aeon flux

ready for the action now, danger boy?

indiana jones 30 éves Zalaba_Ferenc
2011. június 12. 08:49:50

Kategória: film 37 komment

1981. június 12-én vonult be az amerikai mozikba, egyben a filmtörténelembe minden idők egyik legemblematikusabb hőse, hogy egy rég letűnt éra szabályainak megfelelően, de a jelenkor legmodernebb technikáival megtámogatva váljon milliók kedvencévé, és bebiztosítsa Tom Selleck Harrison Ford számára "az évszázad sztárja" titulust. A 18 millió dollárból készült Raiders of the Lost Ark csak Amerikában költségvetésének több mint tízszeresét hozta vissza, de erre George Lucas is számíthatott, aki ezúttal nem menekült el nyaralni a bemutató hétvégéjén.

Eme jeles születésnap alakalmából gyűjtsük össze az emlékeinket! Te mikor és hol találkoztál először dr. Jonesszal? Az időközben négy installációt fialó franchise-ból melyik áll legközelebb a szívedhez? És melyik a kedvenc jeleneted? Nekem - és valószínűleg sok-sok millió más egyorrúnak - ez a harcjelenet, ami csak annak köszönhetően lett ilyen rövid és profán, hogy a jelenet forgatásának napján Harrison Ford gyomorrontást kapott és a forgatást nem lehetett elnapolni.

Címkék

harrison ford anniversary indiana jones birthday george lucas spielberg filmklip

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr144539836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jake 2011.06.12. 08:52:43

79-ben lett volna a premier? Én úgy tudom 1981-ben mutatták be a filmet.

Ismeretlen_89107 2011.06.12. 09:02:23

Mi ez a hülyeség, ez a modorosság? "Én úgy tudom". Ha nem vagy benne biztos, akkor nézz utána. És írd azt, hogy 81-ben volt, javítsd ki. Baromi nehéz matek: 2011-30 = 1981

Ismeretlen_180758 2011.06.12. 09:02:55

Gyerekkoromban láttam először valami másolt VHS-en. Imádtuk újra meg újra. A kazetta egyre elnyűttebb lett, de az élmény megmaradt. Erre manapság egész pontosan nulla blockbuster képes. A legjobb epizód a Frigyláda, de az én kedvencem a Végzet temploma. Az olyan egzotikus, és egyébként is azt szokás szapulni:) Kedvenc jelenet is sok van, de a legtutibb a csillés-óriásgolyós akció a templomból.

Ismeretlen_1068 2011.06.12. 09:06:13

1-2: Természetesen elírás volt. Jake-nek köszönöm a figyelmeztetést, erának meg a türelmet.

Ismeretlen_1068 2011.06.12. 09:11:26

3: Hát én beállok a sorba, ugyanis nem szeretem a Temple of Doomot: a sztori jelentéktelen (kvázi egy indiai falu a tét), Indiana átváltozása túl absztrakt (és szerintem nem is sikerült túl jól), egy gusztustalan jelenet is elég lett volna, erre van benne három is, Kate Capshaw-t pedig akár egy pohár vízben... Az akciójelenetek azért megmentik (habár a csillés üldözési jelenetet már a Raidershez megírták, csak költségvetési okokból törölni kellett).

mikice 2011.06.12. 09:28:49

Mivel apám újságíró volt, megnézhettem Pécsett (a városban az elsők között) sajtóvetítésen, a Kossuth Klubmozi termében - amit azóta már lebontottak. Tényleg, nálunk melyik évben volt a premier? Én '85-re emlékszem. Leginkább ugyebár a vége hagyott akkor nyomot bennem, amikor a szigeten... nem lőjük le a poént. Amúgy a házi kertmozit tegnap este épp ezzel a filmmel próbáltam ki :-) Kedvenc jelenet: amikor a harmadik részben az öreg fater épp kereket cserél, föltenné a dísztárcsát, de a kocsit közben Indy megfújja...

Remo 2011.06.12. 09:45:37

Tékából kölcsönöztem ki még a '80-as évek végén, '90-es évek elején, pontosan már nem is emlékszem. Harrison Ford és Spielberg neve akkoriban garancia volt a minőségre. Gyerekkoromban a Végzet temploma volt a kedvencem, később a Frigyláda, jelenleg Az utolsó kereszteslovag, így kitalálható, hogy a klasszikus részek mindegyikét imádom. Bár számomra is felejthetetlen a lepuffantós rész és sokszor visszatekertem régen a Végzet templomában mikor Picur felébreszti lázálmából Indy-t, ő pedig rákacsint ("Semmi bajom kölyök!"), de a pillanat, amit én a legjobban szeretek, amikor a Kereszteslovag elején az ifjú Indiana megkapja a kalapját ("Ma vesztettél kölyök, de nem kell beletörődnöd!"), mely alól a következő pillanatban már a felnőtt férfi mosolyog vissza.

Ismeretlen_81703 2011.06.12. 09:48:01

én és édesapám a sport moziban találkoztunk a professzorral a frigyláda kapcsán :) a többi is ott követte, bár a 4. részt már a kossuthban néztem pár éve ugye no meg megvolt szétnézett vhs-en, dvd-n, megnézhettem hd-ben, és várom a bd-t is :) és én ugyanúgy szeretem a végzet templomát is, mint a többit, hangulata van ezerrel, ami beránt, utána meg kit izgatnak a hibák

Action 2011.06.12. 09:55:53

A Végzet Templomát láttam először, moziban. Nagyon bejött, a Frigyládát talán videón, a Kereszteslovagot meg moziban. Legjobban a Frigyláda tetszik, de a másik kettőt is nagyon bírom. A 4. rész már annyira nem jött be. Kedvenc jelenet? Attól függ, mostanában az a rész, mikor Indy keresi a térképszobában a templomot a medál segítségével. De még bírom a 2. rész vacsorajelenetét, meg a 3.-ban jópofa a "Nem volt jegye" szöveg is :)

mikice 2011.06.12. 09:57:19

(Kicsit off: lesz BD? Ötödik rész?)

Ismeretlen_22899 2011.06.12. 10:04:21

Én premierkor láttam, vagyis miután vidéken is bemutatták, Nagykanizsán. Méghozzá 86 februárjában. Azért emlékszem rá, mert farsang volt a suliban és én a buliról mentem a moziba, majd 2 órával később vissza a disco-ba:) Kevés zsebpénzem miatt délutáni előadásra és a legolcsóbb helyre vehettem csak jegyet, az 5. sorba, de azt már napokkal korábban beszereztem, s az unokatesómat sikerült meggyőznöm, hogy velem kell rá jönnie.

Ismeretlen_180758 2011.06.12. 10:09:20

5: És igazad is van, csak nekem az egész egyben nagyon működik. Mindig is imádtam a egzotikus környezetben játszódó kalandtörténeteket (kivéve Leslie L. Lawrence, ő untat). Még a szovjet Grant kapitány gyermekeit is háromszor láttam:Đ

wayage 2011.06.12. 10:11:37

90-es évek elején (1992 környékén), másodikos általános iskolás koromban leadta a Magyar Televízió A frigyládát. Az elejét lekéstem, de a video felvette elejétől végéig. Tátott szájjal bámultam végig, filmes rajongásom kezdetének egyik alappillére. Nem tudom megmondani hányszor néztem újra. A kereszteslovagot egyik barátomtól kértem később kölcsön. A Végzet Templomára rengeteget kellett "vadásznom", azért akkoriban nehezebb volt (főleg gyerekként) megszerezni egy filmet, de végül német nyelven megszereztem (másik ismerősöm felvette a német RTL-ről). Utána mikor megjelent 97 környékén videokazettán a trilógia, hónapokig spóroltam, segédkeztem, hogy legyen 7000ft-om:) Kedvenc részem? Hol a frigyláda, hol a kereszteslovag. Ez a két film amúgy is az abszolút kedvenc két filmem. A Végzet Temploma is zseniális, csak a másik kettő még jobb. 4. rész? Számomra csak a TRILÓGIA létezik. Kedvenc rész? Hm... Keresztes lovag - Hitler autogram, meg az összes rész fináléja + Frigyládából a térképterem, meg a teherautós üldözés (Mercedes jel legörbül:)

Ismeretlen_1068 2011.06.12. 10:14:50

Sajna az én első moziélményem a negyedik részhez köthető - az első hármat videón láttam, és még csak nem is a megfelelő sorrendben. Eleinte a Temple of Doomot tartottam a kedvencemnek (a több országot átszelő nyitánya, a szó szerint szívbemarkoló jelenetei és természetesen a csillés jelenet miatt), a Last Crusade-et pedig egyfajta "best of"-nak (ami többé-kevésbé áll is, de micsoda válogatás!). Jelenleg abszolúte a Raiders a kedvenc, aztán jön a Crusade, aztán a Crystal Skull (mert abban is akadnak szép számmal gyönyörű momentumok), végül pedig a Doom. De még ez utóbbi is leckéket ad a világ összes Sommersének és Emmerichjének.

Ismeretlen_1068 2011.06.12. 10:16:19

10: Shia LaBeouf szerint "az ötödik rész közelebb van, mint gondolnánk". BD: idén biztos nem (Lucas most el van foglalva egy másik sagával), de szerintem jövőre már esélyes.

Ismeretlen_104405 2011.06.12. 10:53:04

Valamikor a kilencvenes évek elején láttam az első részt a tévében, kilenc-tíz lehettem, és azonnal régésznek akartam állni, szüleim nagy rémületére. (Nem mintha a joggal olyan kurva jól jártam volna.) Innentől datálható a mély vonzalmam az összes kincskeresős-ismeretlen kultúrás történethez, legyen az zs-kategóriás film vagy übergagyi játék, egy pillantást akkor is vetnem kell rájuk. :) Szép lassan megnéztem a másik két részt is, a Végzet templomának agyzabálós és szemleveses jelenetei évekre sokkoltak. :) A kedvenc részem sokáig az első volt, részben azért is, mert az egyik frissen nyíló Odeon tékából valamelyik kölcsönző lenyúlta, és így rengeteget kellett vadásznom rá. Ha jól emlékszem, 2000 környékén sikerült végre felvennem videóra, úgyhogy jó sokat vártam rá. Később viszont a harmadik rész is feljött a zseniális apa-fia jelenetek miatt, ma már azonosan pontoznám mindkettőt. A Végzet temploma nekem sem volt kedvencem, de már megszoktam, és igen, a négyest is imádom. Kedvenc jelenetek, te jó ég... Raiders: lelövős, naná; kínzóeszköz-ruhafogas; Indy elalszik előjáték közben; Marion Indy nyakába ugrik, amikor meglátja a kígyókat; Alfred Molina és a madárpókok; Love You felirat egy hallgató szemhéján Doom: csillék, meg gyakorlatilag az összes jelenet azzal a kiskölyökkel Crusade: igen, az a kalapos jelenet; nem volt jegye; szinte az összes apa-fia beszélgetés, főleg, ha egy-egy szemrehányó "fiatalúúúúúúr!" is elhangzik; Sean ráereszti a madarakat az üldözőikre; Elsát mindenki megdugta; a próbák a templomban; a nagyhangú csodapecsét Skull: Indy a fertőtlenítőben; kergetőzés az egyetemen; Indy-Marion és Indy-Mutt összes Most, hogy felidéztem mind a négy filmet, ismét megállapítottam, hogy két legnagyobb erényük a könnyedség és a humor, ezek teszik olyan különlegessé őket. A Jones-mániához még hozzáadnám az Indiana Jones and the Fate of Atlantis című gyöngyszemet, ami minden idők egyik legkirályabb kalandjátéka.

duwy 2011.06.12. 10:53:52

Raiders: 10/10 Doom: 8/10 Crusade: 10/10 Skull: 7/10 A Skull-t moziban láttam, a többit először tévében. Kedvenc jelenetem? Ez furcsa lesz, de a Raiders elején, amikor az előadóban a két fazon bejelenti Indynek és Marcusnak, hogy a nácik megtalálták Taniszt, erre ők hihetetlenül belelkesülve, egymás szavába vágva tartanak kiselőadást a Frigyládáról. Meg persze a finálé.

Ismeretlen_87170 2011.06.12. 10:55:09

Nekem a teljesen Indy sorozat kimaradt valahogy, nem is értem, pedig nagy VHS faló voltam, amikor szezonja volt, minden egyéb klasszikus megvolt... De talán pont ez mutatja, hogy az első rész mekkora telitalálat: néhány éve láttam először a trilógiát (a 4. részt azóta sem), és az első rész HATALMAS élmény volt még mai szemmel nézve is! (a 2. elég gyenge, maratonban néztük, hát durván kiütközött az 1. után) A harmadik rész rendben van, de messze az első a legjobb, az örök darab.

Ismeretlen_104405 2011.06.12. 10:56:17

http://www.youtube.com/watch?v=ET_98IcvoTI

Ismeretlen_104405 2011.06.12. 10:59:31

duwy: Igen, amikor Marcusból és Indy-ből kitör a geek. "Maguk nem jártak hittanra?" :) McClane: Egy filmbuzi barátnőm szintén 2008 elején látta először a filmeket, és nála is hatalmasat ütöttek.

mikice 2011.06.12. 11:01:01

15: köszönöm. Spielberg itt mesél a kard vs. pisztoly jelenetről: http://www.youtube.com/watch?v=mAgqXsbbFyA&NR=1

Ismeretlen_104405 2011.06.12. 11:05:39

mikice: Köszi, és mellette ott van az eredeti jelenet is, amit én még soha nem láttam: http://www.youtube.com/watch?v=TAoJrNbgUoI&feature=related Örülök, hogy Fordnak hasmenése volt aznap.

mikice 2011.06.12. 11:11:30

Ez óriási! Amúgy nemrég néztem Indy DVD-n werkfilmet, ott John Rhys-Davies (Sallah) elmesélte, hogy lett volna egy jelenete, amiben egy német tiszt ki akarja végezni. A forgatáson le kellett guggolnia és mivel neki is hasmenése volt, kábé kétszáz ember szeme láttára összef*sta magát.

todie 2011.06.12. 11:34:06

vhs-en mind a harmat kb 1000x (a temple-t, csak 200x) kedvenc jelenet meg az embeddelt mellet, a "nem volt jegye":D

Ismeretlen_1068 2011.06.12. 11:34:13

Ezt nézzétek meg! http://www.youtube.com/watch?v=qSyHSgEbNng Tom Selleck, mint Indy és Sean Young(!), mint Marion. Szerencsétlen színésznő: a Batman Returnsről is lecsúszott...

todie 2011.06.12. 11:35:23

fel off:imadom harrison fordot, de nagyon megneznem tom selleck-el is! (bar a magnum-ert kar lett volna)

Ismeretlen_104405 2011.06.12. 11:49:40

Wow, mik elő nem kerülnek, mármint ismerem a Magnum kontra Jones dilemmát, de még soha nem láttam Sellecket Jonesnak öltözve. Leszámítva persze a photoshopolt képeket. Selleck és Young is jók lettek volna, bár persze utólag azt nehéz megállapítani, hogy azok a híres pofavágások és kikacsintások az ő verziójukban is meglettek-e volna.

Ismeretlen_1068 2011.06.12. 11:57:12

Az a kisfiús vigyor, az nagyon hiányzott volna.

klogg 2011.06.12. 12:38:27

Én úgy találkoztam Jonessal, hogy olvastam először. Az IPM magazin közölt le (gondolom, már a film kinti megjelenése után) egy regényváltozatot a sztoriból. És hogy ezt nem csak képzelődtem, most utána is néztem, itt a bizonyíték: http://www.starwarsklub.hu/14_egyeb/jones/jones_012/kepek/jones_raiders_ipm.htm Mikor olvastam, teljesen belelkesültem, hogy milyen állati jó, izgalmas sztori ez. Amikor meg a moziba került és megnéztem, még jobban belelkesültem, mert annyira frankón sikerült filmre vinni. Odáig voltam meg vissza. A végzet Temploma sajnos nekem se jött be annyira, viszont a Kereszteslovag még talán jobban is tetszett,mint a Frigyláda, mai napig az a kedvenc részem. Févörit jelenet: mind, ami itt fentebb említve volt. Illetve az a poén tetszett még nagyon, amikor River Phoenix álloncsapja magát az ostorral, hogy meglegyen Ford hegjének az indoka. :-)

zoltanek 2011.06.12. 13:03:16

Nagymamám elvitt a Végzet Templomára még a Fórum moziba. Mikor kivették a fickó szívét...nos, addig néztem, mert a nagyi szépen kiszedett a székből. Szóval sok mindenre nem emlékszem, főleg mert voltam 8 éves. Na de 90-ben! Megkaptam kalózmásolatban az Indy 3. részét. Azóta 47-szer láttam. Számomra ez lett az etalon a popcorn-filmekben. Exem mesélte, hogy mikor beültünk az éjféli Indy 4-re (amit a 94-es Cinema-cikk óta vártam), olyan volt az arcom, mint egy 10 éves gyereknek. Aztán lassan arcomra fagyott a vigyor... De gondolom sokan vannak ezzel így. Mindenesetre már az is büszkeséggel töltött el, hogy mikor a Corvin moziba az üzemvezető betette az éjféli előadást a rendszerbe(persze akkor még nem volt meghírdetve a nyílvánosságnak ez az infó), 1-2 órával később már le is foglaltam a jegyeket. :)

Ismeretlen_77710 2011.06.12. 13:33:27

Szerintem én kb óvodás koromban találkozhattam vele. Mint minden gyereknek a 3. rész volt a kedvencem és ez mára is igaz. A második epizódot már akkor se szerettem, most ez hatványozottan igaz rá. Kedvencem pedig amikor apa és fia megpróbálnak megszökni, de a forgóajtó pont a náci rádióterembe vezeti őket...

Vanice 2011.06.12. 14:10:19

Egyértelmű kedvenc: Indy: Két nap előnye van magukkal szemben, ami Brodynak bőven elég. Vannak barátai minden városban és faluban innen Szudánig. Egy tucat nyelvet beszél, elvegyül, eltűnik. Sosem találják meg többé. Kis szerencsével már meg is van a Grál. Brody: Beszél itt valaki angolul?

Ismeretlen_185550 2011.06.12. 16:27:06

Egyértelműen, a Frigyláda a legjobb, számomra az A KALANDFILM. Istenem, mennyi ideig szerettem volna utána régész lenni... Mintha tényleg olyan lenne egy régész élete :D A Templom már túl sötét lett, a Kereszteslovag, pedig "túl vicces", inkább ön-parodisztikus. Nem is tudom elmondani mennyire boldog voltam, h készül a 4. rész. Ami először csalódás volt, utólag pedig vegyes, mert vannak olyan jelenetei és ötletei, amik verik a 2. és 3. részt (igaz ez annak is betudható, h Däniken is nagyon érdekel) és vannak olyan motívumok, amik meggyalázzák - nem, nem az UFO -. A kedvenc jelenetem természetesen, a frigyláda utolsó képsora, a ládákkal teli raktárral, aminek a misztikumán kicsit oldott is a Koponya. Ha már Indiana Jones, kinek mi a véleménye a sorozatról? Én azt is nagyon szeretem. Gondolom a többségnek csalódás volt, mert teljesen más mint a filmek. (Istenem, mennyien fogják szidni az élőszereplős SW sorozatot...) De jól van ez így, szerintem sokan egy Elveszett ereklyék fosztogatói borzalmat vártak. Ebben a sorozatban rengeteg híres író, rendező, színész vett részt. És tanulásra sem utolsó. Ha tehetném általános iskolában töri órára kötelezővé tenném.

Tallinn 2011.06.12. 21:08:42

engem valamiért sokáig elkerült a trilógia, amíg néhány éve megnéztem egy nap alatt mind a három részt :D (és még jó párszor az első kettőt azóta) majd nem sokkal később jött a negyedik. a kedvenc jeleneteim a trilógiából leírták, de a négyből a verekedés a turmixos büfében nálam mindent visz :D

Ismeretlen_139112 2011.06.12. 22:04:53

Ez egy nagyon, nagyon érdekes írás (természetesen a pdf-et is kötelező letölteni!) http://mysterymanonfilm.blogspot.com/2009/03/raiders-story-conference.html A nagy kérdés az, hogy mégis hova a retekbe tűntek ezek az emberek???

Ismeretlen_22899 2011.06.13. 22:11:38

Ohh, eszembe jutott, én a 25 éves évfordulónál nosztalgiáztam: http://lobotomia.freeblog.hu/archives/2006/08/31/Husz-huszonot/

Gunner 2011.06.15. 23:56:32

A Csillagok Háborúja széria mögött az Indiana Jones filmek az abszolút kedvenceim. VHS-en láttam először a trilógiát először még nagyon kiskölyökként a '80-as évek vége felé. A negyedik részt már szerencsére moziban is megtekinthettem. Nálam mind a négy film abszolút 10/10-es, ezek a hibátlan kalandfilmek. Persze rangsorolni tudom őket: Kereszteslovag Kristálykoponya Frigyláda Végzet Temploma Jelenetet pedig kismilliót fel lehetne sorolni, úgyhogy bele sem kezdek. Őszintén remélem, hogy Lucas, Spielberg és Ford elkészítik még az ötödik részt.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása