aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: szuper Takács Máté
2011. június 12. 17:49:46

Kategória: 5 komment

> Amerikai mozibevételek, 2011. június 10 - 12.

A Super 8 egész szuper -8 számjegyű- startnak örvend.

> Amerikai mozibevételek, 2011. június 10 - 12.

A Super 8 egész szuper -8 számjegyű- startnak örvend.

> startolt
Nem csoda, hogy a stúdió és az elemzők egyaránt óvatoskodva álltak hozzá a Paramount Pictures új bemutatójához. 2011-ben, mikor a filmes folytatások rekord számot jegyeznek, meglehetősen merész dolog egy eredeti produkciót eseményszámba sorolva, a nyári szezonban mozikba küldeni; ilyenkor mese nincs, teljesíteni kell, minden mástól függetlenül. Hogy ez a teljesítés ne legyen túl problematikus -hiszen az elmúlt hetekben 90 milliós és 55 milliós nyitányok illetődtek kétkedő szavakkal-, a stúdió 25-30 millió dollár közé lőtte be elvárásait, de feltehetőleg ezzel sem mentesült az aggodalmak alól: érezhetően nem volt túl erős a Super 8 (hazai bemutató: június 16.) című sci-fi jelenléte más blockbuster-jelöltekéhez képest, így már csütörtökön bemutatták, korlátozott számú vásznon. A hétvégi eredmény végül 37 millió dolláron alakult, ami igazán megnyugtatólag hathat mindenki számára, legfeljebb azok húzzák a szájukat, akik nem tudnak napirendre térni afelett, hogy hogyan jöhetett ki a film mindenestül 75 millió dollárból (gyártás plusz reklám). Ők jobb, ha felidézik azt, hogy a film mögött olyan illetők állnak, akik képesek megfelelően és hatékonyan gazdálkodni. A hatékonyság szerencsére a marketing terén is kimutatható: az aggodalmak ellenére, miszerint a túlzó titkolózás ma már kevésbé szül olyan felfokozott érdeklődést, mint a Jurassic Park korában, az amerikai közönség meggyőző mértékben állt be a sorba, hogy láthassa a filmet, s az ehhez hasonló kezdeti bevételszinthez még akciójelenetek egymásra halmozásához sem volt szüksége, mint más idegen inváziós filmeknek az utóbbi időkben (District 9, A Föld inváziója - Csata: Los Angeles). S végül, ha nem is számíthatnak teljesen telt házra az első napokban, az eredeti ötletből születő filmek pozitív velejárója, hogy kedvező kritikai, de főként nézői vélekedés mellett képesek hosszú távon fenntartani az érdeklődést, márpedig a Super 8 ebben bajnok lehet idén nyáron.

A Relativity Media vélhetően ugyancsak megtalálta számítását a Judy Moody and the Not Bummer Summer című gyerekfilmmel. Bár, ha jobban belegondolunk, 6 millió dolláros várakozásokhoz kicsit sok az a 2500 filmszínház. Sőt, még a nyári szünet kezdete mellett is távolinak hat a 20 milliós költségvetés erről a pontról. Akkor ez mégiscsak egy bummer summer lesz a Megan McDonald könyvsorozatának filmváltozatába invesztálóknak.

Immáron országosan látható Woody Allen idei filmje. A Midnight in Paris a kritikai fogadtatás alapján hosszú idők óta a legjobb mozija az író-rendezőnek, s ezt a közönség is így gondolja, hiszen a Sony Pictures Classics által forgalmazott romantikus film már 8 millióval vágott neki ennek a hétvégének, ami újabb remek számokat hozott, s így már bebiztosította magát, hogy a negyed évszázaddal ezelőtti, egyébként box office-szempontból máig első számú Hannah és nővérei óta a legtöbb bevételt hozó Allen-alkotás legyen. A hétvégi listán most több mint 6 millióval jelen lévő film számára még sok minden lehetséges, noha a díjszezonbeli eredményeit már minden bizonnyal a boltok polcain tudja majd csak kamatoztatni.

> még játsszák
Az X-Men: Az elsők nem bírta javára fordítani kedvező kritikai- és nézői fogadtatását kellő mértékben, így igen távoli másodikként végzett most. Csökkenése a nyitányhoz képest megközelíti az 55%-ot, ami még nem a világ vége, ha a továbbiakban kitartó lesz, bár a Thorral szembeni hátránya már-már behozhatatlannak látszik. A 100 millióról most még éppen lecsúszott képregény-adaptációnak a következő hét direkt kihívót is tartogat a Zöld Lámpás személyében.

A Másnaposok 2. harmadik péntekén átlépte a 200 millió dolláros határt, ami igazán kiváló teljesítmény, egy vígjátéktól kiváltképp, noha folytatás esetében nem ritka tempó ez. A 18,5 millió dolláros harmadik kör már nyolcmillióval marad el az első rész azonos időben jegyzett hétvégi bevételétől, s mivel ez már nem fog javulni, a dolog továbbra is úgy áll, a széria első részével élte csúcspontját. A Kung Fu Panda 2.-vel is hasonló a helyzet, noha a Paramount/DreamWorks animációs mozija ezen a hétvégén már sokkal kedvezőbb számokat bír felmutatni, mint az előzőeken. A 16,6 millió dollár 30%-os csökkenést jelent, ami kedvezőbb, mint az első rész idevágó adata, noha ott összességében nagyobb számokról beszélhettünk. Az eddig összegyűlt 127 millió dollár 28 millióval marad el a 2008-as verziótól, s tekintve, hogy a Verdák 2. már egészen közel van, a 170 millió lehet a legeslegvégső célkitűzés.

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken ugyancsak elérte a 200 millió dollárt ezen a hétvégén, noha egy ilyen kaliberű produkciónak ez már korábban kellett volna, hogy sikerüljön. A heves elpártolás a Disney filmjétől most kicsit enyhülni látszik, bár a 11 milliós negyedik hétvégét a Koszorúslányok is zavarba hozza. A Universal vígjátéka ugyanis újabb 10 millióval bővült az elmúlt három napban, s ez már az ötödik hétvégéje Judd Apatow produkciójának. A filmre eddig 124 millió dollár értékben váltottak jegyet az amerikaiak, s ez még 150 millióig biztos fokozódik.

> végszó & ami jön
A Super 8 igen derék bemutatkozása ellenére összességében a top 10 forgalma elmarad a tavalyitól, amikor A karate kölyök vette kezelésbe az észak-amerikai mozikat, miközben A szupercsapat bajba került kiábrándító startjával. Vajon ilyen sors vár a Zöld Lámpásra is, miközben Mr. Popper pingvinjei nevető elsők lesznek?

> a top 10 (becsült adatok)
01. (ú) Super 8 ($37.0m/$37.0m)
02. (1) X-Men: First Class ($25.0m/$98.9m)
03. (2) The Hangover Part II ($18.5m/$216.6m)
04. (3) Kung Fu Panda 2 ($16.6m/$126.9m)
05. (4) Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides ($10.8m/$208.8m)
06. (5) Bridesmaids ($10.2m/$123.9m)
07. (ú) Judy Moody and the Not Bummer Summer ($6.3m/$6.3m)
08. (8) Midnight in Paris ($6.1m/$14.2m)
09. (6) Thor ($2.4m/$173.6m)
10. (7) Fast Five ($1.7m/$205.1m)

> kapcsolódó írások
hétvégi előrejelzés
box office: 2010 azonos hétvégéje (A karate kölyök, A szupercsapat)
box office: 2009 azonos hétvégéje (Másnaposok, Hajsza a föld alatt)
box office: 2008 azonos hétvégéje (A hihetetlen Hulk, Az esemény)


kövess twitteren!

kövess minket facebookon!

Címkék

super8 box office sci fi woody allen spielberg jj abrams children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr394539837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.06.12. 20:17:06

Érdemes még megemlíteni, hogy annak ellenére, hogy a Super 8 levileg) gyerekfilm, elsősorban 25 éven feletti nézőket vonzott, ráadásul nem kis arányban nőket. Az előbbi érthető, hisz nosztalgikus produkcióról van szó, de az utóbbira nehéz gombot varrni.

Ismeretlen_82723 2011.06.12. 20:34:55

Én még az "elvileg" szót mellékelve sem merném kijelenteni, hogy gyerekfilmről van szó, a nők többségével kapcsolatban pedig azt gondolom, a gyerek főszereplők nekik jobban fekszenek általában, továbbá a férfi nézőknek nagyobb mozgalmasságot kell ígérni, minthogy egy kissrác filmre vesz ezt-azt.

Magoo 2011.06.12. 21:53:47

Szerintem se mond hogy 'elvileg' gyerekfilm, mivel NAGYON nem az!

Ismeretlen_9654 2011.06.13. 00:06:17

akkor azt hiszem végre elkezdődik a nyár!

Ismeretlen_81703 2011.06.13. 08:07:55

gyerekfilm az, csak nem a kicsiknek való de akik olyan korban vannak, mint a filmbeli gyerekek, tuti élvezik majd

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása