aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: puszta acél Takács Máté
2011. október 09. 17:38:21

Kategória: Szólj hozzá!

> Amerikai mozibevételek, 2011. október 7. - 9.

Szeptember ugyan rekordbevételt termett, különösen emlékezetes új filmet mégsem. Október első hétvégéjén adva volt a lehetőség, hogy a Vasököl kellően magára hívja a figyelmet.

> Amerikai mozibevételek, 2011. október 7. - 9.

Szeptember ugyan rekordbevételt termett, különösen emlékezetes új filmet mégsem. Október első hétvégéjén adva volt a lehetőség, hogy a Vasököl kellően magára hívja a figyelmet.

> startolt
És ez sikerült is meg nem is. A DreamWorks Pictures gyártásában készült, Disney-forgalmazta (a Touchstone Pictures-ön keresztül) film közel három és félezer mozira telepedett rá részben titkolt vágyával, hogy az őszi szezon első kiugró sikere legyen. Részben titkolt, hiszen annak ellenére, hogy egy ilyen by-the-numbers látványprodukciónak 100 milliós blockbusterré kell válnia, túl nagy bizodalom nem volt benne az elemzők részéről: 25 millió dollár már találkozott volna az elvárásokkal, így a 27 millió, ami végül is összegyűlt, a körön belül van, azonban az igazi áttöréshez bőven egy jó 35 millió szükségeltetett volna. Miért is? Mert onnan biztosabban lehet a kilenc számjegyűek birodalmába jutni, másrészt 110-120 millió dolláros költségvetés mellett már-már minimumnak számít ez a szint. Azért egyelőre nyitott a pálya a Vasököl (Real Steel; hazai bemutató: már a mozikban) előtt: a kritikák többnyire elnézőek vele szemben, s a visszajelzések szerint is nagyon az általános nézői igények kielégítésére játszik a részben Richard Matheson egy munkája által ihletett produkciónak ('A' CinemaScore-ral jutalmazta a közönség; a hét másik bemutatója, a The Ides of March 'B'-t, a Drive - Gázt! néhány hete 'C+'-t kapott). A nyitónaphoz képest született szombati emelkedés jól jelzi, hogy abszolúte családi moziként tekintenek rá az amerikaiak, ami ugyancsak javára válhat hosszú távon Shawn Levy filmjének. Tekintve, hogy október felhozatala elég lapos, most még nyugodtan el lehet várni azt a 100 milliót bunyós robotoktól.

A George Clooney iránt érdeklődők számát lassan pontosan meg lehet határozni. Mikor a színész-rendező díjszezonos üzemmódba vált és komolyabb témát jár körbe, akkor filmjei rendre 10-12 millió dollár környékén futnak be első országos lefedettségű hétvégéjükön. A The Ides of March (hazai bemutató: január 5.) is jól illeszkedik az Egek ura - Michael Clayton - Sziriána trió által behatárolt mezőbe, vagyis 10,5 millió dollárral léphetett fel a dobogó középső fokára a Sony bemutatója. A kritikusok nincsenek annyira elragadtatva a filmtől, mint az Egek urától, de a másik két film 50 milliós eredménye befogható, ha minden úgy alakul, ahogy azon filmek esetében. Ha mégsem, akkor sincs túl sok aggódnivalója a befektetőknek: a film az adójóváírások után 12,5 millió dolláros büdzsével bír.

> még játsszák
A Delfines kaland újból harmadik ezen a héten; a Warner családi mozija kivédte a Vasököl berobbanását, s ezúttal is enyhe, 34%-os esést produkált. Ezzel mindenképpen a szezon nagy nyertesei közé kell emelni az eddig csaknem 50 milliót kasszírozott produkciót. A Pénzcsinálónak ugyancsak nem nem okozott nagyobb bajt a The Ides of March képében érkezett konkurencia, hiszen a Sony sportdrámája ugyanakkora hátralépést könyvel el, mint egy hete. Ugyanaz érvényes erre is: 50 millió dollár közeli eredményével lehet már dicsekedni.

Az oroszlánkirály megjelent Blu-rayen, ennek megfelelően a mozis vetítésekre befizetők száma jelentősen csökkent: a Disney klasszikusa 55% felett bukfencezett, ám összbevételét 413 millió dollárra emelte, ahonnét már csak egy karnyújtás a Toy Story 3., hogy a cég legsikeresebb animációs bemutatója váljék belőle - 8 év után ismét.

> végszó & ami jön
Egy éve A közösségi háló vezette a mezőnyt már második hete, nagyjából azonos forgalmat bonyolító top 10-et kanyarítva. A nem túl mozgalmas őszi szezont egy kérdőjelek övezte hármassal folytatódik: a Footloose-zal a stúdió nagyra tör, hiszen több mint 3300 mozit tervez neki, ráadásul az első kritikák egyáltalán nem rosszak - még akár nagyot is szólhat. A dolog régóta halogatott új változata is a közönség elé kerül, remélhetőleg nagyobb sikerrel övezve, mint anno elődje. A sort a Steve Martin - Owen Wilson - Jack Black nevével fémjelzett The Big Year című vígjáték zárja, aminek jelen pillanatban nem sok jóval kecsegtet a péntek. A Vasököl könnyedén ismételhet a dobogó tetején.

> a top 10
01. (ú) Real Steel ($27.3m/$27.3m)
02. (ú) The Ides of March ($10.5m/$10.5m)
03. (1) A Dolphin Tale ($9.1m/$49.0m)
04. (2) Moneyball ($7.5m/$49.2m)
05. (5) 50/50 ($5.7m/$17.5m)
06. (4) Courageous ($4.9m/$16.2m)
07. (3) The Liong King ($4.6m/$414.6m)
08. (6) Dream House ($4.5m/$14.5m)
09. (8) What's Your Number? ($3.1m/$10.4m)
10. (10) Contagion ($2.9m/$69.0m)

> kapcsolódó írások
box office: 2010 azonos időszaka
box office: 2009 azonos hétvégéje (Paranormal Activity, Páros mellékhatás)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Hazugságok hálója, Karantén)
kritika: Real Steel

Kövess minket Facebookon!

Címkék

box office sci fi george clooney drama action hugh jackman ryan gosling

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr164540565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása