aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office preview: rise of the planet of the apes Takács Máté
2011. augusztus 04. 16:52:00

Kategória: 3 komment

A nyár utolsó tuti tippje érkezik az amerikai mozikba; A majmok bolygója: Lázadás sokat növelt ázsióján a nyár kezdete óta. A Testcsere a vígjátékok sikerhullámába igyekszik bekapcsolódni, itthon pedig Amerika Kapitány lép színre egyedüli premierként.

A nyár utolsó tuti tippje érkezik az amerikai mozikba; A majmok bolygója: Lázadás sokat növelt ázsióján a nyár kezdete óta. A Testcsere a vígjátékok sikerhullámába igyekszik bekapcsolódni, itthon pedig Amerika Kapitány lép színre egyedüli premierként.


Észak-Amerika

A filmiparban a felismerhető név (siker)tényezője elévülhetetlen: A majmok bolygója először 1968-ban került a vászonra, s a 20th Century Fox még mai is lát benne annyi fantáziát, hogy harmadjára is nekirugaszkodjon a franchise életre hívásának. A majmok bolygója: Lázadás kereken tíz évvel Tim Burton adaptációja után érkezik, és hogy nem korábban, az bizonyos szempontból meglepő, hiszen 2001-ben A majmok bolygója az akkori második legmagasabb első hétvégi eredményt produkálta Az elveszett világ: Jurassic Park mögött, szóval a szezon meglepetéssikerévé vált - kezdetben. A kritikusok mellett a nézők is rövid úton lerendezték a filmet, aminek 180 milliós végösszege azért még így is nyomós érv lett volna a hamarjában való folytatáshoz az amúgy is nyitva hagyott befejezés mellett. Mi azonban csak örülhetünk, hogy másként lett: az új film levetkőzik minden kapcsolatot az előzővel, s az ismert történet kezdetét mutatja be. Jó húzás, mint ahogy az is, hogy a reklámkampányban nem az egyébként teljesen mellékes színészekre összpontosítottak, hanem a címszereplő állatokra, s ezen belül is kihangsúlyozva, hogy az Avatar trükkjeit készítő szakemberek dolgoztak a filmen. Érdekes erre az aspektusra alapozni, s ezt látva akár még rosszat is gondolhatnánk a produkcióról magáról, ám az egészen kedvező kritikákat olvasva, továbbá belátva a tényt, hogy az említett James Cameron-opus csakugyan az utóbbi idők legnevezetesebb látványfilmje, máris eloszlanak a kételyek. És így van ez magával a filmmel is: a nyár elején még szemrebbenés nélkül az idény potenciális bukásai közé soroltuk volna a brit Rupert Wyatt rendezését, mostanra azonban egészen energikus versenyzővé vált. Ezt az jelenti, hogy a 3D-s humbugot nélkülöző, kedvező korhatárral bíró sci-fi akciófilm simán megütheti a 40 milliót az előttünk álló hétvégén, ami már kifejezetten jó eredmény volna, pláne, ha a költségvetés valóban csak 90 millió dollár körül mozog. Aztán azt se feledjük, hogy egy évtizede már okoztak meglepetést a majmok, szóval sokkal jobb szcenárióra is be lehet rendezkedni. Az igazi aranybánya persze ezúttal is a nemzetköz: Indiában például az eddigi legtöbb vásznon nyitó hollywoodi produkció A majmok bolygója: Lázadás, nyilván nem függetlenül attól, hogy a női főszereplő hazájáról van szó.

A Universal Pictures idén nyáron egyszer már nagyon betalált a Koszorúslányokkal, most itt a kérdés, hogy sikerülhet-e még egyszer bankot robbantani egy alacsony büdzsével rendelkező komédiával? A Testcseréből simán válhat blockbuster: a magyar cím nem is csinál titkot abból, mi is a film fő vonulata és poénforrása, márpedig a testcserés darabok mindig megbízhatóak; ugyanúgy népszerűek voltak az 1980-as években (Segítség, felnőttem!), mint az előző évtized elején (Nem férek a bőrödbe) vagy végén (Megint 17). Ehhez jön két színész, Ryan Reynolds és Jason Bateman, akik az elmúlt hónapokból már magukénak tudhatnak egy-egy százmilliót kasszírozó szerepet, ráadásul az alkotói pozíciókat is olyanok töltik be, akik az Ünneprontók ünnepével és a Másnaposokkal arattak hatalmas sikert korábban. Akkor mi mehet félre? Hát a film maga. Az első újságírói visszajelzések ugyanis koránt sincsenek elragadtatva a Testcserétől, márpedig a Koszorúslányok vagy a Förtelmes főnökök menetelését nagyban támogatta, hogy még a kritikusok is pozitív véleménnyel voltak róluk úgy általában. Egy határozott belépővel azonban elejét lehet venni a jó szájhagyomány hiányából fakadó bajoknak (Másnaposok 2., Rossz tanár), úgyhogy ha még nem fáradtak bele az amerikai nézők a korhatáros komédiákba, talán összedobnak 25 milliót a filmre, noha könnyebb szívvel inkább csak 20 millió körüli összegre érdemes fogadni.

Az elmúlt hetek filmjei meglehetősen sűrűvé teszik a mezőnyt: az előző hétvégét -de nem a hetet- nyerő Cowboyok és űrlények kérlelhetetlenül sokat fog visszaesni, a legjobb eset is 50% fölé teendő, a 60% feletti mínusz pedig csak a felnőtt közönség türelmes közreműködésével kerülhető el (a nyitóhétvége nézőinek 39%-a 50 év feletti volt!). A vegyes kritikákat kapott western várhatóan 16 millió dollár körüli összeggel lesz negyedik a hétvégén. A Hupikék törpikék ezzel szemben a nagyon erős hétköznapi eredményekből kiindulva (5 milliós hétfő és kedd) kedvező csökkenési arányra számíthat, ami 30-40% között fog elhelyezkedni. A Sony családi mozija megőrizheti ezüstérmét, úgy 22 millió dollárral, összbevételét 77 millió tájékára növelve mindössze 10 nap alatt. Az Őrült, dilis, szerelem. csaknem 30 millió dollárig jut az első héten, amiből arra lehet következtetni, az érdeklődés a visszafogott, de határozott nyitány mellett is erős a Warner romantikus filmje iránt; stabil lábakon áll, úgyhogy 12-13 millió dollárt is hozhat a második körben.

Az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló igen nagy ütést szenvedett el 60% feletti zuhanásával az előző hétvégén, és A majmok bolygója: Lázadás premierje cseppet sem biztosíték az enyhülő tendenciára. A Paramount szuperhőse 130 millióval zárja a hetet, a következő péntek-vasárnap időszak pedig 13-14 millió dollárt tartogat számára. A Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész 330 millió dollár felé közelít a mai nappal, amit 11-12 millió dollárral told meg a negyedik víkendjén.

A fentiek alapján a következő sorrend várható:
1. A majmok bolygója: Lázadás - $41m/$41m
2. Hupikék törpikék - $22m/$77m
3. Testcsere - $19.5m/$19.5m
4. Cowboyok és űrlények - $16m/$67.5m
5. Amerika Kapitány - $13.5m/$143m
6. Őrült, dilis, szerelem. - $12.5m/$42.5m
7. Harry Potter 7/2 - $12m/$342m

 

Magyarország

Idehaza az igen mozgalmas előző hétvége után ismét behúzták a kéziféket a forgalmazók: egyedül az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló érkezik a vásznakra, 3D-ben és 2D-ben, de leginkább utóbbiban, mivel a térhatású vásznakat nagyban lefoglalja a Verdák 2. és Harry Potter. A UIP akciófilmjének sokkal nehezebb dolga van, mint a nyár eleji Thornak: a Marvel isteni bosszúállója 47 millió forinttal startolt, ám ügyét segítette, hogy szuperhős mivolta mellett mitikus világ vette körül, vagyis fantasyként is funkcionált a produkció, továbbá egy kiéhezett piacra érkezett 3D-s eseményként. Ez utóbbi kútból a Transformers 3. és a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész alaposan kimerte a vizet az utóbbi hetekben, pedig a hazai nézőknek túlontúl földhözragadt Amerika Kapitánynak kiemelt szüksége lenne erre a pluszra a sikeres boldoguláshoz. Ha viszont feltételezzük, hogy a magyarok mostanra hellyel-közzel képbe kerültek a Marvel szuperhős-panoptikumát illetően, akkor azért kellő számban felvonulnak a nézőtereken, meg egyébként is, igazi akcióból már egy hónapja hiány van. Legalább a két évvel korábbi G.I. Joe: A Kobra árnyéka 28,5 ezer nézőjét kellene hozni, de tulajdonképpen minden az időjáráson múlik - ezúttal is.

A Verdák 2. szélsebes iramban száguld felfelé a sikerlistán, hiszen a Fórum Hungary animációs mozija egy hét alatt 155 millió forintot tankolt fel. A 121 ezer néző máris az előző Pixar-opus, a Toy Story 3. teljes nézettségének kétharmada, s egyébként kiváló iram ahhoz, hogy lefőzze az első részt az új. A hihetetlen mértékű érdeklődés alig fog lankadni ezen a hétvégén, így biztos kézzel nyeri második körét is a produkció, akár újabb félszáz ezer látogatóval. A Förtelmes főnökök hasonlóan ütős bemutatkozáson van túl. Az InterCom vígjátéka 70 millió forint fölé jutott mindössze hét nap alatt, jóformán befogva az egy héttel korábban bemutatott A gondozoót. Az 58 ezer néző erőlködés nélkül 80 ezer fölé fejlődik vasárnapra. A Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész a mai napon megelőzi A Halál ereklyéi 1. részt nézettségben, a további részek befogása azonban továbbra is kérdőjeles. Az előttünk álló hétvége 25 ezer új nézőt hozhat a varázslónak.

Táblázat az amerikai premierekhez

Az alábbi táblázat, ami klikkre nagyobb formát ölt, az amerikai bemutatónaptárt követi nyomon a jelentős érdeklődésre számító filmekkel. A premier dátuma mellett a költségvetés és idővel a nyitóhétvége ill. az akkor éppen aktuális bevétel összege szerepel majd, ezen felül pedig a Rotten Tomatoes, az IMDb és az Aeon Flux értékelése kap helyet.

Címkék

box office comedy sci fi ryan reynolds jason bateman james franco captain america planet of the apes andy serkis

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr334540091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hammi 2011.08.05. 10:51:12

A hétvégén az Amerika kapitányt tervezzük megnézni, de nem tudjuk, hogy 3d-ben vagy anélkül. A Transformersd 3 elött volt előzetese és az nagyon jó volt 3D-ben, amin meg is lepödtem mert eddig úgy tudtam, hogy az konvertált lesz. (a HP7-tel könnyű dolga volt az embrnek, az előzetesén is látszott hogy az tényleg konvertált volt). Tehát aki látta, tudna segíteni egy kis infóval.

Jake 2011.08.06. 11:27:50

A Majmok bolygója az előzetes becslések szerint 50 millió körül végez a hétvégén. Kiváló eredmény!

Ismeretlen_129422 2011.08.06. 13:21:03

1: HP szintű a 3D, előbbiben valahogy jobban tetszett. HP előtt MasterImage signal ment, Amerika Kapitány előtt Dolby 3D, lehet ez is közrejátszott, hogy gyengébbnek láttam.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása