aeon flux

ready for the action now, danger boy?

összesített filmes toplista 2011: háromból egy meg a meglepetés Németh Barna
2011. november 01. 13:16:13

Kategória: Szólj hozzá!

Októberben négy filmtől vártuk, hogy beverekedje magát az éves toplistába - de csak egynek sikerült. Azaz mégsem, mert egy szinte a semmiből előugrott film nem csak megmentette a hónap becsületét, hanem meg sem állt a negyedik helyik. Az pedig már csak hab a tortán, hogy egy múlt havi versenyzőnk időközben még több kritikushoz jutott el, ami több helyezéssel lendített előre, úgyhogy már hat filmünk van 2011-ben, amik 2010-ben biztosan a top 10-ben végezték volna.

Részletek a tovább mögött...

Októberben négy filmtől vártuk, hogy beverekedje magát az éves toplistába - de csak egynek sikerült. Azaz mégsem, mert egy szinte a semmiből előugrott film nem csak megmentette a hónap becsületét, hanem meg sem állt a negyedik helyik. Az pedig már csak hab a tortán, hogy egy múlt havi versenyzőnk időközben még több kritikushoz jutott el, ami több helyezéssel lendített előre, úgyhogy már hat filmünk van 2011-ben, amik 2010-ben biztosan a top 10-ben végezték volna.

Szokás szerint kezdjük a vesztesekkel, már ha lehet veszteségnek nevezni a szimplán csak jó kritikai visszhangot, mint amilyenben a nagy reményekkel útjára indított The Ides of March, George Clooney legújabb rendezése részesült. A filmet természetesen mindenki a Good Night and Good Luck.-hoz hasonlította, és az egyöntetű vélemények szerint azzal nem bírja felvenni a versenyt. Sokak szerint azért a két mellékszereplőnek (Philip Seymour Hoffman és Paul Giamatti) számára teremhet babér, de én nem becsülném alá Clooney-t, aki nem sok mindenkit engedne maga elé egy népszerűségi versenyben. Majd meglátjuk.

A másik "csalódás" a Like Crazy címre keresztelt Sundance üdvöske személyében érkezett a mozikba, ami szintén nagyon jó, de nem kiemelkedő kritikáival még jó lehet mondjuk az Independent Spirit Awards jelöléseire, de véleményem szerint a legnagyobb érdeme az lesz, hogy feltette a térképre sokat méltatott főszereplőjét, Felicity Jones-t.

Aminek viszont nagyon is sikerült listára kerülni az nem más, mint a Martha Marcy May Marlene - ami már a The Descendant-szel együtt begyűjtötte a legtöbb Gotham Awards jelölést. Azt még nehéz megmondani, merre visz tovább az útja, de jelen pillanatban nem kizárt, hogy belőle válhat az idei Winter's Bone - ami elsősorban a színészeket és a forgatókönyvírókat juttatná némi elismeréshez, ahogy az effajta filmeknél szokás. Egy azonban biztos: a szektából kiszabadult, családja körébe újra beilleszkedni vágyó nőt megformáló Elizabeth Olsen az idei év legnagyobb meglepetését okozta mindenkinek (naná, ilyen testvérekkel), alakítását a legjobbak közt emlegetik.

És végül jöjjön a hónap meglepetése, ami szó szerint megjárt mindent, hogy oda jusson ahol jelenleg van. Több mint húsz fesztiválrészvétel után kapott egy limitált bemutatót Amerikában, de az igazi nagy áttörést a Londoni Filmfesztivál jelentette (amit egyébként a We Need to Talk about Kevin / Beszélnünk kell Kevinről nyert meg!), ami után a kritikusok is tiszteletüket tették egy-egy vetítésen, hogy aztán ódákat zengjenek róla. Ez volna a Weekend című film, ami egy fiatalemberről szól, aki egy a (hetero) haverokkal átmulatott éjszaka után egy másik fiatalember karjaiban ébred. Az egy éjszakás botlásnak tűnő kaland azonban sokkal többé válik. A filmet az az Andrew Haigh rendezte, akit pár éve még a jövő vágónemzedéke egyik legígéretesebbjeként tartottak számon (olyan filmek vágásánál asszisztenskedett mint A sólyom végveszélyben, a Gladiátor vagy A gyávaság tollai), és aki inkább az LGBT témájú filmek felé fordult. A lényeg, hogy ez most olyan hirtelen jött, hogy nem tudok rá mit mondani, szerintem még a forgalmazó is azon töri a fejét, hogy mihez kezdjen vele.

Akkor jöjjön a szokásos havi lista, amit reményeim szerint november jelentősen átrendez majd:

Magyarázat:

A lista az Egyesült Államokban bemutatott egész estés, angol nyelvű játékfilmeket tartalmazza, amik a kritikusoknál minimum 7/10-es eredményt értek el.

Az egyes gyűjtőoldalak eltérő átlagolása miatt a négy legnagyobb eredményeit átlagoltam a tisztább kép miatt.

A Rotten Tomatoes adatai közül a Top Critics kritikai átlagát vettem figyelembe.

Az aeonflux értékelései tájékoztató jellegűek, az átlagba nem számítottam be őket.

Oscar ranglista - Csak olyan filmek szerepelnek itt, amikről már van értékelhető adat. A hype nem elég!

Legjobb film

The Descendants

The Artist

A pénzcsináló (Moneyball)

A segítség (The Help)

My Week with Marilyn)

Éjfélkor Párizsban (Midnight in Paris)

Drive - Gázt! (Drive)

Az élet fája (The Tree of Life)

Legjobb rendező

Alexander Payne (The Descendants)

Michel Hazanavicius (The Artist)

Bennett Miller (A pénzcsináló)

Terrence Malick (Az élet fája)

Woody Allen (Éjfélkor Párizsban)

Legjobb férfi főszereplő

George Clooney (The Descendants)

Jean Dujardin (The Artist)

Brad Pitt (A pénzcsináló)

Michael Fassbender (Shame)

Gary Oldman (Suszter szabó baka kém)

Legjobb női főszereplő

Viola Davis (A segítség)

Michelle Williams (My Week with Marilyn)

Elizabeth Olsen (Martha Marcy May Marlene)

Glenn Close (Albert Nobbs)

Tilda Swinton (Beszélnünk kell Kevinről)

Legjobb férfi mellékszereplő

Christopher Plummer (Kezdők)

Albert Brooks (Drive - Gázt!)

Kenneth Branagh (My Week with Marilyn)

Philip Seymour Hoffman (The Ides of March)

John Hawkes (Martha Marcy May Marlene)

Legjobb női mellékszereplő

Octavia Spencer (A segítség)

Viola Davis (A segítség)

Berenice Bejo (The Artist)

Shailene Woodley (The Descendants)

Vanessa Redgrave (Coriolanus)

Carey Mulligan (Shame)

Címkék

oscar george clooney philip seymour hoffman paul giamatti elizabeth olsen dijszezon dijszezon 2011

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr44540481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása