aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: green light Takács Máté
2011. június 19. 18:00:09

Kategória: 10 komment

> Amerikai mozibevételek, 2011. június 17 - 19.

A legújabb szuperhős nem megvetendő összeggel vette át a vezetést a toplistán, azonban a Zöld Lámpást legnagyobb ellensége -méretes költségvetése- végül le fogja győzni a sikerért folytatott harcában. Ugyancsak lehangoló, hogy a Mr. Popper pingvinjeinek is futnia kell majd pénzéért, pedig ezen esetben visszafogott összegről van szó, pláne nyári mércével mérve...

> Amerikai mozibevételek, 2011. június 17 - 19.

A legújabb szuperhős nem megvetendő összeggel vette át a vezetést a toplistán, azonban a Zöld Lámpást legnagyobb ellensége -méretes költségvetése- végül le fogja győzni a sikerért folytatott harcában. Ugyancsak lehangoló, hogy a Mr. Popper pingvinjeinek is futnia kell majd pénzéért, pedig ezen esetben visszafogott összegről van szó, pláne nyári mércével mérve...

> startolt
Nagy utat jár be manapság egy olyan film, mint a Zöld Lámpás (Green Lantern; hazai bemutató: augusztus 11.), de nem véletlenül: a nagy moziknak nagy hírverés kell, lehetőleg minél korábban kezdve. Az építkezés egy képregényi alapon nyugvó produkciónál legkésőbb a Comic Conon indul, ami jelen esetben azt jelenti, csaknem egy esztendeje, hogy az első felvételek nyilvánosságra kerültek a filmből. Akkor és az első előzetes debütálásakor is -finoman fogalmazva meg- elmaradt az éljenzés, úgyhogy a Warner Bros.-nak lépnie kellett. 3D-s konvertálás, újrafelvételek, vizuális effektusok javítása - mire észbe kaptak, az eleve méretes költségvetés átzakatolt a 200 millió dolláron, összességében, vagyis promócióval együtt pedig a teljes kiadások meghaladják a 300 millió dollárt. Itt van tehát ez a már nem is olyan szokatlanul magas szám az egyik oldalon, míg a mások oldalra vésendő a bemutató közeledtével egyre feljebb kúszott, mígnem a Warner is kénytelen volt 50-60 millió dollár közé belőni elvárásait, márpedig tudjuk, hogy a stúdiók mentik, ami menthető, s minél óvatosabb reményeket tesznek közzé. Talán nem túlzás azt állítani, hogy 2011-ben ott tartunk, hogy nem kell egy képregénynek különösebben ismertnek lennie ahhoz, hogy mozgóképes adaptációja nagy tömegeket mozgasson meg; a közönség automatikusan tódul a világmegmentőkre. És a DC Comics hőse az a javából. A filmre 52 millió dollár értékben keltek el jegyek csütörtök éjfél és vasárnap éjfél között, ami belefér a stúdió elvárásaiba, s alapvetően rezonábilis összeg is, noha a szaklapok legalább egy tízessel többet vártak, a Box Office Mojo pedig úgy ítélte meg, 70 milliónak kell lennie a startkőnek ahhoz, hogy eredményes legyen ez a franchise-indítás. Tény és való, a Thor és az elődei fontos elemeitől megfosztott, ráadásul nem is térhatású X-Men: Az elsők is jobban teljesített az elmúlt hetekben, ami rossz fényt vet a Zöld Lámpásra, s ezt a gyatra kritikai fogadtatás csak tetézi. Biztosak lehetünk benne, hogy rövid úton lerendezik az amerikai nézők Martin Campbell filmjét (ezt már a péntekről szombatra bekövetkezett igen magas változás is jelzi), szóval végül bukásként jellemzik majd, ám a várhatóan több mint kielégítő nemzetközi bevételek, továbbá a kapcsolt termékekből (majdani home video, videojáték, animációs film, szórakoztató parkoknak értékesített névjogok stb.) befolyó összegek enyhítik a hiányokat.

Jim Carrey már nem az, aki régen volt, legalábbis, ha a box office-ról van szó. Meglehetősen borúlátó lépés ugyanis egy a színész nevével fémjelzett komédiától mindössze 12-15 millió dollárt remélni, márpedig a Fox így tett. Vagy mégsem alaptalanul? Carrey három legutóbbi élőszereplős filmje átlagosan 15,7 millió dollárt gyűjtött nyitánya alkalmával, s a Mr. Popper pingvinjei (Mr. Popper's Penguins; hazai bemutató: június 23.) című könyvadaptációt övező bemutató előtti nézői érdeklődés tapinthatóan nem vágott az egekbe - a szakavatottak sem merészkedtek sokkal a stúdió fölé, mikor legfeljebb 20 millió dollárt tulajdonítottak a filmnek a hétvégére. A valóság a kettő között alakult: a 18 millió dolláros start ilyen prognózisok mellett megfelelőnek tűnik, azonban eme pingvines családi vígjáték pár éve, mikor a jópofa madarak filmes karrierjük csúcsán voltak, messze többre vihette volna; tulajdonképpen ők azok, akiknek jobban kellett volna a nézőket becsalogatni a mozitermekbe, s nem Carrey... A filmre bevallottan elköltött 57 millió dollár (ami bennfentesek szerint legalább egy tízessel több) még visszafolydogálhat a kasszákba, bár a Verdák 2. vélhetően minden filmet lesöpör, ami azonos célközönséggel bír, így ezt az ártalmatlan mozit is, ami Rotten Tomatoes konszenzusa szerint lehetett volna rosszabb - de jobb is.

A Fox Searchlight valamiért nagyon bízhatott a The Art of Getting By című új filmjében, mikor az országos bemutató mellett döntött. A 610 mozi ugyan nem a legnagyobb lefedettség, de arra már bőven elég, hogy (több)milliós nagyságrendű hétvégi eredmény szülessen - nem született. A filmdráma peches módon tizenéves főszereplőkkel bír, pedig nem kifejezetten ezen korosztályhoz szól, az idősebb nézőknek pedig Freddie Highmore és Emma Roberts neve minden bizonnyal semmit nem mond, így két szék között a pad alá esett Gavin Wiesel író-rendező első játékfilmje. Ha a 700 ezer dolláros nyitány és a hozzá társuló rém gyenge mozinkénti átlagos bevétel nem lenne elég, a The Art of Getting By az újságírók előtt is leszerepelt.

> még játsszák
Az első héten 51 millió dollárig jutó Super 8 most 21 millióval bővítette bevételét, ami több mint 40%-os csökkenést jelent a nyitányhoz képest. Ez tulajdonképpen kétoldalú fejlemény: egyrészt nem elég alacsony arányú negatív változás egy olyan filmnél, ami hosszú távon kívánja érvényesíteni sikerét, másfelől egy a nézők kíváncsiságára építő darab esetében egészen stabil tartás (elég csak a Cloverfieldre és 68%-os zuhanására gondolni). A döntő szót így az elkövetkezendő hetek mondják ki, na nem mintha ne állna már most is jól az 50 millió dollárból forgatott film.

Az X-Men: Az elsők úgy tűnik, nem tudja bevételre fordítani kedvező kritikai és nézői fogadtatását. A Fox képregény-adaptációja ismételten 50% feletti esést produkált, amiben most nyilván nagy része volt a Zöld Lámpás érkezésének is. A film harmadik vasárnapját követően 120 millión áll, ami elég langyos egy ilyen volumenű (és 160 milliót kóstáló) filmtől.

> végszó & ami jön
Ha visítva is, de megúszta a két fő premier, hogy már elsőre teljes kudarccá váljék, ám a folytatás valószínűleg már nem lesz ilyen kegyes, legalábbis a Zöld Lámpás esetében. Egy évvel ezelőtt az év legsikeresebb mozija, a Toy Story 3. uralta a listát, így a mostani mezőny nem sok eséllyel indult neki a megmérettetésnek; jelentős összeggel marad el az idei 2010 azonos víkendjétől. A soron következő küzdelemben a Pixar önmaga kihívója is lesz: túl nagy falat a Verdák 2. számára a Toy Story 3. 110 milliója? Bár első pillantásra úgy tűnik, igen, könnyen lehet, hogy Villám McQueen megszorongatja Woodyékat. Az oldalsávban Cameron Diaz, a Rossz tanár igyekszik kiosztani pár (mozi)jegyet.


> a top 10 (becsült adatok)

01. (ú) Green Lantern ($52.7m/$52.7m)
02. (1) Super 8 ($21.3m/$72.8m)
03. (ú) Mr. Popper's Penguins ($18.2m/$18.2m)
04. (2) X-Men: First Class ($11.5m/$119.9m)
05. (3) The Hangover Part II ($9.6m/$232.7m)
06. (4) Kung Fu Panda 2 ($8.7m/$143.3m)
07. (6) Bridesmaids ($7.5m/$136.8m)
08. (5) Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides ($6.2m/$220.3m)
09. (8) Midnight in Paris ($5.2m/$21.8m)
10. (7) Judy Moody and the Not Bummer Summer ($2.2m/$11.2m)

> kapcsolódó írások
hétvégi előrejelzés
box office: 2010 azonos hétvégéje (Toy Story 3.)
box office: 2009 azonos hétvégéje (Nász-ajánlat)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Get Smart)


Kövess minket Facebookon!

Címkék

comics box office comedy drama jim carrey ryan reynolds superhero green lantern children movie 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr64539874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.06.19. 18:07:21

Remek. Újabb hét, újabb langyos eredmények. Amerikában már kezdenek teljesen lejönni a moziról az emberek? Mikor volt utoljára 100 millió feletti premier?

Ismeretlen_1068 2011.06.19. 18:09:17

A Super 8 viszont gyönyörűen tartja magát. Míg a Cloverfieldnek volt egy csodálatos money shotja (a Szabadság-szobor leszakított feje), addig ez a film rémült gyerekeket, illetve Spielberg nevét tudta csak felmutatni, ami - főleg produceri minősítésben - már nem ragyog olyan fényesen, mint tizenvalahány éve. Ilyen megközelítésben szerintem a 40%-os esés több mint szuper.

Ismeretlen_82723 2011.06.19. 18:14:39

2: Az év (eddigi) legjobb filmjével én szigorú vagyok. :) Amúgy a vasárnapi csökkenést a Paramount kevesebb mint 10%-ra teszi (!), úgyhogy szerintem az a 40% valójában 45%-hoz közelít majd. De ne legyen igazam!

Ismeretlen_82723 2011.06.19. 18:16:00

Vagy ki tudja, lehet, hogy az apák napja valóban nyom annyit a latba, hogy ilyen minimális legyen a változás.

Ismeretlen_1068 2011.06.19. 18:22:38

"Vicces" volt, hogy a beérkező eredmények alapján szinte óráról órára csökkent a Green Lantern prognosztizált hétvégi eredménye. Pénteken még lazán 60 millióról szólt a fáma. A tengerentúlon gyorsan terjednek a hírek, meg úgy tűnik, az emberek el is hiszik azt, amit a másik mond. :)

Ismeretlen_82723 2011.06.19. 18:33:44

5: Khm, én épp ezért nem is kürtölök szét semmit a bejegyzés publikálását megelőzően. :)

Ismeretlen_1068 2011.06.19. 18:36:34

6: De a vasárnapi adatokat még te is jóslásokra alapozod. :P

Jake 2011.06.19. 18:37:58

Ezt a nyarat tényleg a Hp 7 és a Trafó 3 fogja megmenteni? Amerika Kapitány, Cowboys and Aliens, na meg az új Majmok bolygója nem fog kiemelkedő eredményeket elérni szerintem. Amúgy meg tényleg ki gondolta volna az Avatar kirobbanó sikere után, hogy a közönség ilyen hamar ráun a 3D-re.. A most készülő 3D-s filmek rendezői vajon most mit érezhetnek (Ridley Scott Prometheus khm..)

Ismeretlen_1068 2011.06.19. 19:38:38

Sajna nem hozott áttörést, de igazából nem is szerepelt le a hétvégén a The Tree of Life, ami immáron 114 vásznon látható közel 10.000 dolláros átlaggal. A 32 millió dolláros költésvetés elérése mesébe illő teljesítmény lenne, de itt nem is a pénzről van szó, ugye,

Ismeretlen_180758 2011.06.19. 20:17:04

9: Az sajnos nem, viszont Woody meggyőzően halad előre.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása