aeon flux

ready for the action now, danger boy?

sziget 2011: programajánló Zalaba_Ferenc
2011. augusztus 08. 14:52:50

Kategória: 17 komment

A mai napon hivatalosan is kezdetét veszi a Sziget. Lesz jó idő is, rossz idő is, sárban pancsolás, színpad előtti kiszáradás, szóval csak a szokásos. A nagyszínpad és a meduza nagyobb lett, a sör drágább (690 Ft a dobozos Dreher, OMG!), a metálosok feje fölül elbontották a sátrat, a Vodafone meg szupertornyot épített magának. Sok lesz a visszatérő - mikrofonon innen és túl egyaránt. Jómagam is kizarándokolok, és ha esetleg össze akarsz velem futni, akkor íme tíz, melegen ajánlott zenei program, ahol a jelenlétem esélye 70-80% között mozog. Mert hát a Szigeten soha nem lehet tudni, ugye.

A mai napon hivatalosan is kezdetét veszi a Sziget. Lesz jó idő is, rossz idő is, sárban pancsolás, színpad előtti kiszáradás, szóval csak a szokásos. A nagyszínpad és a meduza nagyobb lett, a sör drágább (690 Ft a dobozos Dreher, OMG!), a metálosok feje fölül elbontották a sátrat, a Vodafone meg szupertornyot épített magának. Sok lesz a visszatérő - mikrofonon innen és túl egyaránt. Jómagam is kizarándokolok, és ha esetleg össze akarsz velem futni, akkor íme tíz, melegen ajánlott zenei program, ahol a jelenlétem esélye 70-80% között mozog. Mert hát a Szigeten soha nem lehet tudni, ugye.

Néhány héttel ezelőttig úgy volt, hogy az idei, sorban a 19. Sziget Fesztivál igazi, A-listás fellépő nélkül marad, de aztán bejelentkezett a tinilányok millióinak arcát, torkát és bugyiját megnedvesítő 30 Seconds to Mars, és az utolsó előtti percben a kis növésű androgün Prince is becsusszant a 0. napra jól megdobva az aznapi belépő árát. Mindezzel együtt azt hittem, nem sikerül majd összeraknom egy kötelező tízes listát, erre lássatok csodát...

10. Gaslamp Killer (szombat, A38, 1:00)

A Los Angeles-i születésű "gázlámpás gyilkos" DJ-szettjével hajnalok hajnalán darálja majd szét az A38-as sátrat könyörtelen elektrójával, drilljeivel és funkjával, amit aztán szépen megmárt retrós rockban, meg még ki tudja, miben. Szóval igazi eklektikus kavarásra lehet számítani, és a csávótól sem kell félni: akárhogy is rázza, úgysem veszíti el a fejét.

9. Budapest Bass Music Day (szerda, meduza, 15.00)

Szerdán a Bladerunnaz jóvoltából a hazai dnb- és dubstep-szcéna krémje veszi birtokba a megnövelt területű meduzát, hogy hajnalig kenegessék a tört és basszus rajongóinak fülét. Ha esetleg unod a Burn csattogását, akkor feltétlen nézz át a szomszédba.

8. Skunk Anansie (péntek, nagyszínpad, 18.00)

A nyolc év kihagyás után tavalyelőtt újjáalakult Skunk ugyan már réges-rég nem ragyog úgy, mint egykoron, de attól nem kell félni, hogy a feltűnő megjelenésű és még annál is határozottabb vokállal rendelkező Skin és csapata ne szedné szét a színpadot a Selling Jesusszal - vagy történetesen a szíveket minden idők egyik legszebb balladájával.

7. Deftones (péntek, rock-metal, 20.30)

A kaliforniai Deftones lassan negyedévszázada kísérletezget a metállal és a rockkal: mostanság nem olyan karcosan, de még mindig olyan hangosan, mint régen. Éles tárgyakat ne hozzatok, mert ez a gig befordulós lesz.

6. 2manydjs (csütörtök, burn arena, 22:00)

A belga Deawele-testvérek számára a 2manydjs csupán "moonlightning"volt a Soulwax mellett, de aztán előbb a "Hang the DJ" mash-up sorozattal, majd elképesztő remixeikkel és DJ-szettjeikkel olyan nagy sikereket arattak, hogy idővel a két dolog összemosódott, és lassan nem lehet eldöntetni, most mi a mellékes, és mi a zászlóshajó. Ezúttal sajátos DJ/live-szettel érkeznek (s ez lesz immáron a harmadik látogatásuk Magyarországon), melyben rock- és pophimnuszokat darabolnak szét nu discós, francia elektrós zajokkal, és mindenféle furcsa dolgokkal. Leírni nehéz: bele kell szagolni, na.

5. Pulp (szerda, nagyszínpad, 21.30)

A Skunk Anansie-hoz hasonlóan a ma már legendásnak számító post-glamrock formáció is 9 évnyi hiátus után alakult újra, hogy gyorsan lezavarjanak egy best of turnét (i.e. kiürült a kassza). A mai generációnak ezek a zenek csupán majomkodásnak tűnhetnek, de akik a banda fénykorában, azaz a kilencvenes évek első felében is követték őket, azok valószínűleg eldobják majd a fejüket a Common People és Disco 2000 című himnuszoktól. Mondjuk, személy szerint ezt a dalt várom el tőlük leginkább:

4.Prince (kedd, nagyszínpad, 19.00)

Az 53 éves Prince az elmúlt évtizedben nem ment sehová, csupán a slágerlistákról vonult vissza, ami nem jelenti azt, hogy a nyolcvanas-kilencvenes éveket beragyogó tehetsége kihunyt volna, egyszerűen más idők járnak. Ettől függetlenül egy elképesztően profi, mégis bulihangulatú koncertre számíthatunk kedd este: ha a 123 hangszeren játszó szextörpe is érzi az egészet, akkor akár bő két órás funky/rnb/pop mannát is a fejünkre zúdíthat. Most először, és valószínűleg utoljára magyar berkekben.

3. The Prodigy/The Chemical Brothers (péntek/csütörtök, nagyszínpad, 21.30)

Egyesek sokan vitatkoznának ezzel, de szerintem nem csak a The Prodigy, de a The Chemical Brothers is a 90-es években élte fénykorát, és ugyan mindkét formáció a mai napig aktívan gyártja a zenét (a Bros. valamivel aktívabban), de ezek már csak az egykor trendteremtő zenék lenyomatai. Sebaj, ettől függetlenül több tízezer ember fogja végigugrálni mindkét bulit, mert Liam Howlették törnek, Rowlands/Simonsék pedig zúznak, és mindezt magasról le lehet sajnálni, de a lényegen mit sem változtat.

2. Interpol/White Lies (szerda/vasárnap, nagyszínpad, 19.45/21.30)

Ezt a két formációt sem lehet elválasztani egymástól, hisz napjainknak talán a két legjobb alternatív rockzenét játszó együtteséről van szó - illetve azért van egy nagy különbség köztük: az Interpol talán  (mostanság) nem ír annyira jó számokat, viszont elképesztő jó koncertzenekar, ellenben a White Lies brutálisan jó dalokat ír (legújabb albumuk "évlemeze" gyanús), ellenben élőben kissé bizonytalanok - legalábbis amikor legutóbb itt jártak, Harry McVeigh még nem igazán találta a hangját. Ezúttal jókora felelősség nehezedik majd a vállukra, ugyanis ők lesznek az utolsó nap headlinerei. És hogy jó kedélyű bulikra számíthatunk-e? Nos, mindkét együttesre a Joy Divison volt leginkább hatással...

1. Trentemoller (péntek, burn arena, 19.30)

A leginkább dubban, minimal electróban és tech house-ban utazó Anders Trentemoller 4 éve akkora koncertet zavart le a Studio nem túl értő közönsége előtt, hogy azóta is életem egyik legmeglepőbb, legjobb koncertélményeként emlékszem vissza rá, úgyhogy közepes új album ide vagy oda, nincs olyan fellépő, akit jobban várnék az idei szigetes felhozatalból, mint a dán mesterembert. És a szervezők istene verje meg, hogy félig-meddig egy időben lesz a Deftonesszal!

Címkék

pop koncert hardcore sziget pulp buli break metal trentemoller prince soulwax electro chemical brothers interpol prodigy minimal techno alternative rock white lies sziget 2011

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr714540103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.08.08. 14:57:27

Természetesen kommentek formájában lőhetitek az alternatívákat, de arra ne számítsatok, hogy a fentiek közül bármit is beáldoznék értük. Ami a többi játékidőt illeti: csupa fül vagyok. :)

Solmyr 2011.08.08. 15:03:51

Flogging Mollyt kihagyni bűn ebből a listából (aki nem hiszi: http://www.youtube.com/watch?v=-nv2SsDiTMw ). Mondjuk nem leszek kint, mert drága, de remélem a szerencsésebben buliznak ott egy hatalmasat :)

Ismeretlen_82723 2011.08.08. 15:04:32

Szerintem menjünk az egész helyett moziba izé...Zöld Lámpást nézni?!

Ismeretlen_1068 2011.08.08. 15:05:54

3: A szerkesztőség tagjai is majd széttépték egymást, hogy elmehessenek a sajtóvetítésre, ugye. :)

Ismeretlen_82723 2011.08.08. 15:12:04

Még a filmforgalmazók is a Szigetre terelik a népet...amúgy Prince a top sztár az idén, ez nem vitás. :)

Shifty · http://www.jatekok.hu 2011.08.08. 15:14:15

Az a Live Act Fest-es megmozdulás anno tényleg jó móka volt :)

Ismeretlen_1068 2011.08.08. 15:15:43

6: Elsősorban a Hybrid miatt mentem ki rá: ők szarok voltak, szarul is szóltak, de Trentemoller, hűha...

Ismeretlen_62806 2011.08.08. 15:16:59

THE NATIONAL (vasárnap 18:00 Nagyszínpad) - lásd itt http://aeonflux.freeblog.hu/archives/2011/03/19/top_2010_az_ev_lemezei_20-11/ CRYSTAL CASTLES (csütörtök 20:10 A38) - most mondanám, hogy lásd a lista top 10-ében, de mivel még nem készítettem el, ezért csak annyit, hogy a fantasztikus második album matematikai kimunkálás helyett érzéssel és ösztönökkel dolgozó elektronikája és Alice Glass zavarbaejtően megragadó orgánuma egyszerűen színpadra termettek, és aki kihagyja, az megérdemel egy első soros 30STM giget a kislányok között. A Sziget legvárósabb gigje. És a legfontosabb: Soerii & Poolek (szerda 18:40 A38) - mert ugyen ki tudna ennek ellenállni? http://youtu.be/iC4T14KALkY?hd=1

Ismeretlen_1068 2011.08.08. 15:20:31

8: Hmm, csütörtökre elvileg a Kasabiant táraztam be. Erről az ösztönös albumról meg ismered a véleményemet :), viszont a Not In Love valamiért mindig előkerül az iPodom playlistjében, persze szigorúan Robert Smith féle változat. Szóval lehet, hogy ingázni fogok, elbizonytalanodtam. :( :)

Ismeretlen_62806 2011.08.08. 15:25:33

9: Szerintem a Kasabian elég középszerű (de amit tud, azt megbízhatóan szállítja), a CC viszont "hit or miss", úgyhogy én azt ajánlom, legyél ott az utóbbi kezdésénél, és ha három dal után extázis helyett csak szenvedést észlelsz magadon, menj át a nagyszínpadhoz, és bólogass egy sörrel* a kezedben. :) *690??! Damn!

Kesneme · http://www.magyarfoldre.hu 2011.08.08. 15:29:45

Sziasztok! Ha nem illik ide, akkor töröljétek, a hozzászólásom, de szigethez kapcsolódóan, nektek, talán tudok segíteni és ti meg nekem. Van egy napi jegyem, ami bármelyik nap felhasználható, a történet annyi, hogy én nem használom fel, szóval akit érdekel, Újpesten van helyileg a jegy és minden egyebet, megbeszélünk emailba. kesneme@gmail.com.

Ismeretlen_1068 2011.08.08. 15:53:26

10: Ám legyen. Egyébként ami a Kasabiant illeti: http://www.youtube.com/watch?v=2SQNNLe6WPA

Ismeretlen_9654 2011.08.08. 16:04:02

terveztem, hogy legalább egy napra kinézek, de sajnos dolgoznom kell, így kimarad idén is. :( trentemoller, a prodigy, a chembros mellett a crystal castles és richie hawtin (bár októberben lesz plastikman a bónuszon, tehát...) lehet még érdekes. főleg trentemoller live-ot és a crystal castlest sajnálom nagyon, mert nem mostanában fognak visszajönni magyarországra. a prince körüli felhajtást nem igazán értem. ő már nagyon régen nem menő. egyszerűen olyan érzésem van, hogy csak a szervezők szerint lesz ez nagy dobás. bár a közvélemény mindig alakítható... érdekes lehet még a kanadai marc houle live-ja, aki az elmúlt napokban jelentette be, hogy magdával karöltve, hogy kiszáll hawtin kiadójából, m_nusából, és saját labelt alapít. a szakítás oka, hogy a minimalon kívül más jellegű zenéket is szeretnének kiadni. http://www.youtube.com/watch?v=zJKB1OYIYVU&feature=list_related&playnext=1&list=AVGxdCwVVULXeuqxxy_dCGHgXha2qjokeU

Kesneme · http://www.magarfoldre.hu 2011.08.08. 16:21:58

Köszönöm, a lehetőséget, a jegy gazdára talált!

Ismeretlen_139112 2011.08.08. 19:46:03

Trentemoller mellett az Infusion volt a Live Act rendezvény másik kellemes meglepetése, azóta asszem ők is csak egyszer voltak kishazánkban...

Real013GSF 2011.08.08. 19:55:06

Flogging Molly-t nem szabad kihagyni... :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása