többet nemigen fognak érni a Kárpát-medencében.

A Budapest Film öt budapesti moziban tűzte műsorra a Finánc a pácban című francia vígjátékot, amely tavaly óriási siker volt hazájában, világszerte 90 millió dolláros bevételt ért el. Nálunk mindennek az ellentettje valósul meg, hiszen csupán 1 millió forintot költöttek a nézők a belga-francia páratlan párosra, ami oly kevés, hogy vámolni sem érdemes. A hét másik frank komédiája, a Tengerre, franciák! ugyancsak figyelmen kívül maradt: 312 ezer forintot gyűjtött, 4%-os kihasználtság mellett. A Cirko-gejzírben játszott Santiago '73-at 94-en látták, Az én Amerikámat pedig a fővárosban 98-an.

> még játsszák
Az Alkonyat: Hajnalhasadás, 1. rész ezúttal is magasan vezeti a mezőnyt, 49 millió forintos hétvégi bevétele ugyanakkor 64%-os zuhanást jelent a rajthoz képest. 215 milliós összbevételével 11 nap alatt a 10. helyre lépett elő az éves toplistán, egyenesen a Förtelmes főnökök és a Kellékfeleség közé. Nézettségben ugyancsak csatlakozott az élbolyhoz, ám mind az Újhold, mind a Napfogyatkozás túl volt már a 200 ezer látogatón második vasárnapját zárva.

A Halhatatlanok bevette a 100. millióját is, így a ProVideo mostanság igen szép napokat él. A top 10 további helyezettjeit illetően, a Tintin kalandjai immáron szilárd bukásként értékelendő (60 millió körül lesz a vége, de a nézettsége 50 ezer alatt), míg a Delfines kaland egészen jól lavírozott a 3D-s hullámokon (80 milliónál állapodik meg).

> végszó & ami jön
A három premier felemásan teljesített, bár kritikus vereséget egyik sem szenvedett, s a Hajnalhasadás amúgy is foldozta a lyukakat, így 155 millió forint feletti összbevételt generált a top 10. A múlt héthez képest ez persze méretes hátraarc, a tavalyi november végével meg nem is éri meg összevetni, hiszen akkor a Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész debütált. A következő hét bajnoka Csizmás, a kandúr lehet: vajon nálunk mennyien térnek be Puss külön kalandjára az 500-700 ezres Shrek-közönségből? Bizonyára sokan. Aki meg nem érdeklődik a vívó macskák után, az az italozgató Johnny Depp (Rumnapló), a beleőszült Richard Gere (Álcák csapdája) vagy a csapongó Paul Giamatti (Barney és a nők) mellé szegődhet.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
01. (1) Alkonyat: Hajnalhasadás, 1. rész (49,2m/215,5m) [185 234]
02. (ú) Karácsony Artúr (27,9m/27,9m) [21 857]
03. (2) Halhatatlanok (16,7m/101,9m) [68 537]
04. (ú) Testcsere (16,4m/16,4m) [13 211]
05. (ú) Válogatott gyilkosok (13,1m/13,1m) [9991]
06. (3) Hogyan lopjunk felhőkarcolót (11,3m/71,5m) [58 466]
07. (4) Lopott idő (9,8m/191,3m) [159 279]
08. (6) Éjfélkor Párizsban (5,9m/31,2m) [25 542]
09. (5) Tintin kalandjai (4,0m/54,8m) [41 044]
10. (7) Delfines kaland (2,6m/76,7m) [55 630]

> kapcsolódó írások
box office: 2010 azonos hétvégéje (Harry Potter 7/1)
box office: 2009 azonos hétvégéje (Zombieland, Az informátor!)
kritika: Karácsony Artúr
kritika: Testcsere
kritika: Finánc a pácban
kritika: Santiago '73
kritika: Az én Amerikám

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

Kövess minket Facebookon!

Címkék

box office comedy animation action robert de niro jason statham clive owen intercom ryan reynolds jason bateman aardman eurocinema magyarvalosag children movie 3d cinema uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr174541107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.11.28. 18:45:38

Hm, a csütörtöki számok még azt mutatták, hogy a Killer Elite csodaszépen, az Arthur Christmas pedig csodarondán muzsikál majd. Mondjuk én ezt a 22e nézőt nem tartom olyan biztatónak: alig 500 jut minden kópiára, ennél a Testcsere is jobb átlaggal bír. Mondjuk nem sokkal. :) A Bridesmaids meg valszeg azért jutott olyan messzire, mert messze jobb film, mint pl. a The Hangover 2. Nem mintha ez számítana, csak egy hangyányit. :)

Ismeretlen_1068 2011.11.28. 18:47:44

A Barney's Version végül 3 fővárosi (Művész, Puskin, Odeon) és egy vidéki (Szentendre) moziban nyit. Reméljük a legjobbakat.

Ismeretlen_82723 2011.11.28. 19:46:48

1: A 3D-s filmek, lévén gyakran két teremben futnak, mindig gyatra átlagot produkálnak, szóval ez végső soron haszontalan hasonlítási alap. A Koszorúslányokról meg annyit, hogy itthon inkább rossz filmként tekintenek rá (lásd: Kritikus Tömeg), ami a Másnaposok 2.-ről is legfeljebb ugyanolyan mértékben mondható el. :(

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása