aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: a little help goes a long way Takács Máté
2011. augusztus 14. 17:39:45

Kategória: 1 komment

> Amerikai mozibevételek, 2011. augusztus 12 - 14.

Bár A majmok bolygója: Lázadás megőrizte elsőségét, mégsem ez a film a hétvége sztárja: A segítség című dráma utcahosszal beelőzte a papíron sokkal esélyesebb Végső állomás 5.-öt és a 30 perc vagy annyi se-t...

Bár A majmok bolygója: Lázadás megőrizte elsőségét, mégsem ez a film a hétvége sztárja: A segítség című dráma utcahosszal beelőzte a papíron sokkal esélyesebb Végső állomás 5.-öt és a 30 perc vagy annyi se-t...

> startolt
Nem sokon múlott, hogy nem lett első a 2009-es bestsellerből készült A segítség (The Help; hazai bemutató: november 3.) A Disney által forgalmazott film költségvetésével megegyező, 25 milliós startot jegyez, ami nem csak hogy jóval több annál, amit alapvetően el lehetett várni tőle, de a szerdai indulása még tompította is ezen számot; az Emma Stone és Viola Davis főszereplésével készült mozi ugyanis öt nap alatt már 35 milliónál jár, szóval mindenképpen kenterbe veri a két évvel ezelőtti Julie és Juliát és a tavalyi Ízek, imák, szerelmeket is, márpedig azok a filmek 80-90 millióval végezték figyelemreméltó pályafutásukat, úgyhogy mondani sem kell, hol lesz ennek a vége. És nem csak közönségsikerről van szó, hanem kritikairól is: noha témája kezelését fenntartásokkal fogadták, az újságírók összességében kedvezően szólnak Tate Taylor író-rendező második játékfilmjéről (az első egy jelentéktelen vígjáték volt, színészként pedig az Én, a kémben és a Winter's Bone-ban láthattuk). Szóval minden összeállni látszik, hogy beférkőzzön a produkció a jövő évi Oscar tízes mezőnyébe, ha megüti a jelöléshez kellő szintet. Emma Stone újabb nagy lépést tett a szupersztárság felé, A segítség pedig tehát meg sem áll 100 millió dollárig - holott nincs benne semmi, csak színészek.

Kifújt - nyugodtan mondhatjuk ezt a Végső állomás 5. (Final Destionation 5; hazai bemutató: szeptember 8.) nyitánya láttán a sorozatra, hiszen valószínűleg egy hatodik rész már e mostani 18 milliót is messze alulról szagolná. Szó se róla, ez egy tizenegy éve indult széria ötödik epizódja, szóval sokáig bírta, de ez még horroroknál a leggyakoribb. Az aduász, ami A végső állomást úgy megdobta két évvel ezelőtt, vagyis a 3D, ma már teljesen átlagos dolog, s önmaga a alapsztori ugyancsak unottá vált, noha a Rotten Tomatoes értékeléséből (a széria legmagasabbja - láttunk már ilyet idén) az látszik, az alkotók igyekeztek frissíteni ezen a téren, de hát ez csak akkor derül ki a néző számára, ha beül a filmre. Ha az ötödik rész követi a negyedik bevételcsökkenési sémáját, akkor 45 millió tájékán lesz a végső állomás - pontosan ennyi a költségvetés is, úgyhogy ez már nem elég nyomós érv a folytatáshoz.

A Testcsere után a 30 perc vagy annyi se (30 Minutes or Less; hazai bemutató: október 13.) sem bírt felnőni a várakozásokhoz, így a Sony kénytelen beérni 13 millióval a 15-17 millió helyett, amit hivatalosan vártak, de titkon nyilván 20 millió fölé szóltak reményeik. A Zombieland rendezőjének filmje elég vad alapötlettel operál, ami mellesleg nagyon nagy hasonlóságot mutat egy balszerencsés kimenetelű valós eseménnyel, s ez csak a korhatáros komédiák bázisközönségét mozgatta meg, szemben a sokkal hétköznapibb és a nézőkhöz ezáltal közvetlenebb Rossz tanár és Förtelmes főnökök sztorijával. A filmről született kritikusi vélemények tovább rontják a helyzetet, úgyhogy a szájhagyományra sem valószínű, hogy lehet támaszkodni a későbbiekben; a 28 milliós költségvetés azért gond nélkül meglesz, de 35 milliónál messzebbre minden bizonnyal nem jut a 30 perc vagy annyi se, s mi csak reménykedhetünk, hogy nem törlik Danny McBride újabb idei komédiáját a hazai repertoárból a sikertelenség hatására...bár ha jobban belegondolunk, a Király! nélkül is boldogultunk.

Azért meglepő, hogy a stúdióvezetők ott fenn még csodálkoznak azon, hogy a televízió és a mozi közönsége csak nagyon kis mértékben fedi egymást, vagyis: amit néznek a dobozon, azért nem biztos, hogy elzarándokolnak a multiplexbe is, ráadásul emelt helyáras jegyért. A Glee: The 3D Concert Movie bizony észrevétlen maradt a hétvégén 6 millió dollár alatti nyitányával, amivel még az első tízbe sem verekedte be magát. Ez a legtöbb 3D-s koncertfilmet (vagy talán mindet) alulmúlja, és amilyen napi változásokon van túl a Fox filmje, örülhet, ha a 9-10 milliós költségvetését a kasszákban tudja majd. Ettől függetlenül az amerikai újságírók a februári Justin Bieber-gépezet után ezt is bekajálták...

> még játsszák
Idén nyáron csak a Thornak és a Transformers 3.-nak sikerült több hetet is a dobogó legtetején töltenie, s hozzájuk csatlakozik most A majmok bolygója: Lázadás is. A Fox produkciója egész meggyőző mértékben bírta fenntartani az érdeklődést, hiszen az ilyen horderejű moziknál már az 50%-os csökkenés is egyfajta sikerként könyvelendő el; 27 millió dollár gyűlt a többihez péntek és vasárnap között, s ennél egyébként a módfelett magasabban kezdő 2001-es A majmok bolygója sem hozott többet második nekifutásra. Rupert Wyatt filmje 100 millió fölé került 10 nap alatt, a trilógia további részei pedig már fejlesztés alatt állnak.

A Hupikék törpikék ugyancsak bevette a 100 milliót, s a folytatásnak ez esetben már a pontos érkezése is tudható. A Cowboyok és űrlények 50% felett bukfencelt ismételten, úgyhogy a 100 milliónak már minden bizonnyal búcsút mondhat, hacsak valami csoda nem történik. A Universal sci-fi/westernjének kudarca is megtette a maga hatását: a Disney törölte a The Lone Rangert, hiába lett volna egy három milliárd dolláros filmmel rendelkező sztár, vagyis Johnny Depp a főszereplő. A Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész immáron Észak-Amerikában is éves első; jelenlegi 357 millióját még úgy 370 millióg eljuttatja, ami igazán méltó búcsú a széria számára.

> végszó & ami jön
A top tíz filmjeire hellyel-közzel azonos összeget költöttek most az amerikaiak, mint egy éve, mikor letűnt idők letűntnek hitt sztárjai, Sylvester Stallone és Julia Roberts mutatta meg, számolni kell még nevükkel. A következő hétvégén is egy korábbi évtized ismerősei köszönnek vissza, hiszen bemutatóhoz érkezik a Conan, a barbár és a Frászkarika remake-je. Emellett a Kémkölykök 4. is szerencsét próbál egy új kölyökgenerációnál, akinek meg kifejezett igénye valami olyat látni, amit még elvileg nem, az az Egy napot és Anne Hathawayt választhatja.


> a top 10 (becsült adatok)

01. (1) Rise of the Planet of the Apes ($27.5m/$104.9m)
02. (ú) The Help ($25.5m/$35.4m)
03. (ú) Final Destination 5 ($18.4m/$18.4m)
04. (2) The Smurfs ($13.5m/$101.5m)
05. (ú) 30 Minutes or Less ($13.0m/$13.0m)
06. (3) Cowboys & Aliens ($7.6m/$81.5m)
07. (5) Captain America: The First Avenger ($7.1m/$156.9m)
08. (7) Crazy, Stupid, Love. ($6.9m/$55.4m)
09. (6) Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 ($6.9m/$357.0m)
10. (4) The Change-Up ($6.2m/$25.8m)

> kapcsolódó írások
hétvégi előrejelzés
box office: 2010 azonos hétvégéje (The Expendables, Eat Pray Love)
box office: 2009 azonos hétvégéje (District 9)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Trópusi vihar)


Kövess minket Facebookon!

Címkék

horror box office comedy drama emma stone jesse eisenberg danny mcbride planet of the apes 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr464540132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Remo 2011.08.15. 08:16:29

A The Lone Ranger tudtommal egyelőre nem lett törölve, csupán a költségvetése lett megnyirbálva.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása