aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: első a bosszúálló Takács Máté
2011. július 24. 17:41:50

Kategória: 19 komment

> Amerikai mozibevételek, 2011. július 22 - 24.

Amerika Kapitány, tovább folytatva a képregény-adaptációk menetelését, hadrendbe állította a nézőket minden kétséget eltörlő indításával, mialatt Harry Potter a mélybe vetette magát.

> Amerikai mozibevételek, 2011. július 22 - 24.

Amerika Kapitány, tovább folytatva a képregény-adaptációk menetelését, hadrendbe állította a nézőket minden kétséget eltörlő indításával, mialatt Harry Potter a mélybe vetette magát.

> startolt
Úgy tűnik, csakugyan nagy megbecsülésnek örvend a tengerentúlon Amerika Kapitány, ami nem is csoda ilyen névvel. A Paramount Pictures legújabb szuperhősének sikerült megismételnie a Thor indítását, amit az előbb pedzegetett népszerűségéből kifolyólag akár el is várhattunk tőle, ám az éles különbségek, melyek az Amerika Kapitány: Az első bosszúállót (Captain America: The First Avenger; hazai bemutató: augusztus 4.) hátrányba helyezik az északi istenséggel, azért nem hagyhatók figyelmen kívül. A történelmi időbe helyezett cselekmény rejtett magában némi kockázatot, hiszen a világháborús setting elidegenítheti a közönség fiatalabb szeletét, de ez a jelek szerint alaptalan aggodalom volt csupán, hiszen a 24 évesnél idősebbek aránya a jegyet váltók körében a Thoréhoz képest jóval alacsonyabb képet fest. A 65 millió dollár tehát figyelemreméltó teljesítmény, de egyébként átlagossá kezd válni ez a színvonal a hasonló, 3D-s mozik között. A közönség képtelen megunni a szuperhősöket, de az is lehet, hogy csak kötelességtudóan befogadják, amit eléjük raknak (a Zöld Lámpás esete erre példa: erős étvágy, gyors emésztés), az viszont világos, hogy a stúdió és a gyártó Marvel terve tökéletesen formálódik: a jövőre érkező The Avengers az összes hős rajongóját egyszerre lesz képes a mozikba csábítani, márpedig mindegyikük komoly érdeklődést váltott ki a maga filmjével. Tekintve, hogy Amerika Kapitány kielégítő érdemjegyet szerzett a kritikusoktól is, ugyancsak hasonlatosan májusi társához, 200 millió dollár fenntartások nélkül elvárható tőle.

Szintén hálásnak bizonyultak a nézők a Barátság extrákkallal (Friends with Benefits; hazai bemutató: szeptember 22.) szemben, hiszen a Sony korhatáros komédiája 18,5 millió dollárral került a harmadik helyre. Ez ugyan kicsit elmarad a Csak szexre kellesz januári startjától, ám lényegében ugyanazon premisszától több mint elvárható. Nem biztos, hogy sikerrel járt volna egyébként a Justin Timberlake és Mila Kunis főszereplésével forgatott mozi, ha az elmúlt időszak nem termett volna annyi hellyel-közzel jónak ítélt és sikeres műfajtársat - építve ezáltal a komédiákba vetett nézői bizalmat. A hab a tortán, hogy ebből az elhasznált és sovány alapötletből sikerült vállalható filmet kerekíteni az újságírók ítélete szerint, úgyhogy megérdemelten fog e 30 millióból készült darab profitot termelni a producereknek. Next up: Crazy, Stupid, Love.

> még játsszák
A felfokozott várakozás következtében történhet olyasmi, amiről aztán egy hétig cikkezik az illetékes sajtó, nevezetesen a nyitó hétvégi rekord megdöntése, amit a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész biztos kézzel vitt véghez egy hete. Azonban a másik vonzata az előzetes érdeklődés tetőfokára hágásának már korántsem ilyen dicsőséges: embertelen mértékű második hétvégi zuhanást kell megemésztenie a Warner szupersikeres mozijának, hiszen több mint 70%-ot eresztett a széria befejező darabja. A 48 millió dollár már nem tűnik ki túlzottan a második hétvégi eredmények közül, ráadásul Potter is tudott már jobbat, úgyhogy összpontosítani a nagyobb összegre kell: 10 nap alatt csaknem 275 millió dollár! Ez a tempó elképesztő, főleg, ha arra gondolunk, hogy a novemberi első rész a teljes futása alatt csinált 295 milliót. Nem kell sokat várni ahhoz, hogy a legnagyobb legyen a végső felvonás a nyolc film közül, még ha nézettségben el is marad a kezdeti (ne feledjük: 10 évvel ezelőtti!) érdeklődéstől.

A Förtelmes főnökök dicséretes módon ereszkedik; a Warner kedvező fogadtatásban részesített vígjátéka messze 10 millió felett hoz a harmadik héten is, összbevétele pedig már 80 millió fölé rúg. Alig több mint egy hét, és meg is lesz a 100 millió. A Rossz tanár ezzel szemben már csak nagyon izzadságos erőfeszítések árán érheti el a kilenc számjegyűek klubját, de az esélye még megvan rá, ha nem folytatja 45-50%-os hátrálásokkal. A Verdák 2. kénytelen lesz megállapodni 190 millió tájékán, a Midnight in Paris pedig az 50 milliót vette célba - élesen eltérő teljesítmények, ahol nem a nagyobb szám nyer.

> végszó & ami jön
Az első tíz helyezett együtt 180 millió dollár fölött termelt az elmúlt három napban, ami értelemszerűen nem kelhet versenyre az előző hétvégével, ellenben a tavaly ilyenkori víkendet, melyen az Eredet második hete vitte a stafétát, bőségesen meghaladja. A következő körnek erre még nagyobb esélye van: a Cowboyok és űrlények és az Őrült, dilis, szerelem. ígéretes versenyzőnek tűnnek, de a Hupikék törpikék is okozhat meglepetést - minden bizonnyal csak bevétel tekintetében.


> a top 10 (becsült adatok)

01. (ú) Captain America: The First Avenger ($65.8m/$65.8m)
02. (1) Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 ($48.1m/$274.2m)
03. (ú) Friends with Benefits ($18.5m/$18.5m)
04. (2) Transformers: Dark of the Moon ($12.0m/$325.8m)
05. (3) Horrible Bosses ($11.7m/$82.4m)
06. (4) Zookeeper ($8.7m/$59.2m)
07. (5) Cars 2 ($5.7m/$176.4m)
08. (6) Winnie the Pooh ($5.1m/$17.6m)
09. (7) Bad Teacher ($2.6m/$94.4m)
10. (10) Midnight in Paris ($1.9m/$44.9m)

> kapcsolódó írások
hétvégi előrejelzés
box office: 2010 azonos hétvégéje (Eredet, Salt ügynök)
box office: 2009 azonos hétvégéje (G-Force, A csúf igazság)


Kövess minket Facebookon!

Címkék

comics justin timberlake box office marvel comedy harry potter action mila kunis chris evans joe johnston captain america 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr74540046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.07.24. 18:52:14

Szerintem a következő hétvégét a törpék viszik. :(

Ultra 2011.07.24. 20:20:24

Hát igen, a Harry Potter egy szar volt..nem tudom mitöl jobb a Transformersnél, színészi játék 0, szokásos pár varázslat volt, a harc is nem tudom miért hasonlították a gyürük urához néhányan....látványba is meg színészi játékba is kb simán veri a transformers....meg is értem ezt a zuhanást.

Ismeretlen_129422 2011.07.24. 20:24:50

Harry Potter teljesen megérdemelten tart 275 milliónál! :) Sajnálom a nagy zakót a második hétvégén, de szép búcsú lesz így is! :)

Ismeretlen_1068 2011.07.24. 20:30:08

2: A részemről idén nyáron egyedül a Super 8-ban láttam ilyen jó ensemble színészi játékot. Szerencsére még Emma Watson is elviselhető volt, mert viszonylag keveset játszott. :)

Ismeretlen_82723 2011.07.24. 20:58:52

2: Párhuzamot vonsz a film milyensége és a box office-szereplése között? A Harry Potter több zsozsót fog termelni végül, mint a Transformers...szóval akkor jobb film.

Ultra 2011.07.24. 21:38:02

Nem, de általában ha 1 film ekkorát zuhan, akkor valszeg olyan a minősége is....igazából csak az zavart h transformersbe a realitást meg a logikátlanságot kifogásolják de itt meg a bőrt is leszopkodja pár kritikus a készitők meg a színészek faszáról, szóval ez azért eléggé szánalmas, meg a színészi játékot is kifogásolják az 1ik oldalán de a másik oldalon meg istenítik amikor meg kb egy a szint.

Ismeretlen_82723 2011.07.24. 21:50:24

Semmi összefüggés nincs a zuhanás és a minőség között (a Transformers sem épp madártoll módjára hullott alá, mellesleg). Nem hiszem, hogy a realitást bármelyik filmből hiányolnák, fantasy és sci-fi esetében értelmetlen volna, a logikátlanság kifogásolása ellenben teljesen jogos kritika egy film esetében - a Harry Potterben ezzel nincs is gond, a másikat nem láttam, de ha a második részről kell nyilatkozni, akkor ez bizony helyénvaló kívánalom. A színészi játék tekintetében a Harry Potter ugyancsak jól teljesít (Fiennesszel az élen szvsz), a Transformers amúgy meg egyszerűen nem nyújt lehetőséget erre, mivel a robotoké a főszerep. Egyébként ha az egyiket istenítik, a másikat nem, még véletlenül sem fordulhat elő, hogy úgy is áll a helyzet?

Ultra 2011.07.24. 22:02:02

Nem az a gond, hogy úgy áll, csak az hogy 1ik filmet isteníti, a másikat meg lehúzza úgy, hogy az 1ik filmet azért húzza le mert nincs benne 1 kis realitás, és logikátlan de a másik film kritikájánál meg meg se említi, csak ez zavar.

Ismeretlen_82723 2011.07.24. 22:13:31

Most írják a Harry Potterhez, hogy logikátlan, csak mert a Transformershez azt írták? Egyébként nem tudom, mennyire kérték számon a realitást a Transformersben, de legfeljebb azért tették, mert attól, hogy óriásrobotok vannak benne, még a kortárs emberi világban játszódik, ahol minden fizikai és természeti törvény érvényesül. Ez a Potterről nem mondható el, hiszen fantasy, ami alternatív világban játszódik, ahol varázslók meg egyebek is élnek az emberek mellett. Logikátlanságot pedig a Harry Potterben én személy szerint nem véltem felfedezni.

cjnin 2011.07.24. 22:19:29

Ultra: beszélsz össze-vissza. Ez most több, mint korrekt hétvége volt a Kapitánnyal, pedig a Paramount bénázott már el marketinget az utóbbi időben, nem is kicsit. A HP pont azt hozta, amit vártak tőle, nem nagyon tippelt előzetesen 50 fölé senki, majd a harmadik hétvégén már normál lesz a csökkenés. Mellesleg az milyen már, hogy a Transformers 3 világszinten át fogja lépni az 1 milliárd dollárt? Nem akármekkora röhej. Illetve lehet tippelni, hogy innentől kezdve hány év mire egy nyári sikermozi nagyobb bevételt fog hozni Kínában (mondjuk annyira sokra nem mennek vele a stúdiók), mint az USA-ban.

Ismeretlen_1068 2011.07.24. 22:21:31

Én soha nem a realitást hiányolom a filmekből, hanem a következetességet. Teszem azt, a Transformers kapcsán nem azon morgok, hogy a robotok beszélnek, meg autóvá változnak, és az mennyire irreális, hanem azon, hogy ha emberré tudnak változni (második rész), akkor miért szarakodnak a bolygóközi háborúval, miért nem csalják ki vitvikiből vagy bárki másból azt, amire szükségük van (kocka, csillámporral töltött zokni, egyre megy).

Gameface 2011.07.24. 22:21:41

Cap szerintem felülmúlhatja egy 20-assal Thort a végén. A Transzik és Potter ugyanoda tartanak, 350m környékére, érdekes meccs lesz. most azt mondom TF 360m, HP 355m. kiderült már, miért nem akarta a disney, hogy a Gnómeó elérje a 100 milliót?

Ismeretlen_1068 2011.07.24. 22:23:54

12: Valszeg azért, mert nem saját gyermek, hanem örökbe fogadott.

Ismeretlen_82723 2011.07.24. 22:24:56

12: Biztos akarta, amúgy kerekítve elérte. :) Emelés kellett volna hozzá, s biztos nem érte már meg a kópiák ismételt kiküldése, meg addigra már más filmjükre összpontosítottak, meg a mozik is más 3D-s filmekre.

Gameface 2011.07.24. 23:03:08

érdekes, mert a Verdák 2 hétvégéjén volt valami pénzmozgás, hirtelen 200.000 dollárral megugrott a bevétele. aztán elvágták. hát ez van, de legalább Aranyhajnak sikerült. most a Genyó tanár kétséges, látva, hogy a Sony nemrég magára hagyta a Zöld Darazsat is.

Ismeretlen_180758 2011.07.24. 23:17:03

A háztetőről azért könnyebb nagyobbat esni, mint egy sámliról:) Egyébként sok film szokott 48 milliós második hétvégéket csinálni? Mert ha igen, akkor tényleg nem rózsás a helyzet. Bocsi, lusta vagyok utánajárni:(

Ismeretlen_1068 2011.07.24. 23:32:03

16: FYI http://www.boxofficemojo.com/alltime/weekends/moreweekends.htm?page=2&p=.htm

cjnin 2011.07.24. 23:39:59

16: a 48 milla a 22. legjobb második hétvége. Anyira nem releváns ebben az esetben. 12: a Gnómeó négy és fél hónapig volt műsoron, az azért nem kevés. Nem mindegyik stúdió tartja műsoron pár ezresért a filmjeit, főleg ha igazából lényegtelen (a Fox például szereti elhúzni, de amúgy kicsit random alapon megy az ilyesmi (plusz a DVD megjelenéstől is függhet).

Ismeretlen_139112 2011.07.25. 00:58:50

Én egy Trafó fansite-ot szoktam nézegetni (jó linkjeik vannak concept artra) ott eddig mindkét résznél kiadták hogy tessenek elmenni rá még egyszer, a harmadiknál még asszem nem, szóval lehet hogy maradt még benne egy kis kraft. Itt azért a rajongótábor komoly pénzt is hajlandó költeni a hobbijára (több száz darabos kollekciók bontatlan dobozos játékokból meg minden) szemben a Potter-olvasókkal, szóval lehet még meglepetés

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása