aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2011: animációs oscar Németh Barna
2011. november 05. 11:20:20

Kategória: 1 komment

Október 31-én lejárt a határidő, az amerikai forgalmazóknak eddig kellett leadni nevezéseiket a "Legjobb animációs film" kategóriában indítani kívánt filmekre. Az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) tegnapi sajtóközleménye szerint 18 nevezés érkezett. A szabályok szerint ez azt jelentené, hogy idén öt jelölt lesz ebben a kategóriában, de valójában ezek a filmek még nincsenek jóváhagyva a szervezet animációs szakosztálya által.

A tovább mögött a 18 kandidált és némi elemzés...

Október 31-én lejárt a határidő, az amerikai forgalmazóknak eddig kellett leadni nevezéseiket a "Legjobb animációs film" kategóriában indítani kívánt filmekre. Az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) tegnapi sajtóközleménye szerint 18 nevezés érkezett. A szabályok szerint ez azt jelentené, hogy idén öt jelölt lesz ebben a kategóriában, de valójában ezek a filmek még nincsenek jóváhagyva a szervezet animációs szakosztálya által.

ALOIS NEBEL (r.: Tomás Lunák)

Egy néma idegen által gyilkossági ügybe bonyolódó vasutas noir-szerű küzdelme múlttal és jövővel nem csak ebben, hanem az idegen nyelvű filmek kategóriájában is nevezést kapott Csehország jóvoltából. Visszajelzésünk mindössze a Londoni Filmfesztiválról van, ami alapján talán nem túlzás kijelenteni, hogy a művészibb igényű animációk kedvelőinek ez lehet az egyik favoritja... leszámítva egy párizsi macskát.

ALVIN ÉS A MÓKUSOK 3. (r.: Mike Mitchell)

A mókusok nem csak kéz- és lábnyomot kaptak a hollywoodi Walk of Fame-en (állítólag Donald kacsa után ők az első animációs figurák), hanem egy Oscar nevezést is, aminek azért ne örüljenek annyira a rajongók: az Akadémia úgyis ki fogja penderíteni, hiszen bár nem láttam, de az egész biztos, hogy a film 70%-a nem animáció - ami alapkövetelmény.

ANYÁT A MARSRA! (r.: Simon Wells)

Azt hiszem a kapitális méretű bukás és a kritikusok öklendezése már önmagában elegendő, hogy ezen a filmen még egy bivalyerős lobbi se segítsen, de a mocap beveri a szöget animált koporsójába, ami mint tudjuk, önmagában nem számít animációs eljárásnak. Hülye szabály, de szabály.

ARTHUR CHRISTMAS (r.: Sarah Smith)

Mielőtt bármit is mondanék erről a filmről, meg kell várnunk a kritikusok és a közönség reakcióit. Mindenesetre nehéz dolga lesz, figyelembe véve az Akadémián belüli Disney/Dreamworks túlsúlyt. Addig is nézzetek ötletes teasert és kevésbé ötletes trailert.

A CAT IN PARIS - UNE VIE DE CHAT (r.: Jean-Loup Felicioli és Alain Gagnol)

A jó öreg franciák összedobtak egy nagyon franciás darabot egy kettős életet élő macskáról, aki napközben egy kislány kiskedvence, éjszaka pedig egy vajszívű betörő segédje. A szálak aztán jól összekuszálódnak egy lopott karperec miatt, és a cica két élete egybeforr. A hagyományos mainstream animációtól merőben eltérő rajzok gyakran utat tudnak maguknak törni ebben a versenyben, úgyhogy ne tessék leírni ezt a filmet.

CHICO & RITA (r.: Tono Errando, Javier Mariscal és Fernando Trueba)

A Torontói Filmfesztivál visszajelzései alapján ez lehet az a külföldi animációs film, ami egyszerre képes megszólítani a hagyományos történetmesélő filmek szerelmeseit, a valami különlegesebbre vágyókat és a felnőtt rajzfilmek közönségét. Persze akkor még nem volt a képben a cseh vasutas és a francia macska wannabe, akik beleköphetnek ennek az igazán temperamentumos, flamencótól hangos szerelmi történetnek a levesébe.

CSIZMÁS A KANDÚR (r: Chris Miller)

A közönség és a kritikusok reakciói is jók, úgyhogy Puss önálló kalandja nem indul rossz esélyekkel, habár a legjobbakkal sem. Mint ahogy feljebb említettem, az azért nem árt, hogy a Dreamworks áll mögötte.

GNÓMEÓ ÉS JÚLIA (r.: Kelly Asbury)

Ma reggeli gyors kutatásom eredményeként meglepően tapasztaltam, hogy ennek a semmiségnek sokkal több rajongója van, mint hittem... ettől függetlenül esélytelen, legalábbis egy ideális világban. Haladjunk tovább!

HUPIKÉK TÖRPIKÉK (r.: Raja Gosnell)

Képzeljétek el azt a szürreálisnak is szürreális helyzetet, hogy Raja Gosnell Oscar-jelölt lesz. Szürreális. Visszatérve a valóság mezejére, törpéink diszkvalifikálva lesznek az Alvin kapcsán már említett 70%-os szabály miatt. És a gondolat még mindig szürreális.

KUNG FU PANDA 2. (r.: Jennifer Yuh)

Sikeres volt, a kritikusok jól fogadták, a nézőknek tetszett és nekünk is bejött. Ez így együtt lehet egy nyerő kombináció - legalábbis egy jelölés erejéig. Egyébként talán itt a legkiegyensúlyozottabb a hármas együttállás a fősodorbéli számítógépes animációk között, meg persze a Verdák második felvonása esetében, ami viszont senkinek nem tetszett igazán.

+INT PIROSSZKA: ELLENROSSZ A ROSSZ ELLEN (r.: Mike Disa)

A címben már háromszor is elhangzott, ne ragozzuk a minőséget.

MICIMACKÓ (r.: Stephen J. Andreson és Don Hall)

Ha a Disney-nek van egy csöpp esze, idén nem engedi át a terepet a Pixarnak és inkább magának tartja meg a kampánydollárokat. Bár a csacsi öreg medve nem tejelt annyit mint a Verdák, de az általános megítélés szerint magasabb régiókban van mint a kicsikocsik.

RANGO (r.: Gore Verbinski)

Ha objektíven nézzük a helyzetet, fura kaméleonunk áll legjobban a szuperprodukciók közül. Még ha a közönség soraiban voltak is negatív visszajelzések, a kritikusoknál ez az év legjobb amerikai rajzfilmje, és a Rano már a Hollywood Film Fest díját is magáénak tudhatja, mint "Az év animációs filmje". Ezen kívül a fogadóirodák is ennek produkciónak adják a legjobb oddsokat, de én óvatosságra intenék: a Rango mögött álló animációs cég emberei csak kis számban vannak jelen a szavazóbizottságban, és ugye a szentek és az ő kezük még mindig arra hajlik, amerre. (kritikánk)

RIO (r.: Carlos Saldanha)

Az elemzők szerint a sok matekozás és taktikázás kedvező befolyással lehet az észrevétlennek tűnő Rióra, ami így okozhat még egy meglepetésjelölést. Őszintén megvallva, én sem tartom kizártnak, hiszen elég helyes rajzfilmről van szó annak ellenére, hogy az ég világon semmi különös nincs benne.

TÁNCOLÓ TALPAK 2 (r.: George Miller)

És a film, aminek az első része csapást mért a verdák első részére. Ennek fényében a sajtó szenzációhajhász különítménye imádkozik, hogy megismétlődjön a csata. Esély van rá, de ehhez meg kell várnunk a pingvinek eredményeit. És amíg várunk imádkozzunk, hogy ne a jobb filmek elől vegyék el a helyet a hazai pálya előnye miatt.

TINTIN KALANDJAI (r.: Steven Spielberg)

Most gondolom sokan örülnek, de muszáj lehűtenem a kedélyeket: eddig egyetlen mocap animáció sem ment át a rostán. Ha Tintinnek sikerül, újabb ajtó nyílik meg az Oscar történetében. Csak ne szorulnának annyira azok az ajtók... (kritikánk)

VERDÁK 2. (r.: John Lasseter és Brad Lewis)

Tudom, hogy sok rajongója van, de próbáljuk objektíven nézni a helyzetet: ez most még a kritikusok szerint sem sikerült és a jelölése csak újabb támadófelületet adna az animációs kategóriát egyébként sem kedvelő újságíróknak. Majd meglátjuk, de már most van négy olyan animációs film, ami a közönségnél is jobban áll az IMDb alapján.

WRINKLES - ARRUGAS (r.: Inganico Ferreras)

Egy felnőtteknek készült animációs film zárja a sort, ami Paco Roca díjnyertes képregénye alapján készült és ami a The Hollywood Reporter szerint a legnehezebb falat az idei felhozatalból. A már kétszer jelölt Sylvain Chomet (Belleville randevúk, Az illuzionista) mellett karakteranimátorként dolgozó Ferreras kényes témát, az öregedést választotta filmje központi motívumaként egy nyugdíjas banktisztviselő történetén keresztül, aki egy nyugdíjas-otthonba kerül.

Ez volna hát az idei mezőny, amiből kettő biztosan (Hupikék törpikék és az Alvin és a mókusok), kettő pedig nagy valószínűséggel (Tintin kalandjai és az Anyát a Marsra!) kihullik, vagyis egy négy jelöltes versenyre lehet számítani. Kihagyva a meglepetésfaktort, pusztán a statisztikákra hagyatkozva valami ilyesmire lehet számítani:

1. Rango

2. Kung Fu Panda 2 / Táncoló talpak 2

3. Micimackó / Verdák 2

4. Rio / valamelyik külföldi film, szerintem a Chico & Rita

Vagy nem. Szerintetek mi lesz a felállás?

Címkék

oscar disney animation pixar spielberg kung fu panda dreamworks gore verbinski john lasseter aardman dijszezon dijszezon 2011

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr794540199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_180758 2011.11.12. 14:56:18

Kommentek: Real Trebitsch: 2011. 11. 05. 11:43 Hát, nem sokat láttam ezekből sajnos, de a bejegyzés olvasása közben is éppen a Rango zenéjét hallgatom, vajon melyiknek szurkolok? :) Mondjuk a párizsi macskát meg Alois Nebelt mindenképp megnézném még, kösz, hogy felhívtad a figyelmet rájuk! Vektor.: 2011. 11. 05. 11:53 Rango Micimackó Kung Fu Panda 2 Táncoló talpak 2 Sajnos van egy olyan érzésem, hogy idén nem kedveznek a külföldieknek. kekec: 2011. 11. 05. 11:59 Hogy ki lesz a nyertes, azt nem tudom, az idén látott animációs filmek egyike sem fogott meg igazán. Viszont van egy olyan érzésem, hogy végül a Tintin mégiscsak ott lesz valahogy a jelöltek között. Vektor.: 2011. 11. 05. 12:02 Akkor az Arrietty jövőre fog indulni (amerikai premier februárban), vagy csak szimplán kikosarazták a japánokat? aeon_flux: 2011. 11. 05. 12:11 4: Az Arrietty csak jövőre indulhat (az viszont már más kérdés, hogy a Disney akár idén is bemutathatta volna, csak lehet, hogy nem akart magának konkurenciát teremteni). limupei.: 2011. 11. 05. 12:18 5: a zárójeles részre tippelnék. 2: attól függ, hogy a stúdiófüggetlen szavazókat sikerül-e megnyerni. legalábbis jobban, mint a hollywoodi jelölteknek. ha nem, akkor az a rango malmára hajtja a vizet, az a legkevésbé amerikaias (vagy mi). aeon_flux: 2011. 11. 05. 12:19 Nos, lehet, hogy a Tintin lesz az a film, melynek hatására az Akadémia változtat a mo-capre vonatkozó restrikciókon. Azt viszont nem hinném, hogy a Lasseter által vezetett Disney inkább a Winnie the Pooh-t tolná - rossz kritikák ide vagy oda. aeon_flux: 2011. 11. 05. 12:21 Amúgy hogy van ez az egész? Hány kandidátus kell ahhoz, hogy összejöjjön az öt jelölt, mennyi kell a négyhez, mennyi a háromhoz? limupei.: 2011. 11. 05. 12:23 7: Ha változtatnak is, idén már nem. aeon_flux: 2011. 11. 05. 12:24 9: Akkor lesz itt anyázás rendesen. :) Ez a film egy olyan korba repít vissza, melyet az Akadémia tagjai is komáznak. limupei.: 2011. 11. 05. 12:28 8: 8-12 film esetén 2 vagy 3 jelölt, 13-15 film esetén 2, 3 vagy 4, 16 vagy annál több jelölhető film esetén 2, 3, 4 vagy 5 jelölt lehetséges. A szavazók pontozzák őket, és annyi film válik jelölté, ahány eléri a 7,5-ös átlagot. Ha nincs ilyen film, vagy kevesebb mint kettő, akkor abban az évben nem indul ez a kategória. 10: Pedig így van, idén már nem eszközölhető szabálymódosítás, mivel megkezdődött a szezon és lezárultak a nevezési procedúrák több kategóriában. era: 2011. 11. 05. 12:54 "KUNG FU PANDA 2. (r.: Jennifer Yuh) Sikeres volt" basszus, melyik univerzumban volt ez sikeres. az év legérthetetlenebb bukása volt a KP2, a dreamworks a várthoz képest több százmilliót bukott rajta. miközben a siker animációk a 2. részre növelik bevételeiket, hogy a 3. rész körül tetőzzenek, addig a tök jól fogadott KP folytatása valamiért nem érdekelt annyi embert. KP1: 215M + 416M KP2: 165M + 462M egy paraszthajszállal erősebb a nemzetköziek miatt az eredmény, de ez akkor is nulla. és nem azért, mert majdnem 200 millióba került, plusz a marketingre is elrepült vagy 70M. ugye nem kell részleteznem, hogy egy madagaszkár 2, jégkorszak 2, shrek 2, de még a cars 2 is mennyivel jobb összeredmény produkált az első résznél. az nem siker, ha az előző film teljesítményét hozza. limupei.: 2011. 11. 05. 13:47 12: Egy 600+ milliót kereső filmet mégsem nevezhetek sikertelennek:) Főleg, hogy ez nem egy összehasonlító box office elemzés. aeon_flux: 2011. 11. 05. 18:53 12: a DW a várthoz képest nem bukott több száz milliót, hanem több száz millióval kevesebbet keresett, de azért szépen keresett vele. :) mikice: 2011. 11. 05. 19:58 Nem is tudom... a Tintint az az ember rendezte, aki évtizedes hagyomány szerint - mint az egyik legbefolyásosabb filmes Hollywoodban - rendre átadhatja a legjobb filmnek járó díjat az Oscar-gálán. Szóval lehet, hogy tényleg Spielberg nevére nyílik ki az az ajtó és lesz ott a jelöltek között Tintin.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása