aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: időtöltés Takács Máté
2011. november 02. 23:14:45

Kategória: Szólj hozzá!

Magyar mozibevételek, 2011. október 27. - 30.

A munkaszüneti napok megelőzte utolsó októberi hétvégén a Lopott idő tarolt, miközben a Kémkölykök: A világ minden idejét nem segítette a plusz két dimenzió ígérete sem, A dolog pedig távol tartotta magától a magyarokat.

Magyar mozibevételek, 2011. október 27. - 30.

A munkaszüneti napok megelőzte utolsó októberi hétvégén a Lopott idő tarolt, miközben a Kémkölykök: A világ minden idejét nem segítette a plusz két dimenzió ígérete sem, A dolog pedig távol tartotta magától a magyarokat.

> startolt
Minden körülmény kedvezően alakult a világpremierrel egy időben Magyarországon is elstartolt Lopott idő című sci-fi számára. Az InterCom bemutatója egy olyan hétvégén érkezett, amikor az érdeklődés alapvetően fokozottabb, hiszen négy napba jóval többeknek belefér egy mozizás, mint kettőbe, s a repertoárból egyértelműen a legcsábítóbb választás volt. Kisebb eseményfilm jelleget is nyert Andrew Niccol alkotása, mi több, nálunk az októbert szerényen fémjelző Vasökölt és a Fertőzést is több körrel lefutotta - szemben az amerikai forgatókönyvvel. A divatos színvilággal és színészekkel, menő beállítással és nagy stukkerrel ellátott poszter a nem csak rohanó és pénzcentrikus világunkban figyelemfelkeltő címmel egyetemben ugyancsak megtette hatását. Mindez vezetett ahhoz, hogy az Észak-Amerikában alulteljesítő film nálunk a Hupikék törpikék két hónappal ezelőtti rajtja óta a legjobb nyitányt jegyezze 49 millió forinttal, s ezzel a top 10 bevételének 44,3%-át birtokolja. Justin Timberlake tehát igen nagy sztárra növi ki szépen magát hazánkban, amit elsősorban szerencsés szerepválasztásainak köszönhet (a Rossz tanár és a Barátság extrákkal is 100 millió fölött végzett/végez). A 'top billing'-et, azaz a plakáton első helyet vivő Amanda Seyfriednek a Mamma Mia! jelenti továbbra is a netovábbot, ám frekventált feltűnése a hazai vásznakon ugyancsak jó szolgálatot tett mostanra. További jó pont a filmnek, hogy erős eredményét 3D és bárminemű előélet nélkül érte el, illetve hogy 46%-ban bírta megszólítani a Budapesten kívülieket. A 100 millió forint természetesen nem kérdés.

A Kémkölykök-széria éppen tíz esztendeje vette kezdetét Magyarországon. Az első rész őszi bemutató volt a UIP által, s bár túl sok vizet nem zavart, azért annyira elegendő volt teljesítménye, hogy a folytatás is gond nélkül, igaz, ugyancsak fél éves késéssel érje el a hazai vásznakat. Az elveszett álmok szigete felülmúlta elődjét, a harmadik rész, immáron más forgalmazó kezei között (SPI) és régi típusú 3D-vel már év végi slágerfilmmé avanzsált 2003-ban, több mint 200 ezer jegyet értékesítve. Ilyen előzmények mellett nehéz menet előtt állt a Kémkölykök 4D: A világ minden ideje, s a Fórum Hungary családi mozijának nem is sikerült mély benyomást tenni a mezőnyre. 13 millió forinttal a második helyet szerezte meg, s ezen összeg kizárólag térhatású vetítésekből gyűlt össze. Persze ahogy Amerikában, úgy nálunk is új közönség után kellett néznie nyolc év kihagyás után a filmnek, ráadásul itthon a Kémkölykök név jóval kevesebbet ér, mint a tengerentúlon. Az őszi szünet számai nyilván szépítenek kicsit a dolgokon (Budapesten további 5 millióval gyarapodott hétfőn-kedden), ám mindenképpen a széria legkevésbé nézett darabja marad.

John Carpenter munkásságának java része nem érte el a hazai mozikat. A Csillagemberen és a több mint egy évtizedet késő A rémület éjszakáján kívül a Nagy zűr kis Kínában került a magyarok elé a rendszerváltás előtt, s utóbbi azért igen nagy felfordulást okozott sok százezer nézőjével. Kurt Russellre és a sci-fire vevők lettek volna minden bizonnyal a magyarok többször is, ám A dolog csak a tévében és a Zoom Kft. kiadásában, videón jutott el hivatalos formában ide. DVD-n ugyan tisztességes kiadásban jelent meg, kultusza érezhetően nem öltött akkora méreteket, hogy az új film felé komolyabb elvárásokat támasszon bárki is, mint más egyéb sci-fi horrorok felé. A dolog ennek az elvárástalanságnak is alig-alig bírt megfelelni: a 17 kópia ellenére csak 4,7 millió forintot gyűjtött múlt csütörtök és vasárnap között, ennek is 73%-át Budapestről. A Budapest Film az Álmok otthona után tehát újabb viszonylag gyorsan prezentált premierjétől sem nyert megváltást, azt majd két hét múlva Woody Allen hozza el a forgalmazónak. Félő, hogy A dolog 10 ezer néző alatt marad.

A Ristretto Distribution első bemutatójával, a Született feleséggel sikeresen vizsgázott, bár egy Deneuve/Depardieu francia komédia aligha találhat mellé a magyar közönségnél (igen, vannak még ilyenek). Az újabb megmérettetést az érdekes című A guardista jelentette, melyet négy Cinema City mozi tűzött műsorra. 2,7 millió forintot költöttek a fővárosiak Brendan Gleeson magánszámára, ami ha másban nem, kihasználtságban fényévekkel veri A dologot és a Kémkölykök 4D-t is.

A Cirko Film saját moziján és a Művészen kívül a Cinema City Mammutba is eljuttatott egy kópiát Lars von Trier filmjéből, a Melankóliából. A cannes-i díjnyertes dráma 1,3 millió forintot gyűjtött közel 1200 néző jóvoltából, ami már egész jó kihasználtságot takar ahhoz képest, hogy a plázamozi alapvetően nagy teremmel vesz részt a dologban. Hosszú távra tervező és gyakran diskurált versenyzővel van dolgunk, úgyhogy akár 10 ezer néző fölé is várhatjuk végül, bár ehhez nagyon jó szájhagyomány és kevés új artfilm szükségeltetik.

> még játsszák
Túl sok említésre méltó történésről nem lehet hírt adni a korábbi filmek háza tájáról; a Delfines kaland bronzérmet szerzett 11,7 millió forinttal, egyébként erőtlen össznézettséggel bír. A Vasököl (79,3m) és a Fertőzés (50m) nagyot zuhant, míg a Johnny English újratöltve a hétfői nappal átlépte a 100 ezer nézős lélektani határt.

> végszó & ami jön
A Lopott idő megsegítette a listát: 110 millió forinton osztozik a top 10, ami 15%-kal több a múlt heti tortánál, s egy évvel ezelőtt is kevesebb babér termett a Fűrész 3D vezette mezőnynek. A november Tintin kalandjaival veszi kezdetét, s csak remélni lehet, hogy a magyarok is ráhangolódnak Spielberg filmjére, ami vasárnap már 56 millió dolláros világszintű bevételen állt. A Fórum Hungary több mint egy hónapos előjátszásokat követően teljes gőzerővel ereszti pályára A segítséget, ami aligha néz olyan népszerűség elé, mint hazájában, de talán nem okoz csalódást.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
01. (ú) Lopott idő (49,1m/49,1m) [40 013]
02. (ú) Kémkölykök 4D: A világ minden ideje (13,1m/13,1m) [9197]
03. (1) Delfines kaland (11,7m/32,9m) [23 616]
04. (3) Vasököl (6,8m/79,3m) 66 734]
05. (2) Fertőzés (6,5m/50,0m) [40 525]
06. (6) Parajelenségek 3. (5,3m/14,5m) [12 556]
07. (5) Egy nap (4,9m/16,3m) [13 099]
08. (ú) A dolog (4,7m/4,7m) [3714]
09. (4) A három testőr (4,6m/36,1m) [25 692]
10. (9) Johnny English újratöltve (4,1m/116,3m) [98 466]

> kapcsolódó írások
box office: 2010 azonos időszaka
box office: 2009 azonos hétvégéje (This Is It, Gamer, Az időutazó felesége)
kritika: Lopott idő
kritika: A dolog
kritika: A guardista
kritika: Melankólia

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

Kövess minket Facebookon!

Címkék

horror justin timberlake box office sci fi budapest film lars von trier forum hungary drama kirsten dunst rodriguez intercom brendan gleeson andrew niccol amanda seyfried magyarvalosag children movie 3d cinema box office hazai ristretto distribution

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr404540213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása