aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: macska a toronytetőn Takács Máté
2011. november 06. 17:40:21

Kategória: Szólj hozzá!

> Amerikai mozibevételek, 2011. november 4. - 6.

Az egy hete langyosan rajtoló Csizmás, a kandúrnak sikerült mentenie becsületét az újabb fordulóban, nem engedve az élre a Hogyan lopjunk felhőkarcolót című vígjátékot. A Stiller-Murphy duó vezette film ráadásul nem produkált erős számokat, ahogy az A Very Harold & Kumar 3D Christmas is lejjebb adta a második résznél.

> Amerikai mozibevételek, 2011. november 4. - 6.

Az egy hete langyosan rajtoló Csizmás, a kandúrnak sikerült mentenie becsületét az újabb fordulóban, nem engedve az élre a Hogyan lopjunk felhőkarcolót című vígjátékot. A Stiller-Murphy duó vezette film ráadásul nem produkált erős számokat, ahogy az A Very Harold & Kumar 3D Christmas is lejjebb adta a második résznél.

> startolt
Brett Ratner a Csúcsformában 3. után ismét bűnügyi vígjátékot rendezett, újfent egy fehér/fekete színészpárossal. Azok az idők már elmúltak, mikor bármit is biztosra lehetett venni a kasszáknál egy Ben Stiller nevével fémjelzett filmmel kapcsolatban, Eddie Murphy, a '80-as és '90-es évek egyik legnagyobb sztárja pedig az elmúlt évtizedben egyet jelentett a vaskos bukással. Akár azt is mondhatnánk mindezt belátva, hogy merész húzás volt őket megtenni egy 85 millió dolláros vígjáték élére, amit nyilván valóan a szezon nagy sikere közé szánt a Universal. A közelmúltban ugyanakkor láttunk rá több példát is, hogy egykori húzónevek megcsillantottak valamit régi énjükből, ha megfelelő társszereplőkkel és valami bosszúsztori-szerűséggel vették őket körbe (pl. RED), így a Hogyan lopjunk felhőkarcolót (Tower Heist; hazai bemutató: november 10.), amely mindezen jellemzőket kipipálhatja, ilyen jó időzítés mellett, egy árva vetélytárs nélkül 24 millió dollárnál igazán gyűjthetett volna többet. Bár épp az említett Bruce Willis-akció a példa rá, hogy lehet alacsonyabb szintről is kezdeni lukratív pályafutást, azért a nyilvánvalóan 100 millió dolláros bevétel fölé szóló ambíciókhoz 30 millió lett volna az egyirányú kiindulópont. Stiller nem véletlenül jelentkezett folytatásokkal az utóbbi időkben, azt megelőzően a Trópusi viharral jutott kilenc számjegy fölé (ugyancsak segítve a népszerű partnerekkel), míg a teljesen rajta állt Agyő, nagy ő! komoly kudarcnak bizonyult. A Hogyan lopjunk felhőkarcolót a Trópusi viharéhoz hasonló nyitánya azt mutatja, a 46 éves színész "ensemble" vígjáték élén is már csak ennyire hivatott; következő megmérettetése a Neighborhood Watch lesz jövő nyáron. Murphynek, aki a Seholországgal és Az üresfejűvel katasztrofálisan leszerepelt, ezzel szemben mindenképpen előrelépés egy üdvözölt vígjátéki főszerep, ám az igazi fordulópont majd márciusban érkezik el, mikor is az Oscar levezénylése után nem sokkal mozikba kerül a régóta halogatott A Thousand Words című komédia. A Hogyan lopjunk felhőkarcolót nem elég jó kezdésén a pozitív visszhang (friss Rotten Tomatoes-paradicsom!) segíthet...ne, ha nem jönne a jövő héten a még mindig rendre 100 millió fölé jutó Adam Sandler újabb merénylete. A költségvetés összegét azonban erről a pontról is illene visszatermelni a pénztárakba.

2004 nyarán ismerte meg a moziközönség a kalandférgeket, azaz Haroldot és Kumart. Az első rész annyira sleeper volt, hogy el is aludt, mielőtt tulajdonképpen sikerré vált volna, ám otthoni körülmények között a nézők rátaláltak a filmre, legalábbis a 2008-as folytatás sokkal jobb bevételi mutatói erre utalnak. Az újabb eresztés, vagyis az A Very Harold & Kumar 3D Christmas a kor szellemének megfelelően 3D-ben szívat, s mint előbb-utóbb minden vígjáték-sorozat, a karácsonyi közeget is alaposan kihasználja. A nézők ellenben nem használták ki teljesen a 2875 mozi nézőtereit, hiszen a filmre 13 millió dollár értékben váltottak jegyet, ami visszalépést jelent a második rész közel 15 milliójától. Ahol viszont fejlődést tapasztalhatunk, az a kritikai fogadtatás: a karácsonyi kalandférgek ezúttal friss paradicsomot gyűjtöttek be. A produkcióra költött 19 millió dollár senkinek sem fog fájni már a moziforgalmazást követően sem, szóval már csak emiatt sem biztos, hogy a kb. 35 millió dollár, amire esélye van végül a Warner terjesztésének, bármilyen mértékben is csalódást jelentene.

> még játsszák
Kardvívási képzettségének hála Csizmás, a kandúr megőrizte a vezető pozíciót, ráadásul mindezt nagyon biztos lábakon tette. A DreamWorks Animation produkciója jóformán ugyanannyit hozott a második hétvégén, mint az elsőn; a 33 millió dollár jobb a Megaagy vagy az Így neveld a sárkányodat megegyező adatánál, s egyébként biztosít afelől, hogy egy hete nem a film iránti alapvető érdeklődés hiányáról volt szó, csupán a halloween-hétvégi egyéb elfoglaltságokról és a premier sietős előbbre hozása okozta kisebb "awareness"-ről. A kedvező véleményeket kapott animációs kalandfilm 10 nap alatt 75 millió fölé ért, ami a kezdeti aggodalmakat eloszlathatja, ám önmagában még mindig nem elég erős ahhoz, hogy utolérje az egy évvel ezelőtti Megaagyat: egy hét maradt számára ugyanis, mielőtt a Táncoló talpak 2. majd további családi mozik is színre lépnek. Ettől függetlenül jövő vasárnapra meglesz a 100 millió.

A Parajelenségek 3. továbbra is gyors iramban morzsolódik; a Paramount alacsony költségvetésű horrorja 8 millióval áll a negyedik helyen, összbevétele pedig egy karnyújtásra került a 100 milliótól.

> végszó & ami jön
Egy évvel ezelőtt a Megaagy, a Terhes társaság és a For Colored Girls ütős triót alkotott, így most sokkal többre lett volna szükség 2010 azonos víkendjének akár csak a megközelítéséhez. A Csizmás, a kandúr megtette a magáét, ellenben a Hogyan lopjunk felhőkarcolót még egy tízessel többet gyűjtve is kevés lett volna a Downey Jr./Galifianakis-komédia pótlására. A következő menet több jóval kecsegtet: a Jack és Jill Adam Sandlerrel nem hibázhat, s talán a Halhatatlanok című 3D-s akció-fantasy is megcsíp annyit, hogy a top 10 beérje a tavalyi 110 milliót; ebbe még besegít Clint Eastwood új filmje, a J. Edgar is.

> a top 10

01. (1) Puss in Boots ($33.1m/$75.5m)
02. (ú) Tower Heist ($24.0m/$24.0m)
03. (ú) A Very Harold & Kumar 3D Christmas ($13.0m/$13.0m)
04. (2) Paranormal Activity 3 ($8.3m/$95.1m)
05. (3) In Time ($7.5m/$24.0m)
06. (4) Footloose ($4.5m/$44.7m)
07. (6) Real Steel ($3.4m/$78.8m)
08. (5) The Rum Diary ($2.9m/$10.4m)
09. (8) The Ides of March ($1.9m/$36.7m)
10. (6) Moneyball ($1.8m/$70.2m)

Címkék

box office comedy eddie murphy ben stiller 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr524540196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása