aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office preview: cowboys & aliens Takács Máté
2011. július 28. 17:20:18

Kategória: 9 komment

Három kiemelt film is érkezik az amerikai mozikba a hétvégén: háromdés gyerekfilm, sztárparádés vígjáték és vadnyugati sci-fi közül válogathatnak a nézők. Ezalatt Magyarországon a nagy reményű Verdák 2. mellett az elmúlt hónap legnagyobb vígjáték-sikere is terítékre kerül.

Három kiemelt film is érkezik az amerikai mozikba a hétvégén: háromdés gyerekfilm, sztárparádés vígjáték és vadnyugati sci-fi közül válogathatnak a nézők. Ezalatt Magyarországon a nagy reményű Verdák 2. mellett az elmúlt hónap legnagyobb vígjáték-sikere is terítékre kerül.


Észak-Amerika

Bejelentésétől fogva kétkedés övezi Jon Favreau új rendezését, a Cowboyok és űrlényeket. Nyilván nem alaptalanul, azonban sok abszurd ötlet sült már el jól - úgy tűnik, az eredetileg ashcan-kiadásként napvilágot látott képregény filmes adaptációja nem kimondottan tartozik ezek közé, legalábbis a kritikusok éles megoszlásából ez szűrhető le. Ettől függetlenül a nagyszabású hangvételnek hála még kijöhet jól a Universal e 160 milliós vállalkozásából, amihez mondjuk kifejezetten erős rajtra azért szükség van. A western és a sci-fi ötvözete nem tekint vissza túl nívós múltra, ami azt illeti, az utolsó valamirevaló működőképes darab a Feltámad a vadnyugat volt; a notórius Wild Wild West - Vadiúj vadnyugat elszabadult költségvetése, a Jonah Hex pedig zéró reklámja miatt feneklett meg. A Cowboyok és űrlények szerencséje márpedig most éppen e két zsáner keveredéséből fakad: a komoly western A félszeművel újra utat tört magának hazájában, míg az inváziós sci-fi nemzetközi berkekben élvez állandó figyelmet, úgyhogy globális szinten biztosan nem vall szégyent egy olyan produkció, amiben ráadásul Daniel Craig és Harrison Ford játsszák a főszerepet. A nevek továbbra is nemzetközileg nyomnak sokat a latba, ám a két színész jó szolgálatot tehet Észak-Amerikában is, hiszen rajtuk keresztül az alapvetésben rejlő túlzás által vonzott fiatalabb korosztályon túl is megszólíthatja a nézőket. Ha hatásosnak bizonyul a reklámkampány, akkor sikerül 50 millió dollárhoz közeli összeggel megszerezni a vezetést, de igazából a legrosszabb eset sem szólhat 40 millió alattra.

A számítógéppel életre keltett rajzfilmfigurák beépítése a játékfilmbe az elmúlt időszakban tulajdonképpen töretlen sikert élvezett: az Alvin és a mókusok kiugró teljesítményén túl (elsőre) Garfield és Maci Laci sem vallott szégyent. Most a Hupikék törpikéken a sor, hogy bizonyítsák: az elmúlt évtizedek alatt mit sem veszítettek népszerűségükből. Persze ezúttal nem állatokról van szó, ami óhatatlanul is leszűkíti a kört a sorozat ismerőire (és kedvelőire). Az igazán figyelemreméltó itt is a nemzetközi porond lesz, hiszen a törpikék világszerte közkedveltek (Kínában mostanság is épül a Pejo agyszüleményei köré tematizált szórakoztató park), ráadásul 3D-sítve biztos pénzcsináló válik Észak-Amerikán kívül a Sony dobásából. Hogy hazájában mire lesz képes, az azonban nehezen saccolható meg; 20-25 milliónál messzebb merészkedni óvatlanság lenne a nyitóhétvégét illetően, lejjebb menni viszont azt jelentené, hogy nem válik azzá a film, amivé szánták, függetlenül a költségvetés nagyságától. Egy biztos: az év legrosszabb filmjei között már tuti versenyző Raja Gosnell, a Scooby-Doo 1-2. és a Reszkessetek, betörők! 3. direktorának rendezése, de ezt ki ne mondta volna meg előre?

A vígjátékok sorozatát folytatja az Őrült, dilis, szerelem. Az utóbbi hónapokban aligha volt olyan nevező a műfajon belül, ami ne találta volna meg az összhangot a nézőkkel, s ráadásul az esetek többségében a kritikusokkal is. A két rendező által jegyzett filmnek azonban megvannak előnyei és hátrányai is abban, hogy sikeresen illeszkedjen a felhozatalba. A két órás játékidő már nem téma manapság a komédiák terén sem, ám a drámával való vegyítéssel már óvatosabban kell bánni; ezzel szemben PG-13-as, a korábbiaknál enyhébb besorolású produkcióról van szó, ami mellesleg azért érdekes, mert alapvetően inkább a felnőtt korosztályt célozza meg olyan nevekkel, mint Steve Carell, Julianne Moore, Marisa Tomei és Kevin Bacon. Bár a sztori korántsem olyan lényegretörő, a Warner Bros. nyilván nem fektetett kisebb energiát ezen filmjük promótálásába sem, mint a Förtelmes főnökökébe, úgyhogy szóba jöhet 20 millió felett első hétvége is, de inkább 15-20 millió közé várható az Őrült, dilis, szerelem., hogy aztán szépen gyarapodjék a rém kevés kifejezetten felnőtteknek szóló filmet tartogató augusztus folyamán.

Az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló határozott kezdése után a hétköznapokban sem maradt tétlen, így első hetét 93-94 millió környékén fogja zárni. Az X-Men: Az elsők esete bizonyítja, hogy a kedvező fogadtatás alapvetően kevés a jó változási mutatókhoz, ám ott egy már kimerített kútról volt szó, míg jelen esetben teljesen friss szuperhősről, aki még bőven gyűjtögetheti rajongóit. A Cowboyok és űrlények nyilván nem tesz jót, ám ezzel együtt sem valószínű, hogy 6-8 milliós hétköznapi eredmények után 30 milliónál alacsonyabb második hétvégét zárjon Joe Johnston filmje. 10 nap után ezzel 120 millió fölé kerülne az Amerika Kapitány, minimális hátrányát szilárd előnnyé kovácsolva a Thorral szemben.

A Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész valószínűleg ismételten nagy huppanás elé néz, ám ennyi pénzzel a kasszában mindez kevésbé fájdalmas. A hetet 297 millió dollárral fogja zárni a Warner filmje, amivel máris maga mögött tud ötöt a sorozat epizódja közül, s a 25 millió körüli harmadik víkenddel végérvényesen a legeredményesebb Potterré válik a széria háza táján bevétel szempontjából -csupán 17 nap leforgása alatt-, s emellett arra is jó esély mutatkozik, hogy vasárnapra a milliárdos globális bevételt is magáénak tudja.


Magyarország

Három héten át egy-egy filmet tartogattak nekünk a forgalmazók, most azonban két nagy reménység is bemutatkozik. A Verdák 2. felvezetése tulajdonképpen az első rész óta tart, hiszen Villám McQueen és társai sosem tűntek el a szem elől, mindig ott figyeltek a hipermarketekben, papír-írószer boltokban és egyéb üzletekben. Ezzel máris kedvezőbb hátszéllel áll rajthoz a Fórum Hungary bemutatója, mint a Kung Fu Panda 2. szűk két hónappal ezelőtt, de a beszélő autók egyébként is jobban állják az idő gyerekeknél hatványozott próbáját a harcművész állatoknál. A térhatású termek zsúfoltsága miatt az IMAX most kimarad, s van olyan mozi (Palace Eurocenter), amely hétvége kivételével csak napi két előadást tart a filmből (!), ellenben a nagyobb kapacitású mozik 3-4 termet sem átallanak rááldozni. 2006-ban az első rész viszonylag csendesen kezdett, ám végül 266 ezeren parkoltak be rá, így hát világos a cél, s ezúttal egy kifejezetten erős kezdést is illene produkálni, mondjuk úgy 50 ezer nézőt.

A hazai közönség ki van éhezve egy jó vígjátékra, erre lehet következtetni A gondozoo sikeréből (egy hét alatt 42 ezer néző), és a Förtelmes főnökök annál is nyilvánvalóbban tölti majd meg ezt az űrt. A szinkronizált, sok ismert színészt kínáló komédia messze jobban fordítható le nálunk és mindenhol máshol, mint mondjuk a Koszorúslányok, lévén mindenhol akadnak olyan munkavállalók, akiknek elege van főnökükből, ergo a sztori univerzális. Ha folytatódik a kedvezőtlen időjárás (márpedig így áll), akkor nem túlzás az első Másnaposok bő két évvel ezelőtti, 37 ezer nézős indítását megkockáztatni az InterCom filmje számára.

A Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész tegnap köszöntötte 350 000. látogatóját, s ez bizony utcahossznyi előny A félvér herceggel szemben, amely ráadásul egy nappal több ideje volt műsoron ezen a ponton. Ha sikerül 50%-on belül tartani az érdeklődés csökkenését, akkor vasárnapra meglesz a 400 ezer néző is.

Táblázat az amerikai premierekhez

Az alábbi táblázat, ami klikkre nagyobb formát ölt, az amerikai bemutatónaptárt követi nyomon a jelentős érdeklődésre számító filmekkel. A premier dátuma mellett a költségvetés és idővel a nyitóhétvége ill. az akkor éppen aktuális bevétel összege szerepel majd, ezen felül pedig a Rotten Tomatoes, az IMDb és az Aeon Flux értékelése kap helyet.

Címkék

harrison ford western box office comedy sci fi daniel craig cars jon favreau ryan gosling steve carell children movie 3d cinema cowboysaliens

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr494540068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.07.28. 22:34:42

"Ha hatásosnak bizonyul a reklámkampány, akkor sikerül 50 millió dollárhoz közeli összeggel megszerezni a vezetést, de igazából a legrosszabb eset sem szólhat 40 millió alattra." Márpedig én 35-38 milliónál nem jósolnék többet a filmnek. Az előzetesek jelentéktelenek, a plakátok sem túl figyelemfelkeltők. Ford és Craig nem zsánerszerepben nem igazán tudott mostanában sikert felmutatni: egyedül a cím lehet csábító, ám ha a film tényleg rossz, akkor azt a nézők is megérzik.

Gameface 2011.07.28. 22:49:10

potter szerintem 20m alatt lesz hétvégén. max 2,1-es szorzót látok benne.

tristram 2011.07.28. 23:25:52

Én is csodálkoznék, ha nem hozna legalább 40 milliót Favreau filmje, a nézőket valamennyire érdeklő kritikusok egyébként általában nem adtak rossz értékelést. További okok az előrejelzésben. 1: "ha a film tényleg rossz, akkor azt a nézők is megérzik." Lehet, hogy én nem értem jól, de a nézőket mikor érdekelte igazán, hogy egy látványfilm jó-e vagy rossz? A blockbusterek kb. 70-80%-a gyenge vagy középszerű, de a gigasikerek jelentős része is kifejezetten rossz, pl. Transformers filmek. Másrészt, ahogy fentebb írtam, azért ez a mozi nem kapott olyan nagyon rossz kritikákat.

Helsing · http://helsing.blog.hu 2011.07.29. 09:18:16

3: azért a Green Lanternt eléggé megérezték. Viszont a Cowboys ki van zárva, hogy olyan rossz legyen :-)

Ismeretlen_1068 2011.07.29. 09:22:29

3: Hát ez a film azért nem egy Transformers (már ami a méreteit illeti). A nézők pedig megérezték a Battle LA-t, a Sucker Punchot és a már említett Green Lanternt is.

tristram 2011.07.29. 09:48:08

5: A Green Lantern még így is blockbuster lett, de a Sucker Punch tényleg jó példa. Csak ezzel az a gond, hogy most fölsorolhatnék több tucat ellenpéldát, amikor a nézők nem éreztek meg semmi rosszat és hihetetlen sikeressé tettek hulladékfilmeket. Szóval az továbbra sem lett cáfolva, hogy a "A blockbusterek kb. 70-80%-a gyenge vagy középszerű, de a gigasikerek jelentős része is kifejezetten rossz", ilyenformán a nézői megérzésekkel kapcsolatos gondolatokat sem érzem megalapozottnak. Mindenesetre: ennek a filmnek azért drukkolok.

frmn 2011.07.29. 11:15:26

Valahol már olvastam róla egy kritikát, meg nem mondom hol, ott eléggé szétcincálták.

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu 2011.07.29. 13:09:43

Nagyon remélem, hogy a Hupikék törpikék bukni fog. Még nem láttam, de a rendező neve mindent elmond. A Cowboyok és űrlények pedig szerintem nem fog tarolni. Jon Favreau tavaly azt mondta, hogy ez a nyár igazi vérfürdő lesz. Joggal félt attól, hogy pont az ő filmje fog elbukni. Szerintem be fog fürdeni.

Ismeretlen_37621 2011.07.30. 04:49:16

nem rossz, én már tavaly óta vártam..

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása