aeon flux

ready for the action now, danger boy?

sziget 2011: 4. nap (kaiser chiefs, 30 seconds to mars) Zalaba_Ferenc
2011. augusztus 14. 10:09:59

Kategória: 14 komment

Véleményalkotásban szerintem az a minimum, hogy az ember kipróbál valamit, mielőtt megmondja róla a tutit. Ez így leírva talán axiómának tűnhet, de ne tudjátok meg, hányan osztják az észt arról, amiről fogalmuk sincs. Teszem azt, mindenkinek megvan a véleménye a Twilight-filmekről és -regényekről, de vajh hányan fogták a kezükbe Meyer kisasszony regényét, hányan dolgozták keresztül magukat R-Patz és K-Stew pillantásain, mielőtt szétfikkantották volna? És hányan mentek el egy 30 Seconds to Mars (rajongóknak csak 30STM) gigre, mielőtt kijelentették volna, hogy ez szar?

Véleményalkotásban szerintem az a minimum, hogy az ember kipróbál valamit, mielőtt megmondja róla a tutit. Ez így leírva talán axiómának tűnhet, de ne tudjátok meg, hányan osztják az észt arról, amiről fogalmuk sincs. Teszem azt, mindenkinek megvan a véleménye a Twilight-filmekről és -regényekről, de vajh hányan fogták a kezükbe Meyer kisasszony regényét, hányan dolgozták keresztül magukat R-Patz és K-Stew pillantásain, mielőtt szétfikkantották volna? És hányan mentek el egy 30 Seconds to Mars (rajongóknak csak 30STM) gigre, mielőtt kijelentették volna, hogy ez szar?

Tévedés ne essék, nem azért jelentem meg a legutóbbi Jared Leto szoboravatási ceremónián, hogy eljátsszam a drámai nagyhalált, hogy én ezt az offenzív borzalmat mennyire nem bírom elviselni, miközben magamban vérmesen vigyorogva már a másnapi cikk szétcincálós mondatait szövögetem. Nem. Egyszerűen érdekelt, hogy mire fő ez a nagy felhajtás.

A slágereket még az is ismeri, aki nem is tudja, hogy ismeri, ugyanis a Kings and Queens, a The Kill vagy a This Is War biztos ott süvölt valamelyik rádióadón, a tescóban, miközben a pénztárnál ácsorogsz, vagy teszem azt, valamelyik romantikus film kulcsjelenetében, melyben a főhős kirohan a repülőtérre, mielőtt a szerelme felszállna az utolsó sanghaji gépre. Ugyanakkor 15 évvel ezelőtt szerintem maga Jared Leto sem sejtette, hogy magasra ívelő színészi karrierje melletti közös zenélgetés a bátyussal egyszer akkorát szólhat, hogy az előbbi - néhányunk nagy örömére - parkolópályára kerül.

Végül is meg lehet érteni a sikert, bármennyire későn is jött: a kölyökképű Leto (már majdnem 40 éves) az emós korszak minden jegyét magán viseli (lányosan szép, nagyra tudja nyitni a szemét és a száját, vézna és törékeny, számaiban szenved, harsog és üzen), ráadásul bandájával olyan dalokat ír, melyek az elképesztően primitív tartalmat jó vaskos adagokban zúdítják rá a befogadóra, hogy még a legérzéketlenebb tinilány belsejét is megrezegtessék. Ők pedig tömött sorokban várják, hogy újra meg újra magukhoz ölelhessék Jared lelkét. Ugye?

Hát nem. A tegnapi fellépésen megdöbbentően kevesen voltak. Lehet, hogy az anyukáknak lett elege abból, hogy a csemetéjük rövid időn belül már másodszor akar kivenni a zsebükből vaskos tízezreket azért, hogy annak a poszterfiúnak a puccolós kiáltozását hallgassák. Lehet, hogy maguk a rajongók érezték úgy, hogy az állítólag igen jól sikerült voltos fellépés tényleg olyan jól sikerült, hogy egy egész évre betelt a szívük Jared ragyogásával. A fene se tudja. Mindenesetre tegnap este maximum 15.000 néző lézengett a nagyszínpadnál, többen röhögni jöttek, többen megnézni, mi ez a hajcihő, és többen azt se tudták, hol vannak, mert hát szombat este van, kérem szépen, még egy nap és kiűzetünk a Kánaánból, addig muszáj töltődni. A kemény mag lehetett vagy 1.000-1.500 fő, Jared nekik adta elő a show-t, és ők integetettek, ugráltak, integettek és ugráltak, szóval csinálták azt, amit a vezető ukázba adott nekik.

Az amúgy is sokkolóan vastag dalok élő kiszerelésben még jobban belemásznak az ember arcába: a vetítők baszott nagy villogó betűkkel égetik bele a retinákba üzeneteiket (be is ugrott egy filmklasszikus), folyamatosan villog a stroboszkóp (nem is csoda, hogy a koncertet megelőző félórában folyamatosan megy az epilepsziára hajlamosak figyelmeztetése), dübörögnek a hangszerek, és Jared ugrándozik körbe-körbe, csupán énekelni nem tud szegény. Az első 40 perc (ameddig bírtam) legnagyobb durranása a This Is War akart lenni, de sajnos emberünk képtelen volt akár egyszer is kiénekelni a refrént. Hangja folyamatosan elcsuklott, elveszett, meghalt, és miközben a háttérben a klipből is ismert fegyverfetisiszta bejátszások követték egymást, jómagam Jered helyett is szégyenkezve sütöttem le a szemem, hogy "Jézusom, nem elég, hogy eddig félrement az egész, de most már nem is megy neki". Csak remélni tudom, hogy egy nap, amikor erre ő is ráébred, akkor szépen elfelejti az egészet, és nem öli drogokba, alkoholba vagy celeb szexvideókba fájdalmát, mint minden normális rocksztár.


This is bad.

És hogy néhány jó szót is szóljak: a Marsot megelőző Kaiser Chiefs pikk-pakk teremtett jó kis házibuli-hangulatot, ami egy olyan zenekartól talán nem olyan meglepő, melynek repertoárjában legalább féltucatnyi kocsmahimnusz van. Féltem, hogy a jelenlegi londoni események fényében az I Predict A Riot vagy a The Angry Mob kimarad a felhozatalból, de végül ezek is nagyot szóltak, nem utolsósorban a frontember Ricky Wilson huligánkodásának köszönhetően. A fazon ugyanis mindenre felmászott, amire lehetett, rohangászott ide meg oda, mint egy macska, minek nejlonzacskót kötöttek a farkára, tombolt és rombolt, persze mindezt úgy, hogy nehogy bárkinek és bárminek is baja essen.

A közönség a könnyen elsajátítható dalokat pedig szépen el is sajátította, úgyhogy 15.000 vidám torokból harsogott a rubi-rubi-rubi, az oh my god, de már a koncertet nyitó Everyday I Love You Less and Less refrénje is. Úgyhogy megint konstatáltam, hogy a barátnőm is, a szüleim is, meg én is szeretem a Kaiser Chiefset.

Kapcsolódó anyag
Sziget, 0. nap - Prince
Sziget, 1. nap - Interpol, Pulp
Sziget, 2. nap - Crystal Castles, The Chemical Brothers
Sziget, 2. nap - Crystal Castles, The Chemical Brothers [#2]
Sziget, 3. nap - Skunk Anansie, Trentemoller, The Prodigy

Címkék

pop ska rock sziget fesztival 30 seconds to mars jared leto alternative rock sziget 2011 fesztival 2011 stadium rock

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr544540129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsé 2011.08.14. 10:15:56

már szinte megsajnáltam Jaredet a leírás alapján. Lehet, h tegnap este épp mosta a sminket a szeméről a koncert után és azon pityergett, h "...és még a pöcsöm is kicsi..."

Ismeretlen_1068 2011.08.14. 10:33:36

:D Szemét.

Eszter 2011.08.14. 10:37:55

1: :D:D 2: AE,amúgy te h-h pont 30stm-on voltál,amikor elvileg rühelled?

Eszter 2011.08.14. 10:38:50

közben elkezdtem olvasni,már értem:)

Ismeretlen_1068 2011.08.14. 10:39:00

3: Elolvastad te ezt a cikket? Legalább az első két bekezdést...

Ismeretlen_1068 2011.08.14. 10:39:33

4: Ehem. :) Előbb tessék olvasni, aztán kommentelni! Ez is benne van a cikkben. :)

escapist 2011.08.14. 11:33:05

Kár érte. Én se vagyok rajongó, de csak megerősíteni tudom, hogy a voltos koncert tényleg nagyon jó volt. bár a hangja ott se volt az igazi, de be lehetett tudni valami betegségnek.. aminek persze el kellett volna múlnia azóta szóval erről ennyit :)

lexy 2011.08.14. 17:28:52

A 30 seconds to mars egy béna divatbanda. jarednél nagyobb egoistát meg még nem láttam. Pfejj, és ha arra gondolok, hogy régen úgy-ahogy még bírtam is őket XDDDD RÖHEJ!

Ismeretlen_1068 2011.08.14. 18:46:31

Reakciók a fenti videóra: - Jared beteg, hagyjam békén - Jarednek ez a negyedik fellépése a héten, hagyjam békén - egyáltalán nem szólt szarul, szar a mikrofonom(?!)

Ismeretlen_9654 2011.08.14. 21:04:52

jared jó színész, csak ezt még nem tudta prezentálni, mert a forgatásokon mindig beteg (a rengeteg fellépés teszi). ja, és a kamera is szar.

bcrics 2011.08.14. 21:46:28

Hello, elolvastam a Cikket és nem gondolnám hogy annyira szar lett volna mint ahogy be lett állítva. Nem Igazán vagyok rajongója a Znkarnak, A Stílus sem áll közel hozzám, de egy egészen Profi "Showt" nyomtak le szombat este. Idézőjelben mert 1-2 konfetti gránátnál, és Gumilabda-Krokodil(egyébként keminy ez az uj Drog) eregetésén kívűl nem sok minden volt ami kiérdemelné a "Show" Titulust. Mégis van karizmája fickónak azt meg kell hagyni, Profi módon vezényelte le a koncertet, engem meggyőzött hogy van értelem annak amit csinál, mégha nemis én vagyok a Célcsoport. Többször leállítatta Műsor közben a dalt, ilyen-olyan okok miatt, de a közönség vette a lapot, volt guggolás, lányokat vettünk a nyakunkba stb. Kb.: a 4-5 sorbol néztük végig a koncertet és onnan azért illik jól szólnia a terepnek. Az intro igencsak tetszetősre sikeredett a tamtam szekció hatalmas Ütemekkel vette használatba színpadot és a nézők pulzusszámának tempójáért felelős doktori címet. Vmi hatalmas volt ahogy a 2 dobos egyszerre verte a bőröket. Nem egy Joey Jordison, vagy dave lombardo technikát hallottam, de itt nem is ez a cél. A hangulatot remekül felkonferálta. A Gitáros Csóka belépőjénél pedig majdnem lehánytam magam, azt hittem hogy Mike Myers Személyesen, meg is örültem, de nagy szerencsékre nem Mike volt az. És a Tinik Bugyijának patyolat tisztaságáért felelős Úr is megérkezett vmi köpenyben ugrabugrált, tette a dolgát, és énekelt is, nekem fel sem tűnt hogy annyira szarul énekelt, teljesen rendben volt az. Az már kevésbe hogy nálam 2 fejjel alacsonyabb és kb 12 évvel fiatalabb csitrik próbáltak tolakodni előre folyamatosan a műsor közben és nem vették jó néven ha finoman de határozottan nem engedtük tovább őket, mintha lett volna hely bárkit is előre engedni, szépen Összegyűltünk az headLinerben. Összegzésképp teljesen rendben volt a koncert, noha ezután sem lettem a rajongójuk azért nem bánom hogy a csajom elcibált rá. Természetesen mindenért kárpótolt az aznapi Superbutt-Ektomorf setlist, azon a napon ez a 2 Banda volt a legkedvesebb szívemnek, és még Nemjucit is Idevenném, Isten ez a Nő. Superbutt Kegyetlen volt, Práznek Úr végig szántotta a színpadot és koptatta a nyakcsigolyákat, ektomorféknál volt egy kis technikai baki, de rendben voltak ők is, igaz kicsit lagymatagabb volt mint a butt. na csak ennyit akartam, béke.

Ann 2011.08.15. 13:06:11

Nos, én az idei Szigeten nem voltam ott, tehát nem tudom tökéletesen megítélni ezt a koncertet, de júliusban a Volton teljesen elégedett voltam a bandával. Ne felejtsük, hogy ízlések és pofonok, viszont azt kijelenteni, hogy Jared nem tud énekelni azért túlzás.

Ismeretlen_1068 2011.08.15. 13:26:10

12: Reméltem, hogy a szövegkörnyezetből kitűnik, hogy a szigetes koncerten nem tudott énekelni. Mivel ezt megelőzően még nem volt szerencsém élőben látni, ezért általánosításokba nem is bocsátkoznék.

b. 2011.08.18. 20:43:56

én a 30 másodperces véleményed elfogadom, de a káijerz csifszt ideemlegetni, mint hangulatot teremtőket.. szerintem pocsék volt, és még az is jobb lett volna, ha rádióból szól, egyszerűen észre nem vettem, hogy már tart a koncert, amikor még a sátoroknál készülődtem, amik közvetlenül a nagyszínpad mellett lettek felverve.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása