aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: lázadás Takács Máté
2011. augusztus 07. 17:43:06

Kategória: 8 komment

> Amerikai mozibevételek, 2011. augusztus 5 - 7.

A majmok bolygója: Lázadás kasszát robbantott, a Testcsere ellenben nem bírt felkapaszkodni az elmúlt hónapokban látott sikerhullámba, ami a vígjátékokat jellemezte...

> Amerikai mozibevételek, 2011. augusztus 5 - 7.

A majmok bolygója: Lázadás kasszát robbantott, a Testcsere ellenben nem bírt felkapaszkodni az elmúlt hónapokban látott sikerhullámba, ami a vígjátékokat jellemezte...

> startolt
Tíz évvel ezelőtt A majmok bolygója új változata megrengette a mozitermeket, midőn 68 millió dolláros nyitánya (ma nagyjából 96,5 millió) az akkori második legnagyobbnak számított. Tim Burton kalandfilmje ennek ellenére csak a tizedik helyig vitte az éves listán, s ennek legfőbb oka az volt, hogy nem sikerült igazán sem a kritikusok, sem pedig a nézők kedvére tenni vele; folytatás nem készült, ám a 20th Century Fox csak ideiglenesen mondott búcsút egyik legrégebbi tulajdonának. A majmok bolygója: Lázadás (Rise of the Planet of the Apes; hazai bemutató: augusztus 18.) című új projekttel igyekeztek biztosra menni: az ismert történetek kezdetét bemutató filmek általában népszerűek, ráadásul most még rendelkezésre is állt a régi filmsorozat hasonló darabja. A jelek szerint az alkotók sikeresen leheltek friss életet a franchise-ba, elkerülve az egyébként igen nagy buktatókat: a 93 millió dollárból készült sci-fi nagyon kedvező visszajelzéseket kapott az újságíróktól, s arra bizony kevesen fogadtak volna, hogy egyes lapok a nyár legjobb filmjének kiáltják ki Rupert Wyatt rendezését. A film gerincét és alapvető vonzerejét jelentő trükkök és Andy Serkis kiemelt közreműködése tehát lekenyerezték a kritikusokat, innentől kezdve pedig a nézők megnyerésére is számítani lehetett. És nem is kellett csalódni a számításokban: a majmok 2001 után 2011-ben is túlszárnyalták az elvárásokat, így többször nem szabad lebecsülni őket; az ember ősei rendkívül foglalkoztatják a közönséget. Az 54 millió dolláros start az év negyedik legjobbja a nem 3D-s bemutatók között, s egyébként nagyjából megegyezik a stúdió korábbi nagyfilmje, az X-Men: Az elsők számaival. A mutánsok eredettörténete azonban nem alakult a vártak szerint júniusban, így a mostani sikerre égető szüksége volt a stúdiónak, akiknek eddig igen szerény az idei év. Ha azonban a Lázadásra még jobban rákapnak a nézők, akkor uralhatja egész augusztust, s akár a 200 milliós vég sem elképzelhetetlen.

Hiába a korábbiakban sokszor bevált formula, a Testcsere (The Change-Up; hazai bemutató: október 6.) nem rezonált a nézőkkel. Az alapfelállás, miszerint két teljesen eltérő jellemű fickó testet cserél, már kevésnek bizonyul a feltétlen megtekintéshez, ráadásul a két főszereplő, Jason Bateman és Ryan Reynolds sem számít húzónévnek, ha nincsenek megtámogatva valami extrával, mint például szupererő vagy egy förtelmes főnök, akit ki kell nyírni. Ehhez még hozzájön, hogy a vígjátékok megfullasztották a piacot az elmúlt időszakban, s egy újabbat már egyszerűen nem bírt el; így kerekedett a Universal (a költségeken ezúttal is a Relativityvel osztozva) 52 millió dollárból forgatott komédiájából negyedik helyezett második helyett, mindössze 13,5 millióval akár 23,5 millió helyett. A szembeötlő különbség továbbá a szezon egyéb nevettetőitől az, hogy kifejezetten és határozottan rossznak ítélte meg a filmet a sajtó, hiszen a Rotten Tomatoes-on 25% és 5 pont alatti értékek láthatók a cím mellett. Ilyen bizonyítvánnyal nem lehet messzire jutni, pláne úgy, hogy a következő héten érkezik a 30 perc vagy annyi se, egy újabb 'high concept' korhatáros komédia, ami jóval érdekesebbnek ígérkezik. A legeslegjobb eset a Testcsere számára 40 millióra szól, vagyis világosan beszélhetünk bukásról - jellemző, hogy a legdrágább vígjátéknak jut ez a nem túl megtisztelő kitüntetés a négy havi felhozatalból.

> még játsszák
A Universal tehát második hete foghatja a fejét, hogy forgalmazóként felsültek, s ezt csak némiképp enyhíti, hogy nem az övék a teljes veszteség. A Cowboyok és űrlények című borsos árú fantasztikus western csaknem 57%-ot csökkent a második hétvégén, ami mindenképpen vészes, de egy megosztó -és a premierkor alulteljesítő- film esetében lehetett volna rosszabb is. Jon Favreau rendezése 67 millió dollárt gyűjtött 10 nap alatt, ami édeskevés, de még nem kell végleg letenni a 100 millióról. Egy viszont biztos: többet nem jönnek ki ehhez hasonló filmek 3D nélkül; még akkor se, ha az egyenként 300 milliót termelő Vasember-filmek direktora akarja úgy.

Megőrizte második helyét a hétvégi toplistán a Hupikék törpikék. A Sony animációs-élőszereplős hibridje nagyon erős első hetet zárt, s az újabb hétvége sem hozott nagy esést, így 21 millióval foglalhatja el a dobogó középső fokát a 10 nap alatt 76 milliót felhajtó családi mozi. Kis szerencsével a következő vasárnapra meglehet a 100 millió is. Az Őrült, dilis, szerelem. meggyőző mértékben volt képes tartani az érdeklődést egész héten, így a Warner romantikus filmje már 45 milliós költségvetése szomszédságában jár - a hónap folyamán még akár meg is másfélszerezheti azt.

Amerika Kapitány serege tovább fogyatkozik a nézőtéren. A Paramount szuperhős-története továbbra is Thor mögött kullog, ha nem is sokkal; a végeredmény legföljebb 175 millió lesz, ami azért mindenképpen kielégítő eredmény. A Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész 12 millió dollárt adott számlájához ezen a hétvégén; a Warner fantasyje a következő víkendet 350 millió dollár határán kezdi.

> végszó & ami jön
Az idei augusztus első hétvégéjén a top 10-re lényegesen többet költöttek a nézők, mint tavaly, amikor is A majmok bolygója: Lázadásnál is nagyobb összeget felemésztő Pancser police vezette a listát. Hogy sikerül-e megtartani a bevételbeli fölényt legközelebb is, az a Végső állomás 5. és a 30 perc vagy annyi se fogadtatásán múlik; mindkét film nyerő lehet a maga kategóriájában. A további alternatívákat a már szerdán debütáló A segítség című dráma és a Glee című sorozat mozis kiruccanása jelenti - utóbbi naná, hogy 3D-ben.

> a top 10 (becsült adatok)
01. (ú) Rise of the Planet of the Apes ($54.0m/$54.0m)
02. (2) The Smurfs ($21.0m/$76.2m)
03. (1) Cowboys & Aliens ($15.7m/$67.4m)
04. (ú) The Change-Up ($13.5m/$13.5m)
05. (3) Captain America: The First Avenger ($13.0m/$143.2m)
06. (4) Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 ($12.2m/$342.8m)
07. (5) Crazy, Stupid, Love. ($12.1m/$42.2m)
08. (6) Friends with Benefits ($4.7m/$48.5m)
09. (7) Horrible Bosses ($4.6m/$105.2m)
10. (8) Transformers: Dark of the Moon ($3.0m/$344.2m)

> kapcsolódó írások
hétvégi előrejelzés
box office: 2010 azonos hétvégéje (Pancser police, Step Up 3D)
box office: 2009 azonos hétvégéje (G. I. Joe, Julie & Julia)
box office: 2008 azonos hétvégéje (A sötét lovag, Ananász expressz)


Kövess minket Facebookon!

Címkék

box office comedy sci fi ryan reynolds jason bateman james franco planet of the apes andy serkis

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr424540102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jake 2011.08.07. 18:05:37

A Weta Digital igazi márkanév lett, vele adták el a filmet. (trailernél mindenki felhorkantott, hogy már ott tartunk hogy effekt céggel reklámoznak, az régen rossz. ) Mindenki a nagyszerű CGI-t és Andy Serkins játékát dicséri. Ami ugye a Wetanak köszönhető főleg.

wayage 2011.08.07. 19:18:05

Szerintem az év box office és kritikai meglepetése. Pár hónapja erre még kevesen gondolhattak.

Ismeretlen_1068 2011.08.07. 19:36:54

A vicc az, hogy a Fox sem bízott a filmben, és elhalasztotta novemberre, de aztán mégis visszahozták augusztusra. Gondolom, áldják az eszüket. :)

Ismeretlen_1068 2011.08.07. 19:39:26

Világszinten egyébként már 77 milliónál tart a film (26 országban mutatták be a filmet). ...és most nézzétek meg szépen a rendező előző filmjét, a The Escpaistet: érdemes.

Jake 2011.08.07. 19:48:14

Több filmes oldal twitterén csodálkozik, hogy mi történt a Foxal. Aki pár éve még Dragonballt meg Avp-t , X-Men Origins zúdított a névre, most minőségi blocbustereket gyárt. Szemben az Universallal..Ő lett az új Fox?? :)

tristram 2011.08.07. 21:00:45

Az első pozitív meglepetés a nyáron a majmok győzelme (hosszútávon persze a Bridesmaids is az volt). Élénken emlékeztem Burton filmjének kiugró első hétvégéjére és benne volt a pakliban, hogy esetleg ez is durran, de mikor megláttam a pénteki majd 20 milliót, azért leesett az állam. Remélem a folytatás is diadalmenet lesz (ha tényleg jó a film). Idén én nem látok más 100 milliós jelöltet augusztusra (talán a Kémkölykök sokadik, talán).

Ismeretlen_82723 2011.08.07. 22:32:57

6: A Kémkölykök szerintem nem túl esélyes...ezer éve voltak az eredetiek, szóval újra kell kezdenie a közönséggyűjtést. A 3D, azaz 4D vagy mi az egyetlen mankója. Ha valami még elérheti a 100 milliót, akkor az a 30 perc vagy annyi se, de ahhoz nagyon-nagyon jónak kell lennie (márpedig már akadnak negatív visszajelzések). Továbbá, ha a Conannek is sikerül összeszednie magát kritikailag, akkor halovány esélye van rá, de 3D ide vagy oda, alapvetően bukásra áll 100 millió feletti költségvetésével - jelen pillanatban 50 milliónál többet nem mernék a számlájára írni.

Ismeretlen_82723 2011.08.07. 23:03:33

Harry Potter odatette magát Kínában, a globális összeg 1,13 milliárd dollár.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása