aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon: a cinefest és a san sebastian-i filmfesztivál nyertesei Németh Barna
2011. szeptember 24. 21:35:33

Kategória: Szólj hozzá!

Ma véget (sokak szerint) Magyarország legjobb és Európa egyik legrangosabb filmfesztiválja. A tovább mögött megtaláljátok a nyertesek nevét, szokás szerint kis ismertetőkkel és trailerekkel tarkítva.

Ma véget (sokak szerint) Magyarország legjobb és Európa egyik legrangosabb filmfesztiválja.

A miskolci CineFest az osztrák Atmen (Lélegzés) mindent elsöprő győzelmével zárult. Ausztria hivatalos Oscar-nevezése elvitte a fesztivál fődíját, valamint az ökumenikus zsűri- és a kritikusok díját is. A film egy börtönből frissen szabadult fiú történetét mutatja be, aki egy hullaházban kap állást, ahol egy napon furcsa "találkozásban" lesz része. Behoznak egy asszonyt, akinek ugyanaz a neve mint neki. Ez indítja útjára a fiút, hogy megtalálja édesanyját.

A legjobb rendezőnek járó díj tulajdonosának filmjéről szintén esett már szó itt Cannes kapcsán. Ő volna Markus Schleinzer és filmje a Michael, ami egy pedofil férfit mutat be olyan alaposan, ahogy még sohasem láthattuk. A brutális téma ellenére nem kell megijedni, Schleinzer munkája nem ízléstelen, inkább egy pontos pszichológiai látlelet, ahogy egyik kritikusa megfogalmazta.

Nagy Viktor Oszkár "Két világ közt" című alkotása nyerte a dokumentumfilmes díjat, míg a Daazo rövidfilmes díját a Raju című film kapta, a Film New Europe elismerését pedig a magyar-román koprodukcióban készült Legjobb szándékok, miközben a sokat emlegetett Attack the Block is bezsebelt egy különdíjat.

És akkor jöjjenek a San Sebastian-i Filmfesztivál nyertesei, amiket az imént jelentettek be a zsűri tagjai, élükön Frances McDormand színésznővel.

Kezdetnek a Torontói Filmfesztivál meglepetésnyertese behúzta következő közönségdíját (Et maintenant, on va oú? - Where Do We Go Now?), a másik idei nagy fesztiválkedvenccel, a The Artisttal egyetemben. Az elsőfilmes rendezőnek járó díjat Jan Zabeil kapta a The River Used to be a Man című alkotásért, amit többen a 127 óra és az Út a vadonba című filmekhez hasonlítottak, csak még kevesebb beszéddel.

A legjobb forgatókönyvírónak Koreeda Hirokazu bizonyult, aki a Kiseki (I Wish) című filmjéért vehette át az elismerést, amelyben két, egymástól elszakított testvér egyetlen vágya, hogy újra együtt lehessenek.

A több bántalmazott nő sorsát bemutató svéd Happy End megkapta a legjobb operatőr díját, majd színpadra lépett a legjobb színésznőnek kikiáltott Maria Léón, aki a La voz dormida című háborús drámában nyújtott alakításáért vehette át a szobrocskáját. Őt Sophie Okonedo követte a mikrofonnál, hogy bejelentse a legjobb színész díját, amit Antonis Kafetzopoulos kapott az Adikos kosmos című filmért, ami a következő percben már a legjobb rendező díjával is gazdagabb lett. Szóval a görögök ismét nagyot nyertek, ezúttal egy fekete komédiával, amiben egy zsaru rögeszméjévé válik, hogy így vagy úgy, de megjavítsa a világot.

Őket egy világsztár követte a színpadon, mint a Zsűri különdíjának nyertese, ami ezentúl Julie Delpy vitrinjét díszíti, aki új - állítólag régimódi - családi vígjátékáért (Le skylab) kapta a jutalmat. Majd Ms. McDormand jött és átadta a fesztivál fődíját a Los pasos dobles című alkotásnak. A film története két szálon: egyikben egy csapat keres egy barlangot, amiben a híres művész, Francois Augiéras képei (freskói?) vannak, a másikban a művész élete jelenik meg allegorikus formában.

Címkék

filmfesztival dij frances mcdormand dijszezon dijszezon 2011 fesztival 2011

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr444540359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása