aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kalózkodás: mit mondanak a számok? Zalaba_Ferenc
2011. augusztus 27. 18:42:05

Kategória: 10 komment

Tudom, unalmas a téma. De talán mégsem annyira. Tudom, hogy az Index huszonháromszor megírta, hogy a kalózkodás jó és hasznos. De talán mégsem annyira. Magyar szemszögből nézve, ha a letöltésre kattintunk, és ezt számon kérik tőlünk, akkor egyik legnagyobb fegyvertényként előállhatunk azzal, hogy mifelénk sok esetben nincs legális alternatíva, és ez igaz is, no de mi a helyzet Amerikával, ahol tényleg adva van a tejjel-mézzel, hádésztrímmel-választékkal folyó filmes Kánaán? A bizonyos körökben nem túl népszerű Motion Pictures Association of America több különböző vizsgálatból, tesztből és felmérésből összegyűjtött néhány adatot, hogy számszerűsíthessük, hogy az élet naposabbik oldalán milyen károkat okoz jelenleg a filmkalózkodás.

Tudom, unalmas a téma. De talán mégsem annyira. Tudom, hogy az Index huszonháromszor megírta, hogy a kalózkodás jó és hasznos. De talán mégsem annyira. Magyar szemszögből nézve, ha a letöltésre kattintunk, és ezt számon kérik tőlünk, akkor egyik legnagyobb fegyvertényként előállhatunk azzal, hogy mifelénk sok esetben nincs legális alternatíva, és ez igaz is, no de mi a helyzet Amerikával, ahol tényleg adva van a tejjel-mézzel, hádésztrímmel-választékkal folyó filmes Kánaán? A bizonyos körökben nem túl népszerű Motion Pictures Association of America több különböző vizsgálatból, tesztből és felmérésből összegyűjtött néhány adatot, hogy számszerűsíthessük, hogy az élet naposabbik oldalán milyen károkat okoz jelenleg a filmkalózkodás.

A kép klikkre nagyobb méretet ölt, illetve ide kattintva pdf-ben is megtekinthető.

Címkék

hollywood kalozkodas filmhir

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr224540180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shifty · http://www.jatekok.hu 2011.08.27. 18:50:04

Érdekes infografika! Annyit azért hozzátennék, tetszenének nem szemetet gyártani odaát, és akkor az emberfia talán be is ülne a filmek többségére. Ettől függetlenül nem támogatom, hogy mindent orrba-szájba töltögessünk, de teljesen érthető, hogy az emberek szemében hitelét vesztett lett a Hollywood = minőség párhuzam... Egyébként volt egyáltalán ilyen? :))) A lényeg az, hogy ha csak az idei nyárból indulok ki, akkor én is inkább várok, töltök DVDRipet, minthogy kiadjak 1000-2000 FT-ot egy olyan filmre, ami egy percig se szórakoztatott...

Ismeretlen_122737 2011.08.27. 19:00:33

1: most ez ugyanúgy igaz a zenére, egyéb művészetekre, tehát BÁRMIRE, hogy a nagy többség átlagos és sablonos, de azért születnek kiemelkedő, sőt, akár klasszikus darabok is, amik miatt érdemes fenntartani az egész művészeti ágat. Sokan már megint apokalipszist jósolnak, mintha csak most lennének szar filmek a világban, de amióta a filmezést feltalálták, voltak szar filmek és lesznek is. És nem fog változni a jó és a rossz filmek aránya, legalábbis nem drasztikusan, ebben biztos vagyok. Számomra nagyon modoros kifogás az, hogy "ha szart gyártanak, ne csodálkozzanak, ha letöltöm őket". Ez egy nagyon nagy hülyeség.

Ismeretlen_180758 2011.08.27. 19:25:50

Az a baj, hogy ezzel pont nem azok sérülnek a legjobban, akik a legjobban hisztiznek. A nagy hollywoodi filmek továbbra is százmilliókat fognak hozni akármilyen rosszak is, az Oscar-díjas The Hurt Lockerereket meg továbbra is több ember fogja letölteni, mint moziban megnézni. Az Egyesült Államoknak meg a két szélén folyik tejjel-mézzel, a többi része ugyanúgy várakozik, ha nem nagy hollywoodi filmről van szó. Az Oscar-szezonban például ugyanúgy screenerekből táplálkoznak Missouriban mint Budapesten. Mondjuk az is elég érdekes felmérés, amit Dániából láttam pár hónapja, ahol kifejezetten nem érdekli a hatóságokat a kalózkodás, mert a szociológusok kimutatták, hogy a helyiek moziba befizetett pénzének nagy többsége külföldre vándorol, viszont ha másra költik el ugyanazt akkor az országban marad; ergo jó a hazai gazdaságnak.

Pizsama 2011.08.27. 20:30:12

Alapjában véve rendben lennének ezek a számok, viszont a Hurt Locker felemlegetésével baromira mellé lőttek. Azt a filmet egy elhibázott forgalmazás miatt töltötték le ennyien, ha korábban moziba küldik, akkor szerintem sokkal többen nézték volna meg moziban!

ex.spy 2011.08.27. 20:41:29

azon kívül, hogy az Indexnek nem szabadna ilyen lelkesen nyomatni a "letöltés jó" témát (csuklóból pártolnak minden féllegális dolgot, annyira rebellis szellemiségűek akarnak lenni...), nem nagyon van mit elmondani a dologról: minden kutatás azt mutatja ki, amit ki szeretne, annyira nem konkrét az adathalmaz. Ami felkeltette a figyelmemet, a ez a sor "nearly 70% of film revenue comes from dvd and other after-markets" ezt így konkretizálva még nem láttam, és akkor viszont döbbenetes belegondolni, hogy pl. a Fox mennyit kaszál egy Avatarral (azzal együtt, hogy a sokat emlegetett boxoffice-bevétel fele csak a forgalmazóé)

Mexico 2011.08.27. 21:50:54

És ezt azért kéne komolyan venni, mert...? Mert az MPAA mondja? Pontosan milyen kimutatásokból, milyen felmérésekből dolgozott? Hogyan jutott el ezekhez a számokhoz? És mi van amerikában az iTunes-al? Meg a Hulu-val? Meg a Netfix-el? Az MPAA ezeknek a sikeréről (akik pontosan MELLETTÜK dolgoznak, hiszen legalizálják az internetkapcsolaton keresztül streamelt filmek / sorozatok letöltését) miért nem beszél? Mit tett az MPAA azért, hogy a kalózkodást visszaszorítsa, azonkívül, hogy rajzol photoshop-al egy ilyen táblázatot meg beír hangzatos számokat, amiknek a hitelességét te, mint filmnéző vagy te, mint filmletöltő a büdös életben nem tudod ellenőrizni? Egyáltalán miért tart ez a szervezet még mindig itt - miközben a netfix és a hulu kitalált valamit, ami úgy néz ki, hogy működik -, amikor TEHETNE is valamit azért, hogy ez ne így legyen? Ezzel a mulatságos dramatizálással az embereket egyszerűen nem lehet megérinteni. Miért nem tetszik inkább azon dolgozni, amit a Netfix és a Hulu megcsinált: hogy az amerikaiak elkezdtek FIZETNI a filmekért és a sorozatokért, legálisan nézik és igen, megdöbbentő: netkapcsolaton keresztül.

Ismeretlen_1068 2011.08.27. 22:06:53

6: "Pontosan milyen kimutatásokból, milyen felmérésekből dolgozott? Hogyan jutott el ezekhez a számokhoz?" Minden adat alatt szerepel a forrás.

Ismeretlen_139112 2011.08.28. 00:09:42

1: "Annyit azért hozzátennék, tetszenének nem szemetet gyártani odaát, és akkor az emberfia talán be is ülne a filmek többségére." - Ha tényleg szemét, minek nézed meg letöltve? - Ha csak jó filmek lennének, mindet megnéznéd a moziban és abbahagynád végleg a letöltést? Hagyjuk már a képmutatást a francba.

Ismeretlen_87470 2011.08.28. 05:38:20

Hol van ebben írva az, hogy a letöltés adatok Amerikára vonatkoznak? Ez a pongyolán összerakott kis szösszenet az ottani lakosokat agitálja, egymással csekély korrelációban lévő adatokkal. A nekünk szánt röplapon inkább valami ilyesmi szerepelne: "You can go fuck yourselves!"

Last 2011.11.10. 20:48:47

Ez egyelőre úgy néz ki, örökös probléma marad. Amíg megoldást nem találnak ki rá, addig minden marad a régiben. Egyébként azt sem értem, hogy mindenki jön azzal, hogy azért tölt le mert nem akar fizetni. De azon is gondolkodjon el mennyi mindenre dob ki pénzt, és annak valamennyi részét csoportosítsa át mozira/dvdre. Mindjárt szebbek lesznek a statisztikai arányok.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása