aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: fertőzött testőrök Takács Máté
2011. október 17. 16:30:09

Kategória: Szólj hozzá!

Magyar mozibevételek, 2011. október 13. - 16.

A Fertőzés szerezte meg a vezetést az elmúlt hétvégén a magyar mozikban, második helyre szorítva vissza a Vasökölt. A három testőr három dimenzióval felszerelve is csak a harmadik helyre tudott felkapaszkodni, erőtlen eredménnyel.

Magyar mozibevételek, 2011. október 13. - 16.

A Fertőzés szerezte meg a vezetést az elmúlt hétvégén a magyar mozikban, második helyre szorítva vissza a Vasökölt. A három testőr három dimenzióval felszerelve is csak a harmadik helyre tudott felkapaszkodni, erőtlen eredménnyel.

> startolt
Az InterCom új bemutatója, az Észak-Amerikában sikert arató Fertőzés több mint harminc hazai vászonra került fel csütörtökön. A világjárvánnyal operáló thriller a magyar közönséget is kielégítő mértékben mozgatta meg, hiszen 20,5 millió forint értékben keltek el jegyek a szinkronizált produkcióra. A látvány helyett leginkább díszes szereplőgárdájával, no meg alapvetően izgalmas sztorijával mozikba csábító filmtől ezt az eredményt jónak kell ítélni ebben a méltó sikereket nem termő őszi időszakban, s csak remélni lehet, hogy a nézők többsége elégedetten hirdeti az igét ahhoz, hogy végül összejöjjön legalább félszáz ezer néző. A mostaniak 62,8%-a Budapesten ült be a filmre, ami egyébként nem túl jó arány egy 30 kópiás terjesztésnél. A hasonló ötletet mozgalmasabban feldolgozó, 1995-ös Vírus annak idején egy júliusi hétvégén érte a magyar filmszínházakat, s akkor a fővárosban több mint háromszor ennyien érezték késztetést az ijesztő vízióban való elmerüléshez, de persze más idők jártak akkor (például a mozijegy átlagára is több mint 1000 forinttal olcsóbb volt). A Fertőzés még akár ismételhet is az élen a következő héten.

A ProVideo első háromdimenziós bemutatója A három testőr legújabb feldolgozása. A szinkronizált, s az amerikai premier előtt érkezett kalandfilm azonban nem igazán boldogult a Kárpát-medencében, hiszen az emelt helyárak mellett is csak 14,7 millió forintot gyűjtött a négy nap folyamán. Egy összesen 40 vásznon látható produkciótól ez édeskevés, ráadásul nagy valószínűséggel a zsúfolt őszi szezonban nem fog tudni olyan jó nyitány/végösszeg arányt produkálni, mint a forgalmazó eddigi filmjeinek java. Az érdektelenség gyökere talán ott keresendő, hogy ezt a történetet már nagyon jól ismeri mindenki, s még egy felturbózott változatban is tényleg csak a 3D sarkallhat megtekintésre, noha ez nem éppen az a fajta produkció, ami térhatásért kiált (mindezzel a következő hétvégén az amerikai forgalmazó is vélhetően szembesül). Az egyébként nagyot szóló A vasálarcost nem számítva a legutóbbi, Disney-féle adaptációt 1994 márciusától játszották nálunk, s akkor bizony még fogékonyabbak voltak a nézők a kardoskodásokra: több mint 300 ezren fordultak meg a nézőtereken. Az akkori érdeklődés 10%-ánál sokkal magasabb most nem várható, de legalább a főváros/vidék közönségarányban tíz százalékponttal verte a Fertőzést A három testőr - 3D nélkül nem valószínű, hogy így esett volna.


Hosszú idő után újra magyar film került a mozikba. A vizsga nem meglepő módon azonban a honi alkotásoknál megszokott kóros közömbösséggel szembesült, hiszen az e-cinema keretein belül forgalmazott kém-thrillerre csak 738 ezer forint értékben fizettek be a nézők (ebből 712 ezer jut Budapestre). A viszonylag kedvező kritikai fogadtatás és az esetlegesen jó nézői visszhang talán felébreszti a még becsábítható tétovázókat, de összességében újabb kudarc Bergendy Péter minden bizonnyal többre érdemes filmje. Sürgősen tenni kéne azért, hogy a magyarokat érdekelje is a magyar film.

A Jane Eyre egyetlen vásznon 387 ezer forintot gyűjtött, ami 25%-os kihasználtságot jelent. Egy ilyen nívós adaptációtól többre lehetett számítani a tapasztalatok alapján, amelyek közül kiemelendő ugyanezen regény 1996-os, Zeffirelli-féle verziója: a bemutatás évében csaknem 60 ezer embert vonzott. Ha a mostani változat felkerül a Cinema City Mammut műsorára is a Kino mellett, talán több emberhez eljut egyáltalán létezésének ténye. A Szuez Film sűrű naptára ugyancsak indokolta volna a kicsit szélesebb terjesztést, hogy még két hét múlva is látható legyen...

A Még egy év című drámára a két budapesti moziban 745 ezer forintos bevételt regisztráltak, ami 20% feletti kihasználtságot jelent. Az Albert Schweitzer - Egy élet Afrikáértra 104-en ültek be az Uránia Nemzeti Filmszínházba, 103 ezer forintot hagyva a kasszában, és egyébként katasztrofális kihasználtsági mutatót produkálva.

> még játsszák
A Vasököl 40%-ot esett a második hétvégére, ami túl sok ahhoz, hogy az erős középszerből kitörjön éves viszonylatban a Fórum Hungary családi mozija. Az újabb 17,8 millió forint 54 millió közelébe tolta az összbevételt, amiből 100 millió már biztosan nem lesz. A Johnny English újratöltve és a Végső állomás 5. ezzel szemben becserkészte e kritikus határt, noha nézettségben mindkettő messze elmarad elődjétől.

> végszó & ami jön
A top 10 bevételi forgalma 14%-ot csökkent az előző víkendhez képest, vagyis a Fertőzés, de leginkább A három testőr nem volt igazán nyomós érv a magyaroknak a mozizáshoz. Egy esztendővel ezelőtt bizony fényévekkel derűsebb volt a helyzet, hiszen az Ízek, imák, szerelmek és a The Expendables - A feláldozhatók ölre menő küzdelmet folytattak a nézők kegyeiért. Sajnos a következő kör sem ígér túl sok jót 2011 októberének: a Delfines kaland telepszik rá a 3D-s vásznakra, mialatt a horrorfilm műfaja a Parajelenségek 3.-mal, a magyar film pedig Kaland című adaptációval kerül újabb kihívás elé. Ezalatt a Big Bang Media az Egy nappal folytatja szélmalomharcát.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
01. (ú) Fertőzés (20,5m/20,5m) [16 239]
02. (1) Vasököl (17,8m/53,8m) [44 897]
03. (ú) A három testőr (14,7m/14,7m) [10 400]
04. (2) Barátság extrákkal (9,4m/85,3m) [71 320]
05. (4) Johnny English újratöltve (8,0m/103,3m) [87 437]
06. (3) Hupikék törpikék (7,9m/228,3m) [177 169]
07. (7) Csak tudnám, hogy csinálja! (4,1m/21,8m) [17 349]
08. (6) Végső állomás 5. (3,9m/104,7m) [71 141]
09. (5) Álmok otthona (3,8m/14,3m) [11 730]
10. (8) Elhurcolva (3,5m/36,0m) [29 654]

> kapcsolódó írások
box office: 2010 azonos hétvégéje (A feláldozhatók, Ízek, imák, szerelmek)
box office: 2009 azonos hétvégéje (Fel, Julie & Julia)
kritika: Fertőzés
kritika: Jane Eyre

A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL

Kövess minket Facebookon!

Címkék

thriller magyarfilm box office matt damon jude law drama milla jovovich kate winslet intercom laurence fishburne adventure marion cottilard provideo paul ws anderson magyarvalosag 3d cinema box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr674540276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása