aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office preview: captain america Takács Máté
2011. július 21. 19:12:21

Kategória: 8 komment

Újabb szuperhős telepedik az elnyűhetetlen amerikai mozivásznakra Amerika Kapitány személyében, s egy újabb korhatáros vígjáték is szerencsét próbál. A magyar moziknak Kevin James jut.

Újabb szuperhős telepedik az elnyűhetetlen amerikai mozivásznakra Amerika Kapitány személyében, s egy újabb korhatáros vígjáték is szerencsét próbál. A magyar moziknak Kevin James jut.

Észak-Amerika

Úgy hírlik, Amerika Kapitány az egyik legnépszerűbb képregényhős a tengerentúlon, ennek fényében márpedig igencsak sokat kellett várnia egy valamirevaló filmes adaptációra. Az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló alcíme ellenére az utolsó a Bosszú Angyalai közül, aki bemutatkozik a közös film előtt, ráadásul mindezt egy világmentőkkel már alaposan elárasztott nyáron teszi. A Paramount és a Marvel 140 millió dollárt költött a 3D-s akciófilm elkészítésére, amelynek címszerepét az a Chris Evans alakítja, aki egy másik Marvel-hőst is megszemélyesített már. A színészválasztásból gond nem származhat, hiszen a nézők könnyen elfogadták idén Chris Hemsworthöt és Ryan Reynoldsot is. Ami problémát jelenthet, az maga az alapanyag. Népszerűség ide vagy oda, a mozinézőknek nem árt a földtől elrugaszkodott sztori és némi fantasztikum, ezt a Thor, de amúgy a Zöld Lámpás esete is igazolja, hiszen a háborús körülmények közötti szuperember kevésbé érdekfeszítő, mint a más világokhoz vagy bolygókhoz köthető kiválasztott. Mindent összevetve, Joe Johnston filmjének igazán szüksége lenne legalább egy Thor-szintű kritikai fogadtatásra -ami az első jelek szerint kétséges- ahhoz, hogy a költségvetés ne jelentsen oly nagy terhet, mint a Zöld Lámpás esetében. Az előrejelzések az X-Men: Az elsők és a Thor nyitánya közé teszik a premiert, vagyis 60 millió dollár tájékára, ami mindenképpen jó eredmény volna, de szerintem már az 50 milliót is kifejezetten sikeres bemutatkozásnak lehet majd tekinteni.

A januárban igencsak figyelemreméltóan teljesítő Csak szexre kelleszhez mérik joggal a Sony új vígjátékát, melyben Justin Timberlake és Mila Kunis barátsága fejlődik valami többé. Ezzel a sztorival Natalie Portman már levette lábáról a kritikusokat (legalábbis nem küldték a sarokba úgy az alkotókat, mint kellett volna), s egyelőre úgy néz ki, a Barátság extrákkalnak sem kell szégyenkeznie az újságírók előtt. Az R korhatáros vígjátékok az elmúlt hónapokban sorra bizonyították, hogy a nyár nem csak a megaköltségvetésű látványfilmekről szól, s ez némileg megemelte a film felé támasztott elvárásokat. 20 millió felettre szólnak a prognózisok, amivel gond tán nem is lesz, de 15 millióhoz közelebb álló startnál sem kell búsulni, hiszen potom 30 millióból forgatták a korhatár indoklása szerint sajnos csak "brief" szexualitást tartalmazó romantikus komédiát.

Hacsak Amerika Kapitány pajzsa nem bizonyul halálos átkokat is elhárítónak, a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. része újfent győzedelmeskedni fog. A Warner Bros. rekordot rekordra halmozó filmje öt nap alatt letudta a 200 milliós határt, noha a nyitány-csúcs után A sötét lovag végül előnyre tett szert, s a távolság csak nőni fog a két film között. A nagy kérdés, hogy sikerül-e megúszni legalább a kétharmados veszteséget, azaz a 66% feletti zuhanást? Az előző két rész 60-62%-os második hétvégi mínuszt szenvedett el, szóval ez a minimum ezúttal is, már csak azért is, mert magasabbról nagyobbat lehet esni. A nagyon kedvező visszhang menthet kicsit a dolgon, bár ez inkább majd a későbbiekben nyilvánul meg, úgyhogy nem árt felkészülni arra a 66%-ra, vagyis 60 millió dollár körüli második menet várható, amivel már meg lehet őrizni a #1 pozíciót. Ezen összeg felett akár jónak is nevezhető az érdeklődés fenntartása.


Magyarország

A magyar nézőknek még mindig be kell érnie heti egy premierrel, ráadásul ezúttal még csak nem is Harry Potterről van szó. A gondozoo Kevin James nagy megmérettetése lesz hazánkban, hiszen A randiguru, a Férj és férj, a Nagyfiúk és A dilemma másodhegedűseként már kellően ismert arc lett, azonban egymaga még nem vitt el filmet a hátán errefelé, lévén A pláza ászát a hatalmas amerikai siker -és a magyarok plázamániája- ellenére sem került itt a vásznakra. Adam Sandlerrel, aki ezúttal csak producer meg talán valamelyik állat eredeti hangja, nyert ügye lenne az InterCom szinkronizált bemutatójának, így viszont azon múlik sok, mennyire érzi a maga szórakozásának a felnőtt(ebb) közönség ezt a produkciót. Elvégre egy romantikus vígjátékról is szó van az állatos marháskodás mögött, továbbá az amerikai korhatár indoklása durva humort és nyelvezetet is említ, szóval abszolút Sander közönségére szabott műről van szó (megjegyzendő, hogy itthon korhatár nélküli a film). A Mr. Popper pingvinjeinél talán jobban jár a nyitány alkalmával A gondozoo (noha Jim Carrey és frakkos madarai már 70 ezer néző fölé jutottak, bár a 100 ezer néző feletti végeredmény lett volna az igazán kielégítő), de 20 ezer nézőnél lényegesen többre azért ne számítsunk egyelőre.

Itthon sokkal biztosabb dolga van a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. résznek, hiszen fénysebességgel (hat nap alatt) zakatolt át a 200 ezer nézős korláton, s tegnapig csaknem 220 ezer jegyet adtak el az utolsó fejezetre. Ez amellett, hogy bőven veri a tavaly novemberi epizódot, 23-24 ezer nézős hátrányt jelent az ugyancsak nyáron debütált A félvér herceggel szemben, de ne feledjük, hogy egy nappal kevesebb ideje volt rá a mostani résznek. A 2009-es eresztés 65%-ot bukdácsolt a második hétre, aminél kicsit mérsékeltebb várható ezúttal, tekintve, hogy most négy nap áll rendelkezésre három helyett. 55 ezer néző talán beül a filmre a mai nap és vasárnap között, ami több mint 70 milliós hétvégét jelentene, összesen pedig 350 millió forintnál is magasabb bevételt csupán 10 nap alatt.

 

Táblázat az amerikai premierekhez

Az alábbi táblázat, ami klikkre nagyobb formát ölt, az amerikai bemutatónaptárt követi nyomon a jelentős érdeklődésre számító filmekkel. A premier dátuma mellett a költségvetés és idővel a nyitóhétvége ill. az akkor éppen aktuális bevétel összege szerepel majd, ezen felül pedig a Rotten Tomatoes, az IMDb és az Aeon Flux értékelése kap helyet.

Címkék

comics justin timberlake box office marvel mila kunis chris evans kevin james captain america

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr144540033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.07.21. 19:18:40

Nocsak! Van már Cars 2 pontszám? :)

Ismeretlen_82723 2011.07.21. 19:25:01

[aeon_flux](#11518224) Inkább az a kérdés, be lesz valaha töltve a Priest, a Popper és a Larry Crowne rubrikája abban az oszlopban? :)

Locutus · http://locutus.sfblogs.net 2011.07.21. 19:38:15

A Priestet pedig érdemes megnézni; ilyen szórakoztató sz**t rég nem láttam nagyvásznon. :-D

Ismeretlen_1068 2011.07.21. 19:42:00

A pingvineket nem tudom garantálni (még a vándorlásukat sem láttam, annyira nem vonzzanak), ellenben a Priestet és a Larry Vrowne-t egyszer biztosan legyúrom.

Ismeretlen_1068 2011.07.21. 19:44:23

De hogy ON is legyek: Joe Johnstontól én még jó filmet nem láttam, és a színes-szagos Marvel hősök is fárasztanak már, a Captain America mégis megbizsergetett, valószínűleg pont azért, ami miatt a cikkben aggódásodnak adtál hangot: a II. világháborús helyszínválasztásnak.

Ismeretlen_180758 2011.07.21. 19:57:05

A paphoz a nevemben beírhatsz egy bazi nagy egyest. 80 perc face palm.

Ismeretlen_82723 2011.07.21. 20:09:04

6: Oké, de ahhoz kell írnod róla legalább pár sort egy külön bejegyzésben, ez a feltétele. :) Különben a Larry Crowne-hoz már bevéstem volna a magam nagyvonalú 6-osát. (A Verdák 2.-ről legkésőbb holnap délelőtt lesz kritika.)

Ismeretlen_180758 2011.07.21. 20:10:21

Akkor üresen marad:)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása